Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia trenders

Kirjoitettu 31.03.20
Esseen kirjoittaja: Tiia Kolehmainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia trenders
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viime viikolla pääsimme oppimaan sijoitukseen liittyvistä aiheista, kun pääsimme osallistumaan sijoittamisesta kertovaan webinaariin. Webinaarin puhujina toimivat Varapuu yhtiön Mikko Sjökren ja Mimmit sijoittaa -sarjan Pia-Maria Nickström. Itselle sijoittaminen on aiheena täysin tuntematonta enkä siihen koskaan ole perehtynyt, mutta kiinnostunut kylläkin, joten tämä webinaari oli itselle ainakin antoisa, sillä kaikki kerrottiin aivan alusta saakka.

Aloitus, mistä kaikki alkaa?

Sijoittaminen edellyttää sitä, että taloudellinen hyvinvointi on kunnossa, tiedät, paljonko rahaa sinulla on, mistä sitä tulee ja mihin se menee. Tähän ei riitä vain sen kuun tiedot, vaan sinulla täytyy olla tiedossa useamman kuun keskiarvo, jotta voit arvioida, paljonko rahaa jää kuussa yli. Nämä pätevät niin yritys kuin yksityiselämässä.

Rakenna puskuri eli ns. ”fuck you -rahasto”

Kun olet saanut ensimmäisen kohdan selville, voit alkaa säästämään rahaa sivuun ja kasvattamaan puskuria. Puskuri, joka tunnetaan myös fuck you -rahastona, on pahoja päiviä/tilanteita/aikoja varten. Jos tällainen hetki koittaa, sinulla on varaa jatkaa elämistä, etkä jää tyhjän päälle. Tämä voisi olla vaikkapa muutaman kympin sijoitus kuussa omaan säästökassaan tai jokaisesta saadusta summasta pieni siivu sivuun. Tällaisen puskurin olisi hyvä kattaa 2-6kk menot.

Säästä ja sijoita

Kun talous on saatu kohdilleen ja arki pyörii mukavasti eteenpäin, voi aloittaa sijoittamisen. Sijoittaminen kannattaakin aloittaa sijoitussuunnitelman tekemisellä, jossa selviää:

 1. Budjetti, paljonko sijoittamiseen käytetään pääomaa?
 2. Sijoitustavoite, mitä haluat sijoittamisesta saada?
 3. Riskinsietokyky, muista pitkäjänteisyys, äläkä tee hätiköityjä johtopäätöksiä. Jos olet päättänyt, että raha on tilillä seuraavat 30 vuotta, älä nosta niitä pois, vaikka pörssi laskisikin, ne myös aina nousevat!
 4. Sijoitushorisontti, kuinka kauan olet valmis pitämään rahat pörssissä? Kuinka paljon pääomaa haluat tulevaisuudessa saada?

Jotta sijoittaminen voi alkaa, on siis ehdottoman tärkeää, että perusasiat ovat kunnossa ja pystyt laittamaan rahaa sivuun ilman, että sinun tarvitsee elää kamalan niukasti. Itse lähtisin liikkeelle aivan alusta, sillä olen erittäin säästeliäs ihminen ja huono vain ”törsäämään” rahaa, mutta en kuitenkaan pihistele kauppareissuilla halvimman vaihtoehdon mukaan. Mutta olisi mielenkiintoista tutkia, mihin rahaa oikeasti menee ja minkäkin verran ja mistä sitä ylipäänsä tulee, jotta pystyy itsensä elättämään.

Tällaista fuck you -rahastoa olen kyllä ”vahingossa” kerännyt itselleni jo useamman vuoden ajan. On erilaista purkkia ja kippoa ja kuorta ja jokaisessa lukee mitä varten säästöjä kerätään. On mm. ”Road trip USA”, ”Opiskelijabudjettiin” ja sitten ihan vaan pahan päivän varalle. Säästöjä syntyy siitä, että nostan aina palkasta siivun käteisenä ja laitan säästöön, omalla kohdalla olen huomannut, että käteistä on huomattavasti vaikeampi tuhlata, kun kortilla maksaen.

Mitä tästä webinaarista nyt sitten vie käytäntöön? No, se että kun säästöjä kerta jonkin verran jo on kertynyt, niin olisi varmasti järkevää laittaa niistä edes pieni osa sijoittamiseen. Tuottaisihan se varmasti siellä arvo-osuustilillä enemmän pääomaa, kuin lasikulhossa. Kuten Sjökrenkin sanoi ”Pidemmän päälle pienikin sijoitus tuo lisää rahaa”.  Seuraava askel olisikin alkaa lukemaan aiheesta enemmän, mihin sijoitus kannattaisi tehdä ja millä summalla, eli tehdä tuo kyseinen sijoitussuunnitelma. Yksi suositeltu kirja oli Tunne taloutesi. Tällä hetkellä en varmastikaan pystyisi kuukausittain sijoittamaan vallitsevan tilanteen takia, mutta nyt olisi varmasti hyvä hetki aloittaa, kun pörssit ovat laskussa koronan takia.

 

 

Sijoittamiseen liittyviä termejä:

 • Riski-tuotto-suhde, mitä enemmän uskalletaan ottaa riskejä, sitä enemmän tuottoa on luvassa. On hyvä muistaa, että sijoittaminen on historiassa aina noussut ylöspäin, vaikka hetkellisesti tultaisiinkin rytinällä alas.
 • Pörssi. Pörssi koostuu useammasta osakkeesta ja kuluttajat ostavat osakkeita. Osakkeiden osto vaatii kuitenkin enemmän pääomaa, joten jos mukaan sijoittamiseen haluaa lähteä pienemmällä summalla, on vaihtoehtona ostaa Rahastot on taas sekoitus eri osakkeita, joten rahastoja ostamalla ostaa osan useammasta osakkeesta. Tähän olikin webinaarissa hyvä vertauskuva, ”Jos osake on mango, rahasto on hedelmäsalaatti.”
 • Korkoa korolle -ilmiö. Ilmiö on tiivistetysti sitä, että mitä pidempään pidät rahat pörssissä, sitä enemmän rahaa kertyy osakesalkkuun. Summa alkaa hiljalleen tuottamaan korkoa ja sitä myöten se kasvaa eksponentiaalisesti.
 • OMXH25, Helsingin pörssin 25 suosituinta osaketta
 • Sijoittamisen voi hajauttaa kolmella eri tavalla, mikä on myös suotavaa, että kaikkia rahoja ei laiteta kiinni yhteen osakkeeseen tai rahastoon.
 1. Toimialahajauttaminen -> ei laiteta kaikkia rahoja kiinni yhteen yhtiöön tai toimialaan
 2. Maantieteellinen hajauttaminen -> ei kaikkia rahoja kiinni yhden maan pörssiin
 3. Ajallinen hajauttaminen -> sijoittaa rahaa kuukausittain, eikä koko summaa kerralla

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!