Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

Tiimiakatemia, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Oikea motivaatiokirja ensimmäisen puolen vuoden sisälle. Moni asia on kuin suoraan omasta päästä kirjoitettu paperille. Välillä meinaa oman mielen kanssa joutua aivan solmuun, kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä ja miten toimia. Tiimiakatemian kirja antaa vastauksia moniin kysymyksiin ja mietteisiin. Se on kirjoitettu ikään kuin meidän kanssa samassa ajallisessa tilanteessa olevan näkökulmasta, helpottaa lukemista ja kaikki samat asiat ovat ajankohtaisia. Pohdinnat tiimien synnystä, ensimmäisistä projekteista, talon tavoista ja tulevaisuudesta antavat helpotusta itselle, että aika moni varmasti pohtii samoja asioita, eikä kaikkea voikaan sisäistää heti.

Itse tykkäsin, kun kirjassa nostettiin esille sitä, kuinka pohdittiin, onko Tiimiakatemia nyt oikea paikka. Joillekin tuntuu, että kun ovesta astuu sisään niin he ovat aivan myytyjä ja että tämä on se heidän paikka. Itse olen käynyt pääni sisällä taistelua muun muassa juuri samasta asiasta. Koen Tiimiakatemian kyllä oikeaksi paikaksi itselleni, mutta sopeutuminen on ollut välillä haastavaa. Tunnen kuitenkin itseäni ja tiedän, että sopeutuminen uuteen ottaa aina aikaa.

On hyödyllistä tietää hieman akatemian historiasta ja mistä tähän tilanteeseen on päädytty. Näin pystyy ymmärtämään talon sisällä vallitsevaa kulttuuria. Tiimiakatemialla on roppakaupalla omia sanoja ja tapoja. Välillä tuntuu, että on vaikea selittää ulkopuoliselle, mitä me oikein täällä teemme ja miten me opimme. Vielä toki nämä asiat ovat itselläkin hakusessa. Kun puhut kotona treeneistä, synnytyksistä, raksoista, valmentajista, pinkuista ja tiimistä, menee jossain vaiheessa asia toisilla yli hilseen. Vielä kun yrität sukujuhlissa jollekin kertoa, mitä nykyään teet, menee homma monimutkaiseksi: ”Opiskelen tradenomiksi eli liiketaloutta ammattikorkeakoulussa, tai oikeastaan hain ja pääsin Tiimiakatemialle, josta siis saan myös tradenomin paperit joskus kouraan. Mutta nykyään emme tituleeraa itseämme opiskelijoiksi vaan olemme töissä yrittäjinä 15 hengen osuuskunnissamme ja pyöritämme oikeaa yritystä. Meillä ei ole tenttejä ja luentoja tai opettajia vaan treenejä ja valmentajat. Saamme kuitenkin opinnot kirjattua ja siten esimerkiksi kelalla meillä on opiskelijastatus. Luemme itsellemme hyödyllisiä kirjoja ja kirjoitamme niistä esseitä. Lopun ajan viikosta käytämme projektien parissa eli teemme töitä oikeille asiakkaille ja myymme heille jotain.”

Monesti tämän saa kuulostamaan nopealla selityksellä aivan joltain leikkikoululta. Nuoremmille tämä kuulostaa hyvältä, vanhemmat ihmiset eivät tunnu äkkiseltään käsittävän edes mistä on kysymys.

Alussa puolet menee ohi, osaa ei ymmärretä ja loppuja ei osaa yhdistää mihinkään. Akatemian asiat opitaan nyt jälkikäteen sanottuna vain kokemalla ne, vaikka kuinka yrittäisi etukäteen sisäistää. Toki me ei olla koettu vielä hirveästi, mutta loput asiat ovat edessäpäin. Kirja on senkin takia hyvä tuki alussa, sillä siinä asioita kerrataan ja kun sen lukee loppuun niin konkreettisesti eteen tulevat asiat on helpompi yhdistää ”ai niinhän siinä kirjassakin luki”. Toki siinä on myös hieman vanhentunuttakin tietoa, mutta toisaalta on kiva katsoa miten asiat ovat kehittyneet ja muuttuneet.

Tämän kirjan perusteella taas huomasi kuinka erilainen ja omanlainen Tiimiakatemia on. Teemme ulkopuolisille outoja juttuja, opiskelemme oudolla tavalla ja meillä on aivan omanlainen kulttuuri. Tiimiakatemialla on myös huikea historia, josta on kehittynyt nykyisenlainen akatemia. On hienoa, kuinka sitä edelleen kehitetään eteenpäin ja kuinka kulttuuria vaalitaan. Itse näen tämän toimintamallin osaltaan tulevaisuutena ja huippu mahdollisuutena esimerkiksi heille, joita luentomainen opiskelu ei kiinnosta yhtään. Täällä on oiva mahdollisuus oppia itsensä johtamista. En edes tajunnut oikeastaan koko käsitettä ennen tänne tuloa. Kuinka itse rakennat kalenterisi ja oikeasti etenet asioissa aikataulussa. Itselläni tämä on ainakin hukassa. Kirjapisteet ja kirjat hyppäsivät marraskuun lopulla silmille ja projekteille varatut tuntimäärät ovat kaikille sumun peitossa. Tässä on kehittämistä ja haluan ehdottomasti lukea itsensä johtamisesta kirjoja ja aihe on alkanut kiinnostaa.

Välillä mietin, voiko Tiimiakatemialle olla vääränlainen ihminen. Mitä Tiimiakatemia vaatii sen jäseniltä? Omasta kokemuksesta sanoisin sitoutuneisuutta, halua oppia ja kehittyä sekä itseohjautuvuutta. Miten Tiimiakatemia muovaa ihmistä? Jo tähän mennessä voi sanoa, että maailma on laajentunut muun muassa sen mukana, että oikeastaan keneen tahansa tässä maailmassa voi ottaa tai ainakin yrittää ottaa yhteyttä. On myös saanut käsitystä siitä, mitä tiimityö on. Vielä on hakusessa mitä tiimityö voi parhaimmillaan olla ja vasta kahden vuoden päästä voi sanoa, miten Tiimiakatemia todellisuudessa muutti itseäni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!