Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytys ja sen läpivienti

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiytys ja sen läpivienti
Kirjan kirjoittaja: Antti Skyttä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimit ja tiimityöskentely kiinnostaa minua. Tiedostan, että tulevaisuudessa tiimeistä puhutaan yhä enenemissä määrin. Tiimiakatemialle hakiessani tiimin rakennus, tiimityöskentely ja sen oikeanlainen toiminta olivat yksi iso syy päätökseeni tulla. Vuodessa olen kyllä huomannut, että nämä mainitsemani asiat ovat osoittautuneet joksikin aivan muuksi kuin oletin. En olisi ikinä osannut kuvitella, että tiimin alkuvaiheet voivat olla niin vaikeita. Loppupeleissä tiimeistä minulla on ollut kokemusta lähimpänä vain lentopallojoukkueesta, jossa ei työskennellä missään määrin samoissa tuntimäärässä viikossa. Rehellisesti oletin, että tiimimme kasataan, kaikki toimii, vastuualueet jaetaan ja homma pyörii. Hassua kyllä, en missään vaiheessa ajatellut enne Tiimiakatemialle tuloa, millaista touhu todellisuudessa on. Toisaalta tämä on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Ei tiimit ala pyörimään aina toivotulla tavalla mahdollisissa työpaikoissakaan, on etulyöntiasema tietää vähän enemmän kuin muut todellisesta tiimistä.

 

Miksi sitten tiimit ovat yleistyneet ja yleistyvät yhä tulevaisuudessakin?

Kirjassa vastaus annettiin kuudessa erilaisessa syyssä.

  1. Ympäröivän maailman muutosnopeus kasvaa kaiken aikaa
  2. Asiakkaan tarpeista ohjautuminen ratkaisee menestymisen
  3. Organisaation rakenteet kevenevät entisestään
  4. Panos-tuotostehokkuus on tiimeissä korkea
  5. Ihmisten osaaminen halutaan hyödyntää yhä paremmin
  6. Halutaan luoda motivaatiota ja vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön

Organisaatiot ovat muuttuneet paljon ajan myötä. Rakenne on muuttunut jyrkästä pyramidista laajenevan pyramidin kautta hukattuun pyramidiin. Ensin oli hyvin esimieskeskeinen ja erikoistunut rakenne. Sitten johtoa tuotiin lähemmäs alaisiaan ja vihdoin johto suorastaan liitettiin kiinni alapalkkiin. Viimeinen muoto on hyvin avoin, asiakaskeskeinen ja työskentelyä tiimeissä. Vuosien mittaan on siis huomattu, ettei hierarkkinen organisaatio toimi toivotulla tavalla, vaan tehokkainta on toimia tiimeissä. Rakenteista on siis tullut matalia verrattuna jyrkkään ja korkeaan pyramidiin.

Johtamista tarvitaan kuitenkin aina. Niin esimerkiksi myös meillä tiimissä on oltava tiimiliideri, joka johtaa joukkoja. Toisaalta meillä on myös valmentaja, joka ”ulkopuolisena” ohjaa meitä oikeaan suuntaan. Johtaminen on kulkenut vuosien saatossa organisaatioissakin kohti valmentavampaa johtamistapaa.

Käskijä -> Delegoija -> Osallistaja -> Valmentaja

Tiedämme kaikki vanhanaikaisen, hyvin stereotypisen, mielikuvan johtajasta ja johtamisesta. Joku ylhäällä, jolta käskyt tulevat mitä tehdään ja kuka tekee. Johto on hyvin kaukana, eikä sinne saa informaatiota kulkemaan ja vaikka saisi siellä ei ketään kiinnosta. Nykymaailmassa tämä ei enää toimi, mutta monet yritykset ovat vanhoja ja muutos niissä tapahtuu hitaasti.

Kuten kirjaa lukiessa huomasi, tiimiytyminen ei ole yksinkertainen prosessi. Siihen liittyy vahvasti johtaminen, mikä kokee isoimman muutoksen. Tiimillä on yleensä neljä erilaista johtajuusvaihtoehtoa.

