Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytys ja sen läpivienti

Kirjoitettu 12.11.13
Esseen kirjoittaja: Aku Oikari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiytys ja sen läpivienti
Kirjan kirjoittaja: Antti Skyttä
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiytyminen on ollut isona keskustelunaiheena Idealekassa koko syksyn ajan. Koko ajan vain valitetaan, ettei olla tiimiydytty tarpeeksi, tosin onneksi nyt olemme päässeet siitä hieman eteenpäin, emmekä ole jääneet siihen rypemään. Ratkaisukeskeisyyttä on tullut rutkasti lisää ja uskon, että Leka lähtee nousuun vielä kunnolla, kunhan muutamat asiat, muun muassa kassajärjestelmä, saadaan kirkastettua kunnolla. Otinkin lukuun Antti Skytän Tiimiytys ja sen läpivienti, josta lähdin hakemaan apua tiimiytymiseen, ymmärrykseen tiimiytymisen vaiheista ja muuten vain potkua tiimityöskentelyyn vielä loppu johtoryhmäkaudelle.

Ensimmäinen ymmärrys tuli Skytän puhuessa usean tiimin jäsenyydestä. ”Jos joku on erikoisosaaja, on hänelle ”kysyntää” monessa tiimissä. Ja yhtä monessa tiimissä hän on myös sujuvan toiminnan haitta”. Mieleen tuli tiimistämme lähtenyt Ville, joka oli juuri tämmöinen erikoisosaaja. Kaikki tukeutuivat häneen ja hän oli aivan ylityöllistetty. Skytän lause saa miettimään, että ehkä Villen lähtö oli helpotus monelle projektiryhmälle. Nyt jokainen projektiryhmä voi porskuttaa eteenpäin ilman yhtä erikoisosaaja, koska Ville opasti hyvin työtehtävänsä muille ja näin missään projektiryhmässä ei enää olla riippuvaisia yhdestä henkilöstä.

Skytän tiimiarvot ovat juuri sellaiset, mitä olemme Idealekalle kaipailleet, niin johtoryhmän kuin koko tiiminkin kanssa. Jos pystymme toteutamme Skytän 7 tiimiarvoa, alamme olemaan lähellä kovaa tiimiä.

  1. Työn tekeminen asiakkaalle: Asiakaskeskeinen ajattelu on ollut pinnalla tämän syksyn. Asiakaskeskeisyys tuli myös oppina Budapestin NJL-kerralta. Projektit ovat asiakkaan ja ne ovat vain työkalu asiakkuuksien hoitoon. Asiakasajattelu on nostanut kovasti päätään tämän syksyn aikana, kiitos ap-solun, mutta vielä on matkaa A1-asiakkaihin.
  2. Positiivinen avoimuus: Suora puhe, läpinäkyvyys ja avoimuus. Siinä eväät aukaisemaan tiimin klikkejä ja nousemaan suosta. Asioista täytyy puhua suoraan niiden omilla nimillä ja jokaisen työn tulee olla läpinäkyvää. Positiivisen avoimuuden kautta ratkaisukeskeisyyteen ja voittoon.
  3. Vastuunottohalu: Vastuunotto on parantunut kovasti viime aikoina ja uskon, että uusia vastuunottajia nousee esille kun rupeamme puhumaan johtoryhmän paikoista. ”Idealeka – akatemian vastuullisin tiimi” voisi hyvin olla mottomme.
  4. Joustavuus/reagointinopeus: Ihmisten pitää olla joustavia ja avuliaita. Nopea reagointi ja joustavuus ovat tärkeitä, jotta pystymme toimimaan hyvin yllättävissä tilanteissa.
  5. Itseohjautuvuus/itsenäisyys: Koulumielenmalli kummittelee ehkä hieman vielä päässä, mutta ainakin omasta mielestäni itseohjautuvuus on parantunut juurikin vastuunoton myötä. Ihmiset hakevat koko ajan paremmin ja paremmin lisää tekemistä itselleen itsenäisesti ja varsinkin lisää mielekästä tekemistä.
  6. Kehittymis-/muutoshalu: 6. ja 7. kohta kulkevat aika lailla käsi kädessä niputtaen aiemmat kohdat. Ihmiset ovat itseohjautuvia ja haluavat kehittää itseään koko ajan, jonka kautta tiimiin syntyy 7. laajapohjainen osaaminen.

Toteuttamalla edellä mainittuja kohtia, uskon Idealekan lähtevän ylös suosta todella nopeasti ja nousevan sinne akatemian hall of fameen golden steppeineen ja tietysti myös diamond steppeineen.

Mutta tärkeimpänä ponnahduslautana suosta pois näen tiimisopimus-synnytyksen. ”Tiimisopimus on apuväline, jonka avulla tiimin kanssa prosessoidaan sen toiminnan kannalta tärkeimmät asiat”. Tiimisopimus on juuri se mitä tarvitsemme tällä hetkellä, jotta pystymme keskittymään oleelliseen. Olisikin hyvä, jos kävisimme ennen varsinaista synnytystä kirjasta Tiimisopimus -luvun huolella läpi, jotta jokainen ymmärtäisi varmasti, miten lähteä työstämään sopimusta.

Loppumietteenä vielä nousi se, että miksi akatemialla on pelkkiä johtoryhmiä, eikä yhtään johtotiimiä? Jännä sinänsä, koska johtoryhmät toimivat tai ainakin yrittävät toimia niin kuin johtotiimit, tärkeimpinä tehtävinään edellytysten luominen ja strategisten tavoitteiden asettaminen. Ehkä Idealeka voisi olla tässä se muutos ja nimetä ensi vuodeksi johtotiimi johtoryhmän sijasta? Vai olisiko se vain pelkkää hienoa sanahelinää?

Aku Oikari / Idealeka

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!