Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valmentajamme Timo Lehtosen kirja Tiimiakatemia kertoo tarinallisessa muodossa tiimiakatemian opiskelujen arjesta ja termistöstä lukijalleen helpossa ja visuaalisessa muodossa. Teoksessa paneudutaan tiimiakatemian historiaan, kuullaan valmentajien ohjeita ja tarinoita tiimeistä, haastatellaan eri-ikäisiä tiimiyrittäjiä sekä käydään teoreettisesti läpi tiimien eri kehitysvaiheita. Teosta voidaan suositella kaikille tiimiakatemiasta kiinnostuneille sekä tiimioppimisen perusteista kiinnostuneille. Kyseinen teos on klassikko jonka on kirjoittanut kenties maailman kokenein tiimivalmentajamme jolla on raudan luja ote ja usko tiimiensä valmennukseen. Mikäli olet ensimmäisen syksyn opiskelija, on tämä teos juuri sinua varten.

Luin kyseisen opuksen tässä toisen vuoden lopetuksen kynnyksellä ja kirjassa käsiteltävät aihealueet olivat minulle jo ennalta verrattain tuttuja. Kirjaa lukiessa tuli hauskasti ilmi miten samankaltaisia ja selkeästi havaittavia haastekohtia joka ikinen tiimi kokee polkunsa aikana. Olen itse koittanut välillä tarkkailla tiimimme kehitysvaihetta suhteessa esitettyyn teoriaan ja havainnut, että tiimien kehitysvaiheet seuraavat yllättävän tarkasti esiteltyjä graafeja ja niiden käännekohtia. Myös esitellyt tiimiroolit tiimien erilaisista yksilöistä voi tässä vaiheessa henkilöittää hyvin helposti. Reflektoin tässä siis kirjan teorioihin perustuen hieman matkaamme akatemialla.

 

Ensimmäinen vuotemme meni suurimmaksi osaksi Rajakadun kampuksella liiketalouden päiväopinnoissa. Tiimimme keskittyi pääasiallisesti tutustumaan toisiinsa ja tavoitteemme koskivat lähinnä rajakadun opintojen suoritusta sekä pienempien projektien kotiuttamista. Elimme vahvasti ensimmäistä hurmoksen vaihetta jolloin kaikki tuntui onnistuvan ja yhdessä oleminen oli mukavaa. Saimme pienistä itsestään selvistä onnistumisista odotettua palkintoa johon valitettavasti tuudittauduimme välittömästi kevään opintojen kirjauduttua intraamme. Meillä jäi myrskyisä vaihe ensimmäisenä vuonna kokematta joka näkyi selkeänä taantumuksena toisen vuoden syksyllä ja talvella. Tiimimme ei luottanut toisiinsa, pelisäännöt olivat täysin hukassa ja ainoa tiimiin käytettävä resurssi tuntui itseni näkökulmasta olevan toisten tekemisten tarkkailu ja kyttääminen. Ulospäin suuntautuvana resurssina oli yksilön kehittyminen ja omaan suuntaan meneminen ja oman suuntamme löytäminen.

 

Jossain vaiheessa henkilökohtaisesti aloin kyllästyä negatiivisuuteen jota olin itsekin väsyksissäni ja turhautuneena viljellyt. Päätin alkaa ajattelemaan asioita enemmän positiivisen kautta joka vähensi kuormitustani yksilönä. Tämä taas näkyi vapautuneina resursseina yrittää erilaisissa projekteissa siipiäni mutta tuloksen tekokyky puuttui yhä. Elettiin yhä siinä harhaluulossa että yrityksemme saavuttaisi tuloksia sekä rahallisia tavoitteita kuin itsestään. Jossain vaiheessa väsyin täysin kaikkien projektien epäonnistumiseen, enkä saanut oikeastaan mitään aikaiseksi noin 1,5kk. Kaikkien työtehtävien tekeminen tuntui raskaalle ja aloitekyky oli täysi nolla. Tiimimme vaikutti lähinnä vain pyytävän aikaani ja energiaani eikä tuovan kuormitukselleni mitään vastineeksi. Oli turhautumisen aikakausi.

