Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

TikTok

Kirjoitettu 04.12.20
Esseen kirjoittaja: Jaakko Vanha-Viitakoski
Kirjapisteet: 3
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 6.7. Sosiaalinen media ja markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

TikTok on lyhyiden maksimissaan 60 sekunnin mittaisten videoiden jakamiseen tarkoitettu alusta. Se on suuressa suosiossa erityisesti nuorempien käyttäjien keskuudessa. TikTok on maailmanlaajuinen ilmiö, jossa tulee uusia trendejä viikoittain. Keskityn tässä tekstissä tarkastelemaan TikTokin vaikutuksia ja mahdollisuuksia Suomessa.

TikTokin ikäraja on 13 vuotta niin kuin monien muidenkin sosiaalisten medioiden, kuten Facebookin ja Instagramin. Tästä huolimatta sieltä löytyy paljon myös vieläkin nuorempia. Yhdysvalloissa yli 50% käyttäjistä on alle 30 vuotiaita. (https://www.statista.com/statistics/1095186/tiktok-us-users-age/, luettu 3.12.2020) Sama trendi on myös Suomessa. Nuoremmat käyttäjät ovat kuitenkin aktiivisempia TikTokissa. He kuluttavat sisältöä enemmän ja myös reagoivat herkemmin. Tätä olemme myös omassa sisällössä huomioineet tehdessämme sitä @harclub-käyttäjälle.

 

Kohderyhmä

Vaikka kohderyhmämme on lähempänä 16-26 vuotiaita, tuotamme sisältöä, johon voivat tarttua myös nuoremmat. Tämä on ollut tärkeää videoiden viraalisuuden tavoittamisessa. Aiomme kuitenkin jatkossa tarkentaa kohdennusta hieman vanhempiin, sillä niitä on tullut myös enemmän TikTokiin tämän vuoden aikana, kun olemme sisältöä tuottaneet.

 

Rajattomat mahdollisuudet

TikTok on alustana täynnä mahdollisuuksia. Käyttäjä, jolla on vain kourallinen seuraajia, voi tavoittaa videollaan parhaimmillaan jopa useita satoja tuhansia ihmisiä. Meidän ensimmäinen viraali video on kerännyt yli 400 000 näyttökertaa ja yli 50 000 tykkäystä. Tuolloin huhtikuun alussa meillä oli ehkä sata tai parisataa seuraajaa. Tämä äärimmäinen mahdollisuus perustuu TikTokin algoritmiin ja käyttötottumuksiin. Suurin osa käyttäjistä selaa ”For You” -nimistä sivua, joka tulee ensimmäisenä esiin sovelluksen avattua. Siinä on algoritmin katsojalle suosittelemia videoita satunnaisilta käyttäjiltä. Kaikki videot menevät ainakin muutamille ihmisille tähän osioon. Jos video saa paljon reaktioita, se jatkaa menoansa ”For You” -sivulla. Algoritmi on salainen, mutta suurimmat tekijät videon menestykseen ovat tietysti tykkäykset ja kommentit, jaot ja videon parissa vietetty aika. Käyttäjätottumukset ovat myös siinä määrin erilaisia suhteessa muihin sosiaalisen median kanaviin, että ihmiset viihtyvät sovelluksessa keskimäärin 45 minuuttia päivässä. Se on huomattava määrä. Instagramissa ihmiset käyttävät esimerkiksi keskimäärin 28 minuuttia päivässä. Tästäkin ajasta suuri osa menee seurattujen sisältöön, kun taas TikTokissa sisältö on suurimmaksi osaksi uusien tekijöiden materiaalia. Kasvu on siis helpointa tässä kanavassa ainakin tällä hetkellä. Suunta on kylläkin sitä kohti, että TikTokissa pystyy sitouttamaan seuraajia paremmin.

