Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Heikkilä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Timo Lehtonen (2013, Suomen Yliopistopaino Oy)

Vaikka yrittäjyys on kiinnostanut aina ja toiminimi olikin jo ennen akatemialle hakua pystyssä niin aikamoinen sattumusten sarja on se, että tässä tätä esseetä nyt kirjotan.

”Ei mulla ois munaa olla ottamatta sitä paikkaa vastaan..”

2011 kevät. Se oli sitä sekavaa aikaa. Kotiviiniä kulu ja homma meinas alkaa karkaamaan kunnolla lapasesta…

Tuo oli myös sitä aikaa kun tuli tehtyä kaikkee ihan senkin takia ettei koskaan ollut tehnyt niin. No, enpä ollut ollut koskaan pääsykokeissakaan.. Tosin en tuossa vaiheessa ees tajunnu vielä, että kun lähtöpisteet oli 60/65, pääasiassa hyvien amiksen paperien ansiosta, että käytännössä tuolla hetkellä jo lunastin aloituspaikkani.

En tiedä syytä siihen, mutta Tiimiakatemia oli ainut joka millään asteella kiinnosti ja mihinkään muuhun ei tullut haettua. Ehkä tuolla hetkellä ajattelin, että lähen lähinnä verkostoa hakemaan toiminimeen liittyen.

Mä en kunnolla muista, kuinka kova halu mulla oli sillon päästä sisään. Kyllä mä halusin, mutta toisaalta kuitenkin tosi rennoin rantein lähin hommaa toteuttaa. Päällimmäinen ajatus oli kokoajan, että ei mulla varmaan oo munaa olla ottamatta sitä paikkaa vastaan jos sellaisen saan. No onneksi ei ollut.

Pääsykokeisiin lukeminen meni sillä, että kerran matskut läpi ja koetta edeltävänä päivänä sitten vielä siinä biitsiä pelatessa tuli hieman kertailtua. Koe tuli ja meni ja ei ollu tuossa vaiheessa kuitenkaan vielä mitään veikkausta siitä pääsenkö sisään vai en.

Muistan sen aamun mökillä kun tuli tuo hyväksymistekstari. En oikeesti tienny tolla hetkellä olinko enemmän iloinen vai pettynyt. Sen tiesin, että vaihtoehtoja toiminnan suhteen ei kuitenkaan oikeastaan enää tuossa ollut, vaan pitihän se paikka ottaa vastaan.

Ekat päivät oli kyllä varsin jänniä ja tuossa vaiheessa olin jo aika varma, että tuli tehtyä oikea päätös. Vaikka akatemia häviäisi nyt maailmasta kokonaan, niin onhan tää matka jo tähän mennessä aika paljon kasvattanu sitä poikaa joka sillon ovesta sisään shortseissa ja rikkinäisissä crocseissa paino.

Mites se sitten siitä lähti?

Alussa kaikki oli jännää ja kaikki mahdolliset hommat piti koittaa haalia ittelle ja näin. Sitten tuli tuo yksi suurempi keissi, joka tuntu sillon tosi hyvältä. No, tähän päivään mennessä siitä on kokonaisuutena tullut pahin akatemialla tähän mennessä kohtaamani peikko ja toivottavasti se saisi tuon tittelin pitää myöskin loppuun asti.

En toisaalta kumminkaan tänä päivänäkään osaa sanoa mikä tuossa loppupeleissä meni silloin alussa pieleen. Ehkä se, että oma johtamiskokemukseni oli kuitenkin kutakuinkin nolla ja sitten epäonnistumiset ruokki toisiaan ja kehä oli valmis. Toinen kausi tuota projektia nyt vain oli jo alusta asti yksi iso virhe.

*Tässä vaiheessa tekstiä on hyvä alkaa miettimään, että kuinka älyttömän isosta kokonaisuudesta kirjotan. Tähän kun voisi kirjoittaa tarinan kahdesta edellisestä vuodesta, ehkä jopa kolmesta. Voisi avata monia teorioita. Miten tiimi on kehittynyt? Voisi kertoa myös tiimiyrityksen kehityksestä. Voisi tehdä mitä vain. Nyt on pakko priorisoida teksti johonkin tai voidaan kohta julkaista Letimille kilpaileva kirja.

Mennään sinne tärkeimpiin, eli mitä on edessä?

Aika menee nopeesti. Jopa liian nopeesti. Puoliväli akatemialla on ylitetty jo ja ne kuningasideat on kuitenkin puuttunut. Toisaalta tässä kevään aikana on kuitenkin alkanut hahmottumaan vähän tuo, että mitä ainakin tällä hetkellä haluaisin että näiden vuosien jälkeen olisi kädessä.

