Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimit ja tuloksekas yritys

Kirjoitettu 13.10.15
Esseen kirjoittaja: Jasna-Liisa Pässilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimit ja tuloksekas yritys
Kirjan kirjoittaja: Katzenbach, Jon R. & Smith, Douglas K.
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.5. Yhteisöllisyyden klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin Katzenbachin ja Smithin ”Tiimit ja tuloksekas yritys”-kirjan luettavaksi, koska se on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen sekä itselleni, että todennäköisesti koko tiimillemme. Kun aloitimme tiimiakatemilla viime syksynä, olimme yksi tiimi, joka jakautui kahteen osuuskuntaan. Tilanne oli hämmentävä, emmekä oikein ymmärtäneet ison tiimin merkitystä. Kun molemmista osuuskunnista alkoi pikkuhiljaa tipahdella porukkaa pois, tiimin merkitys kuitenkin alkoi korostua, lähinnä ehkä treenien osalta. Oli olemassa jonkinlaista vastakkainasettelua – oli Mukia ja Täpinä, mutta tiiminä emme olleet kovinkaan yhtenäinen.

Itse koen, että tiimimme muodostuminen alkoi keväällä, kun aloimme suunnitella Learning Circusta. Vaikka kaikki eivät osallistuneetkaan matkalle, oli kyseessä ensimmäinen isompi juttu, jossa oli ihmisiä molemmista osuuskunnista. Samoihin aikoihin päätimme, että aloittaisimme syksyn yhtenä, entistä vahvempana tiiminä, yhtenä osuuskuntana.

Mutta mikä on tiimi, miten se eroaa ryhmästä, joukosta tai porukasta? Mihin sitä tarvitaan? Miten tiimi syntyy? Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa? Kirja on jaettu kolmeen osaan, jotka pyrkivät vastaamaan juuri näihin kysymyksiin, jotka ovat varmaan askarruttaneet muitakin näin yhdistymisen kynnyksellä.

Vaikka aihe itsessään on todella tärkeä ja mielenkiintoinen, oli kirja minulle henkilökohtaisesti pieni pettymys. Se oli itselleni äärimmäisen raskasta luettavaa, enkä ehkä siksi saanut siitä irti aivan niin paljoa, kun olisin halunnut. Osa asioista oli vuoden tiimioppimisen kokemuksen perusteella melko peruskauraa, mutta oli siinä myös paljon asioita, joita en ole koskaan tullut edes ajatelleeksi. Halusin nostaa reflektiossani erityisesti esille muutaman aiheen, joista olisi varmasti syytä keskustella myös koko tiimin kesken, vaikkapa treeneissä.

Tiimit eivät estä yksilösuorituksia. Tiimissämme on paljon vahvoja yksilöitä, jotka korostuvat erityisesti, kun oma tiimi ja sen identiteetti ovat vielä aikamoisia kysymysmerkkejä. Itsensä korostaminen ja yksilönvastuu voivat pahimmassa tapauksessa estää tiimin muodostumisen, ja tätä olen ainakin itse pohtinut useampaan otteeseen ensimmäisen vuoden aikana. Mutta mikäli jokaisen yksilön tarpeet ja erot huomioidaan, voidaan niitä hyödyntää koko tiimin eduksi. Yksilöä ja sen merkitystä tiimissä ei suinkaan voi unohtaa, vaan jokaiselle tulisi löytää keino olla merkityksellinen omalle tiimille.

Kaikki todelliset tiimit ovat sitoutuneita yhteiseen päämäärään. Tämä lienee jokaiselle tiimiyrittäjälle lähes itsestäänselvyys, vähintäänkin ajatuksen tasolla. Mutta mikä on meidän tiimimme päämäärä? Joskus aiheesta keskusteltuamme tulimme siihen tulokseen, ettei yhteistä päämäärää ole. Toisaalta, päämäärä voi olla vaikkapa valmistuminen ja sen jälkeinen maailmanympärysmatka. Itse kuitenkin koen sen liian kaukaiseksi, enkä usko, että olemme kukaan kovin sitoutuneita kyseiseen ajatukseen – ainakaan vielä. Asiasta olisi varmasti syytä keskustella vielä lisää, sillä tiimin päämäärä ja yhteiset (väli)tavoitteet ohjaavat toimintaamme huomattavasti tehokkaammin ja voisimme olla parempi tiimi myös yksilöä varten.

Tiimin toimimiseen tarvitaan erilaisia taitoja. Käytännössä siis erilaisia ihmisiä, sillä harva on huippuosaaja monessa asiassa. Meidän tiimissämme syy ongelmaan kuin ongelmaan on monesti ”no ku me ollaa nii erilaisia”. Se nähdään lähes poikkeuksetta heikkoutena, eikä erilaisuutta osata hyödyntää. Kirjan mukaan tiimin työhön vaadittavat taidot jakautuvat kolmeen eri luokkaan:

  • Tekninen tai toiminnallinen asiantuntemus
  • Ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaidot
  • Vuorovaikutustaidot

Näiden kolmen taitoalueen tulee jakautua tasapuolisesti, jotta tiimityöskentely on mahdollisimman tehokasta. Tätä ajatusta tukee myös aivan tiimiakatemian alussa suoritetut Belbinin tiimiroolitestit, joiden mukaan tiimit alun perin jaettiinkin. Näitä rooleja ja ominaisuuksia on pyritty hyödyntämään useissa projekteissa, mutta ei vielä niinkään varsinaisen tiimin identiteetin hyödyntämisessä.

Uskon, että jos kiinnitämme enemmän huomiota kolmeen edellä mainittuun asiaan, voimme kehittyä tiiminä huomattavasti parempaan suuntaan. Tällä hetkellä olemme luultavasti jotakin työryhmän ja valetiimin väliltä, sillä uusi tiimi on vasta muodostunut, identiteetti on aivan hukassa, emmekä ole vielä kovinkaan pitkällä tiimiytymisessä. Meissä on kuitenkin omasta mielestäni paljon pontiaalia kehittyä huipputiimiksi, mutta työtä se vaatii. Hiljaa hyvä tulee.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!