Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimivalmentaja

Kirjoitettu 11.11.13
Esseen kirjoittaja: Sonja Hyökyvaara
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimivalmentajan parhaat työkalut
Kirjan kirjoittaja: Johannes Partanen
Kategoriat: 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Lähdin lukemaan kirjaa Junior Team Coach -koulutusohjelman innoittamana. Myös oma valmentajamme Riikka on saanut tästä teoksesta paljon eväitä Idealekan valmentamiseen. Johannes Partasen itse luomassa teoksessa valotetaan tiimiyrittäjyyden valmentamisen perusteista. Tiimivalmentajan täytyy hallita Rakettimallin idea ja siihen liittyvät teoriat ja työkalut. Tässä kirjassa Rakettimalli on avattu perinpohjaisesti myös kuvien ja mittaristojen avulla.

 

Idealeka on täpittänyt tähän mennessä neljä kertaa välitäpityksineen ja se on edessä taas huomenna. Voin kertoa, että jokainen kerta tähän mennessä on ollut hieman epäselvä. Olen lukaissut täpityksen arviointipassista pari kertaa, mutta liian huolimattomasti. Ensimmäistä kertaa nyt Junior Team Coachissa minulle selkeni kunnolla miten Rakettimalli toimii. Se vaatii sen, että perimmäinen tarkoitus käydään yhdessä läpi. Helposti käy niin, että jos jokaisen tiimiyrittäjän vastuulla on tutustua siihen itse, puoletkaan ei siihen tutustu kunnolla. Ja tottakai se aina selventää, jos joku aiheeseen enemmän perehtynyt sen ’opettaa’. Muihin työkaluihin kuten taitoprofiiliin olen tutustunut jo tiimiyrittäjän näkökulmasta mutta tämä kirja kertoi miten valmentaja hyödyntää näitä työkaluja valmennusprosesissaan.

 

Perehdyin eniten täpityksen Tiimivalmennusprosessiin (TV), jotta valmentajan rooli selkenee päässäni kunnolla ja jotta voin haastaa ja vaatia valmentajaltani enemmän. Rakettimallin avulla tiimivalmentaja hahmottaa tiimiyrityksen syntymisen kokonaisprosessin.

 

Kirjassa sanotaan, että tiimivalmentaja ei ole tiimin jäsen, hän ei saa johtaa tiimiä eikä antaa suoria vastauksia kuinka bisnestä on tehtävä. Mielestäni valmentaja on osa tiimiä ja hänen täytyy olla täysillä mukana ja siihen sisältyy muutakin kun olla treeneissä läsnä. Tiimivalmentaja jakaa tiimin kanssa yhteiset kokemukset ja yhteisen tavoitteen. Hän ei saa kuitenkaan ottaa osaa tiimin sisäisiin konflikteihin eikä toimia terapeuttina yksittäisille tiimin jäsenille. Hänen on aina muistettava, että hän palvelee koko tiimiä ja koko organisaatiota. Minusta tuntuu, että Idealekassa valmentajan sana on todella painava ja valmentajan kanssa käydään henkilökohtaisia keskusteluja paljon. Se on hyvä, mutta jokaisen täytyy muodostaa myös omia mielipiteitä.

 

Mielestäni tiimivalmentajan tärkein tehtävä on sytyttää! Hän luo rentoa, luotettavaa ja turvallista ilmapiiriä tiimin sisälle. Hän kannustaa ja rohkaisee mielettömiin kokeiluihin. Hän uskoo tiimiinsä. Valmentajan täytyy oppia tuntemaan tiimiläistensä vahvuudet ja heikkoudet. Tämä onnistuu sillä, että viettää aikaa tiimin kanssa treenienkin ulkopuolella. On projekteista hyvin perillä, pyörii toimistolla ja on avoin luottamuksellisille keskusteluille. Tiimivalmentajan täytyy olla reilu ja oikeudenmukainen kaikkia kohtaan.

