Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia – Timo Lehtonen

Kirjoitettu 26.10.15
Esseen kirjoittaja: Sirkka Kivi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan lukeminen tuntui haasteelta, vaikka kuuluuhan se Tiimiakatemian perusteoksiin. Itse luin kirjan ensimmäisen vuoden syyslukukauden puolessa välissä. Eli jo tässä vaiheessa tiesimme, että oma kehityksemme tiimiakatemialaiseksi ei todellakaan seuraa aivan kirjan osoittamaan tietä. Hassua, miten tämä harmittaa minua, joka alun alkaen ei ollut hakeutunut Tiimiakatemialaiseksi. Mutta jos mahdollisuus on tarjolla, tartun siihen. Ei ole ensimmäinen kerta elämässäni kun koppaan kiinni yllättäväänkin tarjolle tulevaan mahdollisuuteen.

Kirjan mukaan olemme menossa kohti menneisyyttä, 2000-luvun alkua. Silloin Tiimiakatemialaiset aloittivat opintonsa opiskelemalla ensimmäisen vuoden Liiketalouden koulutusohjelmassa, ja vasta toisena vuotena aloittivat varsinaiset Tiimiakatemian opiskelut. Jyväskylän lisäksi opiskelijoita siirtyi Tiimiakatemiaan ympäri Suomea. 2003 vuodesta on toimittu kuten aikana ennen meitä; kolme ja puoli vuotta opiskelua Tiimiakatemian metodein. Hyvä tiimi syntyy, kun se on mahdollisimman monipuolinen ja jännitteitä sisältävä. Toimivassa tiimissä on erilaisia luonteita, nuoria ja kokeneempia, monipuolisia koulutus- ja työkokemustaustoja omaavia henkilöitä mielellään mahdollisimman laajalta alueelta Suomesta. Itselläni on monipuolinen työkokemus, mutten sitä ole vielä ehtinyt plussaksi kokemaan. Vahvaksi miinukseksi olen kokenut sen, että olen jo oppinut kaiken biletyksestä eikä se enää kiinnosta. Kunnon yöuni voittaa vaakakupissa mennen tullen valvomisen. Tulee tämän tästä mieleen Eero Melasniemen lausahdus ”Kaikki me olemme nuoria joskus olleet mutta harvempi meistä on nähnyt vanhuuden.”

Olen paljon mietiskellyt mikä pinkukuja motivoi ensimmäisenä vuonna. Osa muuttaa ensimmäistä kertaa vanhempien luota pois. Silloin motiivina varmaan on uuden kaveripiirin löytäminen ja hengailu. Osa taas visioi edessään haluamansa tulevaisuuden ja he kulkevat määrätietoisesti omaa visiotaan kohtaan. Ja saattaa porukassa olla niitäkin, jotka vain haluavat saattaa opinnot ripeästi päätökseen ja jatkaa työelämässä uusin kokemuksin ja opein.

Olemme nyt tiimiytymisen ensimmäisessä vaiheessa; puolessa välin Työryhmävaihetta (0-4 kk). Paljon kuitenkin on jo yhteisiä kokemuksia. Alussa treeneissä valmentajan osuus on suurempi. Myöhemmin hän jää enempi taustalle ja tiimi hallitsee dialogia. Ajatuksena on yhdistää tiimin tieto ja käyttää sitä hyväksi menossa olevissa projekteissa ja henkilökohtaisessa oppimisessa. Treenit sujuvat valmentajamme Mimmun mukaan kehittyneemmin meillä E-ryhmäläisillä kun verrokki F-ryhmällä. Dialogia on vielä harjoiteltava lisää. Haasteita toki riittää; joukkoon mahtuu niitäkin jotka vaativat enempi harkinta-aikaa kommentoidakseen. Joskus keskustelu soljuu niin nopeatempoisesti eteenpäin että toisten päällekin puhutaan. Osa on jo vetänyt treenejä VTL:n avustamina.

Hyvä tiimi syntyy siitä, että tiimissä on erilaisia ihmisiä jotka aidosti ymmärtävät, että erilaisuus voi olla tiimin vahvuus. Kaikille meille on tehty Belbinin tiimiroolitesti. Sen tarkoituksena on löytää tiimiin sopivat henkilöt. Toimivasta tiimistä pitäisi löytyä diplomaatti, keksijä, tiedustelija, arvioija, viimeistelijä, tekijä (joksi itseni koen), takoja ja kokooja.