 

Katselukokemus

Yksi isoin merkittävä tekijä on se, että katsotaanko video loppuun asti. Olen katsonut monia hyviä videoita, jotka ovat saaneet pari tuhatta tykkäystä, mutta ne olisivat voineet saada jopa 20 000 tykkäystä. Niissä on vain ollut lopussa ylimääräistä videota. Moni on katsonut videota, tajunnut lopussa idean ja siirtynyt seuraavaan ennen kuin video on varsinaisesti loppunut. Algoritmille tästä jää käsitys, että videota ei katsota loppuun, joten se ei näytä sitä ihmisille enempää. Tämä on helppo ottaa huomioon, kun tekee videota. On asetuttava katsojan rooliin ja mietittävä, missä kohtaa hän siirtyisi seuraavaan videoon ja leikattava lopusta osa pois.

 

Sisältö

Toimivaksi konseptiksi olemme havainneet juonen, jossa tapahtuu lopussa yllättävä käänne. Kun juonen käänne on lopussa, katsojalle jää helpommin se fiilis mitä haettiin ja hän tykkää videosta todennäköisemmin. Videot, jotka on tehty toisiin kanaviin, eivät menesty TikTokissa yhtä hyvin kuin sovellukseen tehdyt videot. Algoritmi tietysti jakaa sisältöjä eri kategorioihin tekstien perusteella. TikTokin editorilla lisätyt tehosteet ja tekstit määrittelevät sisällön sellaisille, jotka siitä todennäköisimmin tykkäävät. Kuvasuhteena toimii parhaiten mobiilin pystyvideo eli 16:9. Vaakavideossa jää paljon tilaa käyttämättä. Huomiotavaa on myös ettei oikeaan sivuun, ihan ylös ja ihan alas jää mitään tärkeää tekstiä, sillä niiden kohdilla on TikTokin omia nappeja ja kuvaus. Kannattaa myös huomioida, että ainakin uusimmat iPhonet skaalaavat pienet siivut videon sivureunoilta pois. Nämä asiat oppii huomioimaan muutaman julkaistun videon jälkeen.

 

Hashtagit

Hashtagit jakavat sisältöä tiettyihin kategorioihin. Suurin osa sisällöntuottajista ei ole huomannut näillä suurta vaikutusta. Jos sisältösi on kuitenkin tarkemmin kohdennettua, niistä voi olla hyötyä. Esimerkiksi tanssi- tai koiravideoita tehdessä aihepiirin tagit voivat olla hyviä. Huumorisisällössä ne ovat haastavia, sillä se on aihepiirinä niin laaja ja sitä on vaikea kategorisoida.

 

Määrä

Videoiden määrää olemme miettineet paljon. On selvää, että algoritmin kannalta alustassa tulee olla aktiivinen. Aktiivinen postaaminen ja myös muiden sisältöön reagoiminen ja kommentointi lisää mahdollisuuksia saada seuraajia ja tilisi saa pisteitä algoritmilta aktiivisuudesta. Videoita olisi hyvä postata jos ei nyt joka päivä niin vähintään joka toinen. Kasvuvaiheessa kannattaa videoita postata enemmän. Kun ihmiset näkevät muutaman hyvän videon samalta tekijältä lyhyen ajan sisällä, hän todennäköisemmin alkaa seurata tiliä. Varsinkin, jos sisältö on samalla tavalla viihdyttävää. Monet tiktokkaajat ovat nousseet suosioon postaamalla jopa neljä videota päivittäin. Hyvää on algoritmin puolesta se, että huonompia videoita ei näytetä isolle yleisölle. Useampi video on useampi mahdollisuus luoda viraali video ja saada lisää seuraajia.

