Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia trenders: talouden ja sijoittamisen trendit – reflektio

Kirjoitettu 29.03.20
Esseen kirjoittaja: Mia Hyötyläinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tiimiakatemia Trenders: talouden ja sijoittamisen trendit
Kirjan kirjoittaja: Tiimiakatemian Trenders
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Järjestimme projektiryhmän kanssa Tiimiakatemian Trenders -etätapahtuman aiheesta talouden sekä sijoittamisen trendit. Valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren kertoi talouden tilanteesta, sekä omia tuntemuksiaan nykytilanteen kehittymiseen. Mimmit Sijoittaa -podcastista tuttu Pia-Maria Nickstörm opasti oman sijoitussuunnitelman tekoon. Tapahtuma oli ensimmäinen etätapahtuma, jonka olemme tehneet, ja olikin mielenkiintoista luoda sekä markkinoida sitä. Ekaksi kerraksi se kuitenkin meni todella nappiin! Sijoittaminen tuntuukin nykyään olevan trendissään, nykyajan fitness joten aihekin sattui kohdalleen.

Sijainti juuri nyt

COVID19-virus on aiheuttanut suuria muutoksia taloudessa. Mikko mainitsikin monta kertaa osuudessaan, että tärkeintä on oman toimintakyvyn säilyttäminen ja tilanteesta kartalla oleminen.

Miten kauan yrityksen varat riittävät?

Tilanne on monelle yrittäjälle todella haastava, rahaa tulee sisään vähemmän kuin sitä menee. Nyt ne, keillä on ollut 2-6kk puskuri käytössään selviytyvät ehkä pidempään, kuin ne, jotka elävät ns. kädestä suuhun. Heillä on nyt hätä. Jos lainan ottaminen ei ole vaihtoehto, on muutoksia tehtävä. Menoja täytyy siis karsia. Jos esimerkiksi joka kuu jäädään 500€ miinukselle, täytyy se jostain säästää. Mikko hyvin painotti, että vaikka se kovin inhottavalta tuntuukin esim. lomauttaa työntekijöitä – on se tehtävä heti tilanteen vaatiessa kuin kahden kuukauden päästä, kun tilanne on entistä huonompi.

 

Mikon osuudessa pohdittiin myös, että mistä taikoa lisää rahaa tässä tilanteessa. Toisaalta kun miettii, jää monet baarireissut ja automatka tekemättä, kun aikaa viettää ainoastaan kotona, rahaa jää säästöön. Omaa osaamistaan voi nyt kartuttaa, kun aikaa on. Paljon monet yritykset tarjoavat maksuttomia webinaareja liittyen esimerkiksi markkinointiin, sosiaaliseen mediaan tai etätyöskentelyyn. Nyt jos koskaan, oman yrityksen toimintaa voi kehittää ja suunnitella seuraavat stepit, kunhan tilanne tästä normalisoituu. Jos yrityksellä on lainaa, olisi hyvä käyttää lyhennysvapaat kuukaudet nyt. Velka säilyy, mutta lyhennysvapaat kuukauden mahdollistaisivat yhden huolen vähemmän.

 

Gravin taloutta miettiessä, esimerkiksi meidänkin yllämainitut kulumme pienenevät. Asiakkaiden kanssa ei tule nyt käytyä lounaalla, eikä rahaa mene matkoihin asiakaskäynneille. Muutamia projekteja peruuntui koronan vuoksi, mutta osasimme kääntää tilanteen myös ratkaisuksi. Kehitimme tueyrittäjää.fi-sivuston jonne yritykset voivat maksutta rekisteröityä ja heitä tukevat yksityishenkilöt tai yrittäjät löytävät heidät sieltä helposti maakunnittain. Haluamme kantaa kortemme kekoon tässä taloustilanteessa ja tarjota yrityksille näkyvyyspaikan, josta apua on helpompi saada. Olemme myös kehittäneet nettisivujamme, sosiaalista mediaa ja muokanneet projekteja etätyömuotoon.

