Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kirjoitettu 27.02.19
Esseen kirjoittaja: Oona Tynkkynen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset 2016-2017
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toimintaa Tiimiakatemialla johtaa joukko tiimiyrittäjien voimin koottuja ohjeita ja arvoja. Ajatuksia ja arvoja, jotka ohjaavat tiimiyrittäjien ja -yritysten toimintaa. Sekä Tiimiakatemian missio, visio ja päämäärä, jotka ohjaavat pitkällä tähtäimellä tekemistämme. Kaikki nuo on koottu yksien kansien väliin Tiimiakatemian johtaviksi ajatuksiksi.

Tiimiakatemian toiminnalle on johtavissa ajatuksissa asetettu viisi arvoa, joita ovat:

 1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
 2. Tiimiyrittäjyys
 3. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen
 4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
 5. Kansainvälisyys

Mielestäni tässä hetkessä arvot näkyvät Tiimiakatemian arjessa aika hyvin.  Koko talon liike asiakkaisiin sekä niiden kautta kumppanuuksien rakentaminen on tällä hetkellä hieman laiskaa. Olemme puhuneet paljon kevään koulutusohjelmassa Aivopesulassa siitä, että koko Tiimiakatemia on tyytynyt olemaan lämpimässä paljussa, eikä sieltä huvittaisi nousta ylös. Toisaalta Aivopesulassa olemme miettineet keinoja puskea taloa eteenpäin epämukavuusalueelle. Toukokuussa koittava Learning Circus on oiva tilaisuus tälle. Learning Circuksen kautta toteutamme myös viidettä arvoamme, kansainvälisyyttä, erittäin konkreettisesti.

Tiimiyrittäjyys näkyy luonnollisesti jatkuvasti Tiimiakatemialla. Oman osuuskuntani Mahtian kohdalla olemme lähteneet kehittämään nimenomaan tiimiyritystä. Haluamme näyttää esimerkkiä, mitä tiimiyritys tarkoittaa ja miten se parhaimmillaan toimii. Kunnianhimoinen tavoitteemme on olla talon esimerkillisin tiimi tämän kevään aikana.

Tiimiakatemia luo loistavan alustan kokeiluille ja meitä kannustetaan kehittämään uusia juttuja. Tälläkin hetkellä Tiimiakatemialla luodaan uusia kokeiluja, mutta meidän aikanamme villit kokeilut ovat olleet kuitenkin aika vähäisiä, ellei lasketa Mahtian Menkkafestareita, joka sinällään poikkesi tapahtumamassasta. Menkkafestarit kehitettiin alusta asti Tiimiakatemialla Mahtian ajatushautomossa, eikä tekemisessä hyödynnetty valmista konseptia.

Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys näkyy meidän jokapäiväisessä toiminnassa. Teemme kaiken itse ja käytännössä. Jos teemme budjettilaskelmia, emme tee niitä kuvitteellisille yrityksille, vaan omalle yrityksellemme. Mikä opettaisi asioita paremmin kuin se, että tekee niitä oikeasti. Käytännössä tekeminen opetta huomattavasti paremmin kuin vain miettiminen, kuinkahan tämä asia pitäisi hoitaa.

 

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle

Tiimiakatemian johtavissa ajatuksissa on lueteltu kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle.

 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.

Kukaan ei Tiimiakatemialla anna valmista ohjenippua kaikesta, mitä seuraavan parin vuoden aikana tulee tapahtumaan. Ohjeet pitää etsiä itse. Tiimiakatemia ympäristönä kannustaa oma-aloitteisuuteen. Ei yritysmaailmassakaan kukaan tule tekemään aloitetta sinun puolestasi, niin miksi sitten Tiimiakatemialla pitäisi? Yksi tärkeistä opeista, joita Tiimiakatemia on minulle 1,5 vuoden aikana tarjonnut on, että ole itse aktiivinen. Valittamalla ja jahkaamalla asiat eivät muutu, jos haluaa muutosta, on siihen tartuttava itse. Jos haluamme, että oma osuuskuntamme lähtee nousuun, on itse alettava tehdä muutosta. Käytännön esimerkkinä olkoon toteuttamani Tiimioppijan muistikirja. Ajatusta muistikirjasta pyöriteltiin, muuta projekti ei edennyt juurikaan ennen kuin Timi tarttui siihen ja rupesi pyytämään tarjouksia ja samalla minä aloitin tekemään sitä konkreettisesti. Lopulta muistikirjat olivat painossa vain pari viikkoa aloittamisen jälkeen. Kaiken kaikkiaan aikaa meni ajatuksen pyörittelyyn moninkertaisesti verrattuna siihen, että järjesti hommalle kalenterista aikaa ja alkoi tekemään.

