Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The Magic of thinking BIG

Kirjoitettu 07.12.14
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Magic Of Thinking Big
Kirjan kirjoittaja: David J. Schwartz
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka isot ovat ajatuksesi tulevaisuutta katsoessa? Haluatko olla miljonääri, kuuluisa tai tietoinen että olet jättänyt pysyvän jäljen tulevalle sukupolvelle? Itse en ole ennen uskaltanut ajatella lottovoittoa pidemmälle, koska en ole koskaan uskonut saavani itse aikaan miljoonia. Jotta voi saavuttaa isoja asioita, (tai asioita ylipäätään) täytyy ensin uskoa pystyvänsä siihen. Niin suuri itseluottamus ei tule itsestään, vaan se tulee ajan ja omien pelkojen voittamisen myötä. Mitä nämä pelot sitten ovat ja miten ne voitetaan?

Isosti ajattelemisen ja itsensä suorittamisen esteinä ovat tekosyyt ja pelot. Niitä voivat olla esimerkiksi: ”Ei minulla ole aikaa”, ”En ole tarpeeksi kokenut tai älykäs” tai ”Hulluko olet!? Ei tuo ole mahdollista!”. Kuulostaako tutulta? Nämä ovat perus tekosyitä, koska ei uskalleta ottaa riskiä.

Aika

Aikaa meillä kaikilla on saman verran, 24 tuntia vuorokaudessa. Olen lukenut toisesta kirjasta että ihmiset tykkäävät näyttää kiireellisiltä, jotta ei tarvitsisi ottaa lisää tehtäviä ja vastuuta. The Magic of thinking big – kirjan kirjoittaja David J. Schwartz sanoo kirjassaan välttävänsä yhteistyötä ihmisten kanssa, joilla on paljon ylimääräistä aikaa. Tämä johtuu varsin ymmärrettävästä syystä. Ihmiset joilla ei ole aikaa rohmuavat itselleen helpommin lisää uusia haasteita. Toisin on ihmisillä joilla on paljon aikaa, he tykkäävät ylimääräisestä ajasta ja rohmuavat aikaa lisää itselleen. Täytyy tosin muistaa tässäkin ettei vain pyri näyttämään kiireiseltä, vaan oikeasti rupeaa tekemään paljon hommia. Käytäntöön tämän voi ottaa erittäin helpolla tavalla. Kun kysytään vapaaehtoisia tai etsitään tekijöitä johonkin projektiin, josta et ole edes kuullutkaan, rohkeasti käsi pystyyn ensimmäisenä. Jos silti näyttää olevan aikaa, niin lähde kysymään tarvitaanko apuasi missään tai käytä aikasi muuten itseäsi haastaen.

Itseluottamus

Itsensä aliarviointi ja itseluottamuksen puute on suuri este monelle. Kokeile seuraavanlaista ajattelutapaa: ”Ei kukaan ole seppä syntyessään”. Kaikki jotka näyttävät kylpevän itseluottamuksessa ovat itseluottamuksensa hankkineet, he eivät syntyneet valmiiksi ”seppinä”. Taika tässä on että jokainen voi hankkia itselleen suuren itseluottamuksen ja ensimmäinen askel siihen on pelkojen nujertaminen. Mieti seuraavaksi mitä et uskalla tehdä? Mikä pelottaa kaikkein eniten? Se voi olla mitä vain. Jotta pelkosi saadaan poistettua täytyy toimia. Esimerkiksi minun pelkoni on tippuminen korkealta, esimerkiksi laskuvarjohyppy. Jotta saisin pelkoni pois minun on kohdattava pelkoni, eli hypättävä laskuvarjohyppy. Ei se vaikeaa ole, koska minun ei tarvitse tehdä itse mitään muuta kuin mennä laskuvarjohyppääjän kyytiin kun hän hyppää. Minä olen vain ammattilaisen kyydissä. Pointtina on että mietit mikä sinua estää tekemästä jotain asiaa ja teet sen. Monet pelkäävät vettä, koska eivät osaa uida. Hyvän valvonnan alla sekin hoituu. Monet eivät uskalla avata suutaan palaverin aikana, koska pelkäävät sanovansa jotain tyhmää tai saavansa täyden tyrmäyksen ajatukseensa. Tämä jälkimmäinen on harmillisen yleinen yritysmaailmassa ja olen huomannut että jopa Tiimiakatemialla. Tähänkin jälleen kerran teot auttavat, mutta on hyvä muistaa seuraavat asiat:

