Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia Trenders

Kirjoitettu 21.04.20
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia Trenders järjestettiin webinaarina reilu kuukausi sitten. Silloin minua ei juuri kyseiset aiheet kiinnostaneet, kun eivät kuulostaneet ajankohtaisilta. Tällöin elettiin koronan alkuaikoja. Kevään hiljalleen edetessä on useassa ryhmächatissa, joissa olen mukana, alettu keskustelemaan lupaavista sijoituskohteista ja tavoista. Aloin kiinnostua aiheesta, vaikka olenkin tällä hetkellä aivan persaukinen. Liityin keskusteluun mukaan, loin itselleni oman arvo-osuustilin ja sijoitin ne vähät ylijäämävarat mitä tililtäni löytyi. Se oli ihan hauskaa. Edelleenkään en tosin ymmärtänyt aivan hirveästi, mistä kaverini puhuivat. Ajattelin, että tässä vaiheessa voisi olla sopiva aika ottaa Trenderssi ruudulle ja alkaa perehtymään.

Webinaari oli selkeästi suunniteltu sijoittamisesta mitään tietämättömille. Siinä todellakin väännettiin alusta saakka rautalangasta ja toiston kautta, sillä Pia-Maria ja Mikko puhuivat pitkälti samoja aiheita ja osa niistä pätivät aivan jokapäiväiseen talouden ylläpitoon. Asioita, jotka nousivat pinnalle olivat: taloudellinen puskuri, kriisitilanteilla rauhallisena pysyminen, korkoa korolle -efekti ja sijoitussuunnitelman tärkeys.

Oman talouden turvaamista pidettiin yhtenä lähtökohtana aloittaa sijoittaminen. Tätä varten tulisi rakentaa oma taloudellinen puskuri, joka kattaisi 2-6kk menot. Tämän tarkoitus on mahdollistaa määrätietoinen toiminta kriisitilanteidenkin aikana, ilman että tarvitsee ottaa lainaa. Itselläni on ollut tällainen puskuri rakennettuna jo monen vuoden ajan. Nyt korona aikana se on todellakin osoittanut hyötynsä, kun kotipuolessa on tullut vastaan lomautuksia, eikä vähäpalkkaisilla aloilla ole ollut varaa rakentaa puskuria samalla kun on lyhentänyt lainoja ja maksanut kaikki laskut. Kunhan selviämme korona-ajan yli, niin seuraava projekti onkin paikata puskurin tullutta lovea.

Molemmat myös puhuivat pitkäkestoisen toiminnan puolesta, kun tehdään sivutoimisesti. Tällöin korostuu rauhallisena pysyminen ja määrätietoinen toiminta. Ei pidä ostaa tai myydä paniikissa, vaan aina on hyvä nukkua yön yli ja sitten tehdä päätös. Tällöin rauhallisena pysymistä myös helpottaa, kun on tehnyt oman sijoitussuunnitelman, josta vain pitää kiinni tapahtui mitä tahansa. Pitkäaikaiseen toimintaan nojautuen, jos historian kirjoja luetaan, voidaan luottaa, että tulos tulee lopulta olemaan positiivinen. Tästäkin Pia-Maria esitti mainion esimerkin, kuvatessaan korkoa korolle -efektiä. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä pienemmällä summalla saat isompia voittoja, kuin pari vuotta isolla summalla sijoittanut. Itse olen sijoittanut rahastoihin pitkäkestoisesti jo ainakin 10 vuoden ajan.

Uutena asialle minulle tuli erilaiset sijoitusten hajautustavat. Rahastoihin olen sijoittanut ajallisesti hajauttaen, mutta en ikinä ajattelutkaan, että voisin hajauttaa maantieteellisesti tai toimialoittain. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa, että esimerkiksi sijoitat kuukausittain summan X tiettyyn osakkeeseen ja jatkat tätä Y ajan. Tällä vältetään kurssiheilahtelujen vaikutusta sijoituksiin. Maantieteellisesti hajauttaessa pyritään väistämään yhden alueen talouskriisien vaikutuksia sijoituksiin. Sijoitetaan siis eri valtioissa ja eri mantereilla toimiviin kohteisiin. Kun hajautetaan toimialoittain, pyritään väistämään eri toimialojen kriisiä. Nyt kun nämä kirjoitin tähän niin kuulostavat aivan itsestäänselvyyksiltä, mutta enpä ollut näitä aikaisemmin ajatellut.

Seuraavana steppinä osakesijoittamisena on opiskella aiheesta lisää ja luoda jonkinlainen sijoitussuunnitelma itselleni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!