 1. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

Kaaoksen hallitseminen on itselle tuottanut ongelmia. Pikkutarkkana ihmisenä Tiimiakatemian kaaos on tuntunut välillä todella rankalta. Kuitenkin oivallus siitä, että kaaosta ei pysty hallitsemaan totaalisesti auttoi minua eteenpäin. Kuten ohjeessakin sanotaan, kaaos on ensimmäinen askel luovassa prosessissa. Huomasin, että kaaosta vastaan taisteleminen on turhaa ja olen joutunut altistumaan kaaokselle.  En tiedä, johtuuko oma viime kuukausien kehittyminen juuri siitä, että ei ole enää uuvuttanut itseään taistelemalla kaaosta vastaan, vaan antautunut sille. Kun lopetin taistelun kaaosta vastaan, on energiaa jäänyt uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen ja itseni haastamiseen.

 1. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.

Pohdimme koulutusohjelma Aivopesulassa, että tässä ohjeessa lauseenmuotoilu on hieman kankea. Olimme sitä mieltä, että lause voisi olla ”saat tehdä virheitä, opit niistä”. Virheet opettavat meitä kaikista eniten. Virheiden salliminen kasvattaa meidän kasvun asennettamme, joka auttaa meitä kehittämään itseämme jatkuvasti. Normaali koulujärjestelmä kasvattaa meitä muuttumattomuuden asenteeseen, jolloin ihminen kokee, ettei pysty omalla toiminnallaan muuttamaan asioita. Lopputulos on tärkeämpi kuin prosessi. Virheet nähdään epäonnistumisina eikä kasvun paikkoina. Tiimiakatemialla yritetään murtaa muuttumattomuuden asennetta ja kääntää asenne kasvun asenteeksi. Tiimiakatemialla emme opiskele, vaan opimme omasta tahdostamme. Kasvun asenne ruokkii halua kehittää itseään koko ajan paremmaksi, mikä on valtava voimavara.

 1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

Tämä kohta on itselle ollut aika iso haaste. Olen aikamoinen asioiden murehtia. Viime syksyn jälkeen olen kuitenkin alkanut tajuamaan sen, ettei murehtimalla muutetta asioita. Murehtimalla kulutetaan vain turhaan energiaa. Tiimiakatemia on siis onnistunut opettamaan minulle ratkaisukeskeisempää toimintatapaa. Aloitin vastikään Mahtian talouspäällikkönä. Kuluneen kuukauden talousluvut näyttivät hirveiltä. Menot ylittivät tulot ja kuukauden lopun maksuvalmius hyppi miinuksella. Asia stressasi minua valtavasti, mutta meni aikaa ennen kuin kykenin tarttumaan lukujen kimppuun. Kun sen viimein tein, huomasin, että kaaviossani oli viittausvirhe. Kuluneen kuukauden tulot eivät näkyneetkään tuloissa, vaan ainoa tulo oli edellisen kuukauden kassavirta. Ihmekös tuo, että näytti pahalta. Tarinan opetus oli, että selvitä asiat, äläkä käytä aikaasi murehtimiseen. Olisinpa säästänyt aikamoisen annoksen stressiä, jos olisin tarttunut lukuihin aiemmin. Mutta kuten aiemmassakin kohdassa mainittiin, virheistä oppii.

 1. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
 2. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
 3. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.

Tuntuu, että omalla kohdalla, että kohdat 5, 6 ja 7 ovat yhteydessä toisiinsa. Tiimiakatemia on ollut itselle jo tähän asti uskomaton kasvun koulu. Aiemmin näin esteitä ja uhkia mahdollisuuksien sijaan. Takerruin niihin ja omaan epävarmuuteeni. Ne estivät tekemästä parastani ja tarttumistani uusiin mahdollisuuksiin. Myös pelko epäonnistumisesta, ei antanut minun asettaa tavoitteita niin korkealle, kuin oikeasti olisi realistista. En ole luottanut itseeni, että olisin uskaltanut heittäytyä uusiin kokeiluihin suin päin.

