Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The Toyota Way

Kirjoitettu 28.02.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Toyotan tapaan - The Toyota Way
Kirjan kirjoittaja: Jeffrey K. Liker
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 3.5. Yrittämisen klassikot, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

TOYOTAN TAPAAN

Kirja kertoo yhdestä aikamme menestyneimmästä yrityksestä – Toyotasta. Toyota kehitti lean-tuotantojärjestelmän joka sai tuotanto- ja palvelualoilla aikaa globaalisen vallankumouksen. Monet pitävät tätä järjestelmää seuraavana vaiheena massatuotannon jälkeen.

Aloitan tekstin kertommalla mitä lean-tuotanto tarkoittaa, tästä siirryn kohti 5S takoitusta ja mitä se voisi tarkoittaa tiimiakatemialla. Tekstin loppuosassa käsittelen hieman kulttuurinmuutosta, mitä elämme vahvasti nyt tiimiakatemialla ja kerron myös miten Toyota saa aikaan kulttuurinmuutoksen.

LEAN-tuotanto

Suomennettuna englanninkielestä sana LEAN tarkoittaa hoikkaa tai laihaa. Wikipedia sanoo LEAN-ajattelusta taas seuraavaa:

” Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy seitsemän erilaisen turhuuden (tuottamattoman toiminnon) poistamiseen, minkä avulla pyritään parantamaan asiakastyytyväisyyttä, parantamaan laatua ja pienentämään toiminnan kustannuksia ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja.”

Näin maallikon suusta sanottuna, lean-järjestelmällä pyritään poistamaan kaikki turhat vaiheet pois prosessista.

LEAN keskittyy NOPEUTEEN – läpimenoajan nopeuttaminen hukkaa ja ei lisäarvoa luovia vaiheita eliminoimalla

 • Lean perustuu Toyotan vuosikymmenien kokemukseen
 • Pääasiana on ”hukan” tunnistaminen ja poistaminen kaikesta toiminnasta
 • Pohjana toimii prosessit ja niiden jatkuva yksinkertaistaminen
 • Tavoitteena laadun, kustannustehokkuuden, toimitusvarmuuden, työturvallisuuden ja työmoraalin parantaminen

 

Seuraavaksi laitan tähän erään kuvan jonka kalastelin bittimaailmasta.

Tässä kuvassa on tiimien kehitysasteet, kuvan tekstejä luettaessa huomaa mikä ero on sellaisella tiimillä missä on selkeä käskyttäjä ja missä johtoryhmä vain tukee tiimiä.

 

Käyrän noustessa ylöspäin tarkoittaa myös että tulos kasvaa.

Itse sijoittaisin Mittavan ja suurimman osan tiimiakatemian tiimeistä arvosana-asteikossa 2 – 3 väliin. Voin olla myös väärässä mutta tällainen mielikuva minulla on asiasta, enkä pidä tätä yhtään huonona. Jos olisimme 5 arvosanan opiskelijoita niin olisimme jo liian hyviä tähän kouluun (tiimiakatemiaan). Tässä vaiheessa tiimiakatemia olisi vain meidän hidasteena, eikä meidän enää kannattaisi jatkaa siellä. Jos taas vastaavasti olisimme kohdassa 1, niin se tarkoittaisi sitä että kukaan ei tekisi mitään ellei olisi pakko. Välillähän tämä menee tähän, mutta pääsääntöisesti pysyttelemme tuolla 2 – 3 hujakoilla.

5S:

5S on Japanissa kehitetty työpaikkojen työmenetelmien parantamiseen keskittyvä järjestelmä. Sen tavoite on yksinkertainen: tehdä työstä tuottavampaa. 5S poistaa työpaikalta ei-arvoa tuottavaa toimintaa ja parantaa työpaikkojen laatua, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. 5S:n avulla työpaikasta tulee yksinkertaisin keinon miellyttävämpi ja tehokkaampi työympäristö.

5S koostuu seuraavista asioista:

 • Sort – Sorteeraus.

