Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytys ja sen läpivienti

Kirjoitettu 06.12.15
Esseen kirjoittaja: Sanni Oranen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiytys ja sen läpivienti
Kirjan kirjoittaja: Antti Skyttä
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Tiimimme tiimiytys on ottanut hieman takapakkia tämän syksyn aikana. Kaikki tiimissämme ovat alkaneet miettimään ehkä enemmän itseään, itsensä kehittämistä, emmekä ole viettäneet aikaa yhdessä. Itsensä miettiminen ei ole huono asia, mutta pohdinnat pitäisi osata jakaa tiimin kanssa. Itse olen keskittynyt tänä syksynä enemmän tekemiseen, ja keskittänyt ajatukseni siihen. Toisaalta tämä laantuminen on  tarvittu muistuttamaan tiimin tärkeydestä. Etenkin yhdessäolon tärkeys on kolahtanut minulle. Nyt olemme kuitenkin luoneet mielestäni hyvät raamit ensi keväälle. Nyt vaan täytyy noudattaa niitä!

 

Koen olevani erittäin sitoutunut tiimiakatemiaan, vaikka olenkin hakenut muutaman kerran muualle opiskelemaan. Päätin kuitenkin, että nyt käyn tämän loppuun. En malta olla katsomatta miten tiimilleni käy, ja minne sen tie vie. Aikaa minulla riittää tämänkin jälkeen opiskella. Tykkään ja olen alkanut JTCn myötä ymmärtämään tiimiakatemian oppimismalleja ja -metodeja, sekä oppinut paljon valmentamisesta.

Viime kontaktikerralla, kävimme JTCssä läpi erilaisia johtamistyylejä, muttakeskityimme valmentavaan johtamiseen. Valmentavan johtajan kuuluu haastaa, laittaa ihmiset miettimään ja ratkaisemaan itse asioita, sekä antaa itse tehdä oivalluksen.

Koen, että tyylini tiimiliiderinä on ollut hieman valmentavan johtajuuden kaltainen. Olen kyseenalaistanut ja sitä kautta haastanut ja puskenut ihmisiä epämukavuusalueilleen, olen myös pyrkinyt innostumaan ja innostamaan siten muita. Toisaalta olen itse myös pyrkinyt johtamaan esimerkillä, koska jos esimerkkiä ei ole, on aika vaikea ansaita kunnioitus. Yksi mikä meiltä on jäänyt liian paljon puuttumaan, on palautteet. Niiden tärkeyttä korostettiin myös kirjassa. Jos ei anna tai saa palautetta, on lähes mahdotonta kehittyä. Olen syksyn aikana myös vihdoin ymmärtänyt reflektoinnin, motorolien ja dialogin tarkoituksen. Erityisesti parin viimeisen päivän aikana, kun olin tiimimestareissa ristipölyttämässä. Niistä kerron kuitenkin lisää “tiimivalmentajan parhaat työkalut” -reflektiossani.

 

Yksi teoria, mikä erityisesti kolahti viime kerralla JTCssä, on vaikuttamisen kehä. En minä pysty vaikuttamaan kaikkeen, ja joskus olisi hyvä olla sitten vaikuttamatta. Useinkin olen pyrkinyt liikaakin vaikuttaa kaikkeen. Minun täytyy oppia luottamaan muihin, että kyllä he osaavat ilman minunkin apua. Siihen aion pyrkiä tulevaisuudessa, ja olenkin kyllä ollut aika moneenkin asiaan vaikuttamatta, vaikka ne on minua kiinnostanut. Kehää olisi hyvä pohtia aina silloin tällöin, ja miettiä yrittääkö nyt turhaan vaikuttaa asioihin.

Vaikuttamisen kehä

Toinen mun mielestä hyvä työkalu, mitä ollaan kyllä kertaalleen tehtykin meidän tiimillä viime vuonna, oli prioriteetti matriisi. Sen avulla saa hyvin priorisoitua oman tekemisen varsinkin, jos sitä on paljon. Mulla sen tekeminen tuli aika hyvään väliin, koska on tässä aika paljon hommia kasaantunut.

 

Tänä syksynä olen keskittynyt aika paljon vaan omaan tekemiseen. Minulta on jossain vaiheessa syksyä loppunut kiinnostus tiimin asioihin. Kai se alkoi siitä, kun yritin Venlan kanssa järjestää meille jotain tiimi-iltaa, ja sitten kukaan ei päässytkään sinne. Toisella kerralla oltiin sovittu jo päiväkin ja, että tehdään ruokaa yhdessä, mutta sitten muutama ei ollutkaan enää niin innoissaan, mikä söi motivaation kaikilta. En minä olisi saanut noin pienestä lannistua. En vain tajunnut sitä, tai sen vaikutusta vielä silloin. Syksyn aikana minun olisi tiimiliiderinä pitänyt nitoa porukkaa enemmän yhteen, mistä sain palautettakin. Tämä on nyt tiedostettu, ja suunta on vain ylöspäin!

 

Haluan silti edelleen tehdä projekteja sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat edes jotenkin innoissaan alusta asti.  Se takaa paremman motivaation ja enemmän tekemisen meininkiä. Aina ne ei löydy kuitenkaan omasta tiimistä. Olen huomannut, että meidän tiimissä käy usein niin, että jos joku oottaa vastuun jostakin, muut olettavat, että hän hoitaa sitten koko homman. Vastuun esim. projektipäällikkönä, tai johtoroolissa. Tässä on tietenkin vastuun ottajalla pieni johtamisen paikka, mutta myös jokaisella yksilöllä vastuu ottaa hommia.

