Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia

Kirjoitettu 03.03.19
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 9.02. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Päätimme yhdessä tiimin kesken, että jokainen tiimiläinen lukee joululomalla Lehtosen kirjoittaman kirjan Tiimiakatemia. Tarkoituksena oli saada hyvä teoriapohja kaikille tiimin jäsenille, jolloin pystyisimme keskustelemaan tiimin arvoista paremmin. Kirjassa on selitetty hyvin Tiimiakatemian toimintamalleista ja mitä kaikkea koko Tiimiakatemia oikein pitääkään sisällään. Asioita on hyvin avattu ja niistä sai huomattavasti paremman käsityksen kuin mitä aiemmin on ollut. Mielestäni jokaisen aloittelevan tiimiakatemialaisen tulisi lukea tämä kyseinen kirja, niin osaisi hahmottaa asioita paremmin eikä kaikki tuntuisi niin omituiselta ja uudelta. Kirjasta saa myös jonkinlaista vertaistukea, kun siellä on vanhojen akatemialaisten kertomuksia, hekin ovat kokeneet samoja jännityksen tunteita kuin itsekin taloon tullessa. Tiimiakatemia on toki hieman muuttunut kirjan kirjoitusajasta ja iski pieni kateus vanhoille tiimeille, että miksei meillä ole omaa tiimin nurkkausta tai toimistoa, jonne saa tuoda kahvinkeittimen ja jääkaapin ja siellä olisi sohviakin.

Kirjassa kerrotaan parin vanhan tiimin johtavat ajatukset sekä heidän tekemät pelisäännöt. Nämä antoivat jonkinlaista osviittaa meidänkin tiimille, minkälaisia arvoja meidän tiimillä voisi olla. Meillä jäi vielä hieman kesken omien tiimin arvojen luominen. Saimme ainakin ajatuksina, että meillä Potentialla haluamme asiakkaan parasta ja meillä on lupaus puhua suoraan. Emme kuitenkaan aio unohtaa sitä, mitä me haluamme. Haluamme rehellisiä ja reiluja asiakassuhteita.

Kirjassa on kerrottu vaiheet, jotka tiimi käy lävitse ennen huipputiimin saavuttamista sekä miten voisi ehkä tietää saavuttaneensa huipputiimi vaiheen. Meidän tiimimme yksi iso pitkän tähtäimen tavoite on saavuttaa tuo huipputiimi vaihe, joten meidän tulisi kiinnittää huomiota, mitä vaihetta käymme parhaillaan läpi ja miten voimme päästä siitä vaiheesta eteenpäin. Olemme todennäköisesti juuri käymässä toista vaihetta läpi eli valetiimi vaihetta. Valetiimivaiheessa tiimin jäsenille muodostuu epäuskoa koko tekemiseen ja alamme jo pienen epäonnen pelossa hylätä projekteja ja niiden etenemismahdollisuuksia. Lisäksi meillä ei ole muodostunut vielä tiimin kesken luottamusta emmekä luota, että joku jollakin hetkellä tekisi jotain hyödyllistä, jos hän ei ole näkyvissä tekemässä sitä. Lisäksi on ilmennyt pientä närää osalta tiimiläisistä, jotka kokevat tekevänsä enemmän töitä, kuin jotkut muut tiimiläiset.

Seuraava vaihe valetiimivaiheen jälkeen on potentiaalinen tiimi. Mielestäni olemme ottaneet jo joitain oikeita steppejä saavuttaaksemme seuraavan vaiheen; olemme avoimesti pystyneet jakamaan, jos jokin asia on pahasti vaivannut mieltä ja se on kasvattanut luottamusta sekä tuonut meitä lähemmäksi toisiamme. Tarvitsemme seuraavaksi jonkin ison mielekkään ja vaativan projektin sekä onnistumisen tunteita. Olemme jo lähteneet viemään tuota ajatusta eteenpäin ja järjestimme ideointisession ja saimme aikaan loistavia ideoita, joita lähdemme seuraavaksi konkretisoimaan. Minulla on luottoa siihen, että tulemme vielä saavuttamaan huipputiimivaiheen, mutta se vaatii jokaiselta tiimiläiseltä sitoutumista tiimiin, sekä vahvan luottamuksen rakentamista tiimin kesken.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!