Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimit ja tuloksekas yritys

Kirjoitettu 01.12.14
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimit ja tuloksekas yritys
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joka vuosi mietitään johtoryhmillä ja muutenkin tiimissä miten saadaan toimintaa uudelle tasolle, ja liikevaihtoa sekä voittoa paremmaksi. Aika harvoin se tuottaa mitään kunnon tulosta, se tuo ainakin itselle pakon tunteen lähteä tekemään kun näin nyt on kerran sovittu. Pystyn sovituista asioista kyllä suoriutumaan, mutta en tunne siitä saavani niin paljon kuin asioista, joita oikeasti haluan tehdä. Pakko Vs. Halu tehdä.

Omien arvojen löytäminen on todella tärkeää kun lähtee miettimään mitä haluaa tehdä. Jos ei pysty tunnistamaan itseään minkälainen oikeasti on tai minkälaisessa arvomaailmassa elää, ei näe asioita mitä pitää kehittää. Me näemme hyvin pienen osan toisistamme, eikä se anna oikeaa kuvaa siitä minkälainen joku on. Hänen arvomaailmansa voi olla täysin erilainen mitä hän antaa ulospäin viestejä, osaamme todella hyvin peitellä itseämme moneltakin asialta mitä emme halua muiden tietävän. Jos tiedämme koko tiimin arvopohjan voimme suuremmalla luottamuksella lähteä tutkimaan ja keskustelemaan omista unelmistamme.

 

Kerro vain heille unelmistasi, jotka vahvistavat sitä!

Minusta ainakin tuntuu välillä kotiin mennessäni, ettei heillä ole pienintäkään hajua kuinka paljon muutamassa vuodessa voi ajatusmaailma ja ajattelutapa muuttua. Eikä heidän tarvitsekaan ymmärtää. Kunhan vain tiedän keille omista unelmistani kertoa ja keille ei, koska ei kukaan halua kuulla ihmisiltä lyttäystä siitä mitä haluaa tehdä. Eivät he sitä monestikaan pahuuttaan tee, vaan koska he eivät ole tottuneet siihen että joku kertoo omista unelmistaan. Vain n.3% maailman ihmisistä tietää omat unelmansa. Sen takia niin harva tekee mitään mielekästä yleensäkään elämässään, koska ei ole koskaan miettinyt mitä todella haluaa.

 

Kun ihmisellä on syy tehdä jotain asiaa, ei sitä estä mikään tekemästä! Voittaminen ja eteenpäin meneminen on päätös, ainakin itsellä ei ole yksikään asia jäänyt tekemättä mikäli olen halunnut asiaa tarpeeksi. Jos se taas on tullut ulkopuolelta ei se ole ollut asia mitä olen halunnut täysillä tehdä. Kun olet löytänyt unelmasi, saat juuri sen mitä tavoittelet. Jos keskität kaikki ajatuksesi siihen mitä kaikista eniten haluat, löytää koko ajan enemmän keinoja saavuttaa se.

Tämän takia Tiimiakatemia tekee monille ihmeitä, kun kirjoitamme oppimissopimuksia varsinkin ensimmäistä kertaa, kun emme mieti sitä mitä sinne kirjoittaisimme tulee sinne vain asioita mitä on mielessämme. Kun niitä katsoo vuoden päästä on vähintään 8/10 asiasta toteutunut tai mennyt siihen suuntaan mihin on halunnutkin juurikaan haluamattaan.

 

Jos meinaa saada koko tiimin yhteisen unelman/vision on jaettava kaikkien henkilökohtaiset unelmat, vaikka ne olisivat hyvinkin pieniä. Niistä on aina hyötyä kun mietitään yhteneväisyyksiä jatkoa ajatellen. Paljon puhutaan strategioista ja tavoitteista, mutta ne muodostuvat loppujen lopuksi jokaisen arvoista sekä unelmista. Action stepit ovat vain jälkituote siitä mitä yhdessä on jaettu, ne tulevat helpommin ja jokainen pystyy niihin sitoutumaan suuremmalla todennäköisyydellä, koska tuntee asian merkitykselliseksi itselleen. Ilman merkitystä ei tule tuloksekasta yritystäkään, Ilman johtajan/tiimin visiota ei ole kuin keskinkertaisia tuloksia.

 

Sua ei voi kukaan muu murtaa kuin sinä itse!

Jossain vaiheessa tuntuu välillä, että on liian monta asiaa tehtävänä ja asiat kasaantuvat kerralla. Ainut siinä vaiheessa joka sinut voi murtaa on sinä itse, mutta jos tässä vaiheessa tiimikin painostaa sinua vain tekemään, eikä auta tekemisessä voi sekin vaikeuttaa kestämistä. Monesti itsestäkin on tuntunut että pitää vain tehdä koko ajan, mutta kun sanoo sen ääneen että tarvitsee apua. Harvoin jää apu saamatta, koska sitä tarjotaan tiimissä ainakin tällä hetkellä hyvinkin paljon takaisin keiltä sitä on jo saanutkin.

 

Aikaa käytetään meidänkin tiimissä välillä eri skenaarioiden miettimiseen liikaa, jos meillä olisi vain yksi vaihtoehto millä mennä, niin ei tarvitsisi käyttää ajatustyötä muuhun. Onhan siinä riskinsä, mutta kun on päätetty mitä tehdään niin energia ja fokus menee välillä siihen kun mietitään miten tätä voidaan tehdä helpommin. Ja oikeastaan on jo alettu toteuttaa plan B:tä ennen kuin sitä on oikeasti tarve toteuttaa, joka johtaa huonompiin tuloksiin.

Kun kreikkalaiset purjehtivat turkin rannikolle hyvin paljon pienemmällä sotajoukolla mikä heitä oli vastassa, päätti johtaja polttaa laivat heti rantautuessa. Sotajoukot olivat kauhuissaan tästä teosta. Johtaja sanoi kaikille; me joko palaamme vihollisten laivoilla tai menehdymme kaikki! Tässä vaiheessa ei kenellekään ole epäselvää mitä lähdetään tavoittelemaan, eikä yksikään ajatus varmasti mene hukkaan ajatellessa plan B:tä. Mennään siis sillä eteenpäin mitä on sovittu, eikä lähdetä raukkamaisesti omilla laivoilla takaisin.

 

Sulje silmät ja sano itsellesi, Minä pidän itsestäni!

Alitajuntasi sanoo kyllä mistä et pidä itsessäsi, joten keskity korjaamaan niitä asioita arvomaailmassasi. Tätä kautta pääset lähemmäs unelmiasi sekä löydät tarkoituksen tekemiselle.

 

Kirjoita ylös unelmasi!

Jaa se ihmisten kanssa ketkä sitä pystyvät vahvistamaan!

 

Laita kaikki peliin!

Jokainen meistä kuolee joka tapauksessa, haluatko että olet tehnyt juuri sitä mitä itse haluat ja tehnyt sen vielä niin hyvin kuin pystyt Vs. Tehnyt mitä muut haluavat ja tehnyt sen keskinkertaisesti?

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!