Poista työpisteeltäsi kaikki tarpeeton. Saat enemmän tilaa ja turhat esineet ei pyöri jatkuvasti jaloissa / käsissä. Jos uskot tarvitsevasi jotain ”harvinaisempaa” esinettä joka lojuu toimistolla, siivoa se muiden ”harvinaisten” tavaroiden joukkoon.

Tiimiakatemialla, sinisellä toimistolla tavarat ovat hyvin usein ihan miten sattuu. Kaikkea turhaa on toimiston pöydillä ja mitään ei tunnu koskaan löytyvän. Esineiden uudelleen lajittelu voisi huomattavasti lisätä työpaikan viihtyvyyttä kun sinun ei tarvitsekaan etsiä nitojaa puolta tuntia, vaan tiedän tasan tarkkaan missä se sijaitsee. Et siis menetä hermojasi turhasta.

 

 • Set In Order – Systematisointi.

Tavarat siis oikeille paikoilleen systemaattisesti. Esimerkiksi värikoodeilla eri alueiden merkkaaminen / rajaaminen. Tyhjät tai ainakin siistit käytävät, missä voit kävellä suoraan, eikä tarvitse mutkitella esteiden ohitse. Roskakoreja pitää olla tarpeeksi ja niiden tyhjennyksen tulisi olla systemaattista.

Valmentajat ovat tietyllä tavalla yrittäneet tehdä tätä Tiimiakatemialla. Akatemia on jaettu karkeasti kolmeen osaan: sininen, vihreä ja keltainen. Ikävä kyllä tällä on ollut myös huono vaikutus, sillä siniseltä akatemialta tulee harvemmin lähdettyä keltaiselle tai vihreälle toimistolle.

Kaappien, hyllyjen ja muiden asioiden järjestely värikoodeittain voisi olla minun mielestäni erittäin toimiva ja selkeyttävä järjestely, kunhan jokaisella värillä olisi oma tarkoituksensa.

Käytävät ovat akatemialla huonossa jamassa, siellä on milloin mitäkin tiellä ja joudun väkisinkin tekemään väistöliikkeitä.

Akatemialla on hyvin kuitenkin rajattu tietyt alueet, kuten rakettikorjaamo, ”call-center”, treenitilat. Kuitenkin itse kaipaisin hieman vaihtelua etenkin treenitiloihin. Jokainen treenitila voisi olla väriltään erilainen, jolloin jokaisiin treeneihin voisi saada erilaisen ympäristön ja väreillä voitaisiin vaikuttaa myös hieman alitajuntaan. Pirteän värisissä tiloissa ihmiset saattaisivat olla pirteämpiä ja iloisempi, kun taas vaaleissa tiloissa voisi löytyä tietynlainen rauhallisuus.

 

 • Shine – Siivous.

Työpisteen jokapäiväinen siivous.

Toteutuuko akatemialla? Toteutanko minä sitä? Voitte arvata vastauksen.

Tähän pitäisi tulla muutos ja muutos lähtee itsestään niinhän sitä sanotaan, mutta olemme ihmisinä niin laiskoja, ettei me  käskemättä tehdä mitään ylimääräistä.

 

 • Standardize – Standardisointi.

Rytmitetään työpaikan parhaat käytännöt yhdessä kaikkien kanssa, esimerkiksi laitetaan toimistoilla työpisteet edes osittain samalla tavalla järjestykseen, kaikki mittarit olisivat tasaisesti ja helposti ymmärrettävässä muodossa jokaisella toimistolla, tiimin sisäiset siivousaikataulut (kuka vie roskat minäkin päivänä) jne.

Tiimiakatemialla on lupa olla luova ja voit koristella seinät ja toimistot ihan miten haluat, mutta kannattaisiko välillä kuitenkin noudattaa jotain yhteneväisyyttä? Mielestäni kyllä. Helpottaisi omaa, oman tiimin ja muiden tiimien seurantaa, kun tietäisi edes suunnilleen mistä tiedot löytyvät. Meillä sinisellä toimistolla osa mittareista on katossa, osa seinissä, lisäksi ikkunoissa, lattialla ja varmaan pöydän altakin löytyy.

