Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

To the Desert and Back

Kirjoitettu 07.08.13
Esseen kirjoittaja: K M
Kirjapisteet: 3
Kirja: To the Desert and Back
Kirjan kirjoittaja: Philip Mirvis, Karen Ayas, George Roth
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen

To the Desert and Back, 2.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (2 votes cast)

Akatemian alussa Forest & Back oli juuri niitä kokemuksia, jotka saivat ajattelemaan alan vaihtoa, pakokauhulla. Kun telttapaikkamme päälle saapunut ukkosmyrsky sai telttamme tulvimaan, mietimme: ”Milloinkohan meidät tullaan hakemaan sisätiloihin nukkumaan”. Paljon aikaa kului ennen kuin käsitin kokemuksen hyvät puolet. Jälkeenpäin toivon, että meitä ei olisi kohdeltu niin hellästi.

 

Tajusin ”To the Desert and Back” –kirjan olemassaolon vasta noin kuukausi sitten. Näin sen ystäväni kirjahyllyssä ja kiinnostuin tutkiskelemaan ideaa Forest & Back –reissumme takana. Innomo on kohdannut viimeaikoina todella suuria haasteita ja ne ovat osaltaan hajauttaneet meitä ja vieneet osan ennen niin hyvästä tiimihengestämme. Forest & Back oli nimenomaan tiimihenkeä synnyttävä kokemus ja jos tämä kirja auttaa minua auttamaan Innomoa saamaan osan hengestään takaisin, se on kullanarvoinen.

 

UVGN:n historiasta kiinnostuneet voivat lukea kirjan itse. Kopit jotka sain, ovat nimenomaan yrityksen muutokseen liittyvissä asioissa.

Kirjassa lainataan erästä yrityksen johtokunnan jäsentä: ”’If you want growth, you need a certain culture’” ja ”’that culture is the same for everybody, requiring real openess and respect”. Johto oli todennut, että kasvun kannalta elintärkeää on luoda työntekijöiden keskuuteen tietty taso avoimuudessa, sitoutumisessa ja tiimityöskentelyssä. Ongelmana oli se, kuinka saada muutos aikaan yhtä aikaa 2000 työntekijän kohdalla.

 

Yrityksessä oli 180 johtohenkilöä. Jotta muutos leviäisi koko yritykseen, johtajista oli tehtävä tiimi joka on sitoutunut yhteen tavoitteeseen: kasvuun. Vision luominen on ollut Innomolle aina vaikeaa. Vision luomisen jälkeen tulee vielä vaikeampi vaihe, siihen sitoutuminen. Olen kirjoittanut aikaisemminkin siitä, kuinka vaikeaa on nitoa 12 ihmisen haaveet ja omat päämäärät yrityksen yhteiseksi visioksi. Mieleeni jäi kaksi työkalua, jotka esiteltiin kirjassa.

 

Uskovat vastaan kyynikot

Tätä työkalua voi käyttää oikeastaan kaikenlaisten päätösten tutkiskelussa. Kirjassa johtokunnan jäsenet laitettiin keskustelemaan pareittain. Kyse oli väittelystä. Toinen puolusti visiota ja toinen keksi visiolle vasta-argumentteja. Malli taitaa oikeastaan olla yksinkertaistettu versio kuudesta ajatteluhatusta. Kun tiedostaa ja ymmärtää vision hyvät ja huonot puolet, siihen on paljon helpompi sitoutua.

 

Emotional lifeline

 

Innomo teki kevällä harjoituksen, jota kutsuimme Diippii shittii –treeniksi. Meillä oli sama ajatus kuin kirjassa esitellyllä yrityksellä: kasvattaa luottamusta jäsentemme välillä. Harjoitus on todella yksinkertainen. Jokainen kertoo oman elämäntarinansa vuorotellen. Tarinoiden on tarkoitus olla mahdollisimman rehellisiä kertoen nimenomaan myös kaikista parhaat ja huonoimmat kokemukset.

 

En tiedä oliko harjoituksesta Innomolle hyötyä. Koin että en oppinut juuri mitään uutta suurimmasta osasta jäseniämme. En ainakaan mitään, mikä olisi ollut harjoituksen kannalta tärkeää. Olen joutunut avautumaan Innomolle terveydentilani vuoksi ehkä enemmän kuin muut ja pääosin olen saanut positiivisen vastaanoton. Olen myös saanut kokea, että liika avautuminen tuo huonoja seurauksia. Monet kirjassa lainatut kokivat harjoituksen pelottavaksi.

 

Minäkään en pystynyt heittäytymään harjoitukseen täysin, koska jouduin historiani vuoksi eroamaan erästä projektiryhmästä. Projektipäällikkö kertoi että minua on mahdoton johtaa, koska hän tietää taustani. Hän ei sanojensa mukaan voinut vaatia minulta tulosta, mikä aiheutti sen, etten voinut olla enää osa projektiryhmää. Kirjassa eräs harjoitukseen osallistuja myös kyseenalaisti sen kuinka tämän harjoituksen tulokset voi siirtää bisnesmaailmaa. Mietin itsekin samaa, mutta toisaalta tämä oli yksi harjoituksista, jotka olivat auttamassa yhtiötä menestykseen.

 

Tiimi vai heimo

 

Yleensä kun joukko ihmisiä laitetaan täysin uuteen ympäristöön he joutuvat yhdistämään voimansa selviytyäkseen. Esimerkiksi Forest & Backissa osallistuimme kaikki toimiin veden saamiseksi pois teltasta. Tämä aiheuttaa ja edesauttaa tiimiytyimistä. Tiimin määritelmän voi esittää esimerkiksi näin: ”Tiimi on pieni joukko ihmisiä, joilla on toisiaan täydentäviä taitoja, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään ja yhteiseen toimintamalliin ja jotka pitävät itseään yhteisvastuullisena suorituksistaan” (Katzenbach & Smith 1993). Kirjoitin esseen alkuun, että mielestäni pääsimme reissullamme hieman liian helpolla.

 

Eräässä harjoituksessa osallistujat vietiin metsään kolmeksi päiväksi. Olosuhteet oli luotu tarkoituksella sellaisiksi, että he joutuivat tukeutumaan toisiinsa selvitäkseen hengissä. Kyse oli nimenomaan selviytymisessä, ei siinä joutuuko nukkumaan märässä makuupussissa yhden yön. Tämä pieni asia erottaa tiimin ja heimon toisistaan: selviytyminen. En tosiaankaan tiedä kuinka saisin Innomon siihen tilanteeseen, että joutuisimme luottamaan toisiimme selviytyäksemme. Tiedän vain, että se tekisi todella hyvää. Tällä hetkellä voimme aina luottaa esimerkiksi henkilökohtaiseen opintotukeen taloudellisessa kriisissä.

 

Innomon historiikki

 

Kirjoitin yhteen aikaisemmista esseistäni, että eräs isoimmista ongelmistani on se, että en uskalla tarkastella menneisyydessä tekemääni työtä virheiden pelossa. On todella kiusallista käsitellä tekemiään virheitä. Myös Innomo tiiminä ja yrityksenä välttelee usein itsensä tarkastelua. Teemme erittäin vähän motorolia esimerkiksi asiakaskäynneistämme ja palaamme harvoin jo ratkaistuihin ongelmiin, jotka ovat aikanaan aiheuttaneet paljon kinaa.

 

Tärkeintä historian tarkastelussa ei mielestäni ole omista virheistään oppiminen. Ensin täytyy hahmottaa omasta historiastaan ne oikeat ja väärät teot. Ei omista virheistään voi oppia ennen kuin on analysoinut kokonaiskuvan. ”It is not obvious that you are doing things in a different way unless you deliberately look back”, kertoo eräs tehtaanjohtaja kirjassa. Tällä hetkellä Innomon on erittäin tärkeää analysoida syyt mitkä johtivat kassakriisiimme. Se on alku Innomon historian tarkastelussa. Sen jälkeen täytyy edetä käsittelemään muita ongelmatilanteitamme. Samoin myös onnistumisen hetkiä.

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “To the Desert and Back”

  1. erkka sanoo:

    Hyvä referaatti!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!