Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The Little Prince

Kirjoitettu 05.09.17
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 1
Kirja: The Little Prince
Kirjan kirjoittaja: Antoinen de Saint-Exupéry
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muunmusssa Johannes Partanen on mielestäni jossain todennut, että tästä pienestä kirjasta on kirjoitettu akatemian parhaimpia esseitä.

 

Minä hieman kyynisenä sitten lähdin tuota kirjaa lukemaan, ja ajattelin että helpot 1p ja englannin essee tästä kätevästi samalla. Mutta jumatsuikka kuinka paljon tavaraa voi olla yhdessä pienessä kirjassa! Se täytyy toki sanoa, että aika paljonhan tuolla oli itselle ns. vanhaa tietoa ja siksi varsinkin ensimmäinen puolikas oli jonkin verran raskasta luettavaa, lähinnä sisältö toisteli että ”ajattele kuin lapsi ja kyseenalaista kaikki”, ”kysy kysymyksiä sillä vain niin voit viisastua”, ja muuta aika ”basic settiä”, mutta pienen planeetan kuninkaan kohdalla alkoi homma käydä jo kiinnostavammaksi.

 

Tämän pikkiriikkisen planeetan kuninkaalle oli tärkeää saada antaa käskyjä. Hän myös kuvitteli olevansa hyvä kuningas, kun oli valmis mukautumaan kuitenkin tilanteeseen kuin tilanteeseen ja ”käskyt” määräytyivät lähinnä vastapuolen halukkuuden mukaan. Kirjaa lukemattomille esimerkki: ”Kävele vasemmalle”. Kun vastapuoli kieltäytyy, ja sanoo kävelevänsä oikealle niin kuningas vastaa tähän: ”Määrään sinut kävelemään oikealle!” Ja näin hän voi kokea että käskyä totellaan ja pitää mielestään alamaiset tyytyväisinä.

Näinhän ei kuitenkaan ole. Kun tätä lähdetään soveltamaan työelämään niin  moinen mukautuminen näyttäytyy ennemminkin auktoriteetin puutteena ja näin johtaja myös voi menettää työntekijöidensä kunnioituksen.

Kun prinssi alkaa osoittaa merkkejä matkan jatkamisesta, alkaa kuningas ehdotella erilaisia titteleitä joiksi hän voisi prinssin nimetä mikäli tämä jää. Tämäkin osoittaa kuninkaan heikkoutta. Hän ei voi kokea johtavansa, jollei ole ketään johdettavia. Tittelit itsessään myös on hauska asia. Toisin kuin prinssi, niin yllättävän moni on kovasti titteleiden perään ja näin myös ”huijattavissa” erilaisiin tehtäviin ihan pelkän tärkeän tittelin turvin. Jokainen haluaa kuitenkin kokea itsensä tärkeäksi.

 

Tämän jälkeen prinssi tapasi turhamaisen ja omahyväisen miehen, joka ei kuunnellut kuin ihailun sanoja ja pyyteli jatkuvasti kehumaan itseään, jonka jälkeen vastaan tuli mies, joka kertoi juovansa koska häpesi juomistaan.

 

Oikeastaan tämä kirja kertoo siis ihmisen heikkouksista, ja siitä, mitä kaikkia typeriä keinoja ja käytösmalleja meillä onkaan niiden peittämiseksi. Olemme pelkureita.

 

Kirjassa oli paljon muutakin, mutta yhdellä lukemalla koko kuvaa oli vaikea hahmottaa. Kirja, josta aina voi oivaltaa uutta.

 

Nostan vielä toisen päällimmäisen oivalluksen esiin.

 

”It is the time you have wasted for your rose that makes your rose so important”.

 

Miksi tietyt asiat muodostuvat meille tärkeiksi?

Se on sama kun loisi ihmissuhteita. Mitä enemmän aikaa käytät johonkin, sen arvokkaammaksi se yleensä muodostuu sinulle. Ei kukaan ala toisen parhaaksi ystäväksi ensinäkemällä, mutta kun vietätte aikaa enemmän ja enemmän yhdessä, voi näin käydä. Monet sanovat, että paras ystävä tietää sinusta kaiken. Tämä ei tapahdu hetkessä, vaan ajan kuluessa.

 

Sama koskee pitkiä parisuhteita. Kun olet käyttänyt paljon aikaa suhteeseen, et ihan noin vain halua luopua siitä kun ensimmäinen ryppy tulee matkaan.

 

Itselläni tämä näkyy OlutSatamassa. Se on kuin oma lapsi. Hengentuotos, johon on käytetty valtavasti aikaa. Niinpä siitä on tullut tärkeä.

 

Akatemialla tämä näkyy tiimeissä. Niihin käytetään aikaa ja niistä tulee rakkaita. Molemmat saavat jotain, niin tiimi kuin tiimiläinenkin. Tästä halutaan pitää kiinni.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!