Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiyrittäjän taloushallinonperusteet

Kirjoitettu 12.11.13
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 3
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Moni pitää talousasioita haastavina ja ei siksi viitsi perehtyä niihin. Kuitenkin jo pienellä vaivalla voit hankkia itsellesi tarvittavat tiedot teidän osuuskuntaa koskevista talousasioista. On kuitenkin helpottavaa tietää, että sinun ei tarvitse tietää kaikkea, mutta perusteet on hyvä kaikkien hallita.

Osuuskuntamme perusti taloussolun joka vastaa osuuskunnan taloudenhoidosta. Tästä inspiroituneena nappasin kirjastosta neljä taloushallinnonkirjaa joiden avulla aion nyt tämän esseen työstää.

Lasse Karjalainen – Yrittäjän talousopas, 2012

Hannele Lindfors – Kirjanpito käytännönläheisesti, 2008

Juhani Viitala – Yrittäjän taloushallinnon perusteet, 2006

Juha Stenbacka ja Terttu Söderström – Palkanlaskenta, 2009

Useammassa kirjassa todettiin, että suomalaisissa yrityksissä yleensä taloushallinto on heikoin osaamisalue, koska suomalaiset yritykset ovat tuotanto-orientoituneita.

Taloushallintoon liittyy monia osa-alueita kuten esimerkiksi kirjanpito, laskutus, maksuliikenteen seuraaminen ja todennäköisesti jossain vaiheessa myös meidän pinkkutiimillä palkanlaskenta.

Kirjanpito

Kirjanpidon järjestäminen on yksi aloittavan pinkkutiimin ensimmäisiä taloushallintaan liittyviä tehtäviä. Kirjanpito voidaan hoitaa itse jos tähän löytyy tarvittavat tiedot ja taidot. Kirjanpito voidaan myös tarvittaessa ulkoistaa kokonaan tai vain osittain. Suositeltavaa on hankkia hyvä tilitoimisto kirjanpidon ulkoistamista varten tämä toimenpide poistaa ison osan vastuuta taloussolun tai talouspäällikön harteilta.

 

Kirjanpito on lakisääteinen velvoite osuuskunnalle. Lakisääteisen kirjanpidon tehtävänä on pitää kirjaa siitä mistä raha on tullut ja mihin sitä on käytetty sekä selvittää yritystoiminnan taloudellinen tulos ja taloudellinen asema. Yritystoiminnan tulos saadaan selville kirjanpidon perusteella laaditusta tilinpäätöksestä. On myös huomioitava, että osuuskunnan verotus perustuu kirjanpitoon.

 

Kirjanpitoon on merkittävä kaikki yrityksen tulot ja menot. Kirjanpitoon on säästettävä kaikki tositteet mistä tulo tai menoerät ovat tulleet eli näin suomeksi kirjoitettuna säästä kuittisi kun ostat osuuskunnalle kahvia ja säästä laskusi kun laskutat 30€ siivousurakastasi. On tärkeää, että jo alkuvaiheessa opit käyttämään hyviä ja luotettavia tositteita kirjanpidon selkeyden vuoksi. Tärkeämmät tiedot siitä mitä tosisseissa tulee olla saat esimerkiksi lukemalla kirjan kirjanpito käytännönläheisesti.

 

Laskutus

Laskutus on syytä hoitaa välittömästi kun tavara tai palvelu on toimitettu asiakkaalle. Näin osuuskuntana varmistatte sen, että saatavat kertyvät tilille nopeasti, eikä laskut jää roikkumaan ja parhaimmassa tapauksessa unohdu kokonaan. Laskutuksesta saattaa seurata myös monia oheistoimintoja kuten esimerkiksi perintä toimet, korko laskutus, varasto kirjanpito sekä monia muita.

Laskutuksen tiedot merkitään kirjanpitoon. Kirjanpitoon siirretään yleensä ainakin kuukauden laskutus eri verokannoittain, kuukauden aikana tulleet suoritukset ja avoimien laskujen määrät.

Arvonlisäverokannat ovat alla olevassa taulukossa, voit kuitenkin aina tarkistaa ne verottajan sivuilta.

 

yleinen verokanta, joka koskee useimpia tavaroita ja palveluita 24 %
elintarvikkeet, ravintola- ja ateriapalvelut 14 %
kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsy, henkilökuljetus, majoituspalvelut. 10 %

 

 

Esimerkiksi tuotteen hinta hinta muodostuu verottomasta hinnasta esim. 100€ johon lisätään aina verokannan mukainen arvonlisävero prosentti. Yleinen verokanta on 24% joka tarkoittaa, että 100€ maksavan tuotteen verollinen hinta on 124€.

