Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimimestarit – Johtajuus

Kirjoitettu 14.12.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Saarinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajan ajatuksissa
Kirjan kirjoittaja: Peter F. Drucker
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimimestarit reflektio – valmentava johtaminen

Olipas taas mielenkiintoinen kerta tiimimestareissa. Viime kerran aiheena oli valmentava johtaminen ja johtaminen yleensä. Luin tätä kertaa varten kirjan nimeltä Johtajan Ajatuksissa. Kirja itsessään on aika puuduttava, mutta pari käytäntöön vietävää asia kirja kuitenkin herätti. Ajatukset joita sain lähinnä loivat vertauspintaa tiimiakatemian ja ”oikean” maailman välillä. Tämä teema itse asiassa toistui myös kyseisellä kontaktikerralla. Suurin osa meidän ryhmässä olevasta porukasta ovat opettajia ja opettavat perinteisiä asioita perinteisessä oppimisympäristössä. Heille niin sanottu tiimioppiminen ja kaverijohtajuus lähinnä herättävät enemmän vihaa kuin innostusta. Koitin aluksi kovastikin puolustella että kyllä kaverijohtamisella voi onnistua johtamaan isompaakin kokonaisuutta. Pitkien keskustelujen ja argumentointien jälkeen koin jonkinlaisen valaistumisen. Olen edelleen sitä mitä mieltä että kaverijohtajuus voi toimia, mutta olen myös sitä mieltä että se vaatii tietynlaisen ympäristön toimiakseen. Tulin loppupeleissä siihen lopputulokseen että eihän kaverijohtajuutta noudateta tiimiakatemiallakaan esimerkiksi valmentajien ja valmennettavien välillä. Kyllä isompi kokonaisuus silloin tällöin vaatii hierarkiaa ja päätöksiä joista ei voi kaikkien kanssa neuvotella. Nään että kaverijohtajuus toimii jonkun tiimin sisällä jossa on johtaja joka tekee itsekin samaa duunia kuin alaisensa. Mutta ei siitä sen enempää.

Torstai aamuna lähdimme Tanjan kanssa ajelemaan kohti Hämeenlinnaa ja saavuimme Wuolteen kartanoon aamupäivällä. Oli mukava nähdä kuinka heti koko tiimimestari porukka oli huomattavasti enemmän innostuneena kuin edelliskerralla. Osa tiimimestareista suorittaa jotain ihme tutkintoa siinä koulutuksen sivussa ja tämän takia aloitimme ”virallisen” osuuden muita etuajassa. Lähinnä mietiskelimme omia kilvoittelutehtäviä ja kävimme check-in kierrosta. Kysymyksenä oli että mitä odottaa tältä kontaktikerralta liittyen omaan kilvoittelutehtävään. Omana tehtävänä on WayOut. Tässä vaiheessa tuli jo hyviä ajatuksia liittyen johtamiseen ja mitä hyvällä johtamisella saa aikaan. Varsinkin kun tämä syksy on tuon johtamispuolen kannalta mennyt aika heikosti. Keskustelimme lähinnä siitä miten alaiset ymmärtävät oman työn merkityksen ja miten sitä voi käyttää hyödyksi johtamisessa. Loppuen lopuksi tulimme siihen lopputulokseen että ilman merkityksen kirkastusta ei voi alaisia motivoida tekemään yhtään mitään. Jokainen haluaa tietää vastauksen kysymykseen: Miksi tätä teen ja mikä on minun vaikutus tähän työhön? Niin itsekin koen. En todellakaan jaksa tehdä työtä jolla ei ole mitään tarkoitusta tai merkitystä. Välillä sen kirkastaminen vaan on vaikeaa ja väkisinkin tuntee itsensä tarpeettomaksi. Siinä vaiheessa johtajuudella on hirvittävän suuri merkitys. Pelolla johtaminen ja pakottaminen aiheuttavat yleensä vaan murenemista ja sen takia olen sitä mieltä että kaverijohtajuudessa on myös hienoja elementtejä.

Tämän keskustelun jälkeen aloimme tosissaan hommiin. Teimme pienen workshopin missä eri pisteillä oli tarkoitus keskustella eri teemoista. Pisteet oli jaettu seuraavasti;

 

  1. No-Agenda (meillä ”paska johtajuus”
  2. Kaverijohtaminen
  3. Visio, missio ja arvot
  4. Hit Mr – filosofia

 

