Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi? Lehtonen kirjoittaa mukaansatempaavasti jo tutuksi tulleesta asiasta, ja saa uutta virtaa omaan ajatteluun Tiimiakatemiasta ja tiimissä toimimisesta. Lämminhenkinen kirjoitustyyli ja tarinointi (ja tietenkin se, että hän teki minusta myös hahmon kirjaansa) muistuttaa, miksi olen siellä missä olen, ja kuinka mahtava mahdollisuus minulle, ja kaikille muille Tiimiakatemialaisille, on annettu.

Kun tänä syksynä olen seurannut uusien pinkkujen toimintaa, olen huomannut, miten paljon olen oppinut ja kehittynyt vuoden aikana. Olen ehtinyt olla mukana monessa projektissa ja elänyt epäonnistumisia ja onnistumisia muiden tiimiläisten kanssa. Olemme läpikäyneet samoja vaiheita mitä pingviinit kohtaavat arjessaan. Olen tuskaillut samojen asioiden kanssa mitä toinen samanhenkinen pingviini tuskailee nyt. Olen oppinut sietämään asioita, joiden takia moni muu on lopettanut kesken. Olen kasvanut.

Tiimimme koko kutistuu jälleen. Tiimin dynamiikka ja henki muuttuu kun joku lähtee pois. Opettelemme toimimaan jälleen hieman uudella tavalla. Kapinoin sanaa ”luova kaaos” vastaan, koska liputan järjestyksen perään, mutta ympärilläni vallitsee tällä hetkellä enemmän luova kaaos kuin järjestys. Mihin tiimimme on menossa? Kuka lähtee ja kuka jää? Miten uusi kassajärjestelmä vaikuttaa meihin ensi vuonna? Miten loppuvuodesta selvitään?

En pysty luomaan järjestystä tiimiimme enkä systeemiin, sen olen oppinut vuoden aikana. En olisi uskonut miten hyvin olenkin tähän sopeutunut! Saan kaipaamaani järjestystä omaan toimintaani niin paljon kuin haluan, ja huomaan tässä suuren kuilun. Mietin jatkuvasti tapoja kehittää omaa toimintaani järjestelmällisempään ja tehokkaampaan suuntaan, teen listoja, aikatauluja ja taulukoita. Tiimin toimintaan en yritä tuputtaa liikaa järjestystä, koska homma ei toimi niin. Sekavuus antaa tilaa kaikille persoonille ja tyyleille, kun järjestys luo raja-aitoja ja tukahduttaa.

Kurinalaisuutta kuitenkin tarvitaan. Jim Collins kirjoittaa tästä kirjassaan Hyvästä Paras.

 

”Kaikilla yrityksillä on kulttuuri, ja joillakin yrityksillä on kurinalaisuutta, mutta ani harvoilla yrityksillä on kurinalaisuuden kulttuuria.

Kun yrityksessä on kurinalaisia ihmisiä, hierarkiaa ei tarvita.

Kun yrityksessä ajatellaan kurinalaisesti, byrokratiaa ei tarvita.

Kun yrityksessä toimitaan kurinalaisesti, ylenmääräistä valvontaa ei tarvita.

Kun kurinalaisuuden kulttuuriin yhdistetään yrittäjyyden moraali, tulokseksi saadaan ylivertaisten suoritusten taikakaava.”

 

Olemme lähestymässä koko ajan kurinalaisuuden kulttuuria, niin ainakin toivon. Alamme vaatimaan enemmän itseltämme ja toisiltamme. Oppeja kerätään tekemällä, ja jos ei tee mitään, ei opi mitään. Tulos ja raha ovat nousseet kysymykseksi tiimissä, jonka johdosta vaihdamme kassajärjestelmämme vuoden vaihteessa. Vaihdos tulee oikeaan saumaan, sillä olemme päässeet tiiminä hyvin vauhtiin, ja suurimmalla osalla alkaa olla omia projekteja. Nyt alamme keskittymään enemmän tuloksiin. Muutama meistä on vielä ulkopuolisissa töissä, mutta haluaisivat lopettaa. Toivon, että pääsemme tähän pisteeseen kevään aikana niin, että syksyllä kaikki keskittyisivät vain Mittava-yritykseen.

