Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Timo Lehtonen: Tiimiakatemia

Kirjoitettu 22.11.15
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

Timo Lehtonen: Tiimiakatemia, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Tiimiakatemia – reflektio

Lukiessani Tiimiakatemiaa pohdiskelin samalla itsekseni syitä, miksi ylipäätänsä hain Tiimiakatemiaan opiskelemaan. Pääsyinä varmasti olivat kiinnostus opiskelutyyliin ja tietynlainen vapaus sitä omaa suuntaa etsiessä. Se paljon toistettu teorian vieminen käytäntöön ainakin tuntuu toimivan minulle. Tuskin moni osaa vielä sanoa, millaiseen tulevaisuuteen Tiimiakatemia tulee minut viemään, mutta olen varma halustani kasvaa tiimiyrittäjäksi.
Näin Tiimiakatemian juuri aloittaneena koen valitsemani kirjan sopivan tähän tilanteeseen kuin nakutettu. Kysymyksiä riittää eikä niihin tunnu oikein saavan suoria vastauksia. Ensimmäisenä päivänä todettu ”Niin joo, ja ne asiakasviikot muuten alkavat kahden viikon päästä” –lause kuulosti hassulta. Mitä ihmeen asiakkaita, mitkä viikot ja ennen kaikkea miten me niitä saadaan?
Todennäköisesti en puolen vuoden päästä saisikaan kirjasta enää yhtä paljon irti kuin nyt. Oli jotenkin mukavaa saada lukea Tiimiakatemian ensimmäisestä päivästä, sillä kirja pääsi siinä aika lähelle omaa kokemusta ja ainakin tunsin saavani jonkinlaista tuttuuden tunnetta kokemusteni kanssa.

Tiimi

Tätä olin odottanut jo kovasti. Ensimmäisen viikon jälkeen meidät jaettiin tiimeihimme, jonka jälkeen lähdimme Forest & Back –reissullemme. Aluksi oli hankalaa nähdä ydintä tässä reissussa, mutta jälkikäteen ja etenkin kirjan luettuani ymmärsin, kuinka suuri merkitys sillä oikeastaan olikaan. Olinhan edelleen tuntemattomien keskellä, mutta erilaisten kokemusten jakaminen lähentää ihmisiä. Tiimihän on kuin perhe.
Yhteisissä pelisäännöissämme on petrattavaa: eihän niitä edes varsinaisesti vielä ole. Jotta dialogista ja kanssakäymisestä tulisi täysin luontevaa, vaatii se ajan lisäksi saman näkemyksen tiimimme tavoitteista ja arvoista. Yhteinen päämäärämme on edelleen epäselvä, sillä jokaisella on oma näkemys omista tavoitteistaan, emmekä ole tosissaan vielä päässeet keskustelemaan, mihin oikeastaan on tarkoitus pyrkiä.

Osuuskunta Globaattori

Tiimiytyminen on prosessi, joka varmasti kestää kauan. Tiimiytymistä ei voi pakottaa, sitä voi ainoastaan avustaa. ”Dialogin oppimiseen kuluu tiimiltä 100 tuntia” kuulostaa samalla paljolta, samalla vähältä. Henkilökohtaisesti olen todella hidas lähentymään ihmisten kanssa samalle aaltopituudelle, vaikka keskustelu toimisikin hyvin. En siis osaa sanoa, kauan minulta tulee kestämään ennen kuin osaan käydä täysin luontevaa keskustelua omista pyrkimyksistäni ja tavoitteistani tiimini kanssa, jossa olen itse 100% läsnä.
Saimme kuitenkin oman osuuskuntamme pystyyn. No, lähestulkoon. Viralliset paperit ovat lähteneet liikkeelle tänään. Tässä vaiheessa Globaattorista on kuitenkin jo tullut tuttu. Saatuamme konkreettisesti nimen omalle osuuskunnallemme, nostatti se jollain tavalla omaa fiilistä kun pääsi heti tekemisen makuun: tästä se oikeasti lähtee!
Pianhan ne puhutut asiakasviikot sitten alkoivatkin. Tuntui edelleen yhtä absurdilta ottaa yhteyttä johonkin yritykseen ja tarjota… mitä? Eihän Globaattorilla ollut mitään myytävääkään. Jännitys piti nielaista ja ottaa suoraan yhteyttä: ihmisiähän hekin ovat, joten jos vain pääsen tapaamaan kasvokkain, ehkä keksin sitten jotakin. Eihän siitä muuten pääse eteenpäin kuin toimimalla, ja sitä vartenhan Tiimiakatemiaan tulinkin. Siitähän se ensimmäinen asiakaskäynti lähtikin ja pian sovittiin jo seuraavaa.

Päällimmäiseksi jäi mieleen

Minulla ei ollut varsinaisia ennakko-odotuksia kirjan suhteen. Valitsin kyseisen kirjan, sillä ajattelin sen avaavan Tiimiakatemiaa enemmän sisältäpäin ja saavani jonkinlaista ymmärrystä siitä, mitä vanhemmat opiskelijat oikeasti tekevät ja kokevat opiskellessaan Tiimiakatemiassa.
Yhteiset pelisäännöt on sovittava ja itselleen on osattava asettaa oikeanlaiset tavoitteet ja ennen kaikkea päästä niihin. Tiimiakatemiassa ei ole kyse pääsystä helpolla, vaan itsensä ylittämisestä ja omalta mukavuusalueeltaan poistumisesta kokeakseen jotakin uutta ja ennennäkemätöntä. Itsensä epäily täytyy jättää taakse ja luottaa enemmän itseensä ja tiimiin ja katsoa, mihin asti se vie. Seuraavilta opiskeluvuosilta eniten siis odotan niin itseni kuin tiiminikin kehittymistä paremmaksi jokaisella mahdollisella tasolla.

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Timo Lehtonen: Tiimiakatemia”

  1. letim sanoo:

    Täyttä asiaa, ymmärrän, että hämmennys TA:n alussa on massiivinen, mutta jossain vaiheessa kirkkaus tulee esiin. Nythän olet jo tiimiliideri, joten TA-metodin ymmärtäminen on korkealla. Hyvää oppimismatkaa!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!