Päällimmäisenä on ollut se, että kun täältä valmistun niin hyvä osa elämisen edellyttävistä tuloista tulisi erilaisista lähes passiivisista lähteistä. Tällä hetkellä kun tätä kirjoitan niin tuo yksi keissi mitä on tullut noin puoli vuotta painettua henkilökohtaisella puolella tuottaa noin paria sataa kuussa. Maaliskuun jälkeen en ole oikeastaan mitään asian eteen tehnyt ja tuon jälkeen on täysin passiivisena tullut joku reilu 350 euroa. Ei sillä elä, mutta potenttiaalia on paljon lisää ja onhan nuo nyt tässä vaiheessa kivoja lisiä. Ja nyt taas tarkoitus ottaa tuokin homma kunnolla taas työn alle kun tästä keväthässäkästä selviää.

Ja toisaalta tää nyt launchattava palvelu antaa myös aika hyvän ajan- ja paikanvapauden kun homman saa pyörimään kunnolla. Tässä on ehkä just se tasapaino, millä haluaisin hommien tulevaisuudessa toimivan. On töitä, vähän myyntiä ja asiakassuhteiden ylläpitoa, mutta toisaalta mikään ei kuitenkaan ole sellaista, että se on pakko tehdä juuri tiettynä hetkenä.

Tähän komboon pitäisi vielä löytyä lisää täydentäviä paloja. Kaikki mikä kulkee läppärillä hyvin mukana on potenttiaalista. Viimeiset puolitoista vuotta kun lisäisi tähän vielä sen puuttuvan palasen tai pari niin olisin hyvin tyytyväinen. Ja sitten tietysti näiden lisäksi vielä noita erilaisia keikkahommia ja muita luonteeltaan vähän pysyvämpiä hommia, mutta joissa kuitenkin työpäivänsä saisi valita itse.

Toisaalta olen myös huomannut viime aikoina tuon, että ei ne loistavat ideat tule väkisin. Voi koittaa käyttää sen kaksi vuotta miettien, että mitä mä haluaisin tehdä. Ja niiden vuosien jälkeen istua edelleen se sama kysymys mielessä.

Ne parhaat ideat vaan tulee, ne syntyy jostain olemassa olevasta tarpeesta ja sitten vaan kolahtaa. Tai näin tässä nyt ainakin taisi tällä kertaa päästä käymään. Osu ja uppos. Niin kai se menee monessa muussakin asiassa elämässä.

Mitä haluan vielä akatemialla ainakin oppia:

– Työntekijän palkkaus ja kaikki siihen liittyvät kuviot

En pidä sitä ollenkaan mahdottomana, ehkä jopa todennäköisenä, että jossain vaiheessa tulee hetki kun pitäisi palkata työntekijöitä johonkin juttuun. Tämän takia homman perusasiat olisi hyvä olla myös käytännössä käytynä läpi kun tuo hetki koittaa.

– Englanti normaalitasolle

Kyllä mä sitä ymmärrän, mutta kun pitäisi itse sitä tuottaa niin ollaan heikoilla hangilla. On tässä nyt vähän tullut steppejä viimeisen vuoden aikana otettua, mutta silti se on kuitenkin vielä kaukana ”normaalista”. No, kyllähän mä sen tiedän ettei tähän ole kuin yksi lääke.

– Myyntiä

Myyntiä vaan tarvitaan aina ja joka paikassa. En halua myynnistä ainakaan tällä hetkellä mitään täysipäiväistä työtä, mutta mitäpä bisnestä teet ilman minkäänlaista myyntiä?

– Johtamista

Aika sama kuin tuon myynnin kanssa. Johtamista on niin paljon muukin kuin se mitä johtajan työksi kutsutaan. Joka ikinen kommunikaatio tilanne on jonkunlaista johtamista ja vaikuttamista. Eikä se vaadi edes niitä muita ihmisiä, itsensäjohtaminen kun on se kaikista tärkein. Pienin stepein voittoon tälläkin saralla!

Mistä en ole valmis luopumaan

Edellisessä esseessä tuli kirjoitettua, että olisin lähtenyt pelaamaan biitsiä esseen teon sijasta jos olisi ollut kyyti. Tänään oli. Ja se pelaaminen ja kavereiden näkeminen meni todellakin niiden esseiden edelle. Työ saa kuitenkin prioriteeteissä loppupeleissä aika pienen roolin.

Ja ei haittaa yhtään. Se onnellisuus tulee kuitenkin ihan muista asioista, vaikka pakko myöntää että nytkin tuntuu varsin hyvältä kun tämä essee vetelee viimeisiä lauseitaan ja enää yksi essee on tälle keväälle jäljellä.

Kun tähän 20 pisteen urakkaan lähdin tuossa puolitoista viikkoa sitten niin lupasin palkita itseni tästä jollakin kun se on valmis. Tuolloin mietin jossain hyvässä paikassa syömässä käymistä, mutta katotaan nyt mitä tässä vielä keksii. Ainakin voitonhetki näiltä osin lähestyy, lähestyy kovaa!

Loppusanat: Mitä akatemia on mulle ollut

Kun kerron akatemiasta ihmisille, niin monesti jonkunlainen ydinsanoma löytyy tämän lauseen eri muodoista:

Akatemia on paikka joka opettaa paljon bisneksestä, mutta ainakin tähän mennessä se on opettanut vähintään yhtä paljon itsestä ihmisenä.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!