Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimit ja tuloksekas yritys

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimit ja tuloksekas yritys
Kirjan kirjoittaja: Jon R. Katzenbach & Douglas K. Smith
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Reflektoidessamme Mittavan kevättä 2014 mietin paljon, miten saisimme tiimin uudelle tasolle syksyllä, ja kunnon alku valtaisalle loppukirille nyt kun puoliväli Tiimiakatemialla on ohitettu. Tiimit ja tuloksekas yritys avasi hyvin heti alussa kurinalaisuutta ja päämäärän sekä tavoitteellisuuden tärkeyttä. Siinä on myös meidän haasteemme vastaus.

Sykleihin perustuva toiminta on tuntunut nyt mukavalta, ja jatkamme sitä varmasti syksylläkin. Siinä olemme opetelleet tavoitteiden asettamista, ja se loisi hyvää pohjaa tälle omallekin idealleni. Meidän kannattaisi muuttaa toimintaamme paljon kurinalaisemmaksi heti akatemialle palattuamme elokuussa. Kesätreeneissä tätä voisi jo suunnitella ja viedä toimintoja käytäntöön.

Kirjan mukaan kurinalaisuus erottaa tiimit ryhmistä. ”Ryhmistä tulee tiimejä kurinalaisen toiminnan kautta.” (s. 26) Luin ja innostuin samasta aiheesta myös Hyvästä paras-kirjasta. Olemme varmaan ottaneet Tiimiakatemian ”vapaan mallin” ja kaverijohtajuuden periaatteen turhan kirjaimellisesti, sillä olemme nössyköitäkin välillä. Kuuntelemme paljon toisiamme, pyrimme tasapuolisiin ja kaikkia miellyttäviin ratkaisuihin aina, olemme demokraattisia. Tämä johtuu varmaankin vain siitä, että meidän yhteinen ajattelu ei pääse kiteytymään kunnolla ilman tiukkaa päämäärää. Sehän on ollut jo pidempään tiedossa että tämä päämäärä puuttuu. Hassua, miten tiedostamme sen tärkeyden, mutta emme silti muuta asiaa.

Pointti oli siis se, että emme pysty kunnolliseen yhdessä ajattelemiseen, ja riittävän joustaviin ratkaisuihin, joita tarvitsisimme menestyäksemme huippuhyvin, ilman selkeää, innostavaa ja tiukkaa päämäärää. Kun tällainen olisi, voisimme aloittaa kurinalaisemman toiminnan.

Näissä kahdessa kirjassa, Tiimit ja tuloksekas yritys sekä Hyvästä paras, korostetaan kurinalaisuuden merkitystä. Miksi siis emme uskoisi siihen? Kun tiimin jäsentemme suuntanuolet osoittaisivat siihen samaan yhteiseen päämäärään, olisimme joustavampia ja vastaanottavaisempia kurinalaiselle toiminnalle. Nyt sellainen toimintatapa ei ole mahdollinen, koska emme sitoutuisi siihen. Aina olisi tiimiläisiä, jotka asettuisivat vastakarvaan yhteisille linjauksille ja päätöksille.

Voisin hyvin kuvitella itseni yhdeksi näistä vastustajista. En nielisi mitä sattuu käytänteitä jos en näkisi niiden merkitystä. Tiimissämme on paljon tällaisia ihmisiä, enemmän kuin ”kaikki käy”-tyyppejä. Olen viimeisen vuoden aikana miettinyt paljon merkityksen löytämisen tärkeyttä johtamisessa, ja tässä se taas tulee esiin. ”Jos on miksi tekemiselle, pystyy tekemään mitä vaan miten vaan” on jotakuinkin Nietschen lainaus kirjassa Ihmisyyden rajalla. Pätee tässäkin, vaikka en pidäkään kyseisen filosofin ajatuksista yleisesti. Tarvitsemme kipeästi tuon ”Miksi” Mittavalle, sillä yksilöille se on jonkun verran valjennut jo.

Mymmi ei ole tähän mennessä ollut niin todellinen tavoite, että se ei ole käynyt motivaattorina ja päämääränä. Ensi syksynä se pitäisi jo alkaa kutkuttelemaan sen verran että virtaa voisi hakea sieltä. Lisäksi teemme heti alkuun rahalliset tavoitteet Mymmiin ja 10 000 e tilille –tavoitteisiin. Syksy näyttää riittävätkö ne yhteiseksi päämääräksi vai eivät. Oletetaan tässä esseessä että ne riittävät.