”To the forest and (maybe) go back” meni osaltani ohi kaikkine oheistapahtumineen. Vaellamme paljon, mutta nykyään aina haluan retken päättyä päästä kullan kaikkuun omaan sänkyyn. Ensimmäiset asiakasviikotkin on jo nähty. Asiakasviikkojen Kick-off:ssa oli lievästi sanottuna epävarma olo. Vaikka työhistoriassa olenkin toiminut apulaismyyntipäällikkönä. Tilanne on täysin erilainen kun lähestyt asiakasta, mutta sinulla ei ole mitään konkreettista tarjottavaa! Entisessä elämässä asiakas otti minuun yhteyttä kun nimenomaan tarvitsi valmistamaamme tuotetta. Ja minä otin yhteyttä vain sellaisiin asiakkaisiin jotka nimenomaan olivat halukkaita ostamaan meidän valmistamiamme tuotteita. Ei se ihan noin helppoa tietenkään ollut; joskus R&D vaiheesta valmiin tuotteen myyntiin saattoi kestää viisikin vuotta. Mutta mennä asiakkaan luokse fiiliksellä ”tyhjin käsin” oli uusi kokemus. Ryhmämme oli osa sinistä tiimiä ja asiakasviikot meni ihan hyvin; sininen tiimi voitti. Olemme aloittaneet ensimmäiset projektitkin. Tutustumiskäyntejäkin olemme jo ehtineet tekemään suuremmalla porukalla; Hartwall-keikka. Aloitimme tiimiakatemian osuuden Innova kakkosessa. Paikka tuli tutuksi alkuviikkojen aikana. Sittemmin sinisten pinkkujen tilaksi on vakiintunut Innova ykkösen tilat.

Haasteita on varsinkin tullut JAMK:n poukkoilevan tiedotuksen taholta. Kurssin alkaessa virallista kanavaa myöten tiedotettiin, että vaihto F-ryhmästä E-ryhmään on OK ja toisinpäin. Muutamaa viikkoa myöhemmin tuli tieto, että kaikki jatkavat aloittamassaan ryhmässä. Samaten epäselvää viestintää on tullut käytänteiden osalta. Ensin tuli tieto että Tiimiakatemian puolella kaikki etenee normaalisti. Pinkut alkoivat siis kuumeisesti miettiä omalle tiimille nimeä. Nimi keksittiin ja osuuskunta kastettiin Globaattoriksi. Hallitus muodostettiin ja osuuskunnan perustamishakemukset tehtiin ja lähetettiin. Tässä vaiheessa JAMK tiedottaa, että tänä vuonna ei osuuskuntia perustetakkaan. Ihan hullua tiedotussekoilua JAMK:n taholta! Seuraavana raipaniskuna JAMK:lta tuli tieto, että treenituntien määrä tippuu kevätkaudella kahdeksasta tunnista kahteen tuntiin. Ei järjin motivoivaa toimintaa. Varsinkaan kun asianomaiset päätöksentekijät viivyttelevät silmästä silmään esilletuloa.

Oppimiskuvio on hahmottumassa; jokaisen meistä pitää kehittyä monella tavalla. Tiimin jäsenten erilaisuutta pitää oppia arvostamaan; olemmehan kaikki erilaisia ja meillä on erilaiset elämäntilanteet. Pitää kuunnella ja kunnioittaa muiden mielipiteitä. Toisten pitää antaa sanoa sanottavansa rauhassa loppuun. Oma mielipide on tuotava esiin. Tiimi toimii, jos pystyt heittämään ideoita muiden ideoihin; näin voimme kehittää yhdessä uutta. Jokaisen tiimiläisen on opitta ohjaamaan omaa henkilökohtaista oppimistaan; luomme jokainen oman oppisopimuksemme jota parhaamme mukaan toteutamme tulevina vuosina. Lisäksi meidän tulee oppia tiimijohtajan taitoja; johtaa omaa toimintaani, projekteja ja tiimiä. Ajankäytönhallinta on opittava; sopiva kuormitus takaa parhaan tuloksen. On osattava asettaa tavoitteita ja tehdä valintoja. Virheitä tulee mutta ne on koettava oppimistilanteena. Kolmas ulottuvuus on tiimiyrittäjän taidot. Asiakaslähtöinen palvelu ja neuvottelutaidot ovat tärkeitä. Myynti ja markkinointi ovat osa menestyksellistä yrittäjyyttä. Verkostoituminen on tärkeää.

Oma oppisopimukseni on vielä työnalla. Yhdistelmä JAMK tiimiakatemia hankaloittaa vielä tässä vaiheessa omien resurssien hahmottamista. Rajakatu vie aivan liian paljon aikaa ja siellä ollaan kaikessa 100 % ehdottomia. Suurimmat kärsijät tästä muutoksesta ovat ensimmäisen vuoden pinkut. Olen kuitenkin luottavainen. Jossain vaiheessa asiat kirkastuvat ja löydän oman polkuni. Ymmärrän jo nyt, että hyödymme paljon ”kirjojen lukupakosta”. Itse asiassa, olen jo lukenut ylimääräisiä kirjoja, joista kuitenkaan en saa irti sitä jotain jonka saisi reflektioksi rustattua.

Useaan kertaan on ollut treeneissä puhetta tiimiakatemialaisten henkilökohtaisesta arviointipassista – sitä odotellessa:)!

 

 

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!