Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia Trenders

Kirjoitettu 11.05.20
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemialla järjestettiin 2020 maaliskuun lopussa ensimmäinen Tiimiakatemia Trenders tapahtuma. Koronan takia tapahtuma siirtyi webinaariksi, jossa se onnistui myöskin hyvin. Puhumassa olivat Mimmit Sijoittaa yhtiö sekä Varapuun Mikko Sjögren. Etenkin Mikon puheenvuoroa odotin, sillä olin usein vieraillut heidän nettisivuillaan sekä huomannut hänen olleen puhumassa myös esimerkiksi Paviljongissa, jonne olin kiinnostunut menemään.

Sijoittaminen on aina ollut minulle täysin vieras laji. Perheessämme eikä suvussamme ole sitä tehty juuri nimeksikään, jos asuntosijoittamista ei lasketa. Olen siis aina ollut aivan pihalla, mutta ymmärtänyt perusperiaatteen sekä innostunut siitä. Ikinä en ole kuitenkaan saanut itsestäni irti, jotta olisin sitä lähtenyt opettelemaan itse.

Mikko aloitti webinaarin puhumalla yhtiöstään sekä yleisesti rahasta ja säästöistä. Hänen mielestään jokaisella olisi hyvä olla 2-6kk puskuri säästössä, juurikin tällaisia koronan kaltaisia hetkiä varten. Itse olen tämän omaksunut omalta perheeltäni jo pienenä. Aina on opetettu, että kaiken varalta pitää olla aina säästöjä, aina. Mikko myös puhui oman rahavirran tuntemisesta. Mistä rahaa tulee, mihin sitä menee ja kuinka paljon. Kuulostaa todella yksinkertaiselta asialta, mutta en minäkään todellisia summia tiedä. Joskus minulla oli Pivo käytössä, joka sijoitti maksut tiettyyn kategoriaan. Huomasi, jos vaikka ulkona syömiseen on mennyt tuhottomasti rajaa huomaamattaan. Vasta sen jälkeen, kun tietää rahojensa liikkeet, voi alkaa karsia oikeasta paikasta.

Seuraavaksi Sjögren siirtyi yrityksiin ja niitä piinaavaan koronaan. Tässä kohtaa varmasti jokainen yritys, jonka puskurirahasto ei ollut kunnossa, huomasi sen. Tällöin vaihtoehdoiksi esittäytyy laina ja menojen karsiminen. Se, mitä Mikko painotti, oli, että jos jotain toimenpiteitä tulee tehdä, tee se heti, ei kohta. Oma toimintakyky tulee säilyttää sekä tärkein, mistä rahaa voisi tehdä lisää. Perheellämme on kenkäyritys, joka kärsi kovan kolauksen oikeastaan juuri siitä päivästä alkaen, kun rajoitukset julkistettiin, joten tämä yritysten piina on tullut nähtyä läheltä. Oikeastaan kaikki Mikon neuvot toteutuivat jollain tavalla. Yrityksellä oli puskuri kesän ajalle, eikä lainaa ole tarvinnut hakea. Elyltä on saanut tilanneanalyysitukea sekä mahdollisuus hakea kehitystukea. Kaikki mahdolliset menot (ylimääräiseksi jäävät pankkikorttikoneet, liikkeen vuokramatot, musiikkiluvat jne.) karsittiin minimiin. Sekä tietysti alettiin kehittämään uutta. Ensimmäisenä verkkokaupan laajennus ja sitten vaihtoehtoiset tavat suorittaa myyntiä.

Webinaarista sain hyvän kirjavinkin Tunne taloutesi, joka löytyy Varapuun sivuilta. Talous ja numerot kiinnostavat minua ja olen hyvin tarkka rahan kanssa.

Seuraavaksi puhui Mimmit sijoittaa yhtiön jäsen. Hän piti hyvän peruspaketin sijoittamisesta ja sen aloittamisesta, jotka osa olivatkin jo tuttuja. Itselleni uusina termeinä tuli aktiiviset (salkun hoitaja) ja passiiviset rahastot (ei salkunhoitajaa). Muuten esimerkiksi riskit sekä hajauttaminen olivat tuttua sekä hyvin maalaisjärjelläkin perusteltavissa. Hän lopetti puheensa korkoa korolle ilmiöön, jossa kertoi kolme esimerkkisijoittajaa, joiden sijoitusaika ja rahamäärä vaihtelivat. Se näyttää hyvin, kuinka sijoittamisen aloittamista ei kannata venyttää, sillä aika on rahaa. Näin esimerkiksi omille lapsille voisi ja olisi hyvä avata sijoitustili jo nuorella iällä, jonka voisi heille luovuttaa.

Webinaari nosti innokkuutta opiskella sijoittamisesta lisää, varsinkin näin korona-aikaan, kun sijoittaminen on osaltaan ”halpaa” aloittaa. Itse olen enemmän jyväjemmari ja tykkäisin pitää kaikki varani omissa hyppysissä, mutta tiedän kyllä, ettei se ole järkevää. On hyvä aloittaa pienellä, opiskella lisää ja kasvattaa sijoittaminen osaksi elämää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!