Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kirjoitettu 04.04.15
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

Tiimiakatemian johtavat ajatukset, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Luin johtavat ajatukset vihkosen jo pinkkusyksynä. En kuitenkaan vielä silloin kirjoittanut aiheesta esseetä. Nyt kun kevät on ovella ja Learning Circus lähestyy, on johtavat ajatukset hyvä ottaa uudelleen esille. Tiimiakatemian päävalmentaja Ulla Luukas toteaakin, että johtavat ajatukset kertovat minkä puolesta taistelemme ja miksi olemme. Iloisesti voinkin todeta, että Tiimiakatemian johtavat ajatukset todella näkyvät niin yksilön, kuin yhteisönkin jokapäiväisessä elämässä. Johtavat ajatukset tarkistetaan joka vuosi ja se on helposti huomattavissa. Sillä niitä on todella ajateltu yhteisömme kannalta.

Pinkkusyksy on sekavaa aikaa, siksi johtavat ajatukset on erittäin tärkeää edes lukaista läpi. Sieltä selviää Tiimiakatemian tiivistetty tarkoitus. Se on kuitenkin hyvä työkalu tiimiyrittäjälle läpi Tiimiakatemian. Ideaosuuskunta Aiton talvi on ollut raskas koettelemus. Pitkät työviikot, erimielisyydet, sisäiset uudistumiset, uskonpuute ja rajoittuneisuus ovat kaikki painaneet pienen tiimiyrityksen niskaan. Nyt kuitenkin kevät on tulossa ja pääsemme kaikki lähtemään yhdessä Learning Circukselle. Asuntoautomme starttaa jyväskylästä 15.4. Kaikkien mieli on muuttunut aurinkoisemmaksi. Miksi kuitenkin olemme jaksaneet taistella ongelmia vastaan?
Vihkosta löytyy kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle;

 1. Tee aloite, löydä ratkaisu.
 2. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.
 3. Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä.
 4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.
 5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.
 6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.
 7. Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi.
 8. Hymyile, nauti ja heittäydy.
 9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.
 10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, älä keksi pyörää uudelleen.

Kymmenen ohjetta saivat minut ajattelemaan kulunutta vuotta. Tiimiyrityksemme on jossain tilanteissa tehnyt varmasti kaiken ohjeiden vastaisesti. Mutta huomaan nyt, kuinka päivä kerrallaan pyöritämme tiimiyritystä yhä enemmän ja enemmän ohjeiden mukaisesti. Ehkä se pinkkuvuosi ei menekään niin mönkään? Tänäkään vuonna.

Vihkosta löytyy myös Tiimiakatemian arvot;

 1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
 2. Tiimiyrittäjyys
 3. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen
 4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
 5. Matkustaminen/kansainvälistyminen

Epäilen vahvasti, että suomesta löytyisi toista yhtä tiivistä opiskelijayhteisöä, kuin meiltä. Tiimiakatemialla saat äänesi kuuluviin, uskallat olla oma itsesi ja tutustut nopeasti myös vanhempiin tiimiyrittäjiin.  En yhtään ihmettele kahta ensimmäistä arvoa. Ihmissuhteet & kumppanuuksien rakentaminen ja tiimiyrittäjyys kun kävelevät käsi kädessä. Osuuskunnastamme on jo nyt mielestäni muodostunut erittäin tiivis joukko. Uuteen kaupunkiin muuttaneena ja hypyn ”tuntemattomaan” tehneenä, tunnen jo nyt olevani vahvasti osa Tiimiakatemian yhteisöä. Myös oman osuuskuntani porukka on ollut erittäin tärkeä tukijoukko kuluneen vuoden aikana.

Myös jatkuviin kokeiluihin ja uuden synnyttämiseen rohkaistaan talon sisällä. Siitä pitää huolen tiimiyrittäjä itse, valmentaja, vanhemmat tiimiyrittäjät ja koko yhteisö. Ja miten tähän päästään? Tekemällä. Ei murehtimalla, vaan tekemällä. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys onkin Tiimiakatemian arvo numero neljä. Tämä on varmasti myös yksi suuri syy, miksi niin moni tykkää olla akatemialla, tai miksi ensisijaisesti haimme tänne ”opiskelemaan”.

”On mentävä kauas nähdäkseen lähelle ja kehitämme Tiimiakatemian kansainvälistä verkostoa.” Tiimiakatemialla kansainvälistyminen on myös tehty käytännönläheiseksi, tekemällähän sielläkin oppii! Joka vuosi lähdemme Learning Circukselle, tällä kertaa Amsterdamiin. Myös joka vuosi valmistuvat tiimit lähtevät omakustanteiselle maailmanympärysmatkalle. Itse en ole matkustellut nuoruudessani paljoakaan, isäni sairastaa ms-tautia, mikä vuoksi enemmänkin kotimaanmatkailu on tullut tutuksi. Siksi koenkin, että tiimiakatemia tuo minulle mahdollisuuden kansainvälistymiseen, johonkin, mitä en olisi yksin ehkä uskaltanut toteuttaa. Kaikkihan sen tietävät, matkailu avartaa.

”Tiimiakatemiassa opimme tiimiyrittäjäksi oman tiimiyrityksen ja asiakkaidemme avulla. Lyhyesti: Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä.” Näin kuuluu Tiimiakatemian missio.  Olen vuoden aikana itsekin tuskaillut monen asian kanssa, ollut valmis luovuttamaan ja kyseenalaistanut Tiimiakatemian mission. Nyt kuitenkin alan uskoa siihen, että Tiimiakatemia todella kasvattaa rohkeita tiimiyrittäjiä. Kyse on vain yksilöstä itsestään, täytyy uskaltaa heittäytyä mukaan täysillä. Ja siihen pääsemme oman tiimiyrityksemme avustuksella.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!