Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The subtle art of not giving a fuck

Kirjoitettu 15.05.18
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Subtle Art of Not Giving a Fuck
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

The subtle art of not giving a fuck

Elämme aikaa, jossa meillä on jopa liian paljon valinnanvaraa sekä mahdollisuuksia. Tunnemme itsemme helposti stressaantuneeksi tämän hetkisessä mahdollisuuksien ja valintojen maailmassa. Miksi sitten stressaamme, vaikka meillä on niin paljon varaa valita? Keskitymme kaikkiin näihin eri vaihtoehtoihin sekä mahdollisuuksiin kerralla.

 

Miellyttävää, miellytetään vai ei?

Olen itse kovin sosiaalinen ihminen ja olen aina halunnut tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa sekä olla muiden silmissä mukava ja miellyttävä ihminen. Sanonut useimmille asioille ”kyllä”, vaikka en olisi halunnut ko. asiaa tehdä. Vanhemmalla iällä olen oppinut sanomaan ”Ei”, epämiellyttäville asioille sekä asioille joita en itse halua tehdä. Niinkin yksinkertaisille asioille kuin turha bilettäminen ja ryyppääminen. En koe saavani siitä niin paljon hyviä viboja, joita saan esimerkiksi urheillessani. Krapulan johdosta missaan seuraavan päivän lähes kokonaan, jolloin voisin kehittää itseäni fyysisesti sekä henkisesti esimerkiksi kuntosalilla. Olen toki saanut kaveriporukoiltani tästä paljon lokaa niskaani, but guess what: ”I don’t give a fuck!”. En toki tarkoita, että olisin absolutisti tai kieltäytyisin kokonaan alkoholin käytöstä ja bilettämisestä, mutta teen sitä silloin, kun itse haluan. Muutoksen jälkeen olen todennut olevani onnellisempi, eikä kieltäytymiseni ole tehneet minusta huonompaa tai epäpidettyä ihmistä.

 

Guess what: ”I don’t give a fuck!”

 

Mikä sinulle todella on tärkeää?

Yksi isoista stepeistä elämässäni oli irtautua vakituisesta työstä ja siirtyä päätoimiseksi opiskelijaksi. En pitänyt paljoakaan työstäni ja tapasin usein miettiä vain asioita, kuten ”No onpahan työpaikka” tai ”No onpahan vakituiset tulot”. Miksi v*tussa? Olin harvoin onnellinen töihin mennessäni ja ainut mukava asia työssäni oli mukavat työkaverini sekä sosiaaliset tilanteet. Kunnes tein siirtoni ja hain opiskelemaan jättäen vakisopparin ja palkankorotuksen taakseni. Hain minua itseäni kiinnostavalle alalle sekä pääsin vielä erikoistumaan minua erityisesti kiehtovaan aiheeseen, yrittäjyys.

 

” Joten dumppaa asiat, joita et halua tehdä ja aja elämääsi suuntaan, jossa teet asioita, joista itse pidät.”

 

Nyt olen uusien haasteiden edessä ja mietin, mikä olisi se juttu, jota haluan tehdä nyt? Olen ajautunut graafiseen suunnitteluun sekä video- ja valokuvaamisen maailmaan. Olen joskus harrastellut graafisia juttuja sekä verkkosivujen suunnittelua ja toteutusta. Nyt saan siitä vihdoin oikeasti rahaa. Se tuntuu tällä hetkellä oikealta jutulta ja toteutan töitäni freelancerin tavoin. Olen myös saanut työtarjouksia ko. aiheen sekä markkinoinnin tiimoilta Akatemialla ollessani.

 

Joten dumppaa asiat, joita et halua tehdä ja aja elämääsi suuntaan, jossa teet asioita, joista itse pidät. Oli se sitten nykyisessä työpaikassa työskentely, parisuhde tai muu asia, joka haittaa omien oikeiden tavoitteidesi saavuttamista. Ole tietyissä asioissa armoton.

