Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

There is no I in team

Kirjoitettu 16.02.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The 17 Indisputable Laws of Teamwork: Embrace Them and Empower Your Team
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 2.5. Yhteisöllisyyden klassikot, 2.6. Tiimiyrittäjävalmentajien yhteisöllisyyden "pakolliset kirjat", 3. Yrittäjyys, 4.7. Johtamisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

The 17 Indisputable Laws of Teamwork: Embrace Them and Empower Your Team

By John C. Maxwell

“There is no I in team”

Nonniin nyt on eka täpityskirja taputeltu ja aletaas purkamaan.

Kirja kolahti monesta eri syystä. Se pisti haastamaan omaa minä käsitystä suhteessa tiimiimme. Miten sovin tiimiimme, mitä olen valmis uhraamaan tiimin vuoksi, mitkä tulevat olemaan haasteitamme jos emme nyt reagoi niihin kunnolla? Pohdin seuraavassa Tiimityön lakeja laeittain ja vertaan niitä tiimiimme nykyiseen tilanteeseen ja mahdolliseen tulevaan. Mitä toimia täytyy tehdä, jotta pääsisimme haluttuun loppu tulokseen. Tulevat ja olemassa olevat haasteemme jos emme nyt toimi.

 1. The Law of Significance

Yksin ei pysty kiivetä Mt. Everestille, sen kiipeämiseen tarvitaan tiimi. Yksin saavuttamiseen liittyy usein oma ego, epävarmuudet ja naiivius.

Vihaan ryhmätöitä ja joukkuelajeja, joten luulin automaattisesti, että tiimityöskentely ei ole minun juttuni. Halusin olla yksin yrittäjä. Pääsin kuitenkin töihin kahvilaan ja leikkimään baristaa. Barista duuni on puhdasta tiimityötä, tiimityön täytyy sujua kuin valssi, muuten kaikki menee päin petolinnun persettä.

Ymmärsin kuinka paljon enemmän saa aikaan tiimillä vs. yksin. Kuinka paljon hauskempaa on tehdä yhdessä kuin yksin. Jokainen pääsee loistamaan omalla alueellaan.

Vihani joukkuelajeihin johtuu varmasti epävarmuudesta, koska olin aina niissä ulkopuolinen ja en kokenut olevani tarpeeksi hyvä ja vedin tiimiä alas. Ego astuu esiin taas haaveessa saada toteuttaa itseäni juuri haluamallani tavalla enkä haluaisi vastata siitä kenellekään ja perustella, miksi ideani on hyvä. Tiimityö on avartanut silmäni yhdessä ideoinnille ja tekemiselle. Pitää vain olla oikea tiimi kasassa.

 1. The Law of the Big Picture

Yhteinen päämäärä on tärkeämpi, kuin oma rooli tiimissä. Tiimiläisten pitää pystyä joustamaan roolissaan ja henkilökohtaisissa tavoitteissaan tukeakseen tiimin visiota. Johtajat pystyvät luomaan yhtenäisemmän tiimin hahmottamalla kokonaiskuvan, tuomalla yhteistä visiota esiin, Tarjoamalla oikeat eväät ja valitsemalla oikeat tiimin jäsenet.

Ollemme yrittäneet valita päämääräämme ja ymmärtääkseni päämäärämme on valmistua kaikki akatemialta yhdessä tiiminä ja tapaamme jossain yhdessä mymmillä.

Meiltä puuttuu yhtenäinen visio, koska jokaisella meistä on omia unelmia. Emme valinneet omaa tiimiämme, joten on vaikeaa päättää yhteistä visiota.

Valitsemalla supistettu visio, jota koko tiimin täytyisi toteuttaa, tuntuu liian utooppiselta. Osa joutuisi luopumaan ehkä liikaa. Kuitenkin jokainen on tullut tänne kehittämään osaamistaan tietyllä alueella, eikä halua uhrata koko aikaansa toisen unelmalle.

