Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The iceman

Kirjoitettu 18.09.19
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kari Hotakaisen kirjoittama elämän kerta suomalaisesta moottoriurheilun legendasta Kimi Räikkösestä on hyvin rehellinen ja odotettu teos. Kimi on hyvin mystinen ja omaperäinen hahmo, joka on mielestäni näyttänyt koko uransa ajan julkisuudessa sellaista itsevarmuutta ja kylmähermoisuutta, jota on jo lapsesta asti voinut katsoa ylöspäin. Itse halusin ehdottomasti lukea kirjan ja siihen tarjoutuikin joulun myötä oivallinen mahdollisuus sillä molemmat minä ja isä saimme niitä joululahjaksi kaksin kappalein. Kimi on viileällä esiintymisellään mielestäni näyttänyt mallia monille menestyville ihmisille niin suomessa kuin ulkomailla, kuinka nöyrästi ja itsevarmasti voi omaan menestymiseensä suhtautua. The iceman onkin sellainen brändi, joka varmasti on tunnettu maailman laajuisesti moottoriurheilun parissa. Mielestäni on hauskaa, että median luoma brändi on päässyt myös myöhemmin osaksi Kimin ralli vuosia, jolloin hän ajoi rallia Ice 1 Racing tallissa. Kimin esiintymiset mediassa niin voiton kuin tappionkin hetkellä ovat verbaalisesti hyvin lyhyitä ja eleettömiä. Tästä Iceman ”jäämies” nimike on ajan myötä muodostunut. Mutta opiksi tältä ”jäämieheltä” kannattaa mielestäni ottaa asenne ja tyyli, miten hän tuo omat tuntemuksensa esille.

Kirjaa lukiessani halusinkin lähteä selvittämään mistä tämä vahva luonne kumpuaa. Kimin uran alku ajoista kerrotaan menestymisestä ”oikeissa paikoissa ” ”oikeaan aikaan” ja siitä kuinka hän ponnisti karting radoilta viimein alempiin formula luokkiin. Kimin itsevarmuus varmastikin noilta vuosilta sai riittävän varmuuden ja myöhemmin se onkin tullut esille muun muassa legendaarisella kommentilla, kun kesken kisan Kimille yritetään antaa ohjeita radio teitse, jotka mies kokee virheellisiksi ja kuittaakin vain lyhyesti ”shut up, i know what im doing”. Toki kirjassa myönnetään, että tuurillakin oli sormensa pelissä, mutta tuurin osuessa kohdalle Räikkönen osasi hyödyntää sitä ja auttoi ponnistamaan korkeammalle.

Kimiäkin kuten muita ”supertähtiä” on suomessa media yrittänyt riepotella, mutta Räikkösen kylmä asennoituminen on mielestäni toiminut hyvänä puskurina iltalehtien liioiteltuja lööppejä vastaan. Hauskinta onkin se, että Räikkönen on mielestäni osannut hienosti pitää ulkokuorensa kasassa, kun kyse on mediasta ja TV: julkisuudesta. Kirja hieman raottaakin todellista Kimiä suulaana ja rakastavaisena perheen isänä ja veijarina, joka osaa myös pitää hauskaa, kun siihen on aihetta. Mielestäni mitään vastaavaa ei ole aikaisemmin Räikkösestä julkisuuteen kirjoitettu ja olikin mielenkiintoista nähdä todellisuus ”jäämiehen” takana.

Kaiken kaikkiaan Kimi Räikkönen on mielestäni yksi hienoimmista persoonista suomalaisessa moottoriurheilun historiassa. Hänen periksi antamaton asenteensa ja työmoraali omia intohimojaan kohti menemiselle on niitä asioita, joita jokaisen pitäisi miettiä luodessaan uraansa. Olkoon se sitten urheilun tai liike-elämän parissa. Olen listannut oppimissopimukseeni, että haluan kehittyä esiintyjänä ja kasvaa itsevarmemmaksi puhujaksi. Kimi Räikkönen on yksi niistä hahmoista, joka on säilyttänyt oman suomalaisen tyylinsä esiintyä ja kommentoida julkisesti läpi koko uran. Ole kuin Kimi. Jätä turhat pulinat veks ja keskity asiaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!