Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimin viisitoimintahäiriötä + minustako tiimiliideri?

Kirjoitettu 29.11.19
Esseen kirjoittaja: Elias Mäkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimin 5 toimintahäiriötä
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lensioni
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

LUOTTAMUKSEN PUUTE

Joka ryhmä, joka on tuntenut toisensa vähän aikaa voi saavuttaa ennustettavuuteen perustuvaa luottamusta. Se mikä tekee ryhmästä tiimin ja vieläpä hyvän tiimin on kuitenkin syvemmällä. Nyt puhutaan haavoittuvaisuuteen perustuvasta luottamuksesta. Se tarkoittaa, että uskalletaan paljastaa omat heikkoudet ja pyytää apua niihin. Johtajan täytyy näyttää esimerkkiä tuomalla vastoin vanhoja uskomuksia myös heikkouksiaan esille. Jos johtaja ei osaa pyytää apua se heijastuu koko tiimiin avun pyynnön puutteena.

 

Tempossa on kyllä luottamusta, mutta kaikki eivät vielä ole saavuttaneet haavoittuvaisuuden tasoa. Se näkyi hyvin palautetreeneissä, missä osa kertoi toisistaan mielipiteitä todennäköisesti ensimmäistä kertaa. Mieleeni herää kysymys, miksei palautetta anneta heti ongelman havaittua, vaan siihen pitää valita erillinen päivä. Itse ainakin toivoisin saavani palautetta paljon toiminnastani, oli se sitten huonoa tai hyvää.  Mikäli tiimin jäsenet viettäisivät myös kahden keskistä aikaa se syventäisi suhdetta ja luottamusta molemmin puolin. Uskallettaisiin kehittää toisiamme yhdessä. Ottaa isompia haasteita. Liiderimme Juuso tiivisti asian hyvin: ”Tiimiakatemian motto on synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä, mutta tällä hetkellä synnytämme tiimin.” Tällä hetkellä rohkeus uusista kokeiluista puuttuu tai on vähintäänkin kohmeessa. Tätä tukemaan haluan kannustaa tiimiäni lukemaan tiimin kehittämiskirjoja kuten Big Potentialin, jotta ymmärtäisimme yhdessä tiimin rajattoman potentiaalin.

 

Pyrin viemään tiimiä eteenpäin opettamalla heille uusia taitoja, joita olen kasannut, kuten digimarkkinointia, valo- ja videokuvausta, sekä editointia. Itse tiedän saavani töitä niin paljon kuin vaan haluan ottaa, joten haluaisin mieluusti delegoida osan töistäni muille, mutta en luota vielä kaikkien tiimini jäsenten taitoihin. Uskon vahvasti Big Potentiaalin sanomaan tekemällä muista parempia, parannat samalla itseäsi. Haluan osaltani olla luomassa parempaa, vahvempaa Tempoa.

 

Konfliktien pelko

Kysyin viisaalta ystävältäni Esa Saloselta, miten hän käsittää tämän. Esalla on valtavasti tietoa ja taitoa tiimidynamiikan rakentamisesta. Hän tiivisti asian, että suoranaisesti ei pelätä riidellä, mutta  ei vain nosteta kissoja pöydälle. Meidän tiimissä tämä näkyy vahvasti vieläkin. Meillä ei ole vieläkään ollut yhtään mitään isompaa erimielisyyttä, vaikka olemme olleet kasassa jo vuoden. Pelottavaa. Ei näin iso porukka voi olla asioista niin samaa mieltä, että kukaan ei pahoittaisi mieltään.

Konfliktit vaativat toki luottamusta siihen, että ollaan ystäviä vielä niiden jälkeenkin. Mikäli konflikteja syntyy, pitää muistaa kuitenkin, että niissä riitelevät asiat eivätkä ihmiset. Konflikteissa kuitenkin pohjimmiltaan yritetään vaan ratkaista erimielisyyksiä. Ystäväsi haluavat kuitenkin viedä sinuakin eteenpäin. Tempossa voisimme ottaa Cleveralta mallia, jossa on käytössä konfliktikehä. Konfliktikehän keskellä on kaksi tuolia, johon saa pyytää toisen ihmisen. Kehässä käsitellään asioita mitä turvallisessa ympäristössä. Kehässä istuvilla on käytössään keltainen ja punainen kortti keskustelun lopettamiseen, mikäli asia alkaa menemään henkilökohtaisuuksiin.

 

Sitoutuneisuuden puute

Jos koitamme tehdä tiiminä päätöstä mihin 13 ihmistä on täysin tyytyväisiä, sen teossa kestää kauan, sekä päätös on usein ”yhtä huono” kaikille osapuolille. Voimme onneksi tehdä päätöksiä, joista kaikki eivät ole samaa mieltä ja silti saada heidät sitoutettua sen toteutukseen. Sitoutuminen tehdään, sillä kun saadaan ihmiset mukaan päätöksen tekoon. Me kaikki haluamme tulla huomioiduksi ja saada äänemme kuulumaan. Päätöksen teossa tämä tarkoittaa, että kerromme rohkeasti mitä ajattelemme, ja teemme päätöksen erimielisyyksistä huolimatta.