Tämän jälkeen, toivottavasti uudistuneella johtoryhmällä, on haasteena liidata Mittava vielä kovempaan nousuun. Tiimipäivässä reflektoidessamme varasimme jo 3 viikkoa ennen virallista syksyn aloitusta ensimmäiset treenit Joutsaan mökille, jossa suuntaamme katseet jo tiimin tulevaan kauteen. Se oli hieno päätös! Viime kesänä ei ollut mitään vastaavaa suunnitelmaa näköpiirissäkään. Moni oli sitä mieltä että täytyy keskittyä viiveen minimoimiseen aloituksessa, ettei kukaan jäisi paikalleen junnaamaan. Olemme nyt oppineet vihdoin, että alkuvaikeudet eivät vain tee hallaa siinä hetkessä, vaan ne heijastuvat koko puolivuotiskauden toimintaan. Piilo-tapahtuma ja 24 H-synnytys pitävät osaltaan ihmiset työssä kiinni, kunhan suunnittelemme työnjaon ja tehtävät hyvin etukäteen. Itse aion panostaa Piiloon paljon kesällä ja kiristää tahtia syksyä kohden, että kaikki tietäisivät mitä tekevät kun palaamme.

Nyt on siis merkitys ja päämäärä sekä räjähtävä alku Mittavalle. Vielä tarvitaan se kurinalaisuus. Naisvaltaisella joryllamme on täyden edellytykset johtaa Mittavaa kurinalaisempaan syksyyn, jos vain sille päälle sattuvat. Voisimme luoda uusia käytänteitä toimintaamme, kuten parantaa viestintää lisäämällä vapaalle keskustelulle aikaa treeneistä ja valmistelemalla asioita entistäkin paremmin treeneihin. Nykyään aikaa menee ”hukkaan” sähläämiseen, huonoon läsnäoloon sekä heikkoon keskittymiseen. Jos puhutaan esimerkiksi yhteisistä jokapäiväisistä asioista tai työkeisseistä, ne täytyisi valmistella piinkovaksi jutuksi joka olisi napakka paketti, mihin väki keskittyisi siinä hetkessä ja reagoisi nopeasti, sen sijaan että lahnaillaan penkeillä ja puhutaan päälle, ja kysellään useampaan kertaan samoja asioita.

Seurantamme asiakkaissa ja projekteissa vaatii paljon kehittämistä. Olemme jo keskustelleet, että kaikilla olisi syytä olla 3 projektia, jotka olisivat luonteeltaan erilaisia keskenään. Muutama sai palautetta suuresta työmäärästä, joten tämä 3 voisi olla myös aikalailla maksimi, sillä työteho ja panostus kaikissa projekteissa laskee, jos tekee liian montaa asiaa yhtä aikaa. Haluaisin kovasti kehittää tavoitteita asiakaskentällä ja projektien etenemisessä. Näissä asioissa kurinalaisuudella olisi näkyviä hyötyjä. Itsensä johtaminen paranisi varmasti, jos tiiminä sovimme kurinalaisemmasta toiminnasta. Nyt meillä on aika vapaat kädet puuhastella mitä mieli tekee.

Hyvä esimerkki sellaisesta huolenaiheesta, joka johtuu kurinalaisuuden puutteesta, on tyttöjen Joutsan hotelli ja ravintola. He eivät ole esitelleet projektia kunnolla, selkeästi ja ymmärrettävästi tiimille, ja tuntuu, että he eivät tiedä itsekään vielä montaa asiaa. Itselläni tämä aiheuttaa ainakin epätietoisuuden kautta epäluottamusta. Mitä jos asioita menee pieleen, rahaa palaa eikä sitä tulekaan mistään tilalle? Rientääkö tiimi siinä vaiheessa vasta apuun kun paskasangon ripa on jo mennyt rikki? Näin on jo käynyt monta kertaa aikaisemmin. Olisi ollut mukava kuulla keskusteluja Maden kesken kun Pori Jazzien skandaali tuli ilmi kaikille. Rehellisesti sanottuna en itse haluaisi olla samassa tilanteessa syksyllä. Kurinalaisella toiminnalla tiimissä tälläisiä riskejä saataisiin pienemmäksi. Kun vaatisimme toisiltamme, ja vastaisimme vaatimustasoon, oppisimme myös enemmän kun pystyisimme kovempiin suorituksiin.