  1. Valitaan tiimille yksi vetäjä

Tiimin sisällä yksi nimetään vetäjän rooliin. Moni tiimi aloittaa tällä, sillä se jäljittelee eniten vanhainaikaista esimiesratkaisua. Tällä on helppo lähteä siirtymään kohti muita vaihtoehtoja. Tiimiakatemialla myös meille ohjattiin ensimmäisenä tämä ratkaisu ja valitsimme itsellemme tiimiliiderin. Jälkikäteen katsottuna valinta osui nopeasti ihmiseen, jolla on jo iso auktoriteetti ja johtajuuskokemusta eli hyvin perinteisen mallin mukaisesti.

  1. Kiertävä johtajuus

Tässä vetäjän rooli kiertää jäseneltä jäsenelle. Tiimissämme olemme toisaalta päässeet jo 1 ja 2 levelin välimaastoon, sillä olemme laittaneet vetäjän roolin kiertämään. Tässä johtamisosaamista on tiimissä laajalti lähes jokaisella tiimin jäsenellä, jolloin jokainen voisi toimia johtajana. Tähän vaiheeseen päästään tiimin kehittyessä ja silloin, kun tiimivastuu on saavutettu ja kaikki ovat sitoutuneita. Yhden vetäjäkerran pituus on määriteltävissä, yleensä puolesta vuodesta vuoteen. Tätä harjoitamme varmasti kaikki tiimit Tiimiakatemialla. Tiimiliiderin viitta laitetaan kiertämään juurikin tuolla aikavälillä. Nykyinen liiderimme toimii vuoden. Tällä metodilla voisimme käydä kaikki läpi ja kaikki oppisivat johtajuutta, mutta valitettavasti aikamme Tiimiakatemialla yhtenäisenä tiiminä on rajallinen (2,5 vuotta), jolloin moni ei siihen kerkeä. Puolta vuotta vähempi aika on koettu hyvin turhaksi, sillä siinä ajassa ei kerkeä pääsemään hommaan kiinni. Ideaalina voisi pitää, että tiimimme jatkaisi myös valmistuttuamme, mutta se taitaa olla hyvin mahdoton ajatus.

  1. Asiantuntijajohtajuus

Kehittyneempi versio kiertävästä johtajuudesta. Nyt kaikilla tiimissä on johtajuusosaamista eli kuka vaan voidaan laittaa vetäjän paikalle. Silloin vetäjäksi valikoituu se, jonka varsinaisella ydinosaamisalueella ollaan. Meillä tämä tarkoittaisi sitä, että voisimme sujuvasti kierrättää vetäjää niin, että joku osaisi markkinoinnin, joku myynnin tai tapahtumatuotannon. Tähän vaiheeseen täydellisesti emme kerkeä akatemian aikana, mutta vaikka meillä on tiimiliideri, löytyy tiimin sisältä muitakin vetäjän virkoja. Vielä emme valitse kaikkeen sitä, joka on siinä paras, mutta vaihdamme projekteittain projektipäälliköitä.

  1. Ei nimettyä vetäjää

Tavoiteltavin vaihtoehto, jolloin tiimi olisi niin itseohjautuva ja toimiva huipputiimi, jolloin asiat hoituisivat ilman vetäjiäkin. Kirjan kirjoittajan kommentti on ”En ole itse nähnyt vielä toistaiseksi tällä tavalla toimivaa tiimiä”.

Kirja sisälsi hyvin paksusti teoriaa ja tietoa tiimiytymisestä, sen käynnistämisestä, vaiheista, historiasta ja tulevaisuudesta. Erittäin mielenkiintoinen ja tarpeellinen kirja jokaiselle tiimissä työskentelevälle ja etenkin heille, jotka lähtevät kohti tiimiytymistä. Projekti ei todellakaan ole helppo tai yksinkertainen ja uuden mallin sisäistäminen vaatii aikaa ja työtä. Mitä enemmän luen tiimiin liittyviä kirjoja, sitä enemmän alan ymmärtämään oman tiimin ongelmia, sillä ainakin minut itseni on heitetty todellakin syvään päähän. Enhän ole tiennyt mitään tiimeistä tai niissä työskentelystä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!