Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimipelaaja Zlatan

Kirjoitettu 12.03.17
Esseen kirjoittaja: Sanni Oranen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä - Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zlatan on vahva persoona, joka ei kumartele ketään. Hän ei ole ehkä kovin tiimipelaaja, koska pelaa usein hyvin itsekkäästi. Toisaalta jalkapalloilijana hän on niin taitava, että useat tiimit opettelivat pelaamaan Zlatanin kanssa ennemmin kuin Zlatan heidän kanssaan. Onko silloin siis syyttä edes muuttaa itseään, jos on vaan niin hyvä, että muiden ympärillä olevien on helpompi muuttua? Uskon kyllä, että Zlatan on joutunut joustamaan aika paljon tiimipelaajana ollakseen yksi maailman parhaista. Hänen on täytynyt osoittaa paikkansa kovalla työllä, minkä jälkeen hän on päässyt enemmän keskittymään omaan peliinsä. Jokainen voi kehittää itseään tiimipelaajaksi vaikka ei persoonalta sellainen olisi, mutta mikä on liikaa? Kuinka paljon itseään pitää muuttaa toimiakseen tiimissä?

 

Mielestäni itseään ei tarvitse muuttaa, vaan kehittää. Oman persoonan muuttaminen ei vie ketään eteenpäin, ei sinua eikä tiimiä. Tärkeintä on oppia olemaan joustava, ja opetella tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa. Jokaisella persoonalla on jotain annettavaa tiimissä, kunhan sitä osataan hyödyntää oikein.

 

Ihminen ottaa vaikutteita ympäristöstään. Zlatan kasvoi köyhissä oloissa ja hänen isänsä oli alkoholisti. Epävakaat perhesuhteet tekevät hänestä hieman sulkeutuneen ihmisen, minkä takia hän purkaa välillä vihaansa väärin keinoin. Monesti lukiessani, en oikein osannut päättää, että pidänkö hänestä vaiko en. Totta kai hän vaikutta typerältä, jos hän suuttui kentällä ja satutti tahalleen vastustajaa, mutta toisena ajatuksena mietin, että ketä tästä pitäisi syyttää? Zlatania vai hänen kasvattajiaan? Miksi hänelle ei ole opetettu kunnollisia tapoja?

 

Ihminen on ympäristönsä summa ja Zlatan on vain yksi hyvä esimerkki tästä. Zlatan on nuoruutensa opetellut itse pitämään puoliaan maahanmuuttajaksi leimattuna.Tiimityössä huomaa nopeasti, että jokainen ihminen on erilainen. Heidän arvomaailmansa ovat erilaiset ja heidän kasvatuksensa on  erilainen. Ihmisen persoona muotoutuu lapsena ja on aikuisiällä jo melko muuttumaton. Muun muassa nämä asiat vaikuttavat tähän; ympäristö ja aikakausi, millä kasvaa ja ne arvot joita on lähipiiriltään saanut. Zlatanilla on vahva kilpailuvietti ja hän rakasti jo nuorena saamaansa huomiota. Tuo muilta ansaittu kunnioitus sai hänet lintsaamaan oppitunneilta, varastelemaan ja harjoittelemaan mitä näyttävämpiä harhautuksia pallon kanssa. On siis hyvä tiedostaa, että miksi olet sellainen kuin olet. Näin asioita on helpompi alkaa käsittelemään, eikä sinun täydy vain tyytyä olemaan se mikä olet, vaan voit kehittää itseäsi sellaiseksi kuin haluat olla.

Minä ainakin tunnistan itsestäni Suomen ja suomalaisuuden. Suomalaisuudesta minuun on vaikuttanut muun muassa tasa-arvo ja rehellisyys arvoina. Toisaalta taas minun mielestäni on vaikea ottaa kehuja vastaan tai kehua muita. Se tuntuu jotenkin teennäiseltä. Uskon, että tämä on monelle suomalaiselle haaste. Yksi vahvimmista arvoistani on läheiset; perhe ja ystävät. Olen sisaruksistani nuorin, joten heti syntymästäni asti minulla on ollut ympärilläni paljon ihmisiä. Olemme myös viettäneet paljon aikaa kaikkien sukulaisten kesken ja siksi uskon, että tämä on yksi vahvimmista arvoistani. Toinen vahva arvo minulle on rehellisyys. Minulle on lapsesta asti todella vahvasti opetettu, että ei saa valehdella. Olen pystynyt aina avoimesti keskustelemaan vanhempieni kanssa. Olen ollut hyvin puhelias ja avoin, minkä takia en ole edes pystynyt pitämään sisälläni asioita. Tottakai rehellisyydessä toinen puoli on olla luotettava, eikä muiden asiat kuulu kenellekään, jos he eivät sitä itse halua. Veljelläni on liikuntavamma, minkä takia häntä on kiusattu koulussa. Tämä on yksi syy, miksi myös epäoikeudenmukaisuus suututtaa minua. Minua kuvottaa ihmiset, jotka kiusaavat tai syrjivät muita. Olen aina koulussa ollut ennemmin se “kaikkien kaveri” -tyyppi.

Tässä oli nyt esimerkkinä minun taustojani, jotka näkyvät myös vahvasti omassa tiimipelaamisessani. Olen tiimissä usein se, joka tulee toimeen lähes kaikkien kanssa, vaikka minulla onkin vahvoja mielipiteitä. Olen hyvin rehellinen ja suora myös vähemmän tutuille ihmisille, mikä on esimerkiksi meidän tiimissämme osoittautunut useimmiten vahvuudeksi. Uskallan nostaa asioita esille, jotka me pystymme sitten yhdessä ratkomaan.  Pyrin tiimissä ottamaan kaikki huomioon, jotta kukaan ei jäisi yksin. Olen myös täyttä vauhtia eteenpäin menevä tyyppi ja innostun helposti, mikä usein innostaa muutkin mukaan.

Olen huomannut, että heikkouksia tiimipelissä on muille riittävän tilan antaminen, minulle on myös hankalaa muiden kehuminen tai jalustalle nostaminen. Se ei tunnu minulle usein luontevalta, vaikka kuinka tykkäisinkin kehua muita – se vaan ei tule itsestään. Olen aika vahva persoona tiimissä, ja jos minulla on huono päivä, niin se näkyy helposti muissakin. Jos minä luovutan, luultavasti niin luovuttavat muutkin. Toisaalta tämä toimii myös toistepäin. Jos minä innostun, niin saan usein muutkin innostumaan.

 

Mielestäni valmentajani totesi minulle hyvin aika ilmiselvän asian, mutta välillä se on hyvä kuulla muualta: “Sanni, sinun vahvuutesi on toisessa tilanteessa heikkous”. Kun opettelee tunnistamaan omat vahvuutensa, on samalla listannut heikkoutensa. Niitä täytyy siis opetella kontrolloimaan. Joillekin ihmisille esimerkiksi suorapuheisuuteni aiheuttaa epämukavaa oloa, ja he saattavat jopa loukkaantua. Toisaalta se taas on usein hyvä, sillä asiat eivät ratkea kuin puhumalla. Aina voi peitellä jälkiään, mutta ennen pitkää siinä tekee hallaa vain itselleen. Joskus saatan myös töksäytellä asioita, koska en ajattele tarpeeksi pitkälle. Olen kuitenkin  huomannut, että on helppo pyytää ja saada anteeksi. “Jos jokainen ihminen olisi saari, niin ainoa reitti toiselle saarelle olisi silta, joka kuvastaa puhetta. Älä siis jää asioidesi kanssa yksin, vaan puhu.”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!