Kurinalaisuus tuo väkisinkin mieleen ylhäältäpäin sanelemisen, väkipakon, tylsän ja tyhmän tekemisen. Nyt tätä kirjaa lukiessani tajusin, että nuo mielikuvat eivät mitenkään liity kurinalaiseen toimintaan tiimissä. Pointtihan on nimenomaan siinä, että se tiimi suunnittelee ja määrittelee itse ne tavoitteet jotka he haluavat saavuttaa, ja mitkä keinot otetaan käyttöön että niihin päästään! Tiimi keskenään miettii, mikä on se kulttuuri, jota he noudattavat tehdessään töitä yhteisen haasteen eteen. Kukaan ei sanele mitään.

 

Tiimin kevät

Solutoiminta

Hyvää: Soluista on tullut pysyvä käytäntö. Toimintaa ja kokoonpanoja muokattiin edellisen joryn jäljiltä.  Solukokoonpanot jaettiin mielenkiinnon perusteella. Solu-uutiset ideana oli hyvä, se tuo näkyvyyttä.

Kehitettävää: Solujen välillä voisi olla enemmän yhteistötä, jolloin toiminta olisi tehokkaampaa. Tammikuun hidas aloitus, koska kaikki oli uutta. Syksyllä olisi hyvä tarkastaa jaot ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Tiimiläisten motivaatio solutoimintaan on kaikki kaikessa, joten solut voisi nostaa enemmän keskiöön treeneissäkin, ja kehittää niitä yhdessä. Solu-uutisten tyylisiä juttuja enemmän, koska se on oiva viestintäkanava solun toiminnasta tiimille.

 

Syklit, tavoitteet

Hyvää: Ensimmäisen kerran olemme tehneet mitään kunnon tavoitteita. Ensimmäisen syklin kovat tavoitteet synnyttivät sellaista toimintaa mitä muuten ei olisi ollut. Syklit ovat antaneet kaivattua rytmiä tiimin toimintaan, ja ne ovat olleet riittävän lyhyitä jotta tavoitteet eivät ole unohtuneet. Esimerkiksi MYM tavoite on liian pitkällä aikavälillä toteutuva, ettei se motivoi tiimiä tässä hetkessä. Tavoitteet ovat antaneet raamit yksilöille, mutta ovat ohjanneet koko tiimiä.

Kehitettävää: Tavoitteiden asettamisessa, seurannassa ja arvioinnissa on parannettavaa. Olemme nyt oppineet vähän tavoitteiden asettamisesta, ja miten tärkeää on että ne ovat selkeitä. Tavoitteiden seurantaa voisi jalkauttaa muillekin kuin johtoryhmäläisille, ja tiimiläiset voisivat olla oma-aloitteisempia niiden suhteen. Arviointi on tärkeää tehdä heti syklin päätyttyä. Arviointimetodit pitäisi olla myös selkeitä, hauskoja ja yksiselitteisiä. Jos sitä ei voi mitata, sitä ei voi saavuttaa. Tarvitsisimme syklitavoitteiden lisäksi nyt viimein sen yhden suuren tavoitteen, joka ohjaa toimintaamme.

 

Mittavan näkyminen talossa

Hyvää: Kevään aikana Mittavassa on ollut selkeästi nähtävissä nousua yhteisissä tapahtumissa, kuten Kick Off, Rakettipäivät, vahvarit ym. Emme ole enää pahnan pohjimmaisena joka asiassa, päinvastoin! Hassuttelu nostaa päätään, ja sen ansiosta olemme menestyneet paremmin. Olemme olleet kaksi kertaa vahvarissa liikevaihossa kovin tiimi, voitimme Rakettipäivät kokonaisuudessaan ja saimme palkintoja Balatonilla. Onnistumiset valavat uskoa tiimiin, ja tunnelma on noussut huomattavasti.