Tosin tiedän, että tällainen ajattelu ei vie meitä pitkälle. Se ei edesauta meitä luomaan yhtenäisempää tiimiä.

Valmistuminen yhdessä visiona tukee kaikkien opintojen edistystä, koska silloin meillä on lupa vaatia toisiltamme. Toinen osa visiotamme on, että jokainen voisi olla ylpeä osaamisestaan akatemian jälkeen.

3.The Law of the Niche

Jokaisella tiimin jäsenelle löytyy oma kohta, missä pystyy antamaan isoimman arvon tiimilleen. Kun, tiimiläinen on oikealla paikallaan kaikki hyötyvät. Jotta jokainen löytää oman paikkansa täytyy tuntea toisensa ja tiimin tilanteen. Seuraavaksi täytyy arvotella jokaisen taidot, kurinalaisuus, vahvuus alue, tunteet ja potentiaalit.

 1. The Law of Mount Everest

Kun tiimi kohtaa ison haasteen kasvaa tarve tiimityölle. Ongelman mukaan pitäisi kasata tiimi: uusi haaste tarvitsee luovan tiimin, koko ajan muuttuva haaste vaatii nopean ja joustavan tiimin, vuoren kokoinen haaste tarvitsee kokeneen tiimin. Tunnista kuka tarvitsee ohjausta, tukea, suunnan näyttämistä tai lisää vastuuta. Lisää jäseniä, vaihda johtajia sopimaan haasteeseen ja poista turhat jäsenet.

Clevera on kohtaamassa ison haasteen kassan suhteen. Meillä on suunnittelussa isoja investointeja, tilauksia, matka ja verotkin pitäisi maksaa. Rahaa pitäisi tehdä parin kuukauden sisään noin 20-30 000€ lisää, riippuen ollaanko lähdössä reissuun vai ei. Siihen ei kukaan pysty yksin.

Pystymme voittamaan tämän haasteen vain tiimityöllä. Helposti ajattelen vain omaa persettäni ja, että ei mulla oo hätää olen tehnyt hyvin rahaa yrityksen tilille. Mutta ei se mene niin. Ollaan koko tiimi kusessa jos raha loppuu vaikka kuinka kuvittelen muuta. Toivon, että kriisi yhdistää meitä ja luomme tämän ansiosta hyvät nettisivut, panostamme tehokkaammin Ta-storeen, teemme kaikkemme sen eteen, että saamme Unileverin keikan, koska kello tikittää.

Meillä on pikkusen kokemusta kertynyt ja luovuutta löytyy. Heikoin lenkki taitaa meillä olla vielä joustavuus ja nopeus. Reagointi kykyä pitäisi saada nopeammaksi, jotta voisimme välttää turhat kriisit. Omalta osaltani talousvastaavana minun pitäisi pystyä viestimään selkeästi tilanteestamme, rakentaa mittareita, seurantaa mittareille ja rakentaa rahallisia tavoitteita.

Talouden luvut näyttävät suuntaa yrityksen tulevaisuudesta, sitä pitäisi hyödyntää enemmän. Ei jäädä munimaan storen kanssa vaan kauppa pystyyn.

Välillä itse kaipaisin suunnan näyttämistä. Tuntuu, että sohin joka suuntaan ja yritän olla hyvä vähän kaikessa. Innostun helposti ja se lopahtaa myös helposti. Olisi ihanaa jos, joku sanoisi, että sulla vois olla vahvuudet tähän jos kehität näitä asioita.

 1. The Law of the Chain

Heikoin lenkki sabotoi tiimiä. Tiimin vahvimmat jäsenet tunnistavat hänet. He joutuvat auttamaan häntä selviämään arjesta ja alkavat ärsyyntyä häneen. Heikoin lenkki heikentää tiimin tehokkuutta ja tiimiläiset alkavat kyseenlaistamaan johtajaa.