Arvonlisävero ei ole osuuskunnan rahaa vaan se tulee maksaa verottajalle. Eli osuuskunta saa 124€ maksavasta tuotteesta itselleen 100€ ja 24€ kuuluu verottajalle.

Kuitenkin mikäli osuuskunta ostaa esimerkiksi toimistotarvikkeita tai muita tuotteita/palveluita joihin sisältyy arvonlisäveroa saa osuuskunta vähentää sen verottajalle tilitettävästä arvonlisäverosta. Toisinsanoen maksettavaksi tulee kuukausittaisten myyntien ja ostojen sisältämän arvonlisäveron erotus. Näiden pääperiaatteiden lisäksi arvonlisäverotukseen sisältyy paljon pientä nippelitietoa mihin kannattaa aina tapauskohtaisesti perehtyä osoitteessa www.vero.fi.

Laskuttamisen helpottamiseen on olemassa useita eri palveluntarjoajia onkin suositeltavaa, että valitsette jonkun yhteistyökumppanin laskutukseen. Me valitsimme Trust Kapitalin. He hoitavat meillä myös esimerkiksi kaikki perintään liittyvät asiat mikä on todella hyvä asia.

 

Palkanmaksu

Ennen kuin tiimi sopii siitä miten ja kuinka paljon palkkaa maksetaan on olennaisempaa miettiä miten rahahanat saadaan auki. Kassajärjestelmä on olennainen asia mutta sitä tärkeämpää on se, että rahaa tulee jostain ja tiimiläiset saavat projekteja käyntiin. Kuitenkin jossain vaiheessa tiimi tulee maksamaan palkkaa ja silloin on perusasiat oltava selvillä.

 

Kun osuuskunnassa maksetaan palkkaa itselleen on monia asioita muistettava ottaa huomioon. Ajatellaan, että olet tienannut 1000€ rahaa. Osuuskunnassa on nyt se tilanne, että sinulle on mahdollista maksaa palkkaa. Kun kaikki lakisääteiset ja pakolliset maksut vähennetään sinun palkastasi jää palkkasi suuruudeksi noin 630€.  Palkasta vähennettävien maksujen määrään vaikuttaa oman veroprosenttisi lisäksi moni muukin asia.  Voit käyttää apuna esimerkiksi www.palkka.fi/palkkalaskuri sivuston laskuria.

 

Palkanmaksuun liittyvissä asioissa on kuitenkin suositeltavaa, että konsultoit osuuskuntanne talouspäällikkö tai vielä mieluummin teidän valitsemaanne tilitoimistoa jossa ammilaiset tekevät palkanlaskennan puolestasi.

 

Matkakorvaukset

Osuskunnassa on mahdollista maksaa matkakorvauksia. Toki se, että mistä kaikista matkoista maksetaan korvausta tulee osuuskunnassa sopia ensin.

Matkakorvauksiin joka tapauksessa kuuluu kilometrikorvaus ja päiväraha. Tarkemmat tiedot tämän hetkisistä matka- ja päivärahakorvauksista ja niiden määrästä löydät verottajan sivuilta.

Matkakorvaukset ovat tiimiyrittäjälle verotonta tuloa. Olen huomannut kun puhutaan verovapaista korvauksista alkaa monien silmät kiilua, kuitenkin on tärkeä muistaa, että nämä korvaukset saa maksaa vain jos ne ovat toteutuneita menoja.

Esimerkiksi jos ajat autollasi viisi kilometriä voit nostaa kilometrikorvauksia osuuskunnalta viiden kilometrin ajolta, et yhtään enempää.

Suositeltavaa olisi osuuskunnalle tehdä oma matkalaskupohja jonka jokainen voisi tarvittaessa täyttää. Matkalasku pohjan tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat, lähtöaika, paluuaika, kulkureitti, matkan kohde ja tarkoitus sekä kilometrimäärät. Matkalaskuilla matkakorvauksien laskuttaminen on helpompaa talouspäällikölle kuin epäselvät ja sekavat ajopäiväkirjat.

 

Yhteenveto

Kirjoissa oli todella paljon tietoa joka ei välity tämän esseen kautta lukijalle, yritin poimia niitä asioita jotka koskettavat meitä pinkkutiiminä.

Tämä essee saattaa jättää vielä monia käytännön asioita epäselviksi, mutta pintapuolisena selvityksenä varmasti esseen lukeminen saattaa auttaa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!