Olen miettinyt paljon kurinalaisuutta, ja sitä, mitä voi vaatia ja mitä ei. Tänään LE-palaverissa sain varmuutta vaatimiselle, sillä uusi projektipäällikkö Aleksi tykkäisi siitä että vaatisin häneltä asioita, esimerkiksi valmistelua. Olin kysynyt, että onko meillä aiheita palaverille, ja hän kertoi että on. Halusin tietää, koska turha löysäily ei sopinut kalenteriin sillä hetkellä. Palaverissa Aleksi sanoi että häneltä ei koskaan vaadita mitään, ja olisi mukavaa jos näin tapahtuisi, koska hän aina kuitenkin tekee taustatöitä valmiiksi.

Tätä vaatimisen kulttuuria haluan tuoda Mittavaankin, yritykseemme. Tiimin voisin yrittää erottaa tästä, ja keskittyä vain liiketoiminnan puoleen. Esimerkillä johtaminen on vastaus tähänkin kysymykseen, kuten myös moneen muuhun. Olen esseissäni ja muissa pohtinut paljon näitä samoja asioita, joten kiteytetysti; järjestelmällisyys tarttumaan muihin tiimissä esimerkin kautta. He voisivat ottaa opit kokeilemistani tekniikoista ja soveltaa hyväksi havaittuja omaan toimintaan. Minä tykkään testailla kaikenlaisia organisointitekniikoita ja olen kiinnostunut kurinalaisuuden lisäämisestä, niin minun täytyy vain jatkaa kokeiluja ja antaa niiden näkyä muillekin. Saa jokainen sitten itse valita haluaako viedä testatut hyvät jutut omaan tekemiseensä.

LE:hen Lehtosen kirjasta on myös paljon hyötyä. Kunhan saamme englanninkielisen painoksen, luen sen uudelleen, ja teen tiivistelmän englanniksi LE:tä varten. Haluaisin tuoda ”esitelmöintiini” kirjoittajan tyyliä, sillä siihen kätkeytyy mielestäni moni Tiimiakatemian hengen salaisuus. Juttelin taannoin tiimiläisten kanssa siitä, miten koemme Tiimiakatemian kulttuurin ja toimintatavat. Tulimme siihen tulokseen, että meillä on kaikilla jokin kuva opinahjostamme, ja lisäksi ihannekuva, kiiltokuva. Kiiltokuva kertoo sen, millaisena näemme täydellisen Tiimiakatemian, millaisen kuvan saamme siitä mm. kirjoista ja tarinoista. Todellinen kuva perustuu toimintaamme ja puutteisiin. Miten saisimme todellisuuden lähemmäksi tätä kiiltokuvaa?

Tiimiakatemian kulttuuri on omaa luokkaansa. Made ja muut nelosvuoden tiimit jättävät meidän jouluna, ja akatemialle jää suuri aukko. Mittava on saanut vielä periytyksenä ”vanhan Tiimiakatemian tyylistä” kulttuuria nelosilta, ja meillä sekä muilla kakkosilla on suuri vastuu periyttää ja kehittää kulttuuria eteenpäin. Kenelläkään ei tunnu silti olevan älytöntä paloa tähän kulttuurin ylläpitämiseen, paitsi Madella. Miten nostaisimme intoa ja jatkaisimme perintöä omalla tavallamme? Miten pelastamme Tiimiakatemian kulttuurikadolta?

Maanantain Piinapäivien aihe onkin hyvä nyt tähän hetkeen, sillä Tiimiakatemialla on ollut jonkin aikaa jo notkahdusvaihe. Partasen mukaan notkahduksia ja nousuja tulee tasaiseen tahtiin, ja nyt olemme käyneet siellä alempana. Maanantaina saamme vastauksia tärkeisiin kysymyksiin, ja toivon, että saamme niistä hyvän pohjan ensi vuodelle. Vaikka Tiimiakatemia onkin luokkansa huippua, niin aina löytyy petrattavaa. En ole vielä keksinyt vastausta sille kysymykselle, että miksi emme hyödynnä Tiimiakatemian, tiimien ja tiimiyritysten täyttä potentiaalia? Meissä olisi mahdollisuuksia paljon enempään!

 

”Mieti jos oikeesti tehtäis, miten se kauppa kävis?!” –J.P.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu(a)mittava.fi

045 137 4745

 

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!