Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tie menestykseen on Stephen R. Coveyn teos seitsemästä eri toimintatavasta joita pohtimalla ja noudattamalla hän voi suhtautua ympärillä vallitseviin asioihin itsensä sekä muiden kannalta edullisemmalla tavalla. Covey on tunnettu esiintyjä, professori sekä luennoitsija jolla on MBA tutkinto Harvardista. Kyseinen teos kertoo tarinoita Coveyn elämän varrelta ja käsittelee tilanteita joissa hän on soveltanut kirjassa esille tuomiaan oppeja.

 

Hänen seitsemän toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen koostuu seuraavista stepeistä:

1) Ole proaktiivinen – Minätietoisuuden kehittämisen periaatteet

2) Aloita tavoite mielessäsi – Sisäisen johtajuuden periaatteet eli leadership

3) Pane asiat tärkeysjärjestykseen – Itsensä johtamisen periaatteet eli management

4) Tähtää siihen että kumpikin voittaa – Interpersoonallisen johtajuuden periaatteet

5) Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi – Empaattisen kommunikoinnin periaatteet

6) Hyödynnä synergiaa – Luovan yhteistyön periaatteet

7) Teroita saha – Tasapainoisen uudistumisen periaatteet.

Kirjassa siis Covey käy läpi laajasti kertoen erilaisia tarinoita elämänsä varrelta jotka käsittelevät kukin kyseisiä aihealueita. Hän reflektoi monipuolisesti kyseisiä käyttäytymismalleja erilaisiin tilanteisiin sovellettavaksi.

 

Ensimmäisessä osiossa keskitytään henkilökohtaiseen kasvuun ja ratkaisujen löytämiseen ongelmiin keskittymisen sijaan. Itse olen käsittänyt tämän asian liittyvään omiin ajatusmalleihin joista myös alempana kuvio ”vaikuttamisen kehä”. Monesti ihmiset sortuvat ajattelemaan ja keskittymään vain kehän ulkopuoleisiin asioihin joihin he eivät voi vaikuttaa. Tämä ajattelumalli saa ihmisen pohjimmiltaan onnettomaksi ja toivottomuuden partaalle ja pienentää vaikuttamisen kehässä olevia asioita. Yksinkertaisuudessaan ihmisen elämän ja ajatukset täyttävät asiat jotka tekevät heidät huolestuneiksi, jopa onnettomiksi sen sijaan, että he keskittyisivät proaktiivisesti etsimään ratkaisuja asioihin joihin he kykenevät vaikuttamaan.

Olen itse omassa elämässäni sekä tiimissä pyrkinyt ulkokehällä vellomisen sijaan nykyään keskittymään vaikutuspiirin kehässä oleviin asioihin. Tämä ajatusmaailma selkeästi antaa yksilölle voimaa suoriutua arjen askareista sekä lisää oman elämänhallinnan tunnetta onnistumisen elämysten muodossa. Mikäli olen havainnut ympärilläni ulkokehään keskittyviä yksilöitä, olen pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan olemaan proaktiivinen ja keskittymään ratkaisuihin ongelmien pallottelun sijaan. Ajatusmallien muovaamisen jälkeen olen onnistunut myös muutamissa liiketoimintaan liittyvissä tavoitteissa joita aiemmin olen kokenut hankaliksi saavuttaa.

 

Toisesta jaksosta otan teille katkelman kirjasta luettavaksi:

”Kuvittele mahdollisimman elävästi että olet menossa jonkun rakkaasi hautajaisiin. Näet, kuinka ajat kohti hautakappelia, pysäköit ja nouset autosta. Astuessasi sisälle, huomaat kukat ja kuulet hiljaisen urkumusiikin. Käytävää astellessasi huomaat sukulaisia ja ystäviä. Aistit surun, jonka läheisen menettäminen on heille tuottanut, mutta myös heidän kiitollisuutensa siitä, että he ovat saaneet tuntea vainajan. Kävelet salin etuosaan ja katsot arkkuun, huomaat äkkiä omat kasvosi. Menossa on sinun hautajaisesi, kolmen vuoden kuluttua tästä hetkestä. Kaikki nämä ihmiset ovat saapuneet kunnioittamaan sinua, ilmaisemaan rakkauttaan sinua kohtaan. Istuuduttuasi odottamaan seremonian alkua vilkaiset ohjelmaa. Puhujia on neljä. Ensimmäinen edustaa sukuasi: lapsiasi, sisaruksiasi ja heidän lapsiaan, setiä, tätejä, serkkuja ja isovanhempia.. Jotkut ovat tulleet kaukaakin muistamaan sinua. Toinen puhuja on hyvä ystäväsi, joka voi valottaa persoonaasi. Kolmas on työ- tai ammattitoverisi. Neljäs edustaa jotain järjestöä jossa olet toiminut vapaa-aikanasi. Mieti nyt hartaasti. Mitä haluaisit näiden puhujien sanovan sinusta ja elämästäsi. Millaista aviopuolisoa ja vanhempaa tahtoisit heidän kuvailevan? Millaista poikaa, tytärtä tai serkkua? Millaista ystävää, millaista työtoveria? Millaisen kuvan haluaisit heidän saaneen luonteestasi? Katso ympärilläsi olevia ihmisiä tarkoin. Millaista osaa olisit tahtonut esittää heidän elämässään.”

Kyseisen visualisointi harjoituksen on tarkoitus hipaista syvimpiä perimmäisiä arvojamme. Kappale aloita tavoite mielessäsi tarkoittaa, että meidän tulisi aloittaa elää näiden pohjimmaisten arvojemme ja periaatteidemme mukaisesti jonka kautta teemme kaikki elämäämme koskevat päätökset. Itse usein pohdin miettimään millainen ystävä ja perheenjäsen haluan olla ja millaisen kuvan toimintani minusta ihmisenä jättää. Kyseiset pohjimmaiset periaatteet myös estävät meitä tekemästä itsekkäitä asioita joihin muuten emme välttämättä kiinnittäisi huomiota. Itselleni lupausten ja sanani pitäminen on kunnia asia. Ei ole mitään sellaista asiaa jonka vuoksi olisin valmis menettämään luottamukseni ystävänä, miehenä ja ihmisenä.

 

Kolmannessa kappaleessa keskitytään asioiden tärkeysjärjestykseen laittamiseen. Tähän kirjasta löytyi myös oiva työkalu josta kuva alempana liitteenä. Kuinka paljon tunnette ihmisiä joilla on jatkuva kiire? Entäpä moniko tuttavistasi on palanut loppuun tai tuntee kotia mentyään että työasiat tai hoitamattomat tehtävät painavat yhä mieltä? Nykyajan maailmassa on niin monia huomiotamme kääntäviä asioita jotka imevät meidät mukanaan ellemme tietoisesti pyri jäsentelemään tehtäviämme ja aikatauluttamaan arkeamme. Itse olen testannut kyseistä ”Ei tärkeää, tärkeää, kiireellistä, ei kiireellistä” – matriisia ja havainnut, että minulla on todella huomattavasti enemmän aikaa käytettävissäni sekä toimin työpäiväni aikana tuottavammin.

