Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Titaanien Työkalut– Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä

Kirjoitettu 01.11.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Järvinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Titaanien Työkalut-Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferriss
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Titaanien Työkalut-Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä

”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” sitaatti Teemu Selänteeltä, kun hän siirtyi eläkkeelle ei todellakaan pidä paikkaansa, koska mielestäni  itsensä kehittäminen on prosessi minkä ihminen käy syntymästä kuolemaansa asti. Kehitys ei lopu ikinä vaikka oppiminen hidastuukin iän myötä. Minua  on aina kiinnostanut itsensä kehittäminen, johtaminen ja alati parantaa ja kehittää itseään kaikessa mahdollisessa. Jos et osaa johtaa itseäsi, sinun on turha alkaa johtamaan muita ihmisiä. On mielenkiintoista lukea tarinoita eri aloilla menestyneistä ihmisistä ja heiden ”täydellisestä” omistautumisesta omaan intohimon kohteeseen.

Jättimäisen työkalupakin kirjoittaja Timothy Ferriss on koonnut kirjaan kaikkien 2016 vuoteen asti kerättyjen satojen menestyjien podcast-haastatteluja ja itseoppimansa sisällön. Olen itsekin jo ennestään kuunnellut pari podcastia, hänen podcastit ovat kansainvälisesti suosittuja. Kirjan luettuani koen kirjailija, yrittäjä, julkinen puhuja ja ihmiskoekaniiniksi tituleeraavan Tim Ferriksen hyväksi persoonaksi sillä hän on moniosaaja ja käy monesta eri kuvakulmasta menestyksen läpi. Kirjassa on kaikenlaisia konsteja kehittää itseään mutta mikä hienoa että Ferriss itse on kokeillut kaikki temput. Kuten kirjan ydinsanoma sanoo pienet asiat määrittelevät kokonaisuuden, onhan se totta että kaikki mitä teet vaikuttaa kuinka hyvin menestyt. Edes huippumenestyjien neuvot eivät ole aina sinulle sopivia, mutta kirja kyllä takaa sn että siinä on runsaasti ammennettavaa ja oleellista kutenkin on että poimii itselleen tärkeät opit ja asiat.

3 Taitoa joilla saavuttaa kaiken

1 Osaan ajatella=Minulla on hyvät säännöt päätöksentekemiseen ja osaan kysyä itseltäni ja muilta hyviä kysymyksiä/  80/20 Sääntö

Omat periaatteet, tällä hetkellä bisnesmaailman pinnalla oleva mukaan lukien myös Tim Ferriksen kehuma 80/20 sääntö on yksi parhaista asioista mitä olen lähiaikoina oivaltanut. Pähkinänkuoressa se tarkoittaa että 20% toiminnasta, tuotteista, panoksesta luo 80% tuloksesta, pätee mihin tahansa asiaan elämässä. Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta ja samalla tuntuu aika matemaattiselta ja tilastolliselta.

Sitä se ei kuitenkaan ole.. Alkujaan Italialainen ekonomisti  Vilfredo Pareto havaitsi että kahdeksankymmentä prosenttia Italian tuloista tulee kahdestakymmenestä prosentista italian väkiluvun rikkaimmista. Oikeastaan marginaali voi olla paljon pienempi, esimerkiksi yksikin asiakas voi luoda voi luoda sen. Oletuksena on että suurin osa ihan minkä tahansa tuloksesta määriytyy murto-osasta tekijöitä.

Kirjassa ei tästä mainita mutta kyseinen sääntö on myös hyvä laittaa väärinpäinkin kuten fitness maailmassa ihmiset syövät 80% terveellisesti ja loput 20% epäterveellisesti.

2  Osaan odottaa= Kykenen tekemään pitkän tähtäimen suunnitelmia, työskentelemään pitkäjänteisesti ja sijoittamaan resurssini järkevästi

Elämässä mikään asia tai prosessi ei tapahdu äkkiä, kaikkeen menee oma aikansa, joten päivittäiset rutiinit määrittelevät pitkässä ajanjuoksussa tulevaisuuden. Ei lähes kenestäkään tule sormia napsauttaessa miljardööriä, tähän voi kiteyttää hyvin Ilkka O. Lavaksen eräästä jenkkiläisestä 4 vuoden pituisen tutkimuksen vaahtokarkki effektistä. Kyseinen tutkimus perustuu vauvojen kärsivällisyyden mittaamiseen, vauvoilla on kaksi käyttäytymismallia, aluksi tarjotaan yksi vaahtokarkki tai keksi, jos vauva jaksaa odottaa 20 minuuttia syömättä annetaan hänen lautaselle 2 herkkua lisää. Vuosia tapahtuneen jälkeen tutkijat ovat huomanneet samat tutkitut päiväkotilaiset jotka jaksoivat odottaa lisää herkkuja menestyneimmäksi kuin ahmatit. Mikään ei tapahdu heti

