Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia Trenders

Kirjoitettu 27.03.20
Esseen kirjoittaja: Samuli Ala-Kasari
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren & Pia-Maria Nickström
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kiitos projektiryhmälle, että mahdollistivat Trenders tapahtuman webinaarina, vaikka kaikenlaista mutkaa tulikin matkaan! Webinaarin aiheena oli sijoittaminen, joista meitä valisti Varapuun perustaja Mikko Sjögren sekä mimmit sijoittaa- podcastista tuttu Pia-Maria Nickström. Itselleni webinaari oli todella ajankohtainen. Olen viimeiset viikot kauhulla seurannut omia osakesalkkujani kuinka ne ovat kokeneet rajun pudotuksen.

Tällä hetkellä elämme poikkeuksellista aikaa, jota oman sukupolveni sijoittajat eivät ole kokeneet. Oma sijoitushistoriani ajan kaikki on ollut pelkästään ruusuista nousukiitoa. Varmasti siksi myös tämä järkyttää kovasti. Tässä tilanteessa on tullut jossiteltua monet kerrat, kunpa olisi tullut myytyä osakkeet kun ne olivat vielä plussalla ja nyt pystyisi mässäilemään halpojen osakkeiden kanssa. On tullut myös mietittyä milloin saavutamme pohjan. Mikko arvioi, että pohja ei ole vielä tässä vaan tulee tippumaan uudemman kerran samanverran. Piikki tulisi olemaan loppukesän kieppeillä.

Vaikka nyt himo olisikin sijoittaa lisää, kun kaikki on niin halpaa on silti mietittävä onko se kannattavaa henkilökohtaisesti. Itseni kohdalla sijoittaminen on kevyttä harrastelua pienemmillä summilla ja osakkeiden pientä seurailua. Kuitenkin oli hyvä muistutus, että sitä kannattaa tehdä suunnitelmallisesti.

  1. Hahmota kokonaiskuva

On tärkeää hahmottaa kokonaiskuva omasta tilanteesta. Paljonko tällä hetkellä on pääomaa, jota sijoittaa. On tunnettava siis omat numeronsa. Paljonko rahaa tulee ja paljonko sitä kuluttaa (kauppa, vuokra, harrastukset, vapaa-aika yms). Yhtälö ei tule toimimaan mikäli menot ovat suuremmat kuin tulot.

  1. Puskuri

Sijoittamisessa olisi hyvä omata 2-6kk puskuri. Erityisesti tilanteessa, jossa elämme , jolloin osakkeet ovat halpoja on tunnettava numerot. Jos puskuria ei ole, ei myöskään pysty sijoittamaan rahaa mitä ei ole. Vaikka opintolaina on halpaa on silti aina muistettava, että se on maksettava takaisin.

  1. Sijoitussuunnitelma
  • Millainen on kuukausibudjetti
  • Mikä on sijoittamisen tavoite
  • Kuinka paljon olen valmis ottamaan riskejä
  • Millaisella ajanjaksolla tulen tätä tekemään

Kun omat numerot ovat kunnossa ja puskuri löytyy tulisi laatia sijoitussuunitelma.  Sijoittamiseen ei tarvita suurta pääomaa. Pienikin alku toimii on parempi kuin ei mitään, esimerkiksi 50€/kk on opiskeluaikoina ja hyvä summa. Monet opiskelijat varmasti pohtivat, mistä tuon 50€ kuukaudessa pystyisi repimään, kun muutenkin tiukkaa. Itselläni siihen on vastaus: osallistu haalaribileisiin selvinpäin!

Suunnitelmassa tulee miettiä halutaanko sijoittamista tehdä pitkällä aikavälillä vai pyritäänkö tekemään pienessä ajassa vain isosti voittoa. Nämä kaksi ääripäätä vaatii erilaista aktiivisuutta ja tilanteen seurantaa. Lyhyen aikavälin sijoittamisessa ja voittojen hakemisessa on aina suuremmat riskit, kuin esimerkiksi pitkän aikavälin indexi rahastoihin sijoittamisessa. Suunnitelmassa tulisi myös muistaa hajoittaa sijoittamista, eikä pistää kaikkia munia samaan koriin.

Suunnitelman luominen on varmasti asia minkä jokainen kykenee tekemään. Suunnitelmana voi olla, että sijoitat esimerkiksi joka kuukausi 100€ tiettyyn rahastoon 30 vuoden ajan tai et myy, vaikka rahasto menisi 15% miinukselle. Tässä tapauksessa on ehdottoman tärkeää, että silloin myös pysyt suunnitelmassasi ja rauhoitut vaikka salkkusi menettäisi arvoansa.

Mitä itse sitten teen seuraavien kuukausien aikana? Ensiksi lopetan varmasti jossittelun ja Nordnetin vahtaamisen ja asialle voivottelun. Lasken numeroni uudemman kerran ja laadin uutta suunnitelmaa millaisella kuukausittaisella panostuksella olisin oikeasti valmis sijoittamaan. Vaikkakin kaikki on todella halpaa tällä hetkellä en usko, että kykenisin merkittäviä voittoja tekemään tällä pääomalla tai tietoisuudellani.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!