Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Mitkä ovat menestyksen eväät? Miten saamme itsestämme entistä kyvykkäämmän ja sitä kautta mahdollisesti parannamme elämäämme jollain saralla? Sen ei ole pakko olla rahaa, mutta se voi olla esimerkiksi elämänilon saavuttaminen siitä, että tuntee itsensä merkitykselliseksi niin itselleen, kuin muillekin. Elämänlaatu paranee, kun olemme onnellisia ja nautimme elämästä. Miksi me suomalaiset olemme silti päällisin puolin niin juroa kansaa? Mikä helvetti meitä vaivaa?

 

Amerikkalainen unelma

 

Amerikkalaisessa kulttuurissa arvostetaan todella paljon yrittäjähenkisyyttä ja asennetta sitä kohtaan, että hommat tulee hoidettua. Siellä ylistetään ja arvostetaan todella paljon sitä, että tehdään paljon töitä ja haalitaan jatkuvasti lisää. Vaikuttaisi siltä, että ihanteellinen amerikkalainen ihminen on perheellinen, töihin hieman hukkuva, jatkuvasti positiivinen, ylisosiaalinen verkostoituja. Ei kuulosta hirveästi siltä, mitä me suomalaiset olemme keskimäärin?

 

Vaatteet tekevät miehen

 

Puku tekee miehen? Tai naisen. Onko näin? On todella omituista ajatella, että vaatteilla on vieläkin niin suuri vaikutus, etenkin ensivaikutelmassa. Samalla kun vaatteet voivat vakuuttaa, voivat ne myös pettää. Vaikka koen, että itse pukeudun melko siististi ja kasuaalisti kuitenkin omalla tyylilläni, on silti jotenkin vaikeaa hyväksyä ihmisen alitajunnan kyvyttömyys nähdä ensivaikutelman syntyessä niinkin pinnallisen asian kuin vaatteiden läpi. Uskon ainakin itse, että vaatteet eivät kerro koko totuutta, vaikka ne voivatkin paljastaa joitain pieniä asioita.

Mielestäni on kuitenkin erinomaisen hieno asia, jos joku pystyy kohentamaan omaa itsetuntoaan vaatteiden avulla, vaikka se onkin vain ulkoinen asia eikä poista sitä perusteellista ongelmaa, joka saattaa olla todella isokin asia. Loppupeleissä jokaisen täytyy kuitenkin olla rehellinen itselleen, eikä luopua omasta tyylistään (jos sellainen siis on) ulkoisilla asioilla hankitun valheellisen itsevarmuuden takia.

 

Laahustatko?

 

Yksi kirjan työkaluista itsetunnon boostaamiseen oli, että pitää silmällä omaa kävelytyyliään. Sekä kävelyasennolla, nopeudella ja askeleen itsevarmalla koolla on väliä sille, miltä itsestä tuntuu. Kyllähän sitä helposti alkaa laahustamaan, mikäli mieli on kurja tai olo huono. Siksi kirjassa kehotetaankin kävelemään aina itsevarmalla asenteella, josta näkyy myös muille että ”tuo tuossa on menestyjä ja hän tietää minne on menossa”. Olen testannut tätä taktiikkaa itsekin. Se toimii myös vain lyhytaikaisesti. Ehkä pointtina siinä on myös juuri se, että siitä täytyisi tehdä tapa. Samanlainen tapa kuin näistä kaikista muistakin vinkeistä, jotka loisivat myöhemmin itsevarmuuden kallion sisällesi ja voisit aina luottaa itseesi missä tahansa tilanteessa.

Itse kuitenkin uskon, etteivät kirjan kaikki vinkit toimi täysin kaikille. Silti niitä on hyvä kokeilla ja kehitellä hiljalleen sitä omaa tyyliä, joka sopii itse kullekin ja joka auttaa juuri sinua parhaiten. Se on tavallaan sama asia, kuin oppimaan oppiminen, joka on keskeisessä roolissa niin Tiimiakatemialla ja jonka tajuttua siitä ei pääse koskaan eroon. Oman tyylin löytäminen ja uuden kokeileminen tulee jäämään lopulliseksi osaksi elämääsi, kuten myös uusi kävelytapa, kunhan löydät siitä sopivan itsellesi. Uskoisin, että tämä pätee mihin tahansa elämässä.

