Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Toimiva johtoryhmä

Kirjoitettu 21.10.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Toimiva johtoryhmä
Kirjan kirjoittaja: Anneli Valpola
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Toimiva johtoryhmä

Hyvä tiimikirja on tämä. Jokaisen tiimissä toimivat pitäisi lukea tämä. Se kertoo johtoryhmistä mutta missäpä muualla johtoryhmät toimivatkaan? Niin, jossain joukkiossa, jossa on paljon muitakin ihmisiä. Johtoryhmä johtaa näitä ihmisiä. Hain tältä kirjalta vahvennusta omille näkemyksille johtoryhmien toiminnasta sekä johtamisesta. Kirjasta tuli myös paljon ajatuksia siitä mitkä ovat vaihtoehtoisia tapoja ja ajattelumalleja. Ennen kaikkea kirjasta löytyy tiimitoiminnan perusasioita. Sain myös jonkin verran kolahduksia itseni johtamiseen, onhan se jokaisen johtoryhmässä olevan yksilönkin taitoprofiilissa oltava. Alla on mielestäni johtoryhmän muodostamisen ja toiminnan kulmakivet.

Johtoryhmän tehtävä

Johtoryhmän on tiedostettava tehtävänsä. Tämän pitäisi olla itsestään selvää aina ja kaikkialla kaikessa toiminnassa. Ilman tehtävän määrittämistä toiminnasta tulee päämäärätöntä kimpoilua ja polun etsimistä. Tällöin toiminta hidastuu ja johtoryhmän toiminta vaikeutuu. Jos johtoryhmällä on vaikeuksia määrittää itselleen tehtävä, siihen kannattaa uhrata hieman aikaa, jotta se saadaan selville. Kirjassa esitetään melko yksinkertainen keino tähän tehtävän määrittämiseen: Kysytään kaikilta johtoryhmän jäseneltä ”Mikä on johtoryhmän tehtävä?”. Kun kaikki ovat vastanneet, vastauksista koostetaan tehtävän kiteytys. Kun tehtävä on kiteytetty, on helpompaa alkaa toimimaan tehtävän suorittamiseksi.

Ketä ikinä mikään johtoryhmä johtaakaan, on tehtävän oltava kirkkaana mielessä ja mielellään kerrottava se myös muille. Jos mietin omaa tiimiäni, Idealekaa, en ole täysin varma tietävätkö kaikki mikä on oman johtoryhmämme tehtävä. Itsellenikin se on joskus hämärän peitossa. Itse kuvailen johtoryhmän tehtäväksi luoda edellytykset laadukkaalle ja tuloksekkaalle toiminnalle yhdessä tiimin kanssa. Ympäripyöreä kuvaus siksi että se antaa tilaa erilaisille tyyleille johtaa ja toimia.

Roolit

Johtoryhmässä on yleensä monta roolia, puhutaanhan kuitenkin ryhmästä. Kun tehtävä on kirkastettu mieleen, on hyvä jakaa selkeät roolit ryhmän sisällä. Roolit vaativat rinnalleen tiukan vastuujaon. Jos vastuu on kaikilla, se ei ole kenelläkään. Tähän voi hyödyntää hienosti projektitasollakin tärkeää vastuunjakotyökalua RACI-mallia, kavereille ARCI-malli. Ko. mallin avulla johtoryhmä muodostaa itselleen selkeän kuvan siitä, mikä asia on kenenkin vastuulla.

R = responsibility. Ehdoton vastuu.

A = accountability. Tekee työtä asian eteen, aikaansaaja.

C = consultant. On tarvittaessa apuna, konsultatiivinen.

I = informed. Pidettävä ajantasalla.

Roolit ja varsinkin vastuualueet on jaettava selkeästi, jotta jokaisella on selvää mitä tekee. Vastuulliset henkilöt on oltava myös kaikkien muiden tiedossa, tarkoitan tällä ensi kädessä johdettavia mutta ei ole väärin viestiä siitä lähinnä kaikille. Kun tiimimme valitsee johtoryhmää, roolit ovat jo nimettyjä. Niin myös koko Tiimiakatemialla. Itse olen vakaasti sitä mieltä että roolit ovat hyviä perusrooleja niin liike-elämässä kuin muuallakin mutta myös muutos on joskus paikallaan. Mielestäni roolitus täytyy tehdä tiimin tilanteen ja halun mukaan. Miksipä oppivallakin osuuskunnalla ei voisi olla esimerkiksi markkinointipäällikkö tai jopa myyntijohtaja?

Luottamus

Kapteeni tarvitsee suuren sisäisen turvallisuuden, jotta voi johtaa ryhmää myönteisesti hengenvaarallisissakin oloissa.” – Roger Nilsson

Luottamus koetaan yleensä kahdella tavalla: Sitä joko on tai sitten ei. Välimalleja ei juuri tunneta. Johtaja ja johtoryhmä tarvitsevat toimiakseen luottamusta monelta suunnalta. Ryhmän sisällä täytyy vallita luottamus kaikkien ryhmän jäsenten kesken. Johtoryhmän täytyy nauttia täydellistä luottamusta johdettavilta. Johtoryhmän toimintaan täytyy luottaa sekä alhaalta että ylhäältä. Jos luottamuslenkki jossain välissä katkeaa, jokainen voi olla varma että johtoryhmän toiminta ei ole helppoa. Pahimmillaan toiminnalla ei ole mitään merkitystä. Luottamus ylipäätään ihmisten välisessä toiminnassa on todella tärkeä osa.

Luottamus on monesti koetuksella kaikkialla. Luottamus ei rakennu sormia napsauttamalla. Se täytyy ansaita. Monesti se täytyy ansaita joka päivä erikseen. Joka päivä sitä täytyy rakentaa, jotta se joskus on niin vahva että sitä eivät myrskytuuletkaan voi nujertaa. Tuskin olen ainoa, joka on huomannut Idealekassa lievää ajoittaista luottamuspulaa. Luottamuksen ilmapiirin rakentuminen on toki ottanut isojakin harppauksia mutta täydellinen se ei vielä missään nimessä ole. Johtoryhmän osalta on vaikea sanoa. Itse luotan heidän toimintansa oikeellisuuteen ja ajankohtaisuuteen ja arvostan sitä että toiminnasta on vihdoin tullut selkeämpää ja läpinäkyvämpää.

Ehkä joskus

Miksi käsittelin jokaiselle Tiimiakatemialaiselle päivän selviä asioita? Siksi että johtoryhmän toiminnan ei tarvitse muistuttaa salatiedettä, avaruusaluksien suunnitteluprosesseja eikä ikiliikkujan kehittämistä. Just keep it simple, perkele! Soveltamisen voi aloittaa silloin kun perusasiat ovat kunnossa.

Olen ilmaissut haluni toimia Idealekan johtoryhmän jäsenenä, tarkemmin tiimin leaderina. Jos joskus ko. pallille pääsen, aion aloittaa perusasioista. Sen kirja minulle opetti. On muistettava että perusasioillakin pääsee vauhtiin. Se, kuinka nopeasti haluat lopulta liikkua, määrittyy sillä kuinka taitavasti opit tekemään peliliikkeitä ja soveltamaan. Ja jos tiimin leaderina pääsen toimimaan, luetutan tämän kirjan kaikille! ;D

 

Niko Niemelä

niko.niemela(at)idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!