Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytys ja sen läpivienti

Kirjoitettu 27.09.13
Esseen kirjoittaja: Anette Rautiainen
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Antti Skytän kirjan ”Tiimiytys ja sen läpivienti” ja peilaan sitä Forest & Back – reissuumme. Skyttä kuvaa kirjassaan kuinka tiimiytysprosessi aloitetaan ja kuinka sitä jatketaan eteenpäin.

 

Omasta mielestäni metsäreissumme oli todella hyödyllinen ja pääsimme tutustumaan tiimimme jäseniin huomattavasti paremmin, kuin mitä olisimme toimistolla parissa päivässä tutustuneet.  Skyttä mainitsee kirjassaan, että yksi ongelma tiimiytyksen alussa on juuri se, että ihmiset eivät vielä tunne toisiaan. En väitä, että tuntisimme tiimin jokaisen jäsenen kanssa toisemme hyvin, mutta varmastikin metsässä tutustuminen edistää tiimihengen syntyä ja sitä, että ajattelemme olevamme oikeasti tiimi. Metsässä jouduimme yhdessä tiiminä tekemään päätöksiä mihin suuntaan jatkamme, jotta löytäisimme rastit. Metsässä tuli huomattua, että ainakin ryhmämme pitää huolta toisistaan. Välillä osa porukasta jäi hieman jälkeen, joten edessä kulkevat pysähtyivät välillä odottamaan heitäkin, jotta ryhmä pysyisi kasassa. Omasta mielestäni tämä on tärkeä osa tiimihenkeä, jotta saadaan koko porukka puhaltamaan yhteen hiileen ja ketään tiimin jäsentä ei unohdeta.

 

Kirjaa lukiessani tajusin, että tiimin syntyminen ei tule olemaan varsinaisesti ruusuilla tanssimista. Jokaisella aloittavalla tiimillä tulee olemaan omat ongelmansa, mutta niistä ei tarvitse huolestua vaan ne kuuluvat asiaan. Varmastikin siis Dynamiankin sisällä tulee olemaan paljon ongelmia matkamme varrella, mutta niistä ei pidä lannistua. Vaikka tiimiytys tyssäisikin jossain vaiheessa, se ei tarkoita, että olisimme epäonnistuneet. Silloin täytyy miettiä, mikä on mennyt pieleen ja aloittaa alusta. Meidän täytyy myös muistaa, että ongelmia ei pidä pelätä eikä piilotella. Ongelmat eivät tarkoita, että olemme epäonnistuneet ja ne pitää käsitellä mahdollisimman pian ongelman ilmenemisen jälkeen.

 

Skyttä mainitsee seitsemän tiimiarvoa, joiden mukaan pitäisi myös käyttäytyä:

 1. Työn tekeminen asiakkaalle
 2. Positiivinen avoimuus
 3. Vastuunottohalu
 4. Joustavuus/reagointinopeus
 5. Itseohjautuvuus/itsenäisyys
 6. Kehittymis-/muutoshalu
 7. Laajapohjainen osaaminen.

Itse pidän näitä arvoja erittäin tärkeinä ja ne pitäisikin muistaa koko Tiimiakatemia-aikamme. Mielestäni näitä arvoja näkyi myös omalla tavallaan metsäreissumme aikana. Positiivista ajattelua siinä muodossa, että ei heti lytätty muiden ehdotuksia mihin suuntaan lähdetään, vaan koko tiimi lähti perään vaikka jotkut saattoivat tietääkin, että väärään suuntaan ollaan menossa. Vastuunottohalua näkyi siinä, kun päätettiin mihin suuntaan lähdetään. Riskinä oli kuitenkin se, että koko tiimi eksyy. Tiimimme osoitti joustavuutta siinä, että muistimme puhaltaa koko ajan yhteen hiileen, vaikka joku saattoikin olla eri mieltä jostain asiasta, jonka enemmistö päätti. Arvoista ensimmäinen on mielestäni erityisen tärkeä. Täytyy muistaa, että tiimit tekevät töitä asiakkailleen. Kuten Skyttä kirjoittaa ”vanhaa perua on ajattelu, jossa työtä tehdään esimiehelle, koska hän on työnantaja.”

 

Skyttä kuvailee kirjassaan kypsyysprosessia, joka alkaa tiimiä käynnistettäessä. Kypsyysprosessi on jaettu viiteen portaaseen:

 1. joukko ihmisiä
 2. klikit
 3. ryhmä
 4. tiimi
 5. huipputiimi.

Ensimmäisellä portaalla ihmiset ovat varautuneita ja sulkeutuneita, koska eivät vielä tunne toisiaan ja koko tiimikäsitys voi olla vieras asia. Meidän tiimimme on ehdottomasti vielä tällä tasolla. Vaikka emme ehkä olekaan enää niin varautuneita ja sulkeutuneita toistemme seurassa, olemme silti vielä vain joukko ihmisiä. Meillä on vielä paljon opittavana mm. kritiikin antamisesta ja vastaanottamisesta, sitoutumisesta tiimiin sekä epävarmuudesta pääsemisestä. Mutta kuten metsässä jo huomasimme, tulemme loistavasti toistemme kanssa toimeen, joten uskon, että Dynamiasta kyllä kehittyy vielä hyvä tiimi!

 

Meidän tiimillä on vielä edessä tiimisopimuksesta sopiminen ja pelisääntöjen sopiminen. Itse pidän erityisesti pelisääntöjä tärkeinä, jotta kaikki toimivat samalla tavalla reilusti jokaista kohtaan, eikä kukaan lähde yksin sooloilemaan. Mielestäni Dynamia suoriutui Forest&Back-reissusta todella hyvin! Puhalsimme koko ajan yhteen hiileen ja menimme eteenpäin positiivisella asenteella. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia koitoksia!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!