 

 

Peilitreenit ja mantrat

 

Miksi munkit toistavat mantroja? Eikö tunnu tai näytä tyhmältä seistä peilin edessä pitkään ja hokea, että ”minä osaan, minä olen paras, minä pystyn siihen”? Äkkiseltään se saattaa vaikuttaa juuri melko tyhmältä ja siltä, että sitä tuomitaan jollain tapaa helposti. Munkit kuitenkin hokevat sitä siksi, että se toimii. Vaikka alustavasti tuntuisi siltä, ettei itsessä tai omassa toiminnassa ole mitään hyvää ja kaikki on täyttä paskaa, kannattaa aloittaa miettimällä ihan pienimpiä asioita! Jokainen osaa jotain hyvin, on siis hyvä lähteä omista vahvuuksistaan liikkeelle eikä alusta saakka verrata itseään toisiin. Vaikka juuri sinä häviäisit taidoissa jossain työssä jollekin toiselle, voit mahdollisesti omata ns. ”parempia” luonteenpiirteitä tai sosiaalisia kykyjä! Kuten sanottu, jokainen on hyvä jossain. Siitä kannattaa siis aloittaa ja jatkaa eteenpäin aina vakuuttamalla itselleen, että pystyy mihin vain. Esimerkiksi itse tiedän, etten omaa samanlaista teknistä tai syvempää tietämystä monestakaan tärkeästä asiasta, joista olisi suurta hyötyä työelämässä, mutta tiedän kuitenkin, että olen todella hyvä toimimaan ihmisten kanssa sekä kannustamaan heitä. Minulla on muita taitoja, joilla voin ikään kuin ”paikata” puutteellisia tietämyksiäni. Sitä paitsi, nykyään työelämässä arvostetaan hieman enemmän ”hyviä tyyppejä” kuin parhaita teknisiä taitoja. Taidot voi aina opettaa ja työntekijää kouluttaa. Itse tiedän olevani hyvä tyyppi ja taitava ihmisten kanssa. Minun täytyisi siis vain muistaa se aina, kun alan epäilemään taitojani.

 

Itsensä vertaaminen toisiin

 

Tähän kohtaan pätee osittain samat asiat, kuin edelliseenkin aiheeseen. Jokaisella on jotain annettavaa ja jotain hyvää, josta muut voi oppia. Tai ei sen aina tarvitse edes olla hyvää, jotta se opettaisi. On vain osattava ajatella oikealla asenteella ja pidettävä silmät auki.

Tässä on itsellänikin kehitettävää vieläkin, vaikka en olekaan koskaan liikaa välittänyt siitä, mitä muut ajattelevat. Tai olen ainakin itse halunnut ajatella, etten siitä välitä. Elämä on paljon helpompaa, kun ei vaivaa päätä jokaisella pikkuasialla, vaikka joskus ne pikkuasiat ovatkin niitä jotka ratkaisevat. Uskon kuitenkin siihen, että lopulta asiat voidaan selvittää puhumalla ja opettelemalla asioita toisistamme. Tutustutaan, ja kaikki lopulta selviää!

 

 

Mitä tapoja haluan kehittää itselleni?

 

Positiiviset tavat tuovat yksilölle kehitystä ja sitä kautta lisää mahdollisuuksia. Jokaisella meistä on hyviä ja huonoja tapoja. Tärkeää on kuitenkin yrittää päästä niiden alkujuurelle, josta ne syntyvät. Syy, miksi toiset ajattelevat ja toimivat eri tavoilla on suuresti tapojen ansiota.

Mitä tapoja minä haluaisin itselleni?

