Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimin ja joukkueen kehitys – vertailuna PK-37

Kirjoitettu 10.12.18
Esseen kirjoittaja: Otso Qvintus
Kirjapisteet: 2
Kirja: PK-37 - Kolme vuosikymmentä 1987-2017
Kirjan kirjoittaja: Atik Ismail
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Atik Ismail on useimmalle suomalaiselle tuttu aivan muualta kuin kirjoituspöydän äärestä. Taiteilijasieluna hän päätti kirjoittaa tämän kirjan, joka on paikkapaikoin huonon tyylinsä vuoksi eksoottista luettavaa. Asiat siellä ovat kuitenkin kiinnostavia, ei kirjoittaja kausien sisältöä aivan täysin ole saanut pilattua. Ismail valmensi itse Pallo-Kerhoa pari kautta 2008-2009, ja sieltä hänen arvostuksensa Iisalmen suuntaan alkoi. Hän valmensi myös minua muistaakseni 2012 keväällä. Mielenkiintoinen persoona kokonaisuudessaan. Mutta eikös useissa tiimeissä täydy olla myös näitä räiskyviä persoonia? Pallo-Kerhossa toimii mielestäni aina ajallaan selkeä ydintiimi, jonka toiminnot ovat ihmisiä joskus jopa ärsyttäneet.

Iisalmessa voidaan puhua vuosista 1988-2013 ’’Mikon aikana’’. Näinä vuosina Mikko Aminoff oli seuran puheenjohtajana. Tänä koko aikana Marja Lipponen oli, ja on edelleen, seuran sihteerinä ja puuhanaisena. Pallokerho on näinä vuosina profiloitunut yhä enemmän kasvattajaseuran suuntaan, jossa ei tehdä isoja satsauksia pelaajapuolelle. 80- ja vielä 90-luvullakin seuraan tuotiin ulkomailta paljon pelaajia, joiden avustuksella pystyttiin pelaamaan maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Tänä päivänä ei enää ole lähdetty kustannussyistä mukaan varustelukilpailuun pelaajilla, koska PK-37 on aina halunnut olla joukkue, jossa pelaamisesta ei makseta kunnollista palkkaa. On haluttu pärjätä ja tuoda esille oman kylän poikia.

Miten PK-37 liittyy meidän tiimimme? Mielestäni tiimimme kehityskaari on jollain lailla verrattavissa Iisalmen suuntaan. Me saimme alussa Tiimiakatemialla hyvän draivin päälle, joka ei kuitenkaan järkyttävään rahavirtaan johtanut. Meidänkin tiimin sisällä on kuohunut ja tapahtunut kaikenlaista, mikä on kasvattanut ja opettanut meitä paljon. Pallo-Kerhossa vastoinkäymiset ovat usein pienen piirin käsiteltävissä: jos yhden henkilön toimintatavat eivät miellytä, hänet saatetaan yrittää siirtää syrjään kaikessa hiljaisuudessa. Treeneissämme Tero Lehtinen esitti oman tiiminsä tapaa toimia, että ulospäin ollaan leijatyylisesti itsevarmoja ja esitetään kaiken olevan aivan mahtavasti. Sisällä kuitenkin kuohuu. Mielestäni Pallo-Kerhossa on jotain samaa: konfliktit käsitellään pienessä piirissä, ja ei varmasti samalla tavalla kuin treeneissä dialogiringissä. PK:ssa on rekisteröityjä pelaajia kuitenkin lähemmäs 400, ja vanhempia ja muita toimijoita on mukana varmasti saman verran. Itsekin seuran sekä juniorijoukkueissa että miesten reservissä pelanneena tiedän, että Lipposen Marjalla on usein kova tahto saada omat ajatuksensa ja ideansa läpi. Ja onhan seuran sisällä muitakin vahvoja persoonia, joten joskus ei sanaharkalta voi välttyä. ¨

Tiimissämmekin löytyy monenlaista persoonallisuustyyppiä, emmekä mekään ole sanaharkoilta voineet kokonaan välttyä. Mielestäni vahvoja mielipiteitä saa esittää, jos niille on perustelut. Sellainen yleinen höpöttely kun ei johda mihinkään. Meidän tiimimme yleensä on osannut ratkaista konfliktinsa rakentavasti keskustellen, mutta esim. PK:ssa pahimmat nujakat ovat johtaneet puhtaisiin välirikkoihin, joista parhaimmat eivät ole selvinneet vielä tänäkään päivänä. Sen tiedän, että Pallo-Kerhossa ei kannata esittää liian kärkkäitä mielipiteitä johtoryhmän ajatuksia vastaan. Se voi johtaa siihen, että sinut hiljaisesti unohdetaan seuran ulkopuolelle. Meidän tiimissämme tuskin näin kävisi. Veikkaan, että ennemmin joku häipyisi omaehtoisesti ja hiljaa kuvioista.

Pallo-Kerhon pelillinen sielu tällä hetkellä on muutaman pelaajan muodostama ydintiimi, jotka ovat pelanneet yhdessä edustusjoukkueessa toistakymmentä vuotta. Matkalla ollessa ylä- ja alamäkiä yhteinen toiminta on hitsautunut huippuunsa, kentällä ja sen ulkopuolella. Tuntuu, että meidän tiimissämme ei olla vielä lähelläkään parasta iskua ainakaan kentän ulkopuolella. Amsterdamin reissu oli esimerkiksi hyvä osoitus siitä, kenen kanssa en lähde toista kertaa ulkomaille. Näkemys- tai muiden erojen takia meidän tiimimme on nähdäkseni vaikeaa hitsautua huipputiimin muottiin. Ainakin se vaatisi pirusti töitä kaikessa, eikä tässä aikaakaan liiemmin ole jäljellä akatemialla. Amsterdamissa saimme kuitenkin pidettyä hauskaa yhdessä, ja koko kokemus varmasti tiimiytti meitä monellakin tasolla. Pitkä matka meillä kuitenkin on edessä. Akatemian jälkeen on tosin helppo sanoa, että näitä ihmisiä voisi tavata yhä uudestaankin. On meille onneksi jo tähän mennessä kertynyt paljon hyviä muistoja niiden huonojen lisäki.

Ymmärrys siitä, miten vaikeaa on löytää porukka, jonka kanssa jaksaa ja haluaa toimia monta kymmentä vuotta putkeen yhdessä, on löytänyt minut kirjoittaessani tätä. Lipposen Marjan johdolla on menty Pallo-Kerhossa pitkään, ja vanhemmat ja lapset ovat harrastajina vaihtuneet, mutta PK:n ydinpelaaja Marja on säilynyt. On vaikeaa sanoa omalta kohdalta, missä ollaan 40 vuoden päästä. Marja on varmaan PK:n touhuihin lähtiessään aavistanut pienesti, että tässä voisi olla elämänmittainen projekti rakkaan lajin parissa. Sen verran paljon intohimoa vaatii tehdä joka vuosi samoja asioita. Mutta tässä varmasti auttaa se, että osa porukasta mukana vaihtuu, jopa ydintiimikin on alkuajoista vaihtunut kokonaan haudan tai eläkkeen puolelle. Mahdotonta ajatella, olisiko meidän tiimillä todellisuudessa mitään mahdollisuutta toimia yhtenäisesti edes seuraavaa viittä vuotta. Kehitys ei saa loppua tyytyväisyyteen, eikä Pallo-Kerhossa ole ainakaan niin käynyt. Uskottava on, että meidänkään kehitys ei pysähdy mihinkään, ennen kuin olemme saaneet paperimme ulos JAMK:sta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!