Brutaalia, mutta totta. Meidän heikoin lenkki vaihtelee tilanteen mukaan. Tällä hetkellä sanoisin, että heikkous johtuu tällä hetkellä luottamuspulasta. Muut tiimit näkevät lenkin sitoutumattomuuden ja tunnistavat sen. Se aiheuttaa kitkaa ja heikentää myös muiden sitoutumista tiimiin. Jos konkreettisia päätöksiä ei tehdä tai ei näy muutosta tilanne varmasti tulehtuu.

 1. The Law of the Catalyst

Voittavilla tiimeillä on pelaajia, jotka saavat hommat hoidettua. Nämä tyypit saavat kaiken aikaiseksi, he ovat luonnostaan tehokkaita, toimivat vaiston varassa, osaavat kommunikoida, intohimoisia asioihin, lahjakkaita, luovia, vastuuntuntuisia, anteliaita ja vaikuttavia.

Tällaisiä tyyppejä on meillä ainakin Petra ja Antti.  Meidän pitäisi saada muovattua meistä kaikista ainakin jollain alueella tämmöinen tekokone.

 1. The Law of the Compass

Visio ohjaa tiimiä jos sen antaa tuoda arvoa.  Visiota kohti meneminen tekee tiimistä keskittyneemmän, energisemmän ja itsevarmemman. Esimerkiksi Gravi ja iso puhuja tapahtuma, very cool!

Tiimin pitää tutkia omaa moraaliaan, intuitiivisuuttaan, historiaan, strategiaan ja visionäärisyyttään. Onko yritys tinkimättömän luotettava? Jäävätkö tiimin jäsenet? Palveleeko strategia yrityksen visiota? Onko meidän tiimillä pitkä aikaista visiota, joka estäisi tiimiä turhautumasta pieniin epäonnistumisiin.

Meidän tiimissä on tärkeää olla rehellinen ja avoin.  Tiimiimme on yrittänyt heikolla menestyksellä tuoda vihreitä arvoja koko tiimille. Tuntuu, että visiomme ei aina ole tarpeeksi selkeä, jotta emme turhautuisi matkan varrella. Mutta haastan ajatusta. Meikästä turhautuminen saattaa olla tosi opettavaista ja kasvattavaa. Niissä olisi aina helpointa vain luovuttaa. Vaatii luonnetta ryhtyä uudestaan ja uudestaan hommiin.

 1. The Law of The Bad Apple

Paskat asenteet tuhoavat tiimin. Ensimmäisenä kannattaa katsoa peiliin. Pärjäisikö tiimi ilman minua? Uskotko salaa, että viimeaikaiset saavutukset on ansaittu sinun ponnistuksin eikä koko tiimin voimin? Pidätkö laskua milloin muut saavat kehuja. Onko sinulla vaikeaa myöntää kun teet virheitä?

Tiimi pärjäisi varmasti ilman minuakin, mutta en näe että se olisi huono asia. Silloinhan tiimi on itseohjautuva jos yksi lähtisi ja tiimi ei kuolisi. Uskon kuitenkin, että poissa oloni näkyisi jotenkin. Minun ei ole vaikea myöntää, että teen virheitä, mutta itseni ruoskimisen lopettaminen on vaikeaa. Sorrun myös marttyyrisyyteen liian usein.

 1. The Law of Countability

Tiimin jäsenten täytyy pystyä luottamaan toisiinsa kun on sen aika. Ovatko tarkoitusperäsi vilpittömät? Teetkö työsi hyvin? Oletko omistautunut tiimin menestykselle, voivatko ihmiset luottaa sinuun? Saavatko sinun teot tiimiä yhtenäisemmäksi vai rikkovatko ne sen?

Damn, mitä kysymyksiä. Tähän mennessä osaan pystyy luottaa kun on sen aika, mutta kaikkiin ei. Kuka on nukkunut pommiin ja kuka on muuten vain loistaa poissa oloaan, eikä vastaa viesteihin.

