Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia

Kirjoitettu 12.12.16
Esseen kirjoittaja: Jenni Väisänen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sattumankauppa. Suhteeni tiimiakatemian kanssa on syntynyt puhtaasti sattumankaupan lopputuloksena. Opiskelin yliopistossa kolme vuotta varhaiserityiskasvatusta. Kolmantena vuotenani tein kuitenkin merkittävän päätöksen, jonka seurauksena urasuunnitelmiini tuli täyskäännös. Erkkalapset jäivät sikseen kun päätin hakea ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta.

Istun dialogiringissä. Ajattelen, että mitä ihmeen opiskelua tämä nyt oikein on. Eikö voitaisi ottaa kirjat vain käteen ja alkaa opiskelemaan? Check in kierros, niin että mikä? Nyt pitäisi kertoa omista fiiliksistä. Kaikki jauhavat jostain Tiimiakatemiasta. Sana kuulostaa tutulta. Nyt muistan! Naapurini poikaystävän frendi kertoi joskus suorittaneensa liiketalouden opintonsa Tiimiakatemialla. Mutta mitäs minä täällä teen?

Jotakin oli tapahtunut. Minut oli nimittäin laitettu aloitusryhmään, joka halusi suuntautua Tiimiakatemialle. Kuljin ensimmäiset päivät joukon mukana ihmetellen ja tuhahdellen. Meininki oli mielestäni outoa. Jatkoin joukon mukana kulkemista. Pian huomasin täyttäväni Belbinin testiä. Tuskin ammun yli, jos väitän että kanssa täyttäjäni kärsivät vähintään yhtä kovasta päänsärystä kuin itse kärsin. Oli ollut jotkut yhteisöllisyyshippalot. Oksetti.

Pakkaan rinkkaani eräjormailuvermeitä. Jonnekin Forest and Backille lähdemme. Innostusta metsäretkeilyä kohtaan ei välttämättä pysty lukemaan kasvoiltani, mutta kuuliaisena uutena opiskelijana lähden eräjormailemaan. Ennen metsäretkeä saan kuitenkin kuulla, mihin tiimiin kuulun. Paluuta ei taida enää olla.

Timo Lehtosen kirja ”Tiimiakatemia” avaa näitä minustakin aluksi mystisiltä tuntuneita Tiimiakatemian saloja. Tiimiakatemiassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Keskityn seuraavaksi muutamiin seikkoihin, jotka ovat herättäneet minussa eniten tunteita tämän tiimiakatemia-matkani aikana.

Team Spirit. Orastavan team spiritin pystyin aistimaan jo ensimmäisinä päivinä, kun istuimme dialogirinkiin ja kerroimme ekoista fiiliksistämme. Team Spirit näyttäytyi minulle siten, että tuntui kun ympärilläni olisi pyörinyt systemaattinen aivopesukoneisto. Kaikki olivat tästä Tiimiakatemiasta niin innoissaan ja odottivat vaikka sun mitä. Itse suhtauduin skeptisesti kuulemaani. Kun check in kierroksen aikana on kuullut 30 ylistävää, odottavaa ja innostunutta kommenttia, vaatii rohkeutta kertoa oma mielipide. Päätin kuitenkin rehellisesti kertoa, että itse en ollut aivan niin vakuuttunut tästä tiimiakatemiasta. Syntyi syvä hiljaisuus. Ja siirryttiin seuraavaan.

”Täällä tiimiakatemialla ollaan yhtä suurta perhettä” ajatus ei istu minuun oikein vieläkään. Puhdasta auttamisen halua ei tiimiakatemialta mielestäni löydy. Kaikesta, siis ihan kaikesta, tunnutaan olevan vailla rahaa. Ja välistä vedetään tietenkin aina, kun siihen nähdään edes pieninkin sauma! Lisäksi minusta tuntuu edelleen, että jos kyseenalaistan jotain toimintatapoja, niin minua katsotaan vinoon. Jos en toimi tiettyjen toimintatamallien mukaan, jotka tuntuvat olevan tarkasti määritelty ja jättävät mielestäni hyvin vähän liikkumavaraa, niin en ole aito, oikea tiimiakatemialainen ja täysillä mukana tässä hommassa. Ei se minua sinänsä haittaa, en ole tullut tänne tiimiakatemialaisuuden vuoksi, vaan oppimaan liiketaloutta.

