Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiytys ja sen läpivienti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiytys ja sen läpivienti

 

Antti Skyttä on työstänyt kirjaansa Tiimiytys ja sen läpivienti – Matkalla kohti matalampia organisaatioita seitsemän vuotta ja kirjoittamiseen meni puolitoista vuotta. Sen huomaa lukiessaan, sillä teos on todella kattava. Kirja on julkaistu kesällä 2000, joten paljon on aikaa kulunut, mutta monet asiat ovat pysyneet täysin ennallaan. Kirja käsittää niin paljon tietoa, ettei ole syytä sitä kokonaisuudessaan tässä referoida, joten nostan esiin asioita omalta kantiltani.

Kirja ei kokonaisuutena ole aivan tiimiakatemialaisen rivioppijan ominta tonttia, kun emme ole tiimiyttämässä muita kuin itseämme. Sen sijaan valmentajille ja apuvalmentajille oiva opus. Kirja on kuitenkin niin monipuolinen, että monenlaista arvokasta tietoa löytyy, vaikka olisi täysin tiimittömässä organisaatiossa töissä. Ehkäpä juuri sellaiseen organisaatioon tästä kirjasta kannattaa etsiä ideoita.

Tiimiytys on rohkea sana laittaa kirjan nimeen. Esimerkiksi yleinen käytössä oleva Microsoftin Word -tekstinkäsittelyohjelma herjaa sanaa tiimiytys. Tiimiyttäminen on kylläkin Wordille myös vieras sana, joten ei takerruta tähän aiheeseen tämän enempää. Skytän kaltaiselle kunniasanasepolle suomme ihan minkä vain sanan käytön.

Skyttä itse määrittelee tiimisanat seuraavasti:

Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään, yhteisiin suoritustavoitteisiin ja yhteiseen toimintamalliin ja jotka pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan.

Tiimiytys on toimenpiteiden kokonaisuus, jolla käynnistetään tiimitoiminta ja tiimit organisaatiossa.

Tiimiytysprosessi on tiimiytyksen toteuttaminen yhteisenä kehittämisprosessina.

Kirja on tarkoitettu oppaaksi tiimiytyksen kokonaisprosessista. Se on tarkoitettu myös käsikirjaksi organisaatioiden sisäisille kehittäjille, tiimien esimiehille ja myös itse tiimien jäsenille. Tiimityöskentely on yleistynyt valtavasti kahdessakymmenessä vuodessa, olisi mukavaa saada Skytän uudistettu painos. Taitaa vain kulua eläkeläisen aika muiden juttujen parissa.

Kirjasta löytyy hyviä juttuja tiimiakatemian tiimiläisille ja esimerkiksi kirjasta löytyvää arvolistaa pohtimalla voi saada omaankin arvomaailmaan lihaa luiden ympärille.

Tiimiarvot:

 1. Työn tekeminen asiakkaalle
 2. Positiivinen avoimuus
 3. Vastuunottohalu
 4. Joustavuus/reagointinopeus
 5. Itseohjautuvuus/itsenäisyys
 6. Kehittymis-/muutoshalu
 7. Laajapohjainen osaaminen

Olen työskennellyt monenlaisissa tiimeissä elämäni varrella, mutta harvaa tiimiä kuvastaa yhtä paljon se erilaisuus, joka on tiimiakatemialla yhden tiimin sisällä. Tiimiin on varta vasten kerätty Belbinin tiimiroolitestin avulla erilaisia persoonia ja tämä asettaa kovia haasteita johtamiselle ja yhteiselle tekemiselle. Skytän tiimimääritelmä (ks. yllä) mahtuu hitusen huijaamalla määrittelemään tiimiämme, mutta totuuden nimessä emme tuota määritelmää täytä. Jokaisella on omat tavoitteensa tulevaisuutensa suhteen, osalla tavoitteet ovat vielä epäselviä. Veljeni lakoninen viisaus kuuluu: ”Historiaa on helpompaa kirjoittaa jälkeenpäin.” Kristallipalloja meillä ei ole käytössä, joten jokainen tiimiläinen yrittää akatemialla parhaansa mukaan kurkottaa elämässä eteenpäin ja niissä tavoitteissa ei välttämättä muiden tiimiläisten intressit kohtaa. Onneksi akatemialla on käynnissä monenlaisia projekteja ja hyppimällä tiimiaitojen yli, on mahdollista löytää itselleen mielekästä tekemistä.

Tiimin johtajiksi akatemialla valikoituvat ne, jotka niihin tehtäviin eniten haluavat. Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin, mutta pienenä tiivistelmänä on jopa haitallista, että johtajana on huomiohaluinen suupaltti, jolla jää yksinkertaisetkin hommat hoitamatta. Team leader on lähinnä team manager ja kalenteriasioissa varsinaisesti team secretary. Nuori tiimi vaatii huolenpitoa ja kurinalaista suhtautumista yhteiseen tekemiseen. Kirjasta löytyvä lista antaa jokaiselle tiimijohtajalle hyvän rungon pohtia tekemisiään.