Pyrin tekemään työni hyvin, ehkä vähän liiankin perfektionistisesti. En halua/pysty ottamaan liikaa lautaselleni, koska haluaisin suoriutua siitä täydellisesti. Ja hävettää/vituttaa, kun en pysty. Koen, että minuun voi luottaa ja haluan olla luottamuksen arvoinen, se on minulle tärkeää.  Toisinaan tekoni varmasti rikkovat tiimiä esim. LC kantani ja toisinaan ehkä yhdistää.

 1. The Law of the Price Tag

Jotta tiimi voisi saavuttaa täyden potentiaalinsa, täytyy sen maksaa siitä kuuluva hinta. Hinta on uhraus, ajallinen sitoutuminen, yksilön kehittyminen ja epäitsekkyys.

Nämä uhraukset ovat itselleni vaikeita ja epäselkeitä. Meidän pitäisi tiiminä laatia sopimus, mitä voi vaatia tiimiläiseltä ja mitä ei voi vaatia. Se on minusta epäselkeää.

Välillä tuntuu, että koko muu elämä pitäisi uhrata tiimin vuoksi ja se ei ole silloin tasapainossa. Tasapainoa pitää etsiä, joka elämän osa-alueesta.

Musta me ollaan menty tämän kanssa parempaan suuntaan, jokainen tiiminjäsen on joustanut ja paukkunut jollain osa-alueella. Osa on paukkunut ehkä enemmän kuin toiset. Tämä olisi hyvä saada vastavuoroiseksi, ettei osa pala loppuun ja ärsyynny muihin ketkä eivät halua joustaa. Ratkaisuna on minusta tehdä selkeäksi asiat mitä voidaan vaatia ja miksi vaaditaan.

 1. The Law of the Scoreboard

Tiimi pystyy mukautumaan tilanteen mukaan jos se tietää missä se seisoo, sen takia pitää käyttää erilaisia mittauskeinoja. Mittarit ovat tärkeitä arvioimaan tiimin suoritusta ja niistä saadaan tukea päätöksien tekoon.

Nykyiset mittarimme ovat asiakaskäynnit, kirjapisteet ja työtuntikirjaus taulukko. Tarvitsisimme mittareita, jotka tukisivat taloudellisia päätöksiä ja tiimiläisten tehokkuutta. Mihin tiimiläinen on käyttänyt aikansa ja kuinka hyödyttävää se on ollut koko tiimille.

Kolme aluetta: tuloksellisuus eli kylmästi raha, muut pakolliset joilla nähdään opintojen edistyminen ja projektien kehittymisen mittarit.

Jokaiselle jäsenelle Voisi tehdä tavoite summan ja kilpailuja jokaiselle kuukaudelle. Vaikka gäppiä ei käytetä pitää silti pystyä seuraamaan kuinka paljon kukin tuo rahaa sisään ja käyttää rahaa. Taulukosta poistettaisiin yleiset kulut.  Kenenkään ei pitäisi olla silloin miinuksella, ellei ole elänyt yli varojen. Taulukosta nähtäisiin paljonko olet tuonut rahaa ja paljonko olet käyttänyt rahaa henkilökohtaisiin menoihin. Tällainen yleinen jaossa oleva tai kerran kuukaudessa esitelty taulukko auttaisi päätöksenteossa saako joku nostaa päivärahat yms. tehdä omia hankintoja.

 1. The Law of the Bench

Tiimillä on syvällinen tarkoitus ja tiimiä kehitetään koko ajan.

Meidän syvällinen tarkoitus on kehittää jokaisen tiimiläisen osaamista, jotta jokaisella olisi paremmat eväät kun lennetään pesästä. Kehitämme toimintaamme koko ajan asettamalla yhteisiä tavoitteita. Tuemme toisiamme ja samalla haastamme toisiamme. Puutumme ongelma kohtiin ja jos tilanne niin vaatii, poistamme ongelman.

 1. The Law of Identity

Yhteiset arvot muokkaavat tiimiä. Valitsemasi arvot houkuttelevat tarvitsemiasi jäseniä. Arvot antavat identiteetin sen jäsenille, potentiaalisille hakijoille, asiakkaille, ja mielikuvan ulkopuolisille. Arvoja pitää koko ajan tuoda esille, harjoittaa ja viedä käytäntöön.

