Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia Trenders – talous ja sijoittaminen

Kirjoitettu 15.04.20
Esseen kirjoittaja: Jaakko Vanha-Viitakoski
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia Trendersin aiheena oli talous ja sijoittaminen. Vieraina olivat Mikko Sjögren ja Pia-Maria Nickström. Toteutus oli webinaarimuodossa ja kuului osaksi Aivopesula-koulutusohjelmaa. Asiat olivat suunnattu aloitteleville sijoittajille, eikä webinaarissa käyty kovin kattavasti sijoittamisesta. Itse kuitenkin sain siitä irti nimenomaan perusjuttuja. Aihe oli ajankohtainen vallitsevan korona-kriisin takia.

 

Mikko Sjögren

Mikon tarkoituksena ei ollut kertoa mihin pitäisi sijoittaa vaan enemmänkin opettaa ihmisiä sijoittamaan. Monet jutut liittyivät nykyiseen tilanteeseen. Konkursseja tulee ja on tullut. Mitä yrityksen täytyy tässä tilanteessa tehdä säilyttääkseen toimintakykynsä? Kolme vaihtoehtoa järjestyksessä ovat:

  1. Puskuri (yllättäviä tilanteita varten kerätty pääoma)
  2. Laina (kun puskuri ei enää riitä)
  3. menojen karsiminen (jos lainaa ei ole mahdollista saada enää enempää, täytyy karsia menoja, mikä tarkoittaa monesti lomautuksia ja pahimmassa tapauksessa irtisanomisia)

Nämä asiat ovat kuitenkin pakollisia, jotta yritys voi selvitä kriisitilanteesta.

Mikon mukaan taloudessa kurssit menevät nyt alaspäin jyrkästi, mutta ne tulevat hetkellisesti nousemaan, kunnes taas tulee uusi romahdus. Hänen arvauksensa mukaan pohja tulee heinä-elo-syyskuussa. Silloin tulisi sijoittaa rahojaan, jotta ne poikisivat mahdollisimman suuren tuoton.

Koronan takia inflaatio tulee kasvamaan, koska keskuspankit lisäävät rahaa talouteen. Inflaatiota hillitään koron nostamisella. Tämä tarkoittaa, että nyt kannattaisi ottaa pitkäaikainen suojattu korko lainalleen. Monet pankit tosin eivät sellaisia enää myönnä.

Helppo tapa sijoittaa ovat indeksirahastot, kuten OMXH25 (Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta). Mikko kuitenkin kertoo, että vain vähäisellä opettelulla parantaa korkoa korolle -efektiä, sillä pienempi osuus menee pankeille, jotka tietysti tarjoavat sijoituksia, joista heille on suurin hyöty.

Mikko korostaa suunnitelmia ja niissä pysymistä. Turha hätäily ei ole tarpeen sijoittamisessa. Tämä pätee varsinkin pitkän aikavälin sijoittamisessa. Hän myös suosittelee sijoittamaan omaan osaamisalaansa, eli alaan, josta tietää parhaiten.

 

Pia-Maria Nickstöm

Pia-Marian osuus oli enemmän perusasiaa. Hän selkeytti termejä ja hänen tarkoituksensa webinaarissa oli kannustaa sijoittamisen aloittamiseen. Alkuun Pia-Maria avasi termejä.

Rahasto = kombinaatio eri yritysten osakkeista

Aktiivinen rahasto = rahastolla on hoitaja, jolle maksetaan palkkaa

Passiivinen rahasto = indeksirahasto, joka seuraa ennalta määrättyä kaavaa (esim. OMXH25)

Toimialahajauttaminen = sijoittaa eri toimialoille

Ajallinen hajauttaminen = sijoittaa eri ajankohtina

Maantieteellinen hajauttaminen = sijoittaa esim. eri maiden osakkeisiin

Hajauttamisen tarkoituksena on vähentää riskejä. Jos jollain toimialalla, jonain ajanjaksona tai jollain alueella tapahtuu talouden romahtaminen, ei häviä kaikkea omaisuuttaan.

Mitä sitten tarvitsen sijoittamisen aloittamiseksi? Ensinnäkin tarvitsen taloudellisen hyvinvoinnin. Kaikki sijoitetut rahat täytyy olla valmis häviämään. Toiseksi tarvitsen sijoitussuunnitelma eli tiedostan kuinka kauan rahat ovat sijoituksissa ja mihin ne sijoitan. Kolmanneksi käytännön puolelta tarvitsen arvo-osuustilin. Näillä voin lähteä liikkeelle ja harjoittaa järkevää sijoittamista. Kipinä sijoittamiseen syttyi ja opettelu voi alkaa!

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!