Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiyrittäjänä

Kirjoitettu 12.12.13
Esseen kirjoittaja: Sanna Peltoniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia- kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otin Tiimiakatemia kirjan selailtavaksi, koska tuntui hyvältä paussilta pysähtyä miettimään kasvua viime vuodesta, kasvua pinkusta kakkoseksi. Pölytyskuurilla kävin tutustumassa uusien pinkkujen dialogiin. Luulin etten olisi oppinut juurikaan mitään vuoden aikana, mutta toisin kävi. Mähän oon jo konkari!

 

Kirja oli suurelta osin tuttua kauraa, mutta sain siitä hyviä ajatuksia joita mietin tässä esseessä.

 

Viime vuonna kun tulimme taloon oli kaikki uutta. Liikuttiin kuin pingviinit konkareiden perässä tekemässä ”niin kuin kuuluukin”, luettiin kirjoja jotka olivat muiden mielestä hyviä ja tehtiin projekteja joita talossa arvostettiin. Jossain vaiheessa me kuitenkin luotiin omat arvot ja niistä tuli sika hyvät! Jammailu, eteenpäin pyrkiminen ja fuck blasting eli JEF. Mun mielestä nämä arvot kuvaavat kaikkea sitä mitä mä ainakin haluan olla. Me alettiin ajatella omilla aivoilla ja viemään niitä juttuja eteenpäin. Mun mielestä me ollaan tosi kehittynyt tiimi ja vaikka ei ite aina itseemme uskotakkaan me pyritään koko ajan viemään juuri noita arvoja eteenpäin.

 

 

Meillä on tällä hetkellä 15 hengen tiimi, josta kaikki on omanlaisia yksilöitä. Parhaita juuri omana itsenään. Välillä tuntuu, että tiimimme on ihan liian iso päästäkseen eteenpäin. Kuitenkin yhdenkin tyypin menetys tarkoittaisi vahvuuksien heikentymistä. Dialogissamme onkin viime aikoina pyörinyt ajatus toisiimme tutustumisesta uudelleen. Miten voisimme hyödyntää kaikkien 15 hengen vahvuuksia? Miten näkisimme tiimin enemmän hyötynä kuin esteenä? Tällä hetkellä on sellainen olo että emme osaa käyttää tiimiämme hyväksi. Välillä jopa kilpailemme huonolla tavalla toisiamme vastaan ja se ei mielestäni ole tiimi toimimisen idea. Erilaisia teorioita tämän avuksi on tuotu treeneihin ja joharin ikkuna meillä on menossakin käytäntöön.

 

 

Viime viikolla synnytimme tiimisopimuksen mikä tuntui pitkästä aikaa helpolta ja hauskalta yhdessä. Olemmeko pikku hiljaa astelemassa pois valevaiheesta?  Onko kaikkien katse kääntynyt pois muista siihen omaan tekemiseen? Mitä minä voisin tehdä paremmin? Kun jokainen keskittyy omaan tekemiseen ja itsensä haastamiseen innostaa se muitakin ylittämään itsensä.

 

Tämä kaikki uusi ja erilainen oppiminen itsestään ja bisneksestä tuntuu välillä tosi kaoottiselta ja on vaikea laittaa ajatuksia yhteen nippuun. Mitä olen oppinut? Mitä haluan oppia?  Sitä vähän kuin kulkee eteenpäin kauhistellen ajan kulkua. Pian tämä on ohi ja mitä on jäänyt käteen? Kuitenkin sehän se taitaa olla koko puljun idea. Ajatukset hiekoittavat ja innostavat toinen toisiaan, ajattelu kehittyy koko ajan ihan huomaamatta.

 

Vasta nyt sitä alkaa todellisuudessa ymmärtämään, että täällähän opitaan vain ja ainoastaan itseään varten. En tee näitä juttuja  kuin itseäni varten. On hauska oivaltaa miten minulla on vapaat kädet tehdä asiat juuri niin kuin se minua parhaiten palvelee. Esimerkkinä oppimissopimus, kyllähän siitä on alusta asti höpötetty että se tehdään oman oppimisen edistämiseksi, mutta nyt vasta se alkaa oikeasti mennä tajuntaan. Olenkin merkannut kalenteriini ajan oppimissopimuksen uusimiselle. Tällä kertaa aloitan täysin puhtaalta pöydältä enkä lähde koittamaan uusia vanhaa sopimusta.

 

 

Odotan innolla jo tulevaa kevättä. Minulla on muutama mielenkiintoinen projekti saamassa tuulta purjeisiin ja haluan olla valmiina niihin.  Olen lainannut kirjoja niihin liittyen ja ottanut selvää muuttujista. Kun projektien taustatyö ja pohja on hyvin rakennettu on helppo keskittyä oman roolin harjoittamiseen ja meidän arvojen toteuttamiseen. Pidänkin tällä hetkellä itselleni todella tärkeänä juurikin noiden meidän valitsemien arvojen toteuttamista sillä uskon niiden osuvan naulankantaan.

 

Sain mielestäni selvitettyä ajatuksiani tämän teoksen avulla vaikkakaan mitään kovin uutta en siitä oppinutkaan.

 

Käytäntöön vien

 

Oppimissopimuksen uusiminen kokonaan

Arvojen vieminen projekteihin

Muiden vahvuuksien hyödyntäminen rohkeasti

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!