Vaikea meille kun kaikilla on eri arvot. Tai on meillä myös yhteiset arvot, mutta se ei aina näy niin vahvasti ulospäin.

Jos jonkun mainitsen niin avoimuus ja räväkkyys.

 1. The Law of Communication

Kommunikointi ruokkii tekoa. Toiminnalliset tiimeillä on jäseniä ketkä keskustelevat ja kuuntelevat toistensa kanssa jatkuvasti. Tiimissä pystytään olla eri mieltä kunnioittavasti. Julkinen kuva pitäisi olla avoimuus ja kommunikoiva.

Ollaan musta aika rämäpää porukka. Vittuillaan aika avoimesti toisillemme en aina tiedä onko se hyvä juttu, mutta ainakaan ei ole tekopyhää meininkiä, sitä en jaksaisi. Voisimme tosin kunnioittaa toistemme puheenvuoroja enemmän, ei kuiskutusta, kikatusta tai yleistä hälinää kun joku puhuu. Myöskin kunnioitus eriäviin mielipiteisiin, kivittäminen pitäisi lopettaa jos joku uskaltaa sanoa eri mielipiteen. Ollaan musta avoin tiimi myös ulospäin, ehkä voisimme olla itse aktiivisempia minglaamaan muiden kanssa. Kunnioitusta keskusteluun pystyisi lisätä kenties puuttumalla siihen jos huomaa jonkun tai itsensä olevan epäkunnioittava.

 1. The Law of the Edge

Kahden yhtä lahjakkaan tiimin ero on johtajuus. Hyvä johtaja voi viedä tiimin menestykseen, antaa arvoja, työmoraalia, visiota. Myytti, että yksi ihminen on aina johdossa.  Henkilö joka on lahjakkain, kokemusta, tehokkuutta osa alueella on arvokkaampi tiimille.

Uskon, että Petra on juuri oikea tiimiliideri meille ja osaa viedä meitä eteenpäin. Häntä pitää osata siinä tukea. Tiimin eteenpäin vieminen ei ole yksin hänen vastuullaan.

Petra on kerännyt teoria tietoa paljon, erittäin motivoitunut tiimin toimintaan ja haluaa aidosti tiimin kehitystä.

Hyvä pointti, että eri ihmisillä on eri lahjakkuuksia ja joku on parempi liideri toisessa tehtävässä kuin toinen. Esimerkiksi Iska on hyvä synnytysten vetäjä, Elias hyvä kaveri johtaja, Petra koko organisaation ja Antti on Antti.

 1. The Law of High Morale

Kun tiimillä on korkea moraali, se selviää mistä tahansa haasteesta.

 1. The Law of Dividends

Tiimiin sijoittaminen tuo tulostaan myöhemmin. Tee päätös rakentaa tiimi ja päätä ketkä heistä ovat kehityksen arvoisia. Kasaa paras mahdollinen tiimi, maksa tiimin perustamisen hinta, tee asioita yhdessä, jaa vastuuta ja päätösvaltaa, ja anna keinot menestykseen.

Meille tiimi on jo annettu, mutta meidän tehtävä on maksaa tiimin hinta. Eli uhrata omaa aikaa ja itselle tärkeitäkin asioita tiimin vuoksi. Kun annat jotain, saat jotain muuta tilalle. Se on alkemian laki. Jos syöt paskasti etkä liiku et voi olettaa että olet kesällä kesäkunnossa. Vaan sinun pitää uhrata aikaa ja mukavuutta terveytesi eteen, jotta tulokset näkyisivät myöhemmin.

Tällä hetkellä itse etsin ja pohdin oikeaa suhdetta tiimin, perheen, ystävien ja harrastuksien välillä. Jos uhraa kaiken tiimille oma elämä menee epätasapainoon. Pitää löytää oikea resepti elämään akatemialla.