Tiimiakatemian tilat. Tiimiakatemialla työskennellään avokonttoreissa eli kaikkien tiimien toimistopöydät sijaitsevat samassa avonaisessa tilassa. Avoimen tilan idea on se, että tietoa ja kokemuksia päästään jakamaan mahdollisimman helposti kaikkien kanssa. Toimistolla työskentely on minulle kuitenkin haasteellista, koska tarvitsen keskittymiseen rauhaa ja sitä iso avokonttori ei tarjoa. Idean tasolla ajatus on mielestäni toimiva, uutta tietoa ja uusia kokemuksia on saatavilla koko ajan! Mutta käytännössä se toimii mielestäni kehnosti: esimerkiksi asiakkaalle soittaessa rauhaa ja hiljaisuutta kaipaisi, ja on todella noloa jos puhelun taustalta kuuluu avokonttorissakin välillä raikavat kirosanat ja hävyttömät jutut.

Tiimiakatemia brändi. Mitä hyötyä minulle on siitä, että opiskelen Tiimiakatemialla ja kuulun tähän oppivaan yhteisöön? Avaako tiimiakatemia minulle teitä vai sulkeeko se kenties niitä? Tämä asia on noussut kuluneen syksyn aikana useampaan otteeseen tapetille muun muassa Jodelissa käytyjen keskustelujen myötä. Jodelissa tietenkin on helppoa anonyymisti laukoa lähestulkoon mitä vaan, mutta näistä keskusteluista on paljastunut jotain sellaista, mitä en ole tullut aiemmin edes ajatelleeksi. Tekeminen ja TA-spirit näyttäytyvät ainakin näihin keskusteluihin osallistuneiden (nuorten?) silmissä huuhaalta ja hölynpölyltä. Tiimiakatemiaa ei heidän keskuudessaan arvosteta ja se arvotetaan elämämkouluksi. Kuva ulkopuolisen silmin tuntuu olevan se, että tämän tien valittuaan pääsee sieltä, missä aita on matalin. En väitä nyt tässä, että kaikilla olisi tämä kuva tiimiakatemialaisista, mutta tämä yhteisö ja opinahjo tuntuu jakavan paljon mielipiteitä. Jokaisen on henkilökohtaisesti päätettävä, kulkeeko eteenpäin Tiimiakatemian brändi edellä.

Tiimisopimus. Ensimmäisen johtoryhmän kanssa emme päättäneet tehdä tiimillemme tiimisopimusta. Vastuunjaoista, johtamisesta, auttamisesta, työajoista ja ristiriitojen ratkaisemisesta on sovittu tiimin kesken aina silloin, kun ne ovat tulleet meidän tiimillemme ajankohtaisiksi. Nyt kun Rajakatu ei meitä liiketalouden perusopinnoilla enää työllistä, todellista sitoutumisen tasoa on havaittavissa monenlaista. Perusopintojen aikana Rajakadun kiireet kun olivat vakituinen selitys lähestulkoon kaikkeen. Yhteisesti sovittuja asioita kunnioitetaan enemmän tai vähemmän ja pelisäännöt ovat kuluneen syksyn aikana olleet hieman hakusessa.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Tiimiakatemia”

  1. Henry Vesin sanoo:

    Kas, joku kirjoittaa samasta Jodel-ketjusta mihin itsekin osallistuin! Osut erittäin hyviin kohtiin, ja oikealla asialla. Seuraava kysymys tavallisesti onkin että mitä ajattelit tehdä asialle? 😉

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!