Pitää elää nykyisessä hetkessä, toki lyhyen tähtäimen päätöksiä voi tehdä mutta ne eivät aina vie pitkälle elämässä, pitää ajatella  selviytymisen lisäksi kukoistusta tulevaisuudessa, vaikka nyt menisi hyvin pitää tavoitella sitä että myös tulevaisuudessakin voi yhtä hyvin, mielellään jopa paremmin.

3 Osaan paastota=Kestän vaikeuksia ja katastrofeja, koulutan itsestäni  epätavallisen sinnikkään ja minulla on korkea kipukynnys

Osaan paastota lauseesta minulle tulee ensimmäisenä mieleen tekemisen 4.0 tapahtuma tiimiakatemialla, kun vapaaehtoistoiminnasta tunnetun Music against Drugsin Sampo-Ilmari Tuhkalehto kertoi karusta ja pyyteettömästä sinnikkyydestään omaa työtään, selvästikkin suurta inspiraation kohdetta kohtaan. Se äijä nukkui lukuisia kuukausia omassa toimistossaan, kuulemma todella vaatimattomasti, vaikutti sellaiselta persoonalta ettei välittäisi hirveämmin itsestään egoistisesti, kunhan saa hyvää tehtyä muille. Tuollaista sinnikkyyttä tarvitaan alati kilpailevassa yhteiskunnassa, mutta toisaalta ei se aina ole välttämätöntä kuten 80/20 periaate ja johon tämä koko tämä eepos pohjautuu. Tee töitä viisaammin älä kovemmin, kuten lapsuuteni  fiktiivinen idoli Roope Ankka, antaa tekemisellään ilmaista.

Elämä ei aina ole jatkuvaa nousukiitoa menestykseen. Vaikeudet ja katastrofit ovat lähes kaikille ihmisille ja eteenkin heille jotka haluavat edetä elämässään eteenpäin välttämättömyyksiä. Jos haluat olla luja niin fyysisesti kuin myös henkisesti, sinun on mentävä epämukavuusalueille ja karaistuttava sen myötä. Muistan armeijassa olo ajalta kun olin kirjaimellisesti paastossa, olin mennyt syömään kaikki omat evääni ensimmäisinä päivinä viikon metsäleiristä. Jouduimme sinä leirinä syömään sissimuonaa eli lähes pelkästään jauhoja sekoitettuna kuumaan veteen. Tein päätöksen etten halua vatsaani sekaisin siitä moskasta joten olin viimeiset 2 päivää syömättä. Olihan se raskasta mutta äkkiäkös tuo nälkä lähti. Ihan opettavainen kokemus  ettei tarvinnut kokoaika ajatella syömistä ja ajatukset olivat kirkkaampia, antoi näkökantaa köyhyysrajalla eläviin ihmisiin ja myös lujittihan se että ihminen pystyy pärjäämään hyvinkin vähällä. Toisaalta heti perjantaina päästyäni kasarmille söin itseni ihan ähkyihin.

Titaanien työkalut pilkkoutuu kolmeen rattaaseen; Terveyteen, Vaurauteen ja Viisauteen, poimin niistä kohtia jotka upposivat eniten minuun.

Terveys

”Rutiini on viisaan ihmisen merkki kunnianhimosta.

Mielestäni osa menestynyttä ihmistä on terveys. Se on kuitenkin kulmakivi ihmisen jaksamiseen. Menestyneen ihmisen on hyvä olla terve ja hyväkuntoinen. Pitkällä tähtäimellä fyysiset ja henkiset heikkoudet lannistavat jaksamista, työtä, elämää ja jos tarkemmin tutkii niin kaikkea.

Aamuseisokki

Jotkut ihmiset mittaavat terveyttään lukuisilla verikokeilla, geenitutkimuksilla ja laitteilla, itse koen sellaiset hieman vastemielisiksi. Huomattuani Tohtori/urheiluvalmentaja Kelly Starrettin yksinkertaisen ja simppelin vinkin  miehille mitata omaa hyvinvointiaan. Miehille seisokki vai ei testi on helppo keino saada selville unen laatu, hormonaalinen kunto (kasvuhormoni, follikkelia stimuloiva hormoni ja testosteroni tasot), päässäsi sisäinen kello joka säätelee milloin heräät/ alkaa väsyttää ja monesta muusta asiasta. Kuulostaa aika hyvältä keinolta, tietääkseni monet ihmiset kuitenkin elelevät jatkuvassa univajeessa tiedostamattaan sitä.

