Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 01.10.13
Esseen kirjoittaja: Anette Rautiainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Timo Lehtosen kirjoittaman kirjan Tiimiakatemia. Minun täytyy heti alkuun todeta, että kirja yllätti minut täysin. Tuntui lohduttavalta lukea, että omat sekavat ajatukseni pinkkuvuoden alussa eivät ole millään lailla erikoisia, päinvastoin. Olen itse välillä ajatellut, että onkohan Tiimiakatemia sittenkään minulle sopiva paikka. Oli jollain tavalla mukavaa lukea kirjasta, että muillakin ilmeisesti kyseisiä ajatuksia on ollut, eikä niitä tarvitse säikähtää.

 

Itseäni ihmetytti aluksi treeneissä pidettävät check-in ja check-out kierrokset. Tuntui oudolta yhtäkkiä kertoa jotain fiiliksistään tuntemattomille ihmisille. Ei se vieläkään aina ihan luonnolliselta tunnu, mutta kirjasta bongasin kohdan, joka hieman avasi näiden tärkeyttä. Kun kertoo oikeasti mitä mielessä liikkuu ja millainen fiilis on, muut saavat helpommin jonkunlaisen käsityksen oikeasta luonteestani. Erilaiset asiat myös antavat uusia keskustelujen ja ajattelun aihetta. Itselläni on ensi viikolla vetovastuu treeneistämme ja aionkin heti laittaa käytäntöön opin, jonka mukaan treenien valmisteluun tulee käyttää vähintään 3 tuntia ja jälkikäsittelyyn toiset 3 tuntia!

 

Belbinin testin tuloksen nähdessäni olin erittäin hämmentynyt. Mitä minun pitäisi näistä nyt sitten ymmärtää? Voiko tämä tulos muka olla millään lailla oikea? Nyt kun luin kirjasta mitä nuo tulokset tarkoittavat, tajusin, että kyllä se testi varmaankin aika lähelle totuutta osui. Testin tuloksena olin eniten diplomaatti ja toisena oli takoja. Diplomaattia kuvaillaan näin ”hiljainen ihmissuhdevaikuttaja, jolla on taito aistia sosiaalista ilmapiiriä. Hän ei aja omaa asiaansa tai ehdotustaan voimakkaasti, vaan tukee ja kannustaa muita ja heidän ajatuksiaan. Diplomaatit soveltuvat hyvin tehtäviin, joissa voi olla paljon tekemisissä tuttujen ihmisten kanssa.” Itse pidän näitä diplomaatin ominaisuuksiani ehdottomasti heikkouksenani. Enkä nyt tarkoita sitä niin, ettei minun pitäisi sellainen olla ollenkaan, vaan sitä, että olen liikaa diplomaatti. Minun pitäisi päästä kuorestani ja ajaa myös omia ajatuksiani ja ehdotuksiani eteenpäin.

 

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle:

  1. Tee aloite, löydä ratkaisu.
  2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
  3. Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä.
  4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
  5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
  6. Näe mahdollisuuuksia, älä esteitä.
  7. Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi.
  8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
  9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
  10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, älä keksi pyörää uudelleen.

Nämä ohjeet aion hakata päähäni mahdollisimman tehokkaasti. Monessa kohdassa itselläni on kyllä paljon tekemistä, sitä en mitenkään voi kieltää. Esimerkiksi kohta 2, uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä, tulee olemaan minulle luultavasti aluksi vaikea, sillä en pidä virheiden tekemisestä. Olen varmasti elämäni aikana virheitä tehnyt ja tulen tekemään, mutta jotenkin se vain saa oloni epämukavaksi. Heittäytymisen kanssa joudun varmasti myös töitä tekemään, hymyily ja nauttiminen minulta luultavasti onnistuvat luonnostaan. Aion ottaa tavoitteeksi lukea ja muistella näitä ohjeita, enkä vain heti unohtaa niitä täysin.

 

Tiimiakatemia-kirja sai minut yllättävän paljon ajattelemaan itseäni, ja sitä millainen tiimityöskentelijä ja olen ja sovinko mielestäni Tiimiakatemialle. Kirjan luettuani, ajatukseni Tiimiakatemiasta selkenivät hieman ja nyt tiedän vähän mitä odottaa pinkkuvuodelta, sekavaa se luultavasti ainakin tulee olemaan. Uskon, että oli hyvä että luin tämän kirjan jo nyt. Voihan toki olla, että sen voi lukea uudestaan vuoden tai parin päästä ja muistella pinkkuvuotta. Mielestäni jokaisen Tiimiakatemialaisen ja Tiimiakatemiasta kiinnostuneen tulisi lukea Letimin kirjoittama kirja.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!