Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 30.09.13
Esseen kirjoittaja: Simo-Pekka Pilli
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Timo Lehtosen kirjoittama kirja Tiimiakatemia kertoo kyseisestä organisaatiosta hauskalla tavalla pinkun näkökulmasta. Päätin peilata kirjaa Forest & Back:iin, koska kirjaa suositeltiin tähän tarkoitukseen.

 

Meidän metsä reissumme alkoi Akatemialta, josta bussit starttasivat kohti tuntematonta. Reilun puolen tunnin bussimatkan päästä saavuimme pienelle hiekkatielle, jonne jalkauduimme. Siitä alkoi virallisesti tiimimme yhtein matka kohti metsää ja takaisin.

 

Olimme vasta jakautuneet tiimeihimme vähän aikaa ennen Forest&Back:ia ja nimet olivat vielä hakusessa. Olimme toisiamme kohtaa hieman varautuneita ja epävarmoja, mikä näkyi ujoutena. Itsevarmimmat ja äänekkäimmät tiimiläiset johtivat eniten tiimiä ja hiljaisimmat jäivät perässäkulkijoiksi. Piirteet sopivat täydellisesti Lehtosen kuvaukseen työryhmästä tiimien ensimmäisessä kehitysvaiheissa. Meidän tiimissämme oli kuitenkin monia henkilöitä, jotka ottivat johtajan viitan harteilleen. Tämä on minusta positiivinen asia, sillä projektit tarvitsevat aina johtajan ja ei riitä, että tiimissä on muutamia, jotka projekteja voi johtaa.

Projektin johtamisessa ei kuitenkaan tarvitse olla äänekäs, vaikkakin itsevarmuutta se vaatii. Äänenkäyttöä tärkeämpää on organisointi ja laajan kokonaisuuden näkeminen.

 

Tiimimme oli eksyksissä retken aikana monia kertoja. Oli puhallettava yhteen hiileen, että kaikki selvisimme aina seuraavalle rastille. Edes korkeat kukkulat, leveät purot eikä hirvikärpäset pysäyttäneet matkaamme, joskin vähän hidasti. Tärkeintä matkassa ei kuitenkaan ollut, että selviytyisimme matkasta mahdollisimman nopeasti, vaan itse matkan kulkeminen tiiminä. Matkan aikana tutustuimme toisiimme ja huomasimme erilaisia piirteitä toisissamme. Toiset olivat hieman ujoja ja toiset jopa niin rohkeita, että housutkaan eivät pysyneet jalassa. Kaikki ovat kuitenkin omanlaisia persoonia ja tulevat erilaisista olosuhteista, mikä on rikkaus tiimillemme, että olemme saaneet hyvin paljon erilaisia näkemyksiä joukkoomme.

 

Tiimiakatemian arvoja ovat:

 

1.Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen

2.Tiimiyrittäjyys ja verkostojen luominen

3.Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

4.Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys

5.Kansainvälisyys/Matkustaminen

 

Näitä arvoja retkemme metsään peilasi yllättävän paljon. Rakensimme suhteita tiimimme sisällä ja myös muiden tiimiläisten kanssa. Teimme yhdessä asioita tiiminä ja kokeilimme uusia asioita, kuten evakuointipaarit, jotka muuttivat muotoaan matkan aikana monesti. Kaikki arvoista ovat tärkeitä, mutta  tärkeimpänä arvona pidän ehkäpä tekemällä oppimista ja käytännönläheisyyttä. On vaikeaa alkaa yrittämään jos ei tiedä yhtään mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Tiimiakatemiassa joudumme konkreettisesti lähtemään nollasta liikkeelle ja oppimaan tekemällä. Verkostot kyllä rakentuvat oman bisneksen ympärille, vaikkakaan ne eivät ole varmasti haitaksi jos sellaisia löytyy valmiiksi. En vähättele kuitenkaan mitään arvoja, sillä kaikki ovat tärkeitä yrittäjyyttä opittaessa.

 

Mielestäni jokaisen tiimiakatemialle tulevan tulisi lukea ensimmäisenä kirjanaan Lehtosen Tiimiakatemia-kirja. Se avaa erittäin hyvin akatemian toimintaa ja vastaa moniin kysymyksiin. Se sopii myös myöhemmin luettavaksi, sillä kirjassa on hyvin kiteytettynä ohjeita, arvoja ja periaatteita akatemiasta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!