Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiäly

Kirjoitettu 10.05.20
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiäly
Kirjan kirjoittaja: Ilona Hiila, Maaretta Tukiainen, Iida Hakola
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin kirjan nimeltä Tiimiäly. Kirja oli mielenkiintoinen ja aiheet liippasivat hyvinkin läheltä tiimiakatemialla toimimista, nimittäin kirjassa käsiteltiin tiimityöskentelyä ja sitä, kuinka tiimissä työskentelyn merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

 

”Yksittäinen ihminen ja sen ajattelu ei korvaa tekoälyä, mutta tiimi korvaa.”

 

Tekoäly tulee muuttamaan tulevaisuuden työtehtäviä ja se tulee korvaamaan paljon nykyisiä työpaikkoja, mutta toki myös luo uusia työtehtäviä. Tiimityön muutos liittyy siihen, millaisille ihmistaidoille tekoälyn yleistyessä on eniten kysyntää ja mitä inhimillisiä taitoja tulevaisuuden työelämä meiltä vaatii. Tulevaisuudessa kilpailuetu syntyy, kun tiimit lyövät viisaat päänsä yhteen ja näin tiimit osaavat hyödyntää teknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla. Uudenlaiset työtehtävät ovat nykyistä monipuolisempia, joustavampia ja vuorovaikutteisempia. Vuorovaikutustaidot ovatkin yksi ominaisuuksista, johon tekoäly ei kykene samalla tavalla kuin ihminen.

 

Nykypäivänä ollaan tietoisia tiimityön eduista ja tehokkuudesta, mutta mikä erottaa tiimityön ja yksilöiden touhuilun epämääräisessä ryhmässä. Hyvässä tiimissä tiimiläiset tuntevat toisensa hyvin, he tietävät toisensa heikkoudet sekä vahvuudet ja osaavat hyödyntää niitä työskentelyssä. Hyvässä tiimissä on luottamus kunnossa ja ihmiset kokevat olonsa turvalliseksi, mikä johtaa siihen, että uskalletaan ottaa riskejä. Riskien ottamisessa tärkeää on tiimin salliva ilmapiiri ja epäonnistumisien näkeminen menestyksen edellytyksenä. Ymmärretään kokeilukulttuurin hyödyntämisen tärkeys ja kyky hyödyntää konflikteja. Tiimillä on oltava yhteinen suunta ja jokaisen työntekijän on tiedettävä mihin ollaan menossa. Yhteinen visio ja tavoitteet ovat tiimissä myös innostavia ja jokainen on sitoutunut niihin. Tavoitteet ohjaavat ja priorisoivat työtä, pystytään sanomaan ei hankkeille, jotka eivät palvele yritystä, tarkoitusta ja tavoitteita.

 

Tiimiäly tuo kilpailuetua ja kirjassa kiteytettiin nämä tiimin hyödyt kuuteen näkökulmaan:

  1. Tiimi on enemmän kuin yksilön vahvuudet

Lyömällä viisaat päät yhteen saamme aikaan paljon enemmän kuin yksilöinä toimiessa. Keskustelemalla kaikkien kanssa eri näkökulmista saamme asioista paljon irti. Tiiminä pystymme hyödyntämään jokaisen osaamista ja tietoa.

 

  1. Tiimissä yksilö oppii enemmän

Meidänkin tiimissä on jaettu hurjan paljon oppeja keskenään. Yksi osaa valokuvaamista ja toinen digimarkkinointia ja kolmas editointia. Jokainen joka on kiinnostunut oppimaan näistä aiheista, opetetaan taitoja heille. Oppien jakaminen on tehokasta tiimissä, koska tiimiläisiä on useita ja jokainen on kiinnostunut erilaisista asioista, joten saamme monipuolisesti oppeja erilaisista projekteista.

 

  1. Tiimi ratkaisee monipuolisempia ongelmia kuin yksilö

Keskenään ongelmista ja asioista keskustelemalla saamme paljon enemmän aikaan kuin yksikseen pohtimalla. Ongelmat ja konfliktit ovatin tärkeitä tuoda tiimin kesken julki, koska ne parantavat luottamusta ja ennen kaikkea opettavat.

 

  1. Tiimi tunnistaa ongelmat nopeammin kuin yksilö

Jokainen kokee asiat eri tavalla. Joku muu saattaa kokea ongelman paljon suurempana kuin sinä ja siksi haluaa puuttua siihen. Juuri sinulta se olisi saattanut unohtua ja ongelma olisi jatkanut kasvamistaan siihen asti, kunnes se olisi niin iso, että se olisi vaikea käsitellä.

 

  1. Tiimi työskentelee tehokkaammin kuin yksilö

Koen, että tiimi luo positiivisen ryhmäpaineen, joka edistää työtehokkuutta. Yksin työskennellessä tavoitteet eivät ehkä pysyisi niin hyvin hallinnassa kuin tiimissä, jossa jokainen on sitoutunut toimintaan. Myös projekteja tehdessä voimme jakaa työtehtävät heille, jotka osaavat minkäkin osa-alueen parhaiten ja nopeiten, joka nopeuttaa työskentelyä.

 

  1. Tiimityö lisää työtyytyväisyyttä

Tiimissä työskentely on mielekästä, koska ympärillä on ihmisiä, joiden seurassa on hyvä ja luottavainen olla. Jokainen on menossa kohti yhteisiä tavoitteita ja päämäärää. Jos kohtaat joitakin ongelmia, ympärillä on tiimi, jolle voi kertoa ongelmasta, eikä tarvitse olla yksin ongelman kanssa.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!