 

 

Itsestä huolehtiminen

Aikaisemmissa haastavissa talouden ajoissa on ollut se iso ero, että olemme silti voineet käydä harrastuksissa, kaupungilla, nähdä ystäviä ja käydä normaalisti töissä. Nyt kuitenkin, lähes tuo kaikki on meiltä viety pois. Olemme nalkissa neljän seinän sisällä. Monelle omasta pääkopasta huolehtiminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Mikkokin paljon painotti itsestä huolehtimista.

 

Itse olen huomannut hyvin ekstroverttinä ihmisenä, että vaikka poikaystävän kanssa asunkin niin ystäviä ja yhteistä tiimin kanssa touhuamista on ikävä. Etäyhteys mahdollistaa videopuhelut mutta ei se silti tuo samaa fiilistä. Aina video tulee kuitenkin vähintään nanosekunnin jäljessä. Kuitenkin vähäisetkin mahdollisuudet höpötellä toisten kanssa kannattaa hyödyntää ja nauttia niistä täysin siemauksin. Liikunta, säännöllinen ruokailu ja säännöllinen sekä riittävä unen määrä on oltava myös kunnossa.

 

Sijoittaminen

Osakemarkkinoiden suhteen olemme olleet nyt kovassa laskussa. Kuitenkin nyt tapahtui notkahdus ylöspäin, mutta Mikkokin sen veikkasi: heinä-elo-syyskuussa tulemme tekemään todennäköisesti samanlaisen sukelluksen alaspäin.

Itse aloitin hetki sitten rahastosijoittamisen. Nyt olen kuitenkin pohtinut, että laitoinko rahani kiinni niihin väärään aikaan. Ajoittaminen on nimittäin sijoittamisessa kaikista haastavin osuus.

Pia-Maria Nickström aloitti oman osuutensa webinaarista hyvällä peruskatsauksella sijoittamiseen ja korolle korkoa-ilmiöön. Olin aikaisemmin kuunnellut Mimmit Sijoittaa -podcastia, joten asiat olivat minulle suhteellisen tuttuja ja tuoreessa muistissa. Silti niitä oli hyvä kerrata.

 

Mikko sekä Pia-Maria painottivat sijoittamisvinkeissään myös hajauttamisen merkitystä. Itse sijoitan rahastoihin, joten esimerkiksi OMXH25:ssä on Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta (ostettua&myytyä) osaketta. Siinä on osakkeita monelta eri toimialalta kuten teknologia teollisuudesta, teollisuudesta sekä metsäteollisuudesta. Monelta eri toimialalta siis. Pia-Maria sekä Mikko painottivat ajoittamisen merkitystä sijoittamisessa. Vasta jälkikäteen kuitenkin voidaan sanoa, että milloin olisi kannattanut sijoittaa. Siksi kuukausisäästösopimus onkin hyvä vaihtoehto.

Mikko kuitenkin osuudessaan lohdutti, että vaikka nyt ottaisikin muutaman satasen turpaan sijoituksissaan, on hinnat alhaalla joten esimerkiksi kuukausisäästämisen kautta saa satasella nyt normaalia enemmän. Itse aloitinkin juuri Suomen, että Norjan indeksirahastoihin sijoittamisen alkupääomalla sekä kuukausisäästösopimuksella. Olen todella huono ollut säästämään, joten ajattelin että nyt ehkä tätä kautta turvaan omaa tulevaisuuttani, kun joka kuukausi siirrän rahaa rahastoihin.

 

Suomen indeksirahaston keskimääräinen tuotto noin 7%, joka muodostuu sahaamisesta. Välillä ollaan 30% ja välillä +10%. Volatiliteetti eli riskin tunnusluku rahastolla on 6/7, eli koska käyrä heiluu ylös ja alas – ovat riskit aina suuret.

