Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The power of 7 habits

Kirjoitettu 24.05.18
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: The power of 7 habits
Kirjan kirjoittaja: Stephen Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Stephen Coveyn kirjan The power of 7 habits. Se kertoo siitä kuinka elämä ei noin vaan tapahdu, se on pitkälti kiinni omista tavoista ja asenteesta. Stephen on luonut 7 tapaa, kuinka tehdä elämästä parempi.

 1. Ole proaktiivinen
 2. Aloita visualisoimalla tavoite
 3. Tee tärkeimmät asiat ensin
 4. Tavoittele molemminpuolista hyötyä
 5. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi
 6. Hyödynnä synergiaa
 7. Kehitä itseäsi!

Miten nämä voidaan omaksua? Harjoittelemalla pitkään ja olemalla niistä tietoinen, kunnes ne muuttuvat automaattisiksi tavoiksi. Se, mikä on tapa ei tunnu rasittavalta tai asialta mitä täytyy miettiä.

Ensimmäinen kohta ”ole proaktiivinen” tarkoittaa sitä, että olet itse vastuussa omasta elämästäsi. Et voi syyttää asioista vanhempiasi tai läheisiäsi. Kun olet proaktiivinen, tiedät että voit itse valita käyttäytymisen mallin, eikä tuhlata aikaa syyttelyyn miksi joku on niin. Proaktiiviset ihmiset käyttävät usein sanoja ”I can, I will, I prefer” kun taas vastakohta käyttää sanontaa ” do i have a choice”.

Elämässä tarvitsemme jonkun suunnan, jonkun mitä kohti menemme. Aloita visualisoimalla tavoite tarkoittaa juuri sitä. Tehdään omat arvot ja suunnat selkeäksi. Ihmiset voivat olla raha keskittyneitä, perhe keskittyneitä, työ keskittyneitä tai itse keskittyneitä. Nämä asiat ovat toki hyviä, mutta omalle itsellesi ei ole hyvä olla riippuvainen jostain näistä. Meillä täytyy olla oma periaate keskiö, joka on ajaton ja vaihtumaton.

Miten seurata, että elämä menee keskiön mukaan? On hyvä kirjoittaa oma lausunto missiosta, kuka haluat olla ja mitä haluat saavuttaa.

Kolmantena on kohta tee tärkeimmät asiat ensin, joka tarkoittaa sitä että sinulla on oltava palava halu kehittää omia tavoitteitasi jonka vuoksi osaat sanoa ei niille asioille, jotka eivät koske omia tavoitteitasi. Tässä kohtaa on hyvä tehdä erilaisia listoja ja päiväsuunnittelua.

Useimmat ihmiset käyttävät päivällä aikansa tehdessään yllättäviä asioita, jotka tulevat kuin puskan takaa. Toisena ihmisten aika kuluu eniten häiriötekijöihin. Tähän vaikuttaa itsekuri, mutta myös se, että et ole asettanut itsellesi tarpeeksi selviä prioriteetteja ja arvoja.

Neljäntenä on win-win tilanne, eli tavoitellaan molemminpuoleista hyötyä. Tärkeimpänä tässä on se, että hankalissa tilanteissa ongelmana eivät ole ihmiset vaan järjestelmä.  Lähestymällä tilannetta niin, että miten voimme muuttaa järjestelmää, jotta se palvelee kaikkia siihen osallistuvia.

Yritä ensin ymmärtää ja sitten tulla ymmärretyksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos haluat vaikuttaa ihmisiin sinun täytyy ensin ymmärtää niitä. Covey on muodostanut 4 leveliä kuuntelemiseen:

 1. Ignooraaminen
 2. Esittäminen kuuntelemisesta
 3. Tarkkaavainen kuuntelu
 4. Empaattinen kuuntelu

Tämä tapa on tärkeä, sillä kun molemmat ymmärtävät toisiansa se avaa oven kolmansille oville. Win-win ratkaisu.

Kuutoskohta hyödynnä synergiasi tarkoittaa sitä, kun esimerkiksi joukko ihmisiä juttelee keskenään ja he saavuttavat tietynlaisen flown, joka on ”the peak of experience”. Tätä voidaan verrata myös syvällisiin keskusteluihin ystävien kanssa. Huipun löytäminen ei tarvitse olla vaikeaa, voimme vain päättää luoda tavan omaan elämäämme ja  noudattaa ensin ensimmäistä viittä kohtaa. Tämä taso on paljon tehokkaampi kuin monet edes kuvittelevat. Se fiilis kun saat oikeasti hyvän keskustelun jonkun kanssa, sen tuntee kun pääsee ihan johonkin uusiin sfääreihin.

Viimeisenä tapana on kehitä itseäsi. Tässä kohtaa Covey korostaa, että tapojen luominen vaatii paljon toistoa. On hyvä löytää itselle aikaa näihin neljään kohtaan mitään jättämättä ulkopuolelle:

-mentaalinen puoli: lukeminen, suunnittelu ja kirjoittaminen

-fyysinen puoli: kuntoilu, stressin lievitys, ravinto

-emotionaalinen puoli: empatia, synergia

-spirituaalinen puoli: sitoutuminen, opiskelu ja meditaatio

Mielestäni nämä 7 tapaa ovat kuin ohjenuora parempaan elämään. Pieniä asioita, joilla on pidemmällä aikavälillä suuri merkitys.  Kun porskuttelemme arjessa eteenpäin joka päivä, emme välttämättä tule ajatelleeksi sen kummemmin näitä asioita. Jos nämä 7 tapaa saisi kuitenkin toistojen avulla tavoiksi, voisimme viedä itseä rutkasti eteenpäin.

Tärkeinpänä itse pidän kohtaa kaksi, aloita visualisoimalla tavoite. Se, että miettii valmiiksi lopputuleman missä haluaa olla jonkun ajan kuluttua luo motivaatiota ja suunnan mitä kohti mennä. Jos ihmisellä ei ole suuntaa, hän tekee vähän kaikkea. Kun päättää suunnan mitä kohti aikoo mennä, osaa sanoa ei muille asioille jotka eivät niin kiinnosta. Olen huomannut, että ihmiset joilla on jokin suunta ovat hyvin kunnianhimoisia. Jotta nämä seitsemän tapaa saadaan arkielämään, on luotava käytännölliset tavoitteet. Luotava omat prioriteetit, jota kohti mennä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!