Päätöksiä ei aina synny. Tänään treeneissä ehdotin, että otamme tavoitteeksi kaikille Tiimiakatemian johtamispassista 20 pistettä johtamisesta. Se ei ole paljon, mutta ei tule itsestään. Keskustelimme hetken, miten se kehittäisi tiimiä jos kaikilla olisi johtajuuskokemusta, mutta emme tulleet selkeään ratkaisuun ja asia jäi hautumaan. Tähän huomaisin tarvitsevani lisää kokemusta johtajuudesta, jotta asian olisi saanut käsiteltyä loppuun samalla istumalla, koska tuskin tulemme palaamaan asiaan enää.

 

Vastuun välttely

Meidän tiimi on tsempannut tässä erittäin paljon ja olemme tänä syksynä alkaneet pitää toisiamme hieman enemmän vastuussa. Olemme oppineet uskaltamaan sanomaan toisille milloin heidän pitää skarpata ja ottaa vastuuta.

Aiemmin vastuu oli vain surullisesti projektipäälliköllä / liiderillä. Mietin itse tulevaksi Tempon tiimiliideriksi astumista ja haluaisin nostaa kaikkien vastuuta tässä tehtävässä. Se veisi koko tiimiä eteenpäin. Olemme koko tiiminä vastuussa yhteisesti, jos emme pääse esimerkiksi sprinttitavoitteisiin. Se ei ole vain yksilön ongelma, vaan koko tiimin on kannettava vastuu toisistaan ja puskettava toisia kehittymään.

 

Tulosten huomioitta jättäminen

 

Äiti opetti minut jo pienenä antamaan positiivista palautetta, joten tämä ei ole itselleni ongelma. Olen toisaalta kuullut, että toisinaan annan posia ”liian” hepposin periaattein, joten siitä häviää merkitys, kun sitä antaa liikaa. Tuloksista puhuminen motivoi ja antaa virtaa saavuttaa itsekin isompia asioita. Positiivisuus ringit olisivat hyvä tasapaino myös konfliktikehälle. Positiivisuus ringissä voisi antaa positiivista palautetta muille ringissä oleville.

Minustako seuraava tiimiliideri?

Kuten aiemmin sanoin, ajttelin Tempon liideriksi lähtemistä. Tässä pieni tarina tältä viikolta, miten päädyin taas ajattelmaan tätä. Nyt minulla on aikaa, kun jättäydyin pois viime hetkellä Jyväskylä Entrepreneurship Societyn hallituksesta (joka on siis korkeakouluopiskelijoiden iso järjestö) minuutteja ennen pestin alkua. Oli erittäin haastava ”tuottaa pettymys” kymmenille itselleni tärkeille ihmisille ja ennenkaikkea puheenjohtajalle, joka oli varannut minuun eräänlaisen villinkortin. Se oli syksyn vaikein päätös. Se on kuitenkin oikea. Nyt pystyn saamaan itsestäni isomman potentiaalin irti esimerkiksi johtajan roolissa.

 

Tämän yllämainitun JES:sin toinen pj ehdokas teki erittäin suuren vaikutuksen johtamistaidoillaan minuun. Hallitushaastattelujen jälkeen, hän laittoi viestiä perään ja teki siten itsestään helposti lähestyttävän. Muutamaa päivää myöhemmin hän järkkäsi muiden hallitushakuun osallistujien kesken yhteiset afterworkit, joissa pääsimme tutustumaan paremmin. Hän osasi vaatia myös meiltä ja otti porukan hyvin haltuun. Kunnioittavasti ja kaveripohjalla. Kolmannen kerran näimme vielä Slushissa, isossa startup tapahtumassa Helsingissä. Olimme nähneet 3 kertaa ja soitellut pari kertaa, laitellut viestiä useana eri päivänä parin viikon aikana. Tuntui, kuin olisi ollut lähdössä töihin ystävän kanssa. No, long story short, emme ole nyt hallituksessa, mutta tämä erittäin ihmisläheinen johtamistyyli teki minuun kovan vaikutuksen, ja ymmärsin millainen hyvä johtaja on. Hän on läsnä. Helposti lähestyttävä. Kaveri. Ei stressaa turhia. Saa muut porukan ryhmäytettyä, sekä turvallisen fiiliksen muille. Hän inspiroi, minua haluamaan tuottaa muille ihmisille samanlaisen kokemuksen, jota hän tuotti. Hänestä tuli samanlainen fiilis kuin nykyisestä tiimiliideistämme, Juusosta.

 

Ajan vapautumisen ja inspiroivan kokemuksen lisäksi, olen käynyt ja oppinut johtamisen koulutusohjelmassa paljon johtamisesta. Olen lukenut kirjallisuutta aiheesta, sekä saanut hyvää palautetta. Johtajuus ei kuitenkaan ole sanahelinää. Se on vaan tekoa. Vuotta 2019 on kuukausi jäljellä ja uuden tiimiliiderin valinta tulee tapahtumaan kuukauden sisällä. Jännityksellä jään pohtimiaan mitä teen mahdollisen johtajuushaasteeni kanssa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!