Tänä keväänä olen vihdoin alkanut pikkuhiljaa uskoa itseeni enemmän ja kokeilla uusia juttuja. Hyppäsin aika suin päin hommiin Jyväskylän yritystehtaalle, tein muistikirjan, josta olin haaveillut ja lähdin ison taloushaasteen kimppuun, joka on täysin ulkona mukavuusalueeltani. Myös yksistään kevään isoin koitos Learning Circus on minulle henkilökohtaisesti iso saavutus. Matka edustaa kaikkea, mihin en ikinä olisi uskonut ryhtyväni ja on kaukana mukavuusalueestani. Olen kuitenkin onnistunut näkemään matkan suurena mahdollisuutena. Learning Circukseen liittyen lähdin myös vastuutehtäviin johtamaan sisäistä viestintään, joka on akatemialla tunnetusti aika vaikea laji. Haastetta riittää siis kerrakseen. Mutta viime kuukausina saamani oivallukset ovat saaneet minut näkemään vihdoin oman potentiaalini. Olen saanut valtavasti energiaa ja iloa, kun tuntuu, että alan luottaa tekemiseeni.

 1. Hymyile, nauti ja heittäydy.

On ollut ihanaa huomata, että vaikka Tiimiakatemialla on välillä ihan hirvittävän rankkaa, on siitä oppinut nauttimaan. Monet ihmiset ympärillä saavat hymyilemään ja nauramaan vaikeinakin päivinä. Kaikkea ei tarvitse aina ottaa vakavasti, vaikka itsellä on usein niin ollut tapana. On ihan parasta, kun pääsee heittäytymään flown vietäväksi ja pääsee nauttimaan siitä mitä tekee. Kuten jo edellä kerroin, olen saanut tämän vuoden puolella tekemiseeni paljon uutta energiaa ja iloa. Jo yksistään töiden tekeminen saa hymyn huulilleni, koska teemme niin pirun hienoja juttuja! Olen viimein tajunnut, että matka Tiimiakatemialla on niin ainutlaatuinen, että olisi hullua olla nauttimatta siitä. Olen aina ollut aika turvallisuushakuinen ja tylsä tyyppi. On ollut kuitenkin hauska huomata, miten vaikka koulutusohjelma Aivopesulassa olen onnistunut heittäytymään tekemiseen niin täysillä, että luovuuteni on lähtenyt ennennäkemättömälle laukalle. Olen hämmästynyt itsekin, mitä kaikkea olenkaan keksinyt, kun olen heittäytynyt täysillä mukaan. Tuntuu, että olen ollut liekeissä tänä keväänä.

 1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.

Tiimiakatemian hienous ja ärsyttävyys tulee siitä, että menestykseen ei voi tuudittautua liikaa. Jos jää liian kauaksi aikaa paikoilleen hehkumaan menestyksessä, ajaa seuraava aalto jo ohi. On oltava koko ajan kehittämässä uutta. Koko ajan on uudistuttava. Kusi ei saa nousta hattuun menestyksestä. Toisaalta tämä sama pätee yritysmaailmaan; et voi jäädä hekumoimaan menestyksessä. On oltava nöyrä ja tehtävä töitä menestyksensä eteen. Tiimiakatemia on loistava paikka opetella sitä. Välillä on hyvä hehkua menestystä ja nauttia siitä, kunhan muistaa palata takaisin nöyräksi ja alkaa rakentamaan menestystä uudelleen.

 1. Kunnioita kanssa ihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

Toisten ihmisten kunnioittaminen on minusta Tiimiakatemialla poikkeuksellisen hyvällä tasolla. Kunnioitus syntyy yhteisöstä. Mitä tiedon ja kokemuksen hyödyntämiseen tulee, meinaan välillä unohtaa hyödyntää talon sisältä löytyvän tiedon ja kokemuksen. Olen kuitenkin alkanut kiinnittää tähän tietoisesti huomiota. Olen oma kohdallani yrittänyt parhaani mukaan jakaa omaa tietopääomaa, kun siihen on ollut mahdollisuus. Tiimiakatemian yhteisö on ainutlaatuinen ja siitä on syytä ottaa kaikki mahdollinen irti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!