Kehitettävää: Kaikki tiimin jäsenet eivät edelleenkään osallistu yhteisiin juttuihin. Motivaatio voisi olla vielä parempi yhteisiä juttuja suunniteltaessa. Olisi hyvä vaihtaa esiintyviä henkilöitä enemmän, ja muutenkin jakaa vastuita suunnittelussa. Kehittelyä täytyy jatkaa myös projektien näkyvyydessä talon tasolla, eikä olisi pahitteeksi pitää toimisto siistimmässä kunnossa. Mittavan vastuulla on paljon ensi syksynä, kun pinkut tulevat taloon, koska on paljon puhuttu Tiimiakatemian kulttuurin lamasta. Me voimme tehdä oman osamme sen kumoamiseksi!

 

Kassajärjestelmä

Hyvää: Uusi kassajärjestelmä on nostanut suoritustasoa yksilötasolla. Olemme alkaneet vaatia enemmän ja seuraamaan paremmin taloutta. Koko tiimin talous on noussut. Pakkasmittaria ei ole hetkeen tarvittu. Henkilätappio-taulukko, jolla seuraamme Drivessa velvoitteen täyttymistä, on paras taulukko maan päällä. Se on selkeä ja yksinkertainen, sekä ennen kaikkea helppokäyttöinen. Janina on ollut hyvä esimerkki siitä miten toisia Tiimiakatemialaisia kannattaa hyödyntää nopean rahan saamiseksi. Kassajärjestelmä on motivoiva ja palkitseva, sillä palkan nostamisen mahdollisuus on käsin kosketeltavissa.

Kehitettävää: Tasainen suorittaminen on toivottavasti tulevaisuutta, sillä kevät on ollut siinä mielessä haastava. Vaadimme enemmän toisiltamme, ja haasteeksi se on muodostunut etenkin niille, ketkä ovat olleet eniten tyhjän päällä vuoden vaihteen jälkeen. Nyt vasta toukokuussa tuntuu että kaikki ovat heränneet velvoitteen täyttämiseen. Syksyllä täytyy enemmän keskittyä siihen, että palastellaan velvoite pienempiin osiin ja seurataan sen täyttymistä tasaisemmin. Talouden ennakointia täytyy kehittää, että yllätyksiä ei pääse syntymään. Taloudesta viestinnässä on erittäin tärkeää visualisointi ja konkretisointi, sillä pelkät numerot ovat hankalia hahmottaa, eikä ne jää mieleen.

 

Projektit

Hyvää: Projekteista on tullut myös velvoitteiden täytettä, mutta tuntuu että kaikki ovat hieman murrosvaiheessa. Lataus tuntuu olevan kova syksylle, jolloin on esimerkiksi 24 H, synttäreiden suunnittelu, Sopivan murros, mahdollisesti iso tapahtumaprojekti, Piilo-tapahtuma ja TDF:n uudet tuulet. Painetta on etenkin niiden suuntaan, joilla ei projekteja tällä hetkellä liikaa ole. Pari pinkkuvuoden projektia on edelleen hengissä, ja kirjoittajat lupaavat suuria muutoksia syksyn pimeisiin iltoihin 😀

Kehitettävää: Projekteja ei ole tarpeeksi. Edelleen tiimissä on jäseniä, keillä on aikaa istuskeluun liiankin kanssa. Toisaalta taas osa saa palautetta että täytyisi vähentää hieman projekteja ja keskittyä paremmin pariin isompaan juttuun. Unelmaprojektit eivät ole olleet keskiössä, joten niihin täytyy keskittyä enemmän syksyllä. Uusia kokeiluja ja kehittämistä ei ole kauheasti keväällä ollut. Velvoitteet saisivat täyttyä suurimmaksi osaksi projekteista, eikä hanttihommista niin kuin tällä hetkellä. Mittavan olisi myös aika toimia tiiminä myös projekteissa ja ottaa suurempia haasteita, kuten iso mysteeritapahtuma loppuvuodelle sekä Soulincin 24 H.

 

Treenit

Hyvää: Treenien taso on noussut, ja roolia ottavat nykyään useampi henkilö. Enää ei ole paljon hiljaisia hissukoita. Olemme kehittyneet ratkaisukeskeisempään suuntaan. Ristipölyttäjät antavat palautetta, että olemme hauskoja, treenit ovat rentoja ja vaihtelevia sisällöltään, ja emme jauha paljoa turhaa vaan haemme ratkaisuja.