 

 

Sijoitussuunnitelman teko

Pia-Maria avusti osuudessaan sijoitussuunnitelman tekoon. On aluksi tiedettävä oma lähtötaso varallisuuden suhteen.

 

Ensin on hahmotettava kokonaiskuva

-> mitä tulee sisään? Palkat, tuet jne. Miten mahdollinen kesätyö vaikuttaa?

->mitä menee ulos? Vuokra, sähkö, harrastukset, kauneus, apit (Netflix, Spotify)

 

Onko kaikki todella tarpeellisia? Itse kulutan aikaa lähes jokaiseen eri suoratoistopalveluun jossain määrin, joten karsittavaa todella olisi. Kauneudesta olen jo karsinut. Ennen tummatukkaisena rahaa kului kampaamokäynteihin paljon useammin, kuin nyt kun hiusten väri vastaa enemmän luonnollista sävyäni.

 

Minkä verran lainaa?
-> Asuntolaina, opintolaina, autolaina tms.
-> Luottokortin velka kannattaa myös huomioida.

 

Itse olen nostanut opintolainan sekä omistan luottokortin. Luotto-puolta tulee käytettyä epäsäännöllisesti, mutta suosin sitä esimerkiksi ulkomailla reissatessani turvallisuussyistä. On se myös kätevä esimerkiksi hotelli- ja lentovarauksiin.

 

Puskuri-/Fuck you-rahasto kaikkiin taloudellisiin yllätyksiin.

Tällä rahastolla voidaan kattaa esimerkiksi sairaala- ja lääkekuluja.

Muutenkin, ennen sijoitussuunnitelman tekoa on hyvä laskea, että mitä rahoja sijoitat pörssiin – et tule tarvitsemaan esimerkiksi seuraavaan kymmeneen vuoteen.

 

 

Nyt kun omasta taloudesta ollaan kartalla, voidaan laskea, että kuinka paljon esimerkiksi kuukausitasolla voidaan sijoittaa? Minimisumma on 15 euroa.

Kannattaa suunnitella joku pitkän tähtäimen tavoite, kuten maailmanympärysmatka tai loma-asunnon osto Espanjan auringosta. Kun tavoite on selkeä, kiinnittää siihen paljon enemmän huomiota ja vaivaa. Itse olen ajattelut, että olisi ihanaa asua vuodesta esimerkiksi puolet ulkomailla, tai miksei kokoaikaisestikin. Se onkin yksi tavoitteistani.

 

Riskiensietokyvystäkin Pia-Maria mainitsi. Miten jokainen meistä varautuu yllätyksiin sijoittamisessa? Sekä ennen sijoittamista pohtia sen horisonttia. Minkälainen sijoitustilanne nyt on? Pia-Maria sanoikin osuutensa lopussa, ettei usko koronan vaikuttavan enää 30-vuoden päästä. Näin kannattaakin miettiä, että jos nyt aloittaa sijoittamisen ja sijoittaa esimerkiksi 30-40 vuotta niin koronan vaikutuksia ei nähtävillä enää silloin kovin paljoa ole.

 

Kun kaikki edellä mainitut asiat ovat selvillä, on aika luoda arvo-osuustili eli osake-ja rahastosalkku, jonka kautta kauppaa käydään. Ja sitten eikun sijoittamaan!

 

 

Yhteenveto

Yhteenvetona voisin todeta, että vaikka webinaarin asiat olivatkin jotenkin tuttuja, tuli uusiakin oppeja ja ajatuksia etenkin yrityksen talouden asioihin. Muistutuksia siitä, että miten tärkeä oma hyvinvointi ja pääkopasta huolehtiminen on näinä hurjina aikoina, kun korona rajoittaa elämäämme päivä päivältä enemmän. Oma opin jano kasvoi, olisi mahtavaa tietää lisää ja oppia ymmärtämään asioita paremmin. Itselle osakekauppa on vielä hämärän peitossa ja siitä ymmärtäminen voisikin olla seuraava steppi omassa oppimisessa.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!