Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytyksen läpivalaisu

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Sami Pääkkönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiytys ja sen läpivienti
Kirjan kirjoittaja: Antti Skyttä
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ensimmäinen suoraan tiimityöskentelyyn liittyvä kirja nyt luettuna. Voisi sanoa että tuli paljon uutta itselleni tiimityöskentelystä ja tiimin rakentamisesta. Paljon oli myös jo koettua muttei tiedostettua. Kirjaa lukiessa rupesin nopeasti poimimaan tuttuja ongelmia ja ratkaisuja jotka pystyin peilaamaan suoraan omaan tiimiin. Vaikka kirja selvästi käy läpi viime vuosi sadan muuttuneet organisaatiomallit ja viimeisenä muutos nykyisenlaisesta ”osallistaja” kulttuurista tiimeihin niin on siinä myös hyvin paljon samaa kuin pinkkujen tiiminrakentamisessa.

 

Luota prosessiin tuli tutuksi lukiessani. Väittäisin että monet hampaiden kiristelyt olisi ollut ohitettavissa jos olisin tarkkaan jo etukäteen tiennyt että niitä on tulossa. Todella jännä lukea jälkeen päin kuinka hyvin moni asioista tuntuu niin läheisiltä ja jo koetuilta. Olisikin mielenkiintoista lähteä kasaamaan kokonaan uusi tiimi kirjan oppien pohjilta ja lukea pari muutakin vastaavaa teosta. Siitä sitten liideriksi ja kattomaan alkaako tulosta syntyä. Toisaalta uskon että ongelman ratkaisut ovat paremmin nyt hanskassa kun ne on jouduttu ihan tosi tilanteessa purkamaan.

 

Kirja ei missään tapauksessa ole vain pinkkujen luettavaa vaan paremminkin myöhempien vuosien jorylle erittäin hyvä apu monenlaisissa ongelmatilanteissa. Minulla alkoi jo nopeasti viriämään mielessä kuinka huipputiimi rakennetaan, miten ongelmiin tartutaan tehokkaasti ja miten pystyn huomiomaan jokaisen tiimiläisen entistä paremmin.

 

Must kirja jokaiselle tiimiliiderille!

Välillä välähteli mielessä ettei SoulInc ehkä kuitenkaan (minä tietysti mukaan lukien) noudata kaikkia tiimitoiminnan arvoja ja käytänteitä. Niitähän on paljon muitakin kuin kuukausiseuranta ja hyvä dialogi.

Pakko referoida vähän kirjaa oli sen verran tärkeitä juttuja!

 

Perinteisen organisaation arvoja:

 

 1. Tunteettomuus
 2. Välinpitämättömyys
 3. Hierarkiaan alistuminen
 4. Nykyisestä kiinni pitäminen
 5. Eristäytyminen
 6. Epäluottamus

Tiimiarvot:

 1. Työn tekeminen asiakkaalle
 2. Positiivinen avoimuus
 3. Vastuunottohalu
 4. Joustavuus/reagointihalu
 5. Itseohjautuvuus
 6. Kehittymis-/muutoshalu
 7. Laajapohjainen osaaminen

 

Olemme varmasti omaksuneet paremmin tiimiarvot kuin perinteiset arvot, mutta löydän kuitenkin vielä yhtäläisyyksiä perinteisistä arvoista ja puutteita tiimiarvoista. Voi olla, että jo näillä korjausliikkeillä olisi suunta kohti huipputiimiä. Tarkemmin ajatellen kun kehittymishalu ja itseohjautuvuus saataisiin vähintään tasolle yhdeksän nykyisestä seiskasta niin oltaisiin jo hyvin lähellä.

 

Kirjassa puhuttiin myös paljon johtotiimistä johtoryhmän sijaan. Ei tullut itselle selväksi oliko kyse synonyymista vai täysin eri porukasta. Tehtävä on varmasti sama, mutta sulautuu tuo johtotiimi jotenkin paremmin suuhun. Ehkä pikkujuttu mutta voisi litistää entisestään nykyistä tiimiorganisaatiota.

Johtotiimin tulisi luottaa enemmän muuhun tiimiin niin että se luo edellytykset, tavoitteet ja ohjailee alku työskentelyä antaen kuitenkin projektijohtamisen täysin projektilaiselle. Tämähän toteutuu ihan hyvin, mutta johtotiimi voisi olla paremmin käynnistämässä projekteja ja luomassa niitä alun suuntaviivoja.

 

Tärkeä on kehittyä myös yksilönä jotta voimme kehittyä tiiminä. On selvää että yksilöt muodostavat tiimin, kuitenkin usein pyritään kehittämään koko tiimiä vaikka suurin osa kehittymisestä lähtee selvästi yksilöiden halusta kehittyä. Meillä tämä onkin monelta osin hanskassa, mutta toivoisin jokaisen muistavan nämä perusjutut tiimityöskentelyn edellyttämiseksi:

 

 1. Usko muiden luotettavuuteen
 2. Sopimus pysyä kiistattomassa totuudessa
 3. Toisten tiimiläisten ominaisuuksien, kiinnostuksen kohteiden ja saavutusten huomiointi.
 4. Itsekunnioitus
 5. Halu jakaa muiden jäsenten kanssa ajatuksia, aikaa, tilaa ja omia paineita.
 6. Tietoisuus omasta itsestä; mikä on todellinen suoritukseni taso ja miten toimin muiden kanssa.

 

Kirjassa käydään hyvin myös ongelmanratkaisut, rakentavat palautteen annot ja tiimin rakentaminen joukosta ihmisiä huipputiimiksi. Kuinka siistiä! Lopussa on vielä monta tiimitestiä ja käyttökelpoisia kehittymistyökaluja.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!