  1. Meidän ryhmä tosiaan keskusteli siitä mitä on huono johtajuus. Keskustelimme paljon siitä mitkä asiat luovat pohjan huonolle johtajuudelle ja esiin nousi sellaiset asiat kuin tyytyminen ja rohkeuden puute. Monesti yrityksissä nykypäivänä on palkattu sellaisia johtajia jotka vain ylläpitävät yritystä eivätkä ole kovinkaan aktiivisesti valmiita luomaan uusia käytänteitä tai ylipäätänsä valmiita kokeilemaan mitään uutta. He ovat toisin sanoen saapuneet niin vahvasti mukavuusalueelle että eivät uskalla päästä siitä otetta. 1,6 miljoonan vuosipalkan menetys kuulostaa aivan liian suurelta riskiltä. Vaikka juuri sen riskinottokyvyn ja päätöksentekokyvyn takiahan ne suuret johtajat on sille paikalle palkattu. Ei ole tarpeeksi rohkeutta heittäytyä ja kokeilla jotain mullistavaa. Tässä vaiheessa koin ensimmäisen kunnon kolahduksen. Aloin miettimään että mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Olen nyt viimeisen viikon kysynyt tuota itseltäni moneen kertaan ja olen myös huomannut että se ainakin perus arkiasioissa toimii loistavasti. Lyhykäisyydessä paska johtaminen siis tarkoittaa rohkeuden puutetta ja paikalleen asettumista
  2. Toiselle rastilla keskustelimme kaverijohtajuudesta. Tästä aiheesta olimme keskustelleet jo melko paljon etukäteen ja tässä rastissa ei siihen tullut mitään ihmeellistä lisättävää muuta kuin sen verran että tajusin kuinka vaikeaa tietynlaisille ihmisille on sisäistää joku vieras teoria mitä eivät koskaan ole itse kokeilleet. Olin alusta asti kun tästä keskustelimme valmis muuttamaan omia mielipiteitäni ja niin minä muunsinkin, mutta vastakaikua ajatuksen muokkaukselle ei kyllä tullut. Perinteiset tavat ovat juurtuneet niin syvälle ihmisten mieliin että tarvitaan jotain todella päräyttävää että ne juuret johonkin suuntaan liikahtaisi.
  3. Visio, missio ja arvot sekä johtavat ajatukset. Ai että miten ihmiset voivat mieltää nuo kaikki asiat niin eri tavalla. Itse muistan vaan Letimin auringon lasku mallin jossa on aurinko, meri ja tolpat ja olen sitä mieltä ettei niitä sen tarkemmin tarvitsekaan kuvata. Noinkin yksinkertainen mallinnus kertoo että Visio on päämäärä, missio on matka ja arvot ohjaavat sitä matkaa ja bonuksena on johtavat ajatukset jotka ovat omasta mielestäni nimenomaan jonkun merkityksen kirkastamista varten. Tuntui että keski-ikäisillä ihmisillä ei edes ollut oikein tietoa että mistä oikein on kysymys. Koitin parhaani mukaan selittää että miten nämä asiat esimerkiksi nähdään tiimiakatemialla ja miten niitä käytetään meidän tiimiyriysekssä (ei juuri ollenkaan, mutta aattena kuitenkin).
  4. En vieläkään ihan ymmärrä että mitä tällä filosofialla haetaan takaa. Minusta siinä yhdistyy kaverijohtaminen, merkityksellisyys ja motivaatio. Tällä rastilla itse asiassa kaikki alkoivat olla sen verran väsyneitä ettei kukaan oikein jaksanut sen enempää tätä teoriaa miettiä. Ehkä sen takia se jälleen kerran jäi itsellekin vähän vajavaiseksi. Kaiken kaikkiaan rastit olivat mielenkiintoisia ja kaikissa niissä syntyi avaavaa ja vastaanottavaa keskustelua vaikkakin kaverijohtamisen sisäinen merkitys jäi suurimmalta osalta vielä kirkastamatta.

Näiden teemojen ympärillä jatkoimme päivää iltaan asti ja ehkä pikkuhiljaa kaikista mustavalkoisimmat ihmiset alkoivat myöskin avaamaan omaa ajatusmallia ja hyväksymään että on olemassa erilaisiakin johtamistyylejä eikä kaikki niistä vaan käytetä juuri heidän ympäristössä. Seuraavan päivänä tehtävänä oli selvittää jokin kysymys mihin meidän ryhmä halusi vastauksen ja sen jälkeen itse vastata siihen kysymykseen. Meidän kysymys oli yksinkertainen: Miksi johtaa? Meidän vastaus tähän oli kylmän viileästi ”raha”. Miksi raha? Itse en koskaan ole ollut perso rahalle tai muutenkaan raha ei ole koskaan ollut itselleni mikään valtava motivaattori, mutta muutaman tunnin keskustelun jälkeen olin sitä mieltä että kyllähän se raha vaan sellainen asia on jota jokainen tarvitsee, joka mahdollistaa omat harrastukset, mahdollistaa yrityksen kehittymisen ja on yksi niistä asioista joilla tämä maailma pyörii. Kyllä minä olen sitä mieltä että syy siihen miksi käyn akatemiaa ja miksi haluan kehittää itseäni on se että jossain vaiheessa teen sillä tietotaidolla elantoni = rahaa. En edelleenkään väitä että tarvitsisin rahaa valtavasti, mutta kuitenkin sen verran että saan elämässä mennä ja kokea asioita joita tahdon. Kysyin itseltäni että miksi esimerkiksi istun täällä tiimivalmennuksessa? Haluan kokemusta valmentamisesta, jotta voin valmentaa muita paremmin, jotta ihmiset olisivat tyytyväisiä minun palveluun, jotta ihmiset ovat valmiita maksamaan minun osaamisesta, jotta saa loppupeleissä rahaa, jolla voin maksaa omat harrastukseni, jotta jaksan paremmin, jotta voin kehittää itseäni lisää ja suoriutua työstäni hyvin. Tarinaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle ja tämä yhtälö sai minut ajattelemaan että kyllä se raha vain on sellainen juttu jota jokainen tarvitsee ja haluaa omistaa. Joku voisi sanoa että ”valitettavasti” mutta voisin itse ainakin kutsua sitä faktaksi että raha on apuväline ja mahdollistaja onnelliseen elämiseen, joka toimii aika helkkarin vahvana johtamistyökaluna ja motivaattorina. Harmi että emme ehtineet esitellä meidän keskustelutuloksia sen tarkemmin ja esitys jäi muilta ryhmiltä täysin piiloon. Ensi kerralla paremmin sitten.

Siinäpä kiteytettynä koko tiimimestari kerta tai ainakin ne asiat, joista opin paljon ja asiat jotka jäivät parhaiten mieleen. Elämme tiimiakatemialla myös omanlaisessa kuplassa ja meidänkin on hyvä silloin tällöin muistaa että ulkopuolinen maailma saattaa olla karumpi ja kylmempi paikka.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!