  • Kirjojen lukeminen monipuolisesti, esim. kolme eri kirjaa kaikki eri aihealueilta, joita luen jokaista vuorotellen aina 30min illassa
  • Uusien työtapojen opettelu joka viikko, jotta löydän itselleni parhaimmat tavat ja paikat työskennellä
  • Tutustuminen uuteen ihmiseen joka toinen viikko
  • Jonkun uuden taidon opetteleminen joka kuukausi
  • Omien mielipiteiden ja näkemysten jatkuva haastaminen
  • Viikoittainen reflektointi omasta toiminnasta ja ajatuksista

 

 

Itsensä turha syyllistäminen & Olosuhteille antautuminen

 

Olemmeko vain oman ajatuksemme vankeja? Välitämme tietysti toisista ihmisistä sekä ympäröivästä maailmasta, mutta miksi se niin usein tulee eteemme mahdollisuuksien sijasta esteenä? Mitä oikein pelkäämme? Mitä me oikeastaan olemme tässä maailmassa? Jatkuvaa työtä joka päivä tekeviä työmyyriä vai osa tätä maailmaa, josta meidän täytyisi pitää huolta. Jokainen meistä on yksilö, joka haluaa tuntea itsensä merkitykselliseksi ja hyödylliseksi osaksi tätä maailmaa. Olemme käytännössä vain yksittäisiä olioita, joilla on oma tahto. Valintaa on meillä, mitä sillä omalla tahdolla teemme. Yleensä opimme elämään yhteiskunnassamme siten, että muut vaativat meiltä asioita ja antaudumme nuoresta asti sille. Se on helppoa, enkä sano että se on aina huono asia. Elämässä on kuitenkin niin paljon muuta mielenkiintoista, mitä voisimme tehdä, jos vain osaisimme päästää kaikesta vanhasta irti ja antautua tuulen vietäväksi. Jokainen meistä on ainakin jossain vaiheessa syyllistänyt itseään siitä, että ei ole pystynyt täyttämään jonkun muun odotuksia. Omat odotukset ovat ainoita, joita täytyy täyttää. Elämässä täytyy myös löytää siksi sellaiset ihmiset, jotka jakavat samoja ajatuksia ja arvoja tästä maailmasta. Se on samalla loistava mahdollisuus, mutta myös se syy, miksi tämä on niin sekalainen paketti tämä planeetan ja sen asukkien tilanne. Lakkaamme jahtaamasta unelmiamme, koska pelkäämme tulevamme tuomituksi. Tuomitsemme kuitenkin aina etukäteen ensin itsemme, ennen muita. Jotkut meistä ovat parempia ottamaan näitä häpäistäväksi tulemisen riskejä eivätkä välitä siitä, koska he ovat perustelleet omat arvonsa ja tavoitteensa itselleen kristallinkirkkaasti, joka toimii heidän elämän ohjenuorana ja arvoinaan. Niistä he eivät luovu.

Minäkin haluan tulla sellaiseksi ihmiseksi ja yritän parhaani koko ajan. Se tulee kuitenkin myös ajan kanssa ja muutosta on vaikeaa tehdä yksin. Minun täytyy löytää ympärilleni myös uudenlaisia ihmisiä samasta syystä. Sellaiset ihmiset saattavat olla jossain muuallakin kuin Suomessa. Haluan päästää lopullisesti irti ”muiden aivoilla ajattelusta”, koska onhan kyse kuitenkin omasta elämästäni. Se on minulle samalla helpon tuntuista, mutta myös vaikeaa. Olen aina halunnut, etten tuottaisi pettymyksiä tai pahaa mieltä kellekään, mutta sille ei aina mahda mitään. Haluan löytää sen, mikä on minulle tärkeää.

 

Kirjassa riitti paljon hyvää asiaa ja sellaisia tiettyjä perustotuuksia, joita on hyvä silloin tällöin kerrata. Kaiken kirjan tekstin ja asian takaa kuitenkin sain mielestäni kaivettua ja kiteytettyä kirjan ytimen muutamaan lauseeseen. Mielestäni kirjan sanoma kiteytettynä on:

Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä, tunnista turha itseaiheutettu negatiivisuus elämässäsi. Varjele hyviä ajatuksiasi positiivisuudella ja esitä ne niille ihmisille ketkä sen ansaitsevat. Kitke pahaa oloa tai turhaa ja tarpeetonta negatiivisuutta aiheuttavat asiat ja ihmiset pois elämästäsi. Elä täysillä ja luota itseesi.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!