 

Tiimivalmentaja käyttää yhtenä valmentamisen työkalunaan oppimissopimusta ja kehityskeskusteluja. Valmentaja pitää huolen, että oppimissopimukset ovat tiettyyn päivään mennessä palautettuina päivitettyinä ja kertoo kuinka valmistautua kehityskekusteluun. Näiden työkalujen avulla valmentaja oppii tuntemaan tiimiläisensä paremmin ja pystyy tukemaan tiimiyrittäjän oppimista. Hän pystyy haastamaan tavoitteiden toteutumiseksi ja kannustaa tietynlaisiin projekteihin. Oli hauska nähdä, miten kirjassa kerrottiin kuinka haastavaa oppimissopimuksen kirjottaminen on alussa ja miten ajan myötä viimeisimpiin kohtiin syntyy enemmän tekstiä. Ensimmäisellä kerralla kysymyksii 1 (missä olen ollut?) ja 2 (missä olen nyt?) syntyy paljon tekstiä. Itselläni tämä oli juuri näin. Kysymys 3 (henkilökohtaiset tavoitteet) on ollut vaikea kysymys tähän asti, mutta rupee pikkuhiljaa selkeytymään. Kysymys 4 auttaa hahmottamaan miten asiat viedään käytäntöön ja kysymyksen 5 avulla laaditaan mittarit toiminnalle.

 

Tiimivalmentajalle pätee samat ’säännöt’ kuin tiimiyrittäjällekkin:

 • ole aina treeneissä läsnä sekä fyysisesti että henkisesti
 • valmistaudu treeneihin
 • saavu paikalle ajoissa
 • kuuntele
 • jaa tietoa (valmentajalla erityisesti tiimin vaiheisiin/tilanteisiin sopivia teorioita ajankohtaisesti)

 

Tiimivalmentajan tehtävänä on saada tiimi ymmärtämään erilaisuuden voima. Treeneissäkin voi sekoittaa pikkuporukoita niin, että joukossa on mahdollisimman erilaisia tyyppejä ja sellaisia keiden kanssa ei ole vielä tehnyt paljoa töitä ja ketkä ei ole juuri niitä parhaita kavereita.

 

Nyt kun olen Jtc:ssä minun tulee ensi kerralla avata muille omaa valmennusfilosofiaani eli minkälainen persoona olen ja miten voisin hyödyntää omia vahvuuksiani tiimivalmennuksessa ja mihin suuntaan haluan kehittyä. En muista onko Riikka avannut meille omaa valmennusfilosofiaansa, mutta sen voisi ainakin avata uudelleen sillä minä en sitä muista. Valmentajan siis tulisi selvittää oman valmennusfilosofiansa omalle tiimiyritykselleen.

 

Tiimivalmentajan kolmateen täppään kuuluu paljon asioita, jotka eivät ole oikein ajakohtasia Idealekalle vielä. Tiimivalmentaja on siirtynyt bisnestä kehittäväksi ulkopuoliseksi konsultiksi ja palvelee koko tiimiä. Tiimivalmentajan tulisi tukea tiimiyrittäjien ammatillista kehitystä. Tiimivalmentaja voi tuntea onnistuneensa kun tiimiyritys pääsee maailmanympäryysmatkalle Akatemiataipaleen lopussa. Tiimivalmentaja on ihmevalmentaja ja osaa konsultoida huippuhyvin tiimiyritystämme.

 

Mietteitä jäi vielä paljon pohdittaviksi:

 

 • Kuinka valmentaja saa tiimin syttymään kun liekkiä ei ole/on?
 • Miten valmentaja saa tiimin sietämään viive-vaiheita?
 • Miten valmentaja oppii toimimaan eri ihmisten kanssa?
 • Saako valmentaja olla masentunut/negatiivinen?
 • Mitä valmentaja saa tiimiltä?
 • Miten valmentaja monipuolistaa tiimioppimista?

 

Tiimiyrittäjät: Jos haluatte valmentajanne toimintaa läpinäkyvämmäksi, vaatikaa! Valmentajakin voi esimerkiksi kirjoittaa esseitä!

 

…Eiköhän lähdetä ainakin Idelekalla haastamaan Riikkaa 😉

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!