Vauraus

Vauraus ei ole vain maallista mammonaa. Jokainen ihminen syntyy vauraana ja kasvattaa vaurauttaan niin taloudellisen vakauden kuin myös kyvyn tehdä mitä haluaa, joillekkin nämä ovat kaksi samaa asiaa.

Oikeat kysymykset oikeaan aikaan

Ei ole hyviä ja huonoja kysymyksiä. Hullun hölmöissä kysymyksissäkin piilee viisautta, koska juuri sellaiset kysymykset jotka tulevat ”normaalien” toimintamallien ulkopuolelta auttavat murtautumaan mielen sisällä olevista rajoitteista ja olemaan tehokkaampia. Minusta tuntuu että tietyt normaalit toimintamallit eivät edistä minkään uuden oivalluksen syntymistä, koska miten on mahdollista saavuttaa mitään uutta jos ei kysy itseltään ja muilta eri tavoin.

Gimlet Median toimitusjohtajana ja podcast-juontajana toimivan  Alex Blumberg on pohtinut miten hän voi saada ihmiset kertomaan konkreettisia ja tarkkoja vastauksia. Alex pyrkii kysymyksissään sisällyttämään tilanteen (missä, milloin ja kuka), tunteen ja yksityiskohdat. Esimerkiksi; Mitkä askeleet johtivat siihen, että sinä.. Kerro jostain ajasta, jolloin.. K

Mielestäni Blumberg pohtii hyvin kysymyksiä, koska kysymyksellä vastaajalle ei saa antaa tylsää ja sisällötöntä kyllä/ei vastaus mahdollisuutta .

 

 

 

Viisaus

It is said that wisdom lies in not seeing things, but seeing through things.

Kova hyvyys

Entisen Yhdysvaltain merivoimien erikoisjoukoissa irakin sodassa palkitun/palvelleen ja mainetta niittäneen Jocko Willinkin  mukaan saan kuvan että henkisen vahvuuden voima lepää henkilön ajatusmaailmassa. Mikäli todella haluat olla kovempi ihminen päätä olla niin ja pysy siinä ajatusmallissa. Olet hengästynyt ja väsynyt ennen tavoitteeseen pääsyä, esim mäkijuoksukilpailun puolessa välissäàOLE KOVEMPI, purista jokainen henkinen kapasiteetti ja mehut irti kropastasi kuin vain voit, on todettu että kroppa kyllä kestää kaiken mutta henkinen kantti taas ei

Epäonnistumiset, takapakit, tappiot, katastrofit, näitä tapahtuu kaikille. Ne joko lannistavat sinut tai yrität uudestaan. Jockon mielestä positiivisesta asenne ei ole ratkaisemaan ongelmia, tilanteesta pitäisi etsiä jotain hyvää jonka avulla jatkaa.

Ei näe mitään järkeä takertua asioihin mitkä eivät menneet hyvin, ne ovat jo meneet, et saa niistä enää mitään irtià MENE ASIASSA ETEENPÄIN!

 

Tiimi

Mitä Mahtian Osuuskunnan tulee ottaa täältä käytäntöön:

Ensimmäinen tunti /hurratkaa itsellenne!

Vuorokauden ensimmäinen tunti heräämisestä määrittelee mitä päivästäsi  tulee, voit herätä joko voittajana tai lusmuna! Dokumentaristi/ihmiskoekaniini Morgan Spurlockin mukaan Kanye Westin on sanottu omistavan jättimäisen omakuvan itsestään, koska ” Minun on hurrattava itseni puolesta ennen kuin muut voivat tehdä samoin”. Se on mielestäni loistava psykologinen temppu nostattaa itsetuntoa, koska jos sinä olet omasta mielestäsi hurraamisen arvoinen niin et välitä haukkujia pätkääkään kuten Kanye.

Aloittelijat sanokaa kaikkeen kyllä ja kun olemme niittäneet menestystä kieltäytykää kaikesta mikä ei kuulosta helvetin hyvältä.

Tohtori Peter H. Diamondiksen säännöt joiden mukaan elää:

Laki 3. Monesta projektista seuraa monta menestystä

Laki 7. Jos et voi voittaa, muuta sääntöjä

Laki 8. Jos et voi muuttaa sääntöjä, älä välitä niistä.