 

Sain nyt synnytyksestämme ja jory valinnasta uutta puhtia ja innostusta ensi kevääseen. Olen totta kai innostunut myös siitä, että pääsen Budapestiin! Olen innoissani myös tiimini uudesta sykli -järjestelmästä, ja uskon, että se vie meitä eteenpäin niin hyvin kun vain noudatamme sitä.

 

Tiimi on se jolle sovitaan tavoitteet, tarkoitus ja mittarit yhdessä, ja vastuut kannetaan.

Asiakaskeskeisyys otetaan todelliseksi osaksi jokapäiväistä toimintaa ja ajattelua.

Keväällä:

  1. Meidän täytyy viettää enemmän iltoja/aikaa yhdessä, ihan epävirallisestikin.
  2. Meidän täytyy tehdä toimistosta taas paikka jonne tulla. Lisäksi laittaa sinne esille meidän visio, missio ja arvot.
  3. Meidän täytyy toteuttaa seurantaa ja päivittää mittareita.
  4. Antaa toisillemme enemmän rakentavaa palautetta.
  5. Tehdä, päivittää, muistuttaa, mikä on tiimisopimuksemme.
  6. Saada kaikille tekemistä, projekti.

 

Miksi lisää aikaa yhdessä?

 

Jos emme tunne toisiamme vapaa-ajalla, jäämme työryhmäksi. Yhteisen ajan viettäminen ja toisten tunteminen vahvistaa luottamusta. Luottamus lisää sitoutuneisuutta. Lisäksi meidän on helpompi puhua, ja olla avoimia, kun tunnemme toisemme paremmin.

 

Miksi toimisto?

 

Aina, kun et tule toimistolle ja muut ovat siellä, syö se hieman uskottavuutta, etenkin jos muut eivät tiedä missä olet. On tärkeää viettää sielläkin aikaa yhdessä. Viestintä paranee, kun näemme useasti. On helpompi seurata jokaisen kehittymistä. Pystymme helpommin jakamaan oppeja. Saamme omaan elämäämme rutiineja, mitkä on tärkeitä arjen ja jaksamisen kannalta.

 

Miksi mittarit? Miksi visio, missio ja arvot näkyville?

 

Se mitä mitataan, kehittyy. Mittarit, niiden tarkastelu ja niihin palaaminen, on yksi osa menneen reflektointia. On helpompi seurata mihin suuntaan kehitys on menossa.

Näkyvillä mittarit, visio yms muistuttavat koko ajan itsestään edes alitajuisesti. Näin menemme todennäköisemmin siihen suuntaan mihin haluamme mennä. Jokainen tietää mihin haluamme mennä tiiminä.

 

Miksi palautetta?

 

Kun annamme palautetta toisillemme, opimme paremmin vastaanottamaan ja antamaan rakentavaa ja järkevää palautetta, mikä on tärkeää tulevaisuudenkin kannalta. Meidän jokaisen on helpompi kehittyä hyväksi tiimipelaajaksi. Positiivinen palaute on myös tärkeää. “Antaa muiden loistaa”, se on taito mikä jokaisen johtajan tai valmentajan olisi hyvä opetella, eikä siitä haittaa ole muissakaan rooleissa. Kehuminen lisää jokaisen itsevarmuutta. Positiivisuus luo positiivisuutta, ja kukapa ei haluaisi työskennellä ilon ja hauskuuden keskellä.

 

Miksi tiimisopimus?

 

Antti Skyttä korosti sen tärkeyttä kirjassa, ja onhan siinä pointtinsa. Tiimisopimus lisää luottamusta. Jokaisella on yhteiset pelisäännöt mitä noudattaa. Ei tule ristiriitoja siitä, mikä on kenenkin mielestä oikein.  Tärkeää on myös, että sekin on kaikille näkyvillä, jolloin jokaisen on sitä helpompi noudattaa.

 

Miksi muka meidän pitää kaikkien pitää huoli siitä, että meillä kaikilla on tekemistä?

 

Olen nähnyt sen monta kertaa jo viimeisen puolentoista vuoden aikana. Jos tiimin jäsenellä ei ole tekemistä alkaa hän keskittyä turhiin epäkohtiin. Niin kauan kun tekeminen kohdistuu tiimin ulkopuolelle, se on hyvää! Totta kai pitää keskittyä tiimin sisäisiin asioihin, mutta se ei vie puusta pitkälle, jos kaikki aika käytetään siihen. Tiimiakatemialla olosta yksinkertaisesti helpompi nauttia, kun on paljon tekemistä. Oppeja kertyy 10000 kertaa enemmän ja sinulla on jotain jaettavaa tiimille,“Mitä enemmän annat, sen enemmän saat”. Lisäksi tekeminen tiimin ulkopuolella tuo meille rahaa. Miksi meidän täytyy auttaa toisiamme hankkimaan tekemistä? Koska tiimi on voimavara, ja tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin jäsen. Me haluamme tiiminä pitää kaikki kyydissä. Itsekin tiedän, että voi olla todella ahdistavaa, jos ei ole projekteja. Haluamme siis auttaa ja puskea toinen toisiamme. Lisäksi visiomme on  tehdä paljon yhdessä, ja auttaa jokaista löytämään juttunsa.

 

Miksi, on muuten todella tärkeä kysymys. Miksi on se joka luo tarkoituksen. Miksi on ydin.Golden_circle

 


Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!