Tiimin johtajuuden sisältöalueita:

 1. Työn koordinointi
 2. Jäsenten sitoutuneisuuden varmistaminen
 3. Tiimin palaverit
 4. Yhteydenpito tiimin ulkopuolelle
 5. Tiimin kehittäminen
 6. Tiimin johtajuusvaihtoehdot
 • tiimille yksi vetäjä
 • Vetäjän rooli kiertää jäseneltä jäsenelle
 • Valitaan asiantuntijajohtajuus
 • Vetäjä/vetäjiä ei nimetä lainkaan

Tiimisopimus ei kirjasta suoraan nostettuna ole sellaisenaan käytettävissä akatemian tiimeille, mutta siitäkin voimme ottaa ideoita. Projekteissa, joissa on raha mukana, on syytä tehdä pelisäännöt selviksi. Sopimus voi käsittää esimerkiksi kirjassa mainitut seikat:

 • Sopijoiden nimeäminen
 • Tiimin tarkoitus
 • Tiimin tavoitteet ja sen mittarit
 • Tiimin valtuudet ja resurssit
 • Tiimin osaamisrakenne
 • Tiimin palkitsemisperusteet
 • Muut sovittavat asiat
 • Allekirjoitukset

Täytyy kuitenkin muistaa, että tiukat säännöt ja niiden noudattaminen tappavat luovuutta. Mikäli on tarkoitus saada aikaiseksi luovaa toimintaa, pitää panostaa joustavuuteen ja määritellä säännöillä hiekkalaatikon reunat, ettei hiekka leviä nurmikolle. Kun omalla hiekkalaatikolla leikitään yhteisillä leluilla, ei sikailulle ja tavaroiden rikkomiselle saa antaa sijaa. Itsessään hiekan myllääminen ei vahingoita ketään ja pitää muistaa, että kaverin hiekkakakkuja ei rikota. Mikäli intoa riittää lähteä katselemaan kauemmaksi muiden tekemisiä, voi aina kysyä luvan lähteä polkupyörällä oman hiekkalaatikon ulkopuolelle haistelemaan vieraita tuulia.

Meidän tiimimme hiekkalaatikko on tällä hetkellä koronaviruksen kiusaaman kevään jäljiltä tyhjä. Hiekkaa on vähänlaisesti, reunapuu on yhdeltä sivulta kokonaan poissa ja leluja on niin vähän, ettei niitä yhtä aikaa kaikille riitä. Hiekkalaatikolla leikkiessämme äänekkäät määräävät (yrittävät määrätä) turhan helposti mitä leikitään, vaikka hiljaiset leikkivät siitä huolimatta omilla leluillaan omia leikkejään. Äänekkäät lähtevät yleensä kovimmalla kiireellä jatkamaan matkaa ja silloin kiireettömät ja hiljaiset saavat suunvuoron. Kevään tunnusmerkki Zoom etähiekkalaatikon leikeissä on ollut ”mikrofoni OFF, kamera OFF” -väki, joka saa aivan rauhassa leikkiä ihan itsekseen.

Yksilön omaan tekemiseen sisältyvät:

 • motivaatio ja kommunikaatio
 • asenteet, kyvyt ja taidot
 • osallistuminen

Miten onnistun tiimin jäsenenä? Aivan loistava lista.

 1. Sitoutuminen tiimin menestykseen
 2. Oman osaamisen ylläpitäminen
 3. Aidosti asiakaslähtöinen ajattelu
 4. Osallistuminen tiimin johtamiseen
 5. Tasaveroinen vuorovaikutus ja palaute
 6. Vastuun ottaminen ilmapiiristä ja yhteishengestä
 7. Omien vastuiden määrätietoinen ja tinkimätön hoitaminen
 8. Auttaminen ja avun pyytäminen
 9. Sitoutuminen tiimin palkkio- ja ansioratkaisuun
 10. Tiimin työskentelyn kehittäminen

Loppuun nostan vielä toisen listan kirjasta, joka antaa myöhästelijöille ajattelemisen aihetta. Skyttä on kirjoittanut jokaisen kohdan auki omalla tavallaan, mutta käytän tässä kirjoittajan vapautta ja muotoilen listan omin sanoin napakkaan muotoon.

Tehokkaan palaverin 10 käskyä:

 1. Sovi aina aloitus- ja lopetusaika. Palaverit tuppaavat venymään. Sopikaa, kuka kyttää aikataulua ja muistuttaa siitä.
 2. Lähetä/vaadi asialista/esityslista/agenda ja ennakkomateriaali ajoissa. Tutustu siihen huolellisesti etukäteen. Palkitse toisen vaivannäkö.
 3. Valmistaudu ajoissa, älä mene paikalle löysin rantein.
 4. Saavu paikalle etuajassa, ehditte vaihtaa kuulumiset. Myöhästelijä ryöstää jokaisen myöhästymänsä minuutin kerrottuna osallistujien määrällä.
 5. Kirjatkaa palaverin tavoite.
 6. Pysy asiassa, huomauttakaa toisillenne rönsyilystä, opitte lopettamaan sen.
 7. Sopikaa keskeiset roolit: puheenjohtaja, sihteeri, kellokas, jne.
 8. Tehkää päätökset yhteisymmärryksessä, helpottaa sitoutumista.
 9. Sopikaa jatkotoimet.
 10. Arvioikaa aika ajoin onnistumisenne palaverissa.

Vinkkejä tiimipaltsuun osallistuvalle. Toivon, että tästäkin jäisi sun roudmäppiin jonkinlainen muistijälki. Neukkarissa pitää olla bisneskasual -kamppeet ja tervehtiminen on tosi tärkeetä. Jos et tunne muita, esittäydy, mutta älä kehu itteäs. Istu hiljaa, jos ei oo asiaa. Pahimpia tyyppejä on paltsuissa ne, jotka tykkää olla äänessä, vaikka ei osaa sanoa mitään fiksua. Ja yleensä ne luulee olevansa fiksuja. Muista, ku puhut, et yleensä sun puhe siirtää paltsun loppua enemmän, ku mitä puhut. Joku kuitenkin yleensä kommentoi. Mut jos sulla on hyvä nosto, ni kerro se. Jos muilta tulee hyviä nostoja, ni ota koppia, jos uskot pystyväs hoitaan. Jos joku muu haluu ottaa kopin, ni anna mennä tai neuvottele, ehkä teette yhessä. Tulee sit taputeltua hyvin.

Jaxuhalit kaikille!

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!