Ihminen joka on monopolisoinut kuuntelemisen, ottaa muiden ihmisten palautteet ja ideat haltuunsa on johtaja ainesta. Olet ehkä huomannut että suuret pomot eivät paljoa valita tai puhua pälpätä, he ovat hyviä kuuntelijoita. Kun menet juttusille ison tittelin omaavalle ihmiselle hän yleensä jopa rohkaisee sinua tekemään suurimman osan puhumisesta. Tämä johtuu siitä että johtaja on ikään kuin ratkaisujenteko masiina ja raaka-aineet ratkaisuihin ovat muiden ihmisten mielipiteet ja ideat, omiensa lisäksi. Itse en ole paljoa uskaltanut puhua palavereissa ennenkuin olen varma, että sanottavallani on selvä tarkoitus ja sillä on painoa. Olen aina pitänyt itseäni huonompana, koska en ole ollut aktiivinen keskustelija vaan aktiivinen kuuntelija. Nyt tiedän että se ei ole heikkous vaan sen voi kääntää vahvuudeksi. Käytäntöön vien enemmän tekoja pelkojeni murtamista kohtaan. Jos en uskalla puhua ajatuksiani palaverissa niin rohkaisen muita puhumaan. Esimerkiksi kysymällä: ”Mitä mieltä sinä olet tästä?” tai ”Millä saisimme tämän toimimaan?”. Yksinkertaisilla kysymyksillä vien keskustelua haluamaani suuntaan, vielä paljastamatta keskeneräisiä ajatuksiani ja silti näyttäväni toisille olevani aktiivinen osa keskustelua.

Positiivisuus

Kaikki on mahdollista. Kun sanot ääneen jonkun asian olevan mahdollista ja vakuutat itseäsi siitä koko ajan, alat vähitellen saamaan niin itsesi kuin ympärillä oleviesi alitajuntaan positiivisen sävähdyksen mahdollisuuksista. Alat ajattelemaan erilaisia tapoja miten saada mahdoton mahdolliseksi. Tämä on kriittistä mahdottomuuden pelon poistoon, sillä jos ajattelet jonkin olevan mahdotonta, sinä nopeasti unohdat moiset ideat ja annat asian olla. Se ei siihen lopu vaan nyt olet ruokkinut tätä negatiivista ajattelua, tätä mahdottomuuden pelkoa ja alat näkemään mahdottomuuksia enenmmän ja enemmän, kunnes et enään jaksa edes yrittää. Ennen ajateltiin lentämisen olevan mahdotonta ja kukaan ei olisi uskonut voivamme lentää kuuhun asti, ei ainakaan jos sitä olisi pidetty mahdottomana. Ratkaisu tähän pelkoon on helppo. Ota avoimesti vastaan erilaisia ideoita ja haasteita. Ruoki itseäsi positiivisillä sanoilla, kuten ”Kyllä minä tähän pystyn”. Laajenna näkökulmaasi asioista mitä ne ovat, asioihin mitä ne voisivat olla. Vielä tärkeänä seikkana, kohdenna katseesi isoihin tavoitteisiin ja tee asioita sen eteen. Käytäntöön tuon enemmän positiivista ajattelua ja avointa mieltä muiden ja erityisesti omille ”hulluille” ideoille.

 

Erittäin keskeinen sanoma tältä kirjalta on positiivinen ajattelu. Kun ajattelet ja harjoittelet positiivisuutta päivittäin, sinä saat kehosi tulemaan mukaan. Kun ruokit positiivisuutta vaikka väkisillä, sanot vaikkapa ääneen ”tänään on hyvä päivä” saat huomattavasti erilaisemman tuloksen kuin sanomalla: ”tänään on huono päivä”. Olemalla positiivinen ja avoin haasteille, pelkojen syrjäyttämiselle, ideoille ja ihmisille, silloin pääsee jo pitkälle. Mutta jottei jää ajatuksen tasolle, täytyy muistaa että ihmisiä ei määritellä heidän sanoistaan vaan heidän teoistaan. Vain teoilla on merkitystä ja Tiimiakatemialla onkin hieno käytäntö tehdä ideat todeksi. Pidetään siitä kiinni ja uskalletaan ajatella isosti.

 

Teemu Kukkonen,

Osuuskunta Driimi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!