Laki 16. Mitä nopeammin liikut, sitä hitaammin aika etenee ja sitä pitempään elät

Laki 17. Paras tapa ennustaa tulevaisuus on luoda se itse

”Jos elämässä haluaa jotain, se pitää ottaa” Jon Erik Talvio & Joonatan Juuri-Oja

Loistava sääntö minkä mukaan elää.. Kaikki eivät saa elämässään hyviä kortteja, mutta se miten kortit käyttää merkitsee elämän kulun.

Laki 22. Läpimurrot ovat hulluja ideoita toteuttamiseensa asti.

Ei arastella uusien jopa hulluiksi pidetyiden ideoiden toteutuksien suhteen. Eiköhän aleta nyt nykyisissä projekteissa toteuttamaan menkkafestareita ronskilla ja häikäilemättömällä otteella, ei ajatella mitä ei voida toteuttaa.

Meidän osuuskuntana kannattaa kokeilla mahdollisimman erilaisia projekteja, menestyslähtöisesti, ei  yliarvostettujen epäonnistumisien tuomien opetusten  suuntaan. Paypalin perustajan Peter Thielin mukaan epäonnistumiset ovat yliarvostettua, yritykset epäonnistuvat useammasta kuin yhdestä syystä, yrityksen kaatuessa ei siis opi juuri mitään, koska epäonnistumiseen on liian monta syytä. Johtopäätöksenä  sitä luulee yrityksen kaatuneensyystä 1 vaikka kaatuukin monesta muustakin syystä , ja kuvittelee seuraavan kaatuneen toisesta syystä sitä seuraavan jostain muusta ja niin edelleen. Ei tuo kovin hyödylliseltä  ajatusmaailmalta vaikuta, mihinkään asiaan ei ole vain yhtä syytä, epäonnistumisessa täytyy ajatella laajemmin niin voi ymmärtää missä meni pieleen  ja koen keskeisemmäksi ylipäätään pyrkiä ennaltaehkäisemään syyt epäonnistumiselle.

Minä

Olen tärkein kehityksen kohde.

Kun pohti kirjan oppeja, olen nähtävästi tiedostamatta tehnyt osia näistä asioista, toisaalta myös negatiivisella vaikutuksella itseeni esimerkiksi minulle on Torniossa opiskeluajalta pinttynyt tapa käydä aamuisin salilla heti kun herään. Muuten ei oikein kerkeäisi liikkua sillä opiskelin päivisin ja iltaisin, jotta koulunkäynti  mahdollisti puolessa vuodessa vuoden mittaisen opiskelun.

Tehokkuus/ itsensä haastaminen

Peter Thiel olisi minun ikäisenään halunnut tietää ettei turhalle odottamiselle ole tarvetta. Thielin mukaan ”Jos suunnittelet elämäsi varalle jotain ja mietit kymmenvuotissuunnitelmaa sen toteuttamiseksi, sinun kannattaa kysyä itseltäsi, miksi et voisi toteuttaa sitä jo puolessa vuodessa.” Joo, kyllähän sitä välillä toki vaaditaankin pitkä monimutkainen kehityskaari, mutta onko se vain itse keksimä tarina jota yrität kertoa itsellesi kun sinulla olisi potentiaalia parempaankin!

Mielestäni ihminen on hyvin tehokas suoriutumaan monista elämän aikana kohtaamistaan haasteista, harva vain jatkuvasti haastaa itseään vaikka itsensä haastaminen kuitenkin on todella tärkeää kehityksen kannalta. Itsensä haastamisesta, arvostan tiimimme Mikaelin tapaa oppia ja toimia puhujana, hän ei lähes koskaan käytä muistiinpanoja esiintymisissä ynnä muissa. Mikael on omien sanojensa mukaan toiminut näin jo pitkään. Se kun esiintyy ilman mitään valmista spiikkiä, antaa mielestäni paljon selvemmän kuvan kuuntelijoille, että hän ei vain latele tietoa tekstistä  vaan kertoo ajatuksiaan olemalla enemmän läsnä kaikille, kuin että esiintyjä vain istuisi tuolissa liikkumatta koko aika vain paperiinsa tuijottaen.

Näin loppujen lopuksi tätä kirjaa oli antoisa lukea ja varmaan vielä joskus luen vielä uudestaan, koska tässä on niin paljon itsensä kehittämiseen hyödyllistä tietoa jota ei  väistämättä saa irti ensimmäisellä lukukerralla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!