 

Valitse itsellesi tavoite, jonka eteen olet valmis taistelemaan. Asioihin, jotka vievät sinua eteenpäin. ”Haluan olla onnellinen” ei ole tavoite, vaikka siitä paljon ihmiset puhuvatkin. Onnellisuus tulee, kun teet asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Valitse tavoitteeksesi siis asia, joka tekee sinut onnelliseksi. Lopeta kaikkien miellyttäminen ja pelko siitä, että missaat jotain. Missaa oikeat asiat, kulje kohti omia tavoitteita ja vaali arvojasi.

 

Dave Mustaine potkittiin ulos bändistä, jonka jälkeen hän päätti perustaa oman bändin, joka olisi parempi kuin entinen bändinsä. Dave Mustaine on yksi Megadethin perustajista ja päätyikin olemaan erittäin suosittu sekä myymään musiikkiansa miljoonittain. Dave kuitenkin koki epäonnistuneensa sillä ei yltänyt samoihin lukemiin, kuin bändi, josta hänet potkittiin pihalle. Bändin nimi oli Metallica. – Älä vertaa omia saavutuksiasi muiden saavutuksiin, sillä se ei loputa määritä menestystäsi.

 

”Values over success equals happiness.”

Ole rehellinen, avulias, luova, utelias sekä nöyrä.

 

Olet itse vastuussa

Olet sataprosenttisesti itse vastuussa elämästäsi sekä onnellisuudestasi! Älä anna ulkopuolisten asioiden, joihin et voi vaikuttaa, vaikuttaa onnellisuuteesi. Kun ymmärrät tämän, voit alkaa elämään täysillä omilla ehdoillasi. Voit ajatella entisen parisuhteen kaatuneen vain partnerisi virheisiin, mutta sinulla itselläsikin on varmasti ollut osaa ja arpaa tapahtuneisiin asioihin. On tärkeää osata myöntää olevansa väärässä. Et saa antaa oman epävarmuutesi vaikuttaa asioihin. Hyväksy epävarmuutesi, näin pääset eteenpäin.

 

Run Forest Run!

Koetko koskaan juoksevasi karkuun asioita, joihin liittyy riski saada kolhu identiteettiisi. Buddhalaiset sen sijaan kokevat identiteetin olevan vain illuusio. Kuvittele saavasi unelmiesi työpaikka, mutta työn täytyy onnistua täydellisesti saadaksesi lopullisen paikan. Riskinä menettää ”identiteettisi”, kollegojesi arvostus ja kokea rahallista tappiota. Moni skippaa tässä vaiheessa mahdollisuuden liiallisten riskien vuoksi. Mitä sitten, jos nolaat itsesi tai epäonnistut? Olemme ihmisiä, emme ole täydellisiä ja inhimilliset virheet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Älä pelkää epäonnistua, ota riskejä!

 

Boogie Man

Ihmiset usein pelkäävät kuolemaa, jonka vuoksi he jättävät asioita tekemättä. Asioita, jotka voisivat tuoda elämään lisää onnellisuutta. ”Guess what? We all die some day.” Itse en ole koskaan pelännyt kuolemaa, jonka vuoksi koen kokeneeni paljon ainutlaatuisia asioita elämässäni. Ilmoittauduin laskuvarjohyppykurssille aiemmin keväällä ja kohta se aika koittaa. Tämmöisissä asioissa on tietenkin aina riski, mutta koen, että se on pientä verrattuna siihen fiilikseen, mikä hypyn jälkeen tulee. Näitä asioita ei tule toki sekoittaa turhaan ”reikäpäisyyteen” tai haluun tehdä asioita, jotka voivat viedä ihmiseltä hengen. Eihän sinne koneeseen astuta sen vuoksi, että menettäisit henkesi. Monen matka päättyy ajatuksiin: ”Mitä jos varjo ei aukeakaan?” tai ”Siinähän voi kuolla” Vaikka he kuinka haluaisivatkin ilmoittautua kurssille. Älä pelkää ottaa riskejä, jos tehtävät asiat tekevät sinut onnelliseksi.

 

”Guess what? We all die some day.”

 

Lopeta siis kuolemattomuuden–, julkisuuden ja vallan tavoittelu. Keskity asioihin, jotka ovat tässä ja nyt! And please stop giving a fuck!

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!