Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tilinpäätöstä ja taloutta

Kirjoitettu 13.02.16
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Taloutta johtamista varten, Tulos syntyy teoista
Kirjan kirjoittaja: Alhola, Lauslahti / Mäenpää
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ideaosuuskunta Aitossa vaihtui vuodenvaihteessa johtoryhmä. Uuteen joryyn valittiin tiimiliideriksi Harri, asiakaspäälliköksi Roosa, viestintäpäälliköksi Antti ja minut valittiin talouspäälliköksi. Talouspäällikön lopullinen vaihdos tapahtui vasta viime kuun loppupuolella ja siitä lähtien olen vastannut itse osuuskuntamme taloudesta. Rooliin hyppääminen oli minulle jokseenkin vaikeaa. Vaikea taloustilanne ja kutkutteleva kassakriisi tahtoi painaa päälle, enkä itsekkään ollut niin tietoinen taloudesta, kuin olin suunnitellut ennen pestiin astumista olevani. Tilikauden päätöksestä ei ollut kellään tietoa mitä se käytännössä tarkoittaa, tiesimme sen että kirjanpitäjä hoitaa. Onneksi uusi liiderimme napsautti minulle nakin niskaan; ota selvää tilinpäätökseen liittyvistä asioista ja kerro sitten muillekkin. Tästä syystä valitsin lukusuunnitelmaani peräti kaksi talouskirjaa, Tulos syntyy teoista ja Taloutta johtamista varten.

Aitossa tietoisuus taloudesta on ollut melko vähäinen. Pinkkuvuoden aikana opittiin juuri ja juuri, että mitä tarkoittaa liikevaihto ja mitä tarkoittaa myyntilasku. Taloutta ei olla otettu koko tiimille mitenkään erityisen paljoa esille, eikä kukaan ole sitä osannut pyytääkään kerrottavaksi. Meillä ei ollut tarpeeksi pinkkuvuonna myöskään seurantaa taloudesta ja siitä päästiinkin tilanteeseen missä kaksi on plussalla gäpissä ja muut suuresti miinuksella. Henkilökohtaisesti minua ketutti paljon lähteä huonossa taloustilanteessa hoitamaan meidän talousasioita, mutta toisaalta se tuo minulle tehtävään haastetta ja auttaa ehkä puskemaan muita eteenpäin. Myös puutteelliset dokumentoinnit tuottavat minulle suuria haasteita. Se, että mistä liikevaihtomme on koostunut vuonna 2015 ja miten se on jakautunut gäppiin, on edelleen minulle hieman mystistä. En kuitenkaan antanut asian häiritä, vaan päästin excelmonsterini valloilleen ja tein ensimmäisenä meille tulevalle tilikaudelle KK-seurantataulukon, jotta tätä ongelmaa ei tulevaisuudessa olisi.

Päällikön rooliin hypätessä minulla on kuitenkin pieni valttikortti taskussa. Tiedän mitä tiimiläiset haluavat tietää, ja mitä puutteita heidän tietämyksessään on. Osaan itse jo sanoa, mitä kaipaisin talouspäälliköltä ja kuinka toivoisin että päällikkö toimisi, tästä voin luoda itselleni henkilökohtaiset tavoitteet tulevalle vuodelle:

  • Kaikista taloustapahtumista tulee olla dokumentointia, joka on kaikkien nähtävillä
  • Erityinen läpinäkyvyys talouspäällikön hommissa
  • Nopea toiminta -> ei myöhästyneitä laskuja eikä perintäkirjeitä
  • Erityinen tarkkuus toiminnassa, tositteita ei katoa ja kaikki päätyvät kirjanpitoon saakka
  • Kuukausicheckin päivittäminen, sekä taloustilanteen esilletuonti jokaisessa viikkocheckissä
  • Jos tiimiläiset tarvitsevat neuvoja tai apuja talouteen liittyen, minun vastuullani on auttaa ja ottaa selvää
  • Palkan ansaitseminen, tiimiläiset kokevat, että he maksavat minulle syystä palkkaa
  • Kaikki pääsevät gäpissä plussalle ja Aito välttää talouskriisin
  • Kaikki tiimiläiset ymmärtävät talouden perusasiat

Näiden henkilökohtaisten tavoitteiden lisäksi tulevissa treeneissä tiimiläiset pääsevät luomaan minulle tavoitteita, jotka tietysti haluan saavuttaa.

 

Niin kuin aikaisemmin mainitsin, minulla ei ollut minkäänlaista tietoa tilikauden päätöksestä tähän pestiin ryhtyessäni. Onneksi tapaaminen kirjanpitäjän kanssa, sekä nämä kaksi lukemaani kirjaa selventivät asiaa minulle hyvin paljon. Ensimäisenä opiskelin termit, joita tilinpäätöksessä käytetään (termit, mitkä ovat muutenkin aika tärkeää tietää). Katteet, poistot, kiinteät kustannukset ja muut vastaavat sanat ovat olleet minulle sellaisia että tiedän vähän mitä ne tarkoittavat, mutta kun olisi pitänyt selittää muille, niin eihän siitä olisi tullut mitään. Seuraavaksi opiskelin miten tilinpäätös muodostuu. Pakko myöntää, että se vaati kolme lukukertaa ja kirjanpitäjän tapaamisen että oivalsin oikeasti kuinka se tapahtuu. Aitolaiset ovat toivoneet taloustuokiota, jossa kävisimme läpi tilinpäätöksen, sekä muita talousasioita. Näiden kahden kirjan perusteella ja talousasioista inspiroituneena valmistelinkin tiimiläisilleni powerpointin, jossa käydään perusteellisesti lävitse mitä talouden käytetyimmät termit tarkoittavat. Taloustuokion tavoitteena on se, että jokainen meistä tietää miten verotus tapahtuu, mitä eroa on osto ja myyntilaskuilla ja kuinka matkalaskut tehdään. Tämän jälkeen kaikille pitäisi olla myös selkeää, että gäpeissä olevat plussat eivät tarkoita sitä että tilillä on sen verran rahaa. Tietämättömyyttä on paljon, mutta maanantain taloustuokio ja tuleva Tp-vuoteni tulevat korvaamaan ne aukot. Perusasioiden ymmärtäminen on kuitenkin pohja melkein kaikelle toiminnalle. Vaikea tehdä myyntilaskua jos ei tiedä, mitä se tarkoittaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Seuraavaksi alkaa uusi aikakausi dokumentoinnin osalta. Excel taulukot alkavat pyöriä keskuudessamme entistä enemmän. Viikottain käytävässä talouscheckissä käydään tarkemmin läpi, mitä luvut tarkoittavat meille. Olemmeko pysyneet budjetissa ja kuinka hyvin? Seuraavaksi laaditaan myös uusi budjetti joka tulee koko tilikaudelle, ja tämä tehdään yhdessä tiimin kanssa, jotta kaikki osaisivat budjetoida. Kuukauden päästä voin heittää talouspistokokeen ja kysyä mitä liikevaihto tarkoittaa ja kaikki tietävät vastauksen. Yhdessä johtoryhmän kanssa pidämme huolen siitä, että myyntiä tapahtuu ja sillä takaamme tasaista kassavirtaa Aitolle. Selätämme yhdessä tiimin myyntiprojekteilla liian isot miinukset ja pääsemme kaikki gäpissä plussalle. Tekemistä on paljon, mutta minulta löytyy myös uskoa tulevaan liikkeeseen, sitä odotellessa!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!