Hitusen jos rajattaisiin ”vapautta” ja oltaisiin hieman järjestelmällisempi niin toimistoihinkin voisi ylpeänä tuoda asiakkaita.

 

 • Sustain – Seuranta.

Kun edellä olevat asiat on tehty, niin yksinkertaisesti pidetään huolta siitä että näitä tapoja myös noudatetaan jatkuvasti.

 

5S:n tulee vaikuttaa meihin tiimiyrittäjiin, meidän työtiloihin, meidän valmentajiin ja heidän työtiloihin. 5S ei toimi oikein jos sitä toteutetaan vaan osittain, sen tulee tapahtua koko organisaatiossa. Hyvä alku olisi kuitenkin jos edes jossain päin Tiimiakatemiaa tätä ruvettaisiin noudattamaan, esimerkiksi pistetään alkuun sininen toimisto kuntoon.

Kuka tästä ottaa vastuun, se on se suuri kysymys. Vastauksesi saamme luultavasti vanhan tutun: JOKU.

Kirjassa sanotaan että turhan moni yritys on keskittynyt pelkästään 5S toteuttamiseen ja siihenkin hyvin pintapuolisesti. 5S on kuitenkin vain yksi osa-alue / työkalu suurempaa kokonaisuutta eli

Kulttuurin muutos

 

Kulttuurin muutos voi kestää useita vuosia kenties vuosikymmeniä, mutta jos kulttuurin muutosta halutaan se saadaan tapahtumaan seuraavilla askelilla.

Selitän tämän asian miten kirjassa kerrotaan, alle kirjoitan oman tulkinnan asiasta ja miten tämä näkyisin Tiimiakatemialla.

Kuvitellaan että kaikki tapahtuu suhteellisen lyhyellä aikavälillä…

1. Aloita ylhäältä – tämä voi edellyttää remonttia ylimmässä johdossa.

Aloitetaan valmentajista – tämä voi edellyttää valmentajien / päävalmentajan vaihtoa tms.

 

2. Sitouta ihmisiä alhaalta ylös.

Sitouta Tiimiakatemian ykköset eli pingviinit, heille ei vielä nykyinen kulttuuri ole juurtunut.

 

3. Käytä keskitason päälliköitä välittäjinä.

Välittäjinä voi toimia JORY ja ”sytyttäjä-tyyppiset” ihmiset

 

4. Vaatii aikaa kehittää ihmisiä, jotka todella ymmärtävät ajattelutavan ja elävät sen mukaan.

Valmentajien ja muutoksen välittäjien kanssa enemmän yhteistyötä. Jokaisella pitää olla päämäärä kirkkaana mielessä.

 

5. Tämä vaikeustaso on ”äärimmäisen vaikea”.

Päämäärään pääseminen ei saa olla liian helppoa. Päämäärän tulee tuntua suurelta haasteelta, muttei mahdottomalta. Tasoa pitää nostaa enemmän ja enemmän. Tiimiakatemia pyrkiikin tähän ”Glocaly Blastingillä”. Ensimmäinen askel Tiimiakatemialla kohti tätä onkin meidän koko talon Unkarin matka.

 

Tässä oli vain esimerkkejä siitä mitä voisi tehdä jotta Tiimiakatemian kulttuuria saataisiin muutettua, jos sitä nyt halutaan muuttaa.

 

Millaisen kulttuurin itse haluaisin?:

 • TEKEVÄN / TEHOKKAAN
 • SEKOILEVAN / HULLUN
 • ARVOSTETUN
 • REILUN / YHTENÄISEN

Vähän niin kuin edesmenneellä ”Ideaosuuskunta Made:lla” oli.

 

Päätän tämän kirjoitelman tähän ja erään viisauden näin loppuun haluan vielä heittää:

”HIDAS PROSESSI ON KALLIS PROSESSI”

 

Timo Perttunen

Mittava Innovations

 

Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa käydä katsomassa seuraava sivu:

http://www.docstoc.com/docs/21539143/LEAN-MANAGEMENT–MAALAISJ%C3%83%E2%80%9ERKE%C3%83%E2%80%9E-PROSESSIEN-KEHITT%C3%83%E2%80%9EMISEEN

 

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!