Päätin alkaa tutustua muihin akatemialaisiin virka-aikamme ulkopuolella ja rentoutua esimerkiksi opiskelija iltojen merkeissä. Lisäksi osa akatemialaisista tuntui onnistuvan kuin vahingossa ympärilläni samoissa asioissa joissa minun pitäisi olla jo ennestään hyvä. Tajusin etten ole oikeastaan edes yrittänyt ja suivaannuin kyseisestä kuittailusta ja turhautumisesta koko oppimisympäristöömme siihen malliin, että sain jostain aivan ihmeellisen tekemisen kipinän. Aloin pölyttämään poissaoloni treeneistä vaikka koin, että mikäli olet sairaana, ei ketään voida vaatia olemaan töissä tai korvaamaan kyseistä poissaoloa. Päätin näyttää esimerkkiä tekemiseen ja lähdin rohkeasti pölyttämään poissaoloani ja lukemaan puuttuvia kirjapisteitä. Olen myös aina ollut kunnianhimoinen ja tavoitteellinen ihminen eikä henkilö- tai tiimikohtainen tuloksemme tyydyttänyt minua millään mittarilla. Meillä on pian enää vuosi aikaa kerätä rahamme maailmanympärimatkaa varten ja tämän lisäksi minulla on akatemian alkuun asettamani oma tavoite siitä, paljonko haluan tämän oppimismatkani aikana myös rahallisesti saavuttaa.

Aloin luomaan omasta tahdostani liikettä ulospäin ja onnistuin saamaan loistavan asiakkuuden kiinni, josta riittää tekemistä moneksi kuukaudeksi ja tulostakin tulee 6000e. Tästä haluan myös auttaa tiimiläisiäni jotka eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet osuuttaan tuoduksi tiimimme kassaan. Koen, että yhdessä tekeminen on hauskempaa ja mitäpä menestys olisi ilman ihmisiä ympärillä joilla on myös hyvä olla. Olen itse henkilökohtaisesti fiilikseni mukaisesti tekemisessäni jonkinlaisen läpimurron partaalla ja toivon, että jaksan ja pystyn näyttämään esimerkilläni mallia myös muille tiimiläisille. Onnistumisen elämykset ruokkivat nälkää ja olen itse ymmärtänyt, ettei toisten odottaminen tuota mitään tulosta. Toivomme, että saamme loputkin tiimiläisistä innostumaan tekemisestä ja pääsemme prosessissamme edes sinne läpimurron kynnykselle. Joskin tämä vaatinee tiimimme kohdalla vielä monen monta epämukavaa ja kivuliasta keskustelua sekä päätöksiä, ennen kaikkea sitoutumista. Itselläni tämä matka on ollut ajoittain turhautumista, verta ja kyyneliä, mutta olen oppinut tiimissä toimiessani sietämään paljon erilaisuutta ja erilaisia tilanteita. Odotan ja uskon että tiimimme saavuttaa vielä läpimurron ja saamme tekemisemme aivan uudelle tasolle. Tämä tosin lähtee yksilöistä enkä itse ole myöskään ollut tässä prosessissa siellä etunenässä näyttämässä suuntaa tiimillemme ennen tätä kevättä.

 

Kirjaa voi kehua siitä että se on selkeä, helposti ja nopeasti luettava sekä siinä saa pintaraapaisun tiimiakatemian toimintamalleista. Itse ehkä olisin keskittynyt omaan tapaani hiukan enemmän teoreettiseen pohdintaan tieteellisestä näkökulmasta tarinallisuuden sijaan, mutta ehkäpä ympäristössämme tämä teoreettisuus jää muutenkin hieman sen tarinallisuuden ja ihmetyksen jalkoihin varsinkin aluksi. Opuksesta voi oivaltaa paljon yksilön ja tiimin kehitysvaiheista sekä reflektoida omaa tiimiään muiden suhteen hauskalla tavalla ja siitä saa myös toivoa ylittää nämä tuskaisat tiimin kehitysvaiheet jotka vaativat rohkeutta, ponnisteluja sekä uskoa tulevaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!