Kehitettävää: Treeneissä on liikaa sisältöä. Olisi hyvä syventyä vain muutamaan asiaan kerrallaan. Palautekeskusteluissa huomasimme että moni sai viestinnästä palautetta. Emme ole perillä toistemme projekteista ja asiakkaista. Treeneissä ei koeta olevan aikaa tällaiselle keskustelulle. Emme uskalla tuoda ongelmia treeneihin yhdessä ratkaistavaksi. Treeniajat ovat meille nyt hyviä, iltapäivätreenit eivät toimi.

 

 

Tiimipäivät

Hyvää: Ränssi, Emman luona ollut tiimipäivä ja teletappimaa-päivä ovat olleet osa syklejämme. Tiimipäivissä  olemme luoneet tavoitteita sykleille ja arvioineet tuloksia. Tiimipäivät ovat olleet sisällöllisesti tiukkoja, mutta energiaa tuovia.

Kehitettävää: Tiimipäivissä tulevaisuudessa on hyvä olla ennakkotehtävä, jolla tiimin jäsenet pääsevät valmistautumaan henkisesti koitokseen. Kaikki ovat ennaltavalmistauneita ja  saamme 100% tuloksen. Tiimipäivän vetovastuuta voi jalkauttaa tiimin jäsenille ohjelmanumeroittain ja tavoitesidonnaisesti.

Jory

Hyvää: Johtoryhmä ei ole ollut näkyvä ryhmittymä vaan se on näkynyt solutasolla ja omien rooline kautta (viestintä,talous jne.) Johtoryhmä on pyrkinyt kehittämään toimintaansa rooleittain palautteen perusteella. ”Näkymätön johtoryhmä” on ollut onnistunut kokeilu ja jalkauttaminen tiimitasolla on ollut mutkatomampaa solujen kautta. Haasteellinen tilanne johtoryhmän sisällä on ratkaistu ja uusi, motivoitunut talouspäällikkö valittu. Motivoitunut johtoryhmä luo edellytykset nousujohteiselle syksylle.

Kehitettävää: Johtoryhmä voisi kokonaisuutena johtaa esimerkillä entistä enemmän ja rivien välistä. Neljä henkilöä saa suuremman vaikutuksen aikaiseksi nelikkona kuin yksittäisinä henkilöinä. Yksi suuri päämäärä, jota kohti Mittavana mennään puuttuu. Johtaminen on täten pirstoutunutta ja tiimin toiminta suuntautuu eri suuntiin. Johtoryhmän toimintaa on varjostanut  haasteellinen tilanne talouspäällikön kanssa.

Tiimin tila

Hyvää: Mittavan naiset ovat olleet tänä keväänä erityisesti nousussa. Hommaa alkaa olemaan, vauhti kiihtyy ja Mittavan pojat alkaa jäädä jalkoihin. Olemme olleet hyvin mukana yhteisissä jutuissa, ja puhaltaneet niissä yhteen hiileen. Se näkyy myös ulospäin ja konkretisoituu esim. palkintoina raksapäivillä. Mittavassa on erittäin kova lataus tällä hetkellä kun lähdetään kesää kohti. Kaikki tekevät jotain tiimin hommia kesän aikana, ja melkein kaikki ansaitsevat palkkansa Mittavan kautta. Mitähän syksy tuo tullessaan? Joko lässähdämme ja otamme hitaan alun niin kuin tähänkin mennessä, tai jatkamme kiitoa kohti tulevia haasteita.

Kehitettävää: Tuntuu, että monilla on ongelmia puhua projekteistaan ja asioistaan. Tämä kielii edelleen luottamuspulasta; luottamuksesta muihin mutta toisaalta myös itseensä. Kaikilla ei ole riittävästi hommaa, ja itsensä johtamisessa on puutteita. Nämä asiat estävät Mittavaa nousemasta kuuhun. Tarvitsemme sen yhteisen lujan päämäärän jota kohti mennä. Miten saamme motivoitua niitä joilla hommaa ei ole? Miten saamme luottamuksen sille tasolle että kenenekään ei tarvitse jännittää mitään?

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!