 

Musiikki

Biisin tai audion valinnalla on suuri merkitys myös. Oikeat trendaavat audiot löytää kuluttamalla sisältöä TikTokissa. Jos tekee johonkin audioon videon liian myöhään, se ei välttämättä enää trendaa. Puolestaan löytäessään hyvän audion ennen kuin muut ovat käyttäneet sitä, voi luoda uusia hittivideoita. Monet jäävät katsomaan videoita, koska niissä on hyvä biisi. Jos vielä video on mukava katsottava, voidaan kerätä paljon katselukertoja. Algoritmille tekee hyvää, kun ihmiset viihtyvät videon parissa vaikka sitten pelkän hyvän musiikin takia.

 

Trendit

Uusia trendejä tulee viikoittain. Toiset ovat isompia kuin toiset, mutta kannattaa tarttua sellaisiin, jotka sopii omaan brändiin. Me olemme pyrkineet osallistumaan meidän mielestä hauskoihin trendeihin tai sellaisiin, mihin olemme voineet keksiä oman kulman. Lisäämällä oman originaalin twistin ajankohtaiseen ja suosittuun trendiin on monesti luomassa menestyvää videota. Trendit ovat sellaisia, mitä monet haluavat katsoa ja niiden raameihin on helppo luoda oma video. Niillä on helppo tarjota lisäarvoa videoon jostain katsojalle entuudestaan tutusta konseptista.

 

Brändit TikTokissa

Tavallisen brändin, kuten jonkun elintarvikemerkin, olisi hyvä tuottaa sisältöä ennemmin laatu edellä, mutta kuitenkin vähintään 2 videota viikkoon. Sisällön on oltava brändin mukaista ja relevanttia seuraajille. Sen on tuotettava arvoa ja oltava mielenkiintoista. TikTokissa voi katsella niin hyvää sisältöä, että siellä ei halua katsoa mainosmaista sisältöä. Vahva brändin viestiä kertova sisältö tehtynä viihdyttäväksi ja jaettavaksi on kombo, jolla voi parhaimmillaan saada useita tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia seuraajia ihan Suomessakin. Jos haluaa hyödyntää omaa henkilöbrändiä, mahdollisuudet ovat todella laajat. Mielenkiintoiset persoonat ja ihmiset tuotteiden takana kiinnostavat aina. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tie ja huomio voi jäädä liikaakin henkilöön ja itse tuote varjoon. TikTok on loistava alusta päästä lähelle kuluttajia ja kommunikoida heidän kanssaan. Se on myös oiva tilaisuus osoittaa omaa huumoripuolta ja lisätä käsitystä helposti lähestyttävästä brändistä.

 

Kaupalliset yhteistyöt

Yhteistöillä voi saada näkyvyyttä helposti alustassa. Parhaat kaupalliset yhteistyöt syntyvät, kun sisällöntuottajille annetaan vapauksia tuottaa heidän näköistä sisältöä. Silloin se on sellaista, mitä heidän seuraajat haluavat nähdä ja mahdollisuudet näyttökerroille ovat suuremmat. Liian kaupallinen sisältö ei kiinnosta katsojia. Varsinkin brändin tunnettuutta nuorten keskuudessa voi saavuttaa helposti. Katsojia ei voi ainakaan vielä ohjata suoraan mihinkään pois sovelluksesta, joten sellaista tavoitetta kampanjalle ei kannata ottaa. Jos yrityksellä on oma tili TikTokissa, sinne on mahdollista ohjata. Vaikuttajia valittaessa kannattaa miettiä, mistä heidän seuraajat koostuvat. Ovatko he pääasiassa nuoria lapsia vai vähän vanhempia ja jopa aikuisia? Ovatko seuraajat Suomesta vai ympäri maailmaa? Ainakin tällaisia asioita kannattaa tutkia.

 

Lähteet:

https://www.onlinekarma.net/blog/tiktok-marketing-strategy, luettu 3.12.2020

https://techjury.net/blog/time-spent-on-social-media/#gref, luettu 3.12.2020

https://troot.fi/2020/03/mika-on-tiktok-ja-miten-luot-tiktokissa-onnistuneen-kampanjan/, luettu 3.12.2020

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!