Loppu pohdinnot:

Jos tiimiläinen uhraa itsestään tiimille, tiimin pitää myös huolehtia hänestä ja hänen terveydestään. Ei saa imeä kaikkia mehuja toisesta.

Toimii kuin viesti juoksu. Nyt sie juokset, nyt mie juoksen ja sie lepäät. Eli pidetään huolta, että hommat ei kasaudu pelkästään yhden ihmisen hartioille, puretaan hänen kuormaa automaattisesti.

Ei velvoiteta käyttämään vapaa aikaa viestien vastailuun. Tietty aika päivästä pitää olla pyhitetty palautumiseen.

Ihmiset, jotka eivät sitoudu tiimin edistämiseen poistetaan tiimistä. Kylmää, mutta totta.  Miksi olla osana tiimissä jos ei itsekkään halua sitoutua siihen? Silloin haluaa vain kirsikan kakun päältä ja sehän vituttaa muuta tiimiä. Pitää olla munaa pistää tällaiset tyypit ulos tiimistä. Se antaa tiimille arvoa. Kunnioitamme tiimimme henkeä silloin ja jos joku ei kunnioita emme silloin halua häntä osaksi.

Jokaisen vahvuudet pitää saada näkymään. Kaikkien ei tarvitse olla johtajia ollakseen tärkeitä tiimin jäseniä, mutta kaikkien taitoja pitää pystyä kehittää ja käyttämään tiimin eduksi ja yksilöiden eduksi. Ymmärrän nyt Elsan palautteen paremmin.

Minunkin taidot pääsisivät parempaan käyttöön tiimissä jos en olisi talouspäällikkö tai kaikki minun aikani ei menisi talouden hoitoon. Kun valtikka siirtyy toiselle, haluan käyttää seuraavan vuoteni adoben käytön opetteluun, graafisen suunnittelun kehittämiseen, kuvaukseen ja editoimiseen. Miksi? Koska rakastan tehdä käsillä, pidän väreistä ja rakastan virittää tunnelmaa. Olen hoitanut oppimiseni ”tylsän” osuuden pois ja nyt haluaisin käyttää aikani siihen mitä palan oppia.

Tällä hetkellä tuntuu, että olen patti tilanteessa. Haluaisin ottaa vastuuta vaatteiden suunnittelusta yms. Muusta luovasta ja graaffisesta suunnittelusta, mutta minulla ei ole oikeita eväitä siihen. Ohjelmien opettelu vie paljon aikaa ja resursseja minulta, koska tietotekniikka ei ole lempi juttuni. Talous ja Myllis on isoja stressin aiheita koska ne ovat ulkona minun mukavuus alueeltani. Minulla ei yksinkertaisesti riitä energia eikä aika vielä niiden lisäksi uuden opiskeluun aivan eri alueelta. Tuntuu, että taitojani ei päästä käyttämään tämän patti tilanteen takia. Mutta tämä ei ole ollut huono asia. Olen oppinut talouden hoitamisessa todella paljon uusia asioita, mitä en olisi muuten oppinut ja samoin Mylliksessä.

Olen oppinut että aikaa on rajallisesti ja ajankäyttö pitää kohdistaa. Tämän lukuvuoden olen kohdistanut projekti johtajuuteen, talouden hoitoon, Kahvilan/ravintolan pyöritykseen/kehittämiseen, kaveri johtamiseen ja organisointiin. Nämä kaikki asiat ovat todella minun mukavuus alueen ulkopuolella.

Aikaisemmin elämässäni en ole oikein ottanut mistään mitään vastuuta ja nyt minulla on vuoden aikana ollut kaksi todella isoa vastuu aluetta ja johtajuus roolia. En ole suoriutunut kummastakaan täydellisesti, mutta yllättävän hyvin verraten siihen, että nämä eivät tule minulta luonnostaan. Joten respect my sista!

Olen tarttunut haasteisiin enkä ole luovuttanut. Päätän esseen, kiitos.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!