Työkalun mukaisesti ihmisen tulisi miettiä elämässään eri roolit joissa haluaa kehittyä ja vahvistaa näitä rooleja hoitamalla niihin liittyviä toisen laatikon asioita. Eli asioita jotka ovat laatikossa tärkeää, ei kiireellistä. Mitä enemmän saamme asioita kyseiseen laatikkoon ja niitä kalenteriimme, sitä kiireettömämmälle arkemme tuntuu ja saamme yksinkertaisesti tehtyä enemmän lyhemmässä ajassa. Jos olet kuulut säännön 80% ajastamme menee 20% asioiden tekemiseen, tällä työkalulla on mahdollisuus kääntää luo luvut päinvastoin. Yksilön tulee myös osata laittaa asioita ” ei tärkeää, ei kiireellistä” laatikkoon, oppia sanomaan ei. Vaatiiko asia todella huomiotasi? Voisitko delegoida kyseisen tehtävän jollekin toiselle? Mikäli rakennamme aikataulutuksemme rungon viikon mittaan tärkeille ja ei kiireisille asioille, tulee meille aikaa hoitaa kiireellisiä ja tärkeitä asioita, kuten vaikka tärkeitä puheluita, äkillisiä huomiotasi vaativia asioita jne. Luin eräästä kauppalehden artikkelista hieman aikaa sitten että huippujohtajat eivät edes ota vastaan puheluita kesken päivää vaan he keskittyvät ennalta määriteltyihin tärkeisiin tehtäviin ja ovat töissään käytettävissä alaisia ja kollegoita varten.

 

Neljännessä ja viidennessä kappaleessa keskitytään nimensä mukaisesti molemminpuolisen hyödyn tavoitteluun sekä onnistuneen kommunikoinnin periaatteisiin. Kuinka monesti pyrimmekään maksimoimaan hyötymme minimaalisella vaivannäöllä, saamaan nopeita näkyviä tuloksia? Pitkäjänteisesti syvimpien periaatteiden mukaisesti toimiessa me keskitymme molemmin puoleiseen hyötyyn. Yritä ensin ymmärtää ja sen jälkeen tulla ymmärretyksi.

Olet ehkäpä nähnyt jossain piirroskuvan naishahmosta jonka voi tulkita kahdella tavalla. Toiset näkevät kuvassa vanhan naisen ja toiset nuoren kauniin elegantin naishahmon. Tämä on monesti vaikea muistaa kun kaksi ihmistä puhuu samasta asiasta mutta eri näkökulmasta. Monesti ihmiset sortuvat olemaan suoranaisia muuliaaseja, joka ystäväni mukaisesti on maailman itsepäisin otus. Vain hieman asettumalla toisen asemaan ja yrittämällä aidosti ymmärtää toista pääsemme keskustelussa rakentavalle tasolle ja löydämme varmasti molempia miellyttävän lopputuloksen, sillä myös bisneksessä molemminpuolinen etu on jatkuvan menestyksen avain.

 

Kuudes kappale hyödynnä synergiaa keskittyy pitkälti samoihin asioihin joita olemme tiimiakatemialla oppimassa. Tiimi on enemmän kuin osiensa summa, MIKÄLI yksilöt osaavat tiimissä hyödyntää dialogia, kykenevät ymmärtämään toista sekä hyödyntämään synergian voimaa. Synergiassa päästään dialogin voimalla kehittämään jotain uutta, jotain jota et itse saisi koskaan oivalletuksi. Yhdessä tekemällä yksilöt kykenevät miettimään asioita laajemmalta näkökannalta kuin yksin omasta tottumuksesta päähän tulevien ajatusmallien mukaisesti. Olemme ohjelmoituneet elämämme aikana kaiken ympärillä olevamme johdosta reagoimaan asioihin ja ärsykkeisiin tietyllä tavalla lähes automaattisesti. Niin automaattisesti, ettei sitä enää edes tule kyseenalaistaneeksesi ennen kuin todella pakotat itsesi miettimään mistä mielenmallisi juontavat juurensa. Tästä oivallinen esimerkki on oivaltaa, että yksilöllä on ärsykkeen ja siihen reagoinnin välissä oivallinen aikaikkuna, jolloin voit pysähtyä ja valita miten siihen reagoit. Toimitko kuten aina vanhasta tottumuksesta vai pysähdytkö hetkeksi miettimään miten voisit reagoida proaktiivisesti ja synergisesti?

 

Viimeisen kappaleen ”teroita saha” tulee tarinasta jossa mies kävelee metsään ja näkee toisen miehen sahaavan puuta poikki. Hän sahaa vimmatusti ja on jo aivan puhki, kun mies kysyy häneltä ”Mitä oikein puuhaat” Mies vastaa sahaavansa puuta poikki jo kuudetta tuntia ja olevansa aikataulusta jäljessä. Kulkija kehottaa miestä lopettamaan sahaamisen hetkeksi, teroittamaan välillä sahansa ja jatkamalla sitten loppuun, olisihan puun sahaaminen terävällä sahalla huomattavasti nopeampaa toimintaa. Mies tuhahtaa ” Ei minulla ole aikaa sellaiseen, minun täytyy saada tämä puu poikki”. Yllämainittu on mielestäni oivallinen esimerkki siitä miten meidän tulisi välillä tarkastella toimintamallejamme, ottaa hetki ajattelulle ja muistaa myös kurkistaa ulos sieltä pensaasta.

 

Itselleni tuli kirjasta monenlaisia ajatuksia ja oivalluksia. Monesti sitä kiireessä unohtaa pysähtyä ja kyseenalaistaa omat ajattelumallinsa ja vain automaattisesti oikeuttaa oman näkökantansa oikeaksi. Olen kirjaa viikkoja lukiessani todellisesti pyrkinyt miettimään arvojani ja sitä, miten keskittyisin enemmän vaikutuksen piirissä oleviin asioihin proaktiivisesti ulkokehän asioiden murehtimisen sijaan. Menestys kuitenkin lopulta koostuu pienistä askelista kohti tavoitetta, eikä jälkeenpäin ajateltuna suurella todennäköisyydellä löydy mitään erityistä pistettä jossa olisi havaittavissa suuri mullistus tai tapahtuma joka antaisi menestyksen avaimet käteesi.

Toiminnassa olen virheellisesti toisinaan käyttäytynyt ensin leadership, sitten management periaatteen mukaisesti. Ensin on johdettava esimerkillä, näytettävä tietä ja raivattava esteet, jonka jälkeen voit ohjeistaa joukkiota oikeaan suuntaan. Organisaatiossa on eri tilanteita joissa tarvitaan molempia, mutta ilman leadershippia on management joutavaa. Tämän oivallettuani onnistuin muun muassa tekemään urani suurimman yrityskaupan, kaupan jollaista olen aggressiivisesti odottanut tapahtuvan, mutten ole osannut laittaa omaa energiaani oikeisiin asioihin. Olin mennyt nuoruuden intoani management edellä joka näkyi surkeina tuloksina. Sovelsin kirjasta myös molemmin puoleisen edun periaatetta ja jaoin palan kakusta myös tiimilleni. Tämä tuotti itselleni suuremman tyydytyksen kuin että jos olisin itse vain suorittanut kyseisen työtehtävän itse. Kaikki voittavat ja omien arvojeni mukaisesti saan tästä enemmän onnellisuutta irti kuin vastaavasta rahasummasta pankkitililläni.

Monet ihmiset haaveilevat Ferrarista ja hienosta talosta, mutta mitä tämä kaikki olisikaan ilman toisia ihmisiä ympärillä? Kuvittele että olet saavuttanut kaiken mitä olet koskaan haaveillut, olet ison yrityksen omistaja. Sinulla on rantatalo, hieno auto, upea vene ja näytät kolmekymppiselle vielä neljänkymmenen ikävuoden tietämillä, mutta olet maapallon viimeinen ihminen. Mitä merkitystä näillä asioilla enää tässä tilanteessa olisikaan? Oivallettuani tämän asian joitain vuosia sitten olen keskittynyt enemmän tekemään ihmiset ympärilläni onnelliseksi ja itselleni tärkeitä asioita ja uskon, että menestys seuraa onnellista ihmistä eikä onnellisuuteni enää riipu esineistä tai olosuhteista.

 

 

Ajankäytön hallinta

Menestykseen johtavat toimintatavat

Proaktiivisuuden malli

vaikutuspiiri

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!