Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Timanttipesula

Kirjoitettu 18.04.19
Esseen kirjoittaja: Elina Tolppi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Timanttipesula
Kirjan kirjoittaja: Unna Lehtipuu
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Unna Lehtipuun Timanttipesula – Sijoita elämä fiksusti -kirja ei ole mikään perinteinen sijoituskirja. Timanttipesula kertoo kuinka sijoittaa elämän timantit eli raha, aika ja talentti fiksusti. Vaikka kirja on täynnä painavaa asiaa, on se erittäin mielekäs lukea, sillä siinä on jokaisen luvun päätteeksi työkaluja ja kysymyksiä, jotka auttavat pohtimaan aihetta entistä syvemmin. Lehtipuu on nostanut kirjaansa tavallisten ihmisten tarinoita ja näkökulmia, mikä tuo kirjaan monipuolista ja keventävää sisältöä.

Raha

Oma suhteeni rahaan on muuttunut jatkuvasti elämän varrella. Lapsena käytin kaiken rahan, minkä sain enkä todellakaan osannut säästää huvikseni. Jos minulla oli jokin tietty asia mielessä, minkä halusin itselleni ostaa, silloin kyllä pystyin pinnistelemään. Opin kuitenkin jo lapsena, että raha ei kasva puussa. Suuressa perheessä ylimääräistä rahaa ei hirveästi ollut ja ymmärsin kyllä sen. Myös teini-ikäisenä olin hyvä kuluttamaan rahaa materiaan. Uudet vaatteet ja tavarat tuottivat mielihyvää ja shoppailu oli ikään kuin harrastus. Kun muutin omilleni, kulutin rahaani enimmäkseen laadukkaisiin kodintavaroihin sekä sisustustuotteisiin ja ruokaan. Nykyään ostan paljon harvemmin mitään ja pyrin ostamaan asiat käytettyinä, sillä maailma on jo pullollaan materiaa. Harkitsen ostoksia (erityisesti uusia) huomattavasti aiempaa tarkemmin ja välttelen turhia heräteostoksia.

Ei ole rikos rakastaa tavaroitaan. Mutta parasta, mitä rahallasi voit tehdä, on ostaa kokemus, elämys tai uusi taito. Syykin on selvä: kokemus yhdistää meidät toisiin ihmisiin, mitä tavara ei juuri koskaan tee. Allekirjoitan tämän täysin. En tiedä parempaa kohdetta rahoille kuin matkustaminen. Matkustaminen hyvässä seurassa on yksi parhaista asioista mitä tiedän. Se avartaa maailmankuvaa ja jättää jälkeensä uskomattomia muistoja. Muistot jäävät ikuisesti mieleen. Muistan viime vuodelta kirkkaasti matkat, jotka tein mutta en varmaan yhtäkään tavaraa, jonka ostin. Ostohetkellä tavaran ostaminen on tuntunut todella hyvältä, mutta näin jälkikäteen sitä tunnetta ei enää tunne. Olen myös todella huono irtaantumaan työasioista täysin, mutta reissussa tämä yleensä onnistuu ongelmitta, kun on niin paljon uutta nähtävää ja koettavaa. Matkustaminen lisäksi kouluttautuminen on yksi asia, johon haluan käyttää rahaa. Oman osaamisen kehittämiseen kannattaa sijoittaa.

Riittävä määrä rahaa on välttämätöntä, jotta saa oman elämänsä tolpilleen. Miettiessäni tulevaisuuden työtä raha ei ole kärkisijoilla. Haluan sellaiset tulot, että pärjään elämässä hyvin. Niin, ettei kaupassa tarvitse laskea riittävätkö rahat. Lisäksi haluaisin päästä matkustamaan vuosittain. Tulevassa työssä tärkeintä on kuitenkin se, että se on sellaista, mistä oikeasti nautin. Työ, joka ei tunnu työltä.

On tutkittu, että lisääntyvät tulot kasvattavat aluksi onnellisuutta nopeasti, mutta jo perustarpeiden tyydyttämisen jälkeen rahan onnellistava vaikutus hidastuu ja jopa hyytyy.

Aika

Sinä et voi tietää, kuinka paljon sinulla on aikaa jäljellä. Juuri siksi aika on kolmesta pääomastasi kriittisin. Siihen ei myydä paluulippuja, joten käytä se viisaasti.

Kirja kehottaa pitämään paastoa sellaisista asioista, jotka vievät turhaa aikaasi. Aikaa tulisi käyttää sellaisiin asioihin, jotka vievät sinua eteenpäin ja kehittävät sinua ihmisenä. Koen olevani melko tehokas ja aikaansaava töissä. Myös vapaa-ajalla olen usein ns. suorittaja. Ongelmani ajan kanssa on, että olen huono rajaamaan työn ja vapaa-ajan. Nämä kaksi asiaa sekoittuvat jatkuvasti, jonka vuoksi en pääse palautumaan tarpeeksi. Minussa on aina ollut sellaista vikaa, että teen enemmän kuin mitä vaaditaan. Välillä mietin myös, että teenkö tosiaan oikeita asioita. Teen paljon, mutta teenkö sellaisia asioita, jotka vievät juuri minua eteenpäin. Tähän haluan kiinnittää enemmän huomiota.

Sinulla on luultavasti enemmän valtaa vaikuttaa aikaasi kuin uskotkaan. On kyse prioriteeteistä. Jos sanot, ettei sinulla ole aikaa kuntoiluun, tarkoitat, ettei se ole sinun prioriteettilistallasi. Ihmisillä on jatkuvasti kiire, eikä aikaa tunnu ikinä löytyvän, kun pitäisi ottaa vastuuta. Jos toteamme, että meillä ei ole johonkin aikaa, emme pidä sitä jotakin itsellemme tärkeänä. Priorisoinnin taidon olen oppinut Tiimiakatemialla. To Do -listat ovat toimivia, mutta listaan on hyvä merkitä myös tärkeysjärjestys. Näin tärkeimmät asiat eivät ainakaan jää tekemättä.

Talentti

Kirjassa esitellään työkalu oman talentin löytämiseen. Listaa 25 asiaa, joista välität. Rajaa lista viiteen sellaiseen asiaan, jotka kiinnostavat eniten. Kun lista on valmis, pisteytä jokainen asia ykkösestä kolmoseen. Kolme pistettä saaneet asiat ovat sellaisia, joita saat tehdä niin paljon kuin haluat. Kaksi pistettä saaneet asiat ovat puolestaan sellaisia, joita haluaisit tehdä, jos aikaa ja rahaa olisi enemmän. Yhden pisteen saavat ne asiat, joita et pääse tällä hetkellä tekemään tai teet niitä liian vähän. Tehtävän tavoitteena on kertoa, kuka sinä olet ja mitä sinä haluaisit tehdä, jos kukaan tai mikään ei olisi esteenäsi. Tällainen listaaminen tiimin kanssa voisi auttaa loppuvuoden ja jopa loppuelämän hahmottamisessa.

Sinulle on ehkä jo kertynyt omaisuutta, perintöä ja pankkitilillekin vähän säästöjä, mutta se on pientä siihen nähden, mitä voit tehdä psykologisella pääomallasi. Vaurautesi on pääasia. Psykologiseen pääomaan kuuluvat toivo, sinnikkyys, itseluottamus ja optimismi. Koen, että oma psykologinen pääomani on kasvanut lähes nollasta sataan akatemian aikana. Tähän ovat vaikuttaneet tiimi ja yhteisö ympärillä sekä kirjojen lukeminen. Oma kehittyminen akatemian aikana on ollut hurjaa ja toivon, että se jatkuu vielä akatemian jälkeenkin. Pyrin lukemaan kirjoja paljon myös tulevaisuudessa ja toivon, että ympärilläni on tiimi, joka haastaa kehittymään, myös akatemian jälkeen.

Sinä kukoistat parhaiten silloin, kun ympäröit itsesi rikastavilla ihmissuhteilla. Sain pinkkuvuonna neuvoksi keskittyä ihmisiin ja ihmissuhteisiin, eikä niinkään rahaan. Tuo neuvo on jäänyt pysyvästi mieleen. On tärkeää, että ympäröit itsesi ihmisillä, jotka kannustavat ja nostavat sinua ylöspäin. Oman navan ympärillä pyörivät ihmiset voi huoletta jättää taakseen. Kukaan ei kaipaa ympärillensä sellaisia ihmisiä, jotka vievät energiaa mutta eivät anna sitä.

Timanttipesula laittoi minut miettimään tulevaisuuttani ja sitä, mihin haluan akatemian jälkeen jatkaa. Se laittoi minut myös miettimään suhdettani rahaan. Haluan oppia paremmaksi rahankäyttäjäksi ja haluan käyttää aikani oikeisiin asioihin. Timanttipesulan innoittamana aloin tutkimaan koulutuksia, joihin voisin tänä vuonna osallistua. Aloin myös miettimään erilaisia kokeiluita, joita haluan vielä akatemian aikana tehdä. Tämä kirja pistää väkisinkin pohtimaan omaa elämäänsä.

”Kaikkein suurimman tuoton saat, kun teet oikeita